Metoda merita atentie

Creat de OldRat, Iunie 13, 2011, 10:41:34 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Vali

Daca esti interesat, iti trimit un plan de barca in clin, tot de la Whisstock, e drept ceva mai mare. Asta ca sa-ti faci idee despre cat de calitative pot fi planurile batranului englezoi :).
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

gvincentiu

Mă bag si eu: orice barca lapstrake este mai grea decat echivalenta in strip, așa că acest tip de construcție are o alta abordare, un pic mai filozofică decât practică. Un calcul simplu: strip-ul meu de 11 picioare are 44 kg goală (frumoasa de ea!) adică 4 kg pe un picior. Pentru un un lapstrake aș mai băga un 10% ceea ce pentru 12 picioare ajunge la peste 52 kg.
Lucrarea este mai scumpă decât stripul datorită materialului folosit si in plus are limitări de formă la bărcuțele mici. Nu o să poți face lapstrake un dinghy de forma Izvorului meu în veci. Deci la bărci mici, bordul liber va fi mic și de aici implicațiile.
Iar imbrăcatul în fibră, va atenua exact farmecul tehnologiei de construcție și e greu de crezut că o barcă lapstrake va putea fi admirată nevopsită, adică tocmai esența unei bărci din lemn. Să mai zic și că placajul va trebui fixat cu holzșuruburi și că acestea ar fi bine să fie acoperite cu făină de lemn și epoxy?
Ganduri bune !

nicabogdan1

Citat din: Vali din Septembrie 14, 2012, 01:20:54 PM
Daca esti interesat, iti trimit un plan de barca in clin, tot de la Whisstock, e drept ceva mai mare. Asta ca sa-ti faci idee despre cat de calitative pot fi planurile batranului englezoi :).
Multumesc. Chiar sunt curios ce contin planurile, mai ales ca sunt gata sa comand Design 37.
Apă sub chilă și vânt bun din pupa.

nicabogdan1

Citat din: gvincentiu din Septembrie 14, 2012, 06:55:21 PM
Mă bag si eu: orice barca lapstrake este mai grea decat echivalenta in strip, așa că acest tip de construcție are o alta abordare, un pic mai filozofică decât practică. Un calcul simplu: strip-ul meu de 11 picioare are 44 kg goală (frumoasa de ea!) adică 4 kg pe un picior. Pentru un un lapstrake aș mai băga un 10% ceea ce pentru 12 picioare ajunge la peste 52 kg.
Lucrarea este mai scumpă decât stripul datorită materialului folosit si in plus are limitări de formă la bărcuțele mici. Nu o să poți face lapstrake un dinghy de forma Izvorului meu în veci. Deci la bărci mici, bordul liber va fi mic și de aici implicațiile.
Iar imbrăcatul în fibră, va atenua exact farmecul tehnologiei de construcție și e greu de crezut că o barcă lapstrake va putea fi admirată nevopsită, adică tocmai esența unei bărci din lemn. Să mai zic și că placajul va trebui fixat cu holzșuruburi și că acestea ar fi bine să fie acoperite cu făină de lemn și epoxy?
Salut , gvincentiu. Bune observatii. Am urmarit tenderul 3 in 1 , frumoasa lucrare dar vad ca nu s-a mai intimplat nimic.As fi vrut sa o vad cu vele. Design 37 are 100 kg., la 10,5 picioare.Dar mi-e mai usor sa fac lapstrake decit stripuri, unde mai pui costurile cu rasina(mai multa), plasa, etc.

gvincentiu

Pai si cum protejezi corpul barcii in exterior? Ce fel de placaj vrei sa folosesti? Hai sa facem niste calcule la materiale sa vedem unde iesim. Plus ca la 100 kg trebuie peridoc, auto potrivit si apoi unde o lași/ridici din apă? La rampa free de lângă plajă? Acolo nu merge decât cu 4x4 sau cu variante ce necesită ajutor de la colegi. Să lași un open permanent la apă, nu se merită.
Ganduri bune !

Vali

Salut Dan, ti-am trimis pe mail planul promis de la Whisstock ;).
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

nicabogdan1

Nu stiu ce-o fi, ca pe nicabogdan1@yahoo.com nu a intrat nimic.  ??

Vali

Cre'ca asta e norocu' tau, ca si pe celalalt forum :) (glumesc). Mai verifica o data pls.

nicabogdan1

Am verificat, nu mai cred pe nimeni pe cuvânt ;D . Multumesc.
În altă ordine de idei , cum crezi că s-ar comporta la lipit cu epoxy  TEGO WELDE (mă refer la filmul de acoperire). Ar putea fi folosit pentru diverse piese?

http://bricoflor.blogspot.ro/2011/05/blog-post.html

Vali

Decat tego Welde, mai bine placajul de mesteacan de exterior de la ei:

http://www.welderomania.ro/welderomania/6-PRODUSE/2-MOBILA-USI-SI-AMBALAJE

Cam la 2 treimi in josul paginii din link este prezentat placajul brut de mesteacan, import Ucraina, care e folosit cu succes de constructorii amatori ucraineni, in combinatie cu epoxy, dupa cum scrie si renumitul designer ucrainean Serghei Svistula aici: http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,493.msg6401.html#msg6401

Eu inca nu l-am folosit, dar saptamana asta imi vine prima sarja. Iar daca ne gandim ca pretul e la jumatate fata de cel al okoume-lui (care nu e okoume decat pe afara), cred ca ar fi cea mai buna varianta, bineinteles daca si calitatea furnirelor si lipiturii se dovedeste buna.

nicabogdan1

Adică ți-ai comandat deja? Cât, cum, de unde, ce pret? Parcă-s mitralieră, nu? :)
Chiar că e muuult mai bun. Eu am văzut TEGO la Brico și mi-a sărit în ochi , dar apoi am început să-mi pun întrebări.
Cât înseamnă jumatate de preț?

Vali

Placa de 9 mm costa 134 lei inclusiv TVA. Comanda se face direct la ei, la locatia din harta de pe site - Autostrada Bucuresti-Pitesti. Tocmai ti-am trimis mail cu preturile la toate grosimile si calitatile ;).

nicabogdan1

Am vazut, multumesc.  Ai cumparat de 9 mm?

Vali

Da, am luat cateva foi de 9 mm (de fapt aproape 10 mm, mai exact 9,8 mm). Astept zilele astea sa ajunga, dupa care vom sti mai exact ce si cum.

nicabogdan1

Vrei sa le folosesti la Design 055? Ca-s destul de groase.