EPAVE SULINA

Creat de deltasub, Mai 13, 2014, 07:15:47 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

deltasub

O istorioara din delta cu multi ani in urma.
In 1982 lucram ca scafandru in bazinul santierului naval din Sulina. Montam grinzi cu shine de 120 tone pentru cala de lansare. In aceiasi perioada se lucra la dragarea bazinului mare al portului liber. Intro zi suntem chemati sa facem o inspectie si sa decongestionam un cablu de alimentare a unei dragi. Se scufunda seful meu si imi spune la telefon ca acolo sunt resturi a unei corabii. Plin de curiozitate intreb oameni din jur si aflu ca ei de mult timp  scot bucati de lemn. Lemn de esenta tare pe care il vand la localnici. Incerc sa vorbesc  cu seful de santier sa opreasca dragajul si sa aducem arheologi sa vada despre ce e vorba. Sunt refuzat, nu se putea opri dragajul, aveau plan de realizat! Intro duminica "corup" un inginer tanar si impreuna luam o barca si mergem la o locatie unde stia el ca e ceva caci nici draga nu reusea sa sape. Pun buteliile si ma scufund la locul indicat, el tinand de sase. La vreo 5 metri adancime gasesc un perete de lemn de-a lungul caruia incep sa ma deplasez. Vizibilitatea era aproape zero asa ca merg pe pipaite. La un moment dat dau de o deschizatura in "perete" si incep sa-mi dau seama ca e o corabie iar fereastra de fapt  era  un sabord . La vreo doi metri dau de un altul si tot asa. Sunt emotionat, incerc cu cutitul si deabia intra cativa milimetri. Lemnul s-a pastrat perfect in nisip. Masor tot bordul si apreciez vreo 20 metri iar inaltimea de vreo 2,5 metri. Era liber doar un bord, unde a dragat draga. Deasupra era nisip, la fel si pe lateral. Ies si ii povestesc ce am gasit.  Duminica urmatoare mergem dea lungul conductei de evacuare a dragii, lunga cam doi km. Acolo era deversat namolul. Gasesc diferite obiecte : o pipa, un palanc, o piesa de bronz cu gauri?! ... Merg la Constanta la Muzeul Marinei, vorbesc cu un amiral, ii arat obiectele. Imi spune, da e foarte interesant dar trebuie sa le aduc si alte piese mai reprezentative din care sa-si dea seama din ce epoca e corabia, ca trebuie aprobari etc. Am fost si la Marina militara din Tulcea, care aveau o echipa de scafandri, am luat legatura cu un reporter de la tvr care facea emisiuni  tip magazin istoric ( Craciunescu daca nu ma insel). Nu s-a facut nimic. Eu a trebuit sa plec cu munca tocmai la Orsova, insa am ramas cu un gust amar. Am aflat apoi ca au fost vreo zece corabii. Santierul a adus un graifar si asa au rupt tot ce intalneau in cale! Daca mai sie cineva despre cazuri similare, poate ne relateaza aici...

solpet

#1
Citat din: deltasub din Mai 13, 2014, 07:15:47 PMAm aflat apoi ca au fost vreo zece corabii. Santierul a adus un graifar si asa au rupt tot ce intalneau in cale!
Interesant si totodata trist...

Ar merita de "palpat" fundul bazinului respectiv cu un detector de anomalii magnetice.
In ipoteza ca deschizaturile erau saborzi, este posibil ca tunurile - sau parte dintre ele sa fi ramase la bord pe cand nava  s-a scufundat.

Cuprul era materialul preponderent din compozitia bronzurilor utilizate la turnarea tunurilor
(de ex gunmetal= 88% Cu + 10% Sn + 2% Zn)

Cuprul avand proprietati diamagnetice,
pe cand fierul si otelurile sunt feromagnetice,
un detector de anomalii magnetice le poate distinge facil, excluzand "alarmele false" generate de obiecte de fier si otel.

Densitate marita de nave de razboi (straine) in  Marea Neagra s-a inregistrat in timpul razboaielor  ruso-turce,
mai ales perioada asediului Sevastopolului, (1854-55 )
si ceva mai redusa (nave rusesti) in razboiul premergator, 1828-29.

Exista deci sanse sa zaca tunuri de bronz pe fundul Dunarii.

bradutzu

din pacate suntem o natie de iresponsabili iar regimul comunist a fost un distrugator de istorie si posibilitati!
corabiile alea valorau greutatea lor in aur in orice stat civilizat
grecii, italienii si orice alta natiune isi pretuieste istoria si foloseste orice piatra poate desgropa sa faca bani din ea dar in acelasi timp de a-si prezenta istoria cu ajutorul lor prin turism si noi le scoatem cu graifarul pe bucati
pacat, mare pacat!
parca suntem batuti in cap, nu mai exista pic de mandrie si respect pentru istorie si origini!
Sa auzim numai de bine!

Florio

Cu toate astea m-am bucurat sa pot citi experienta asta, simplul fapt ca exista astfel de oameni care sa ne relateze, poate fi un plus pentru momentele in care vom reusi sa urnim ceva in tara.
Nu ma puteam astepta la regimul comunist sa aiba mare respect fata de altceva decat norma zilnica.
La fel nu ma astept nici la regimul actual care lasa de pilda Cazinoul din Constanta in paragina si care distruge situri arheologice in numele investitiilor imobiliare.
Dar chiar si asa, a vorbi despre aceste lucruri, de a le face sonore,  ramane singura modalitate, singura speranta.
In plus de asta, in mine starneste fiorul explorarii din acele momente, traire pentru care ii multumesc povestitorului :)

Rumpi


Nu va mai stresati lucrurile se intampla in continuare la fel. Intrebati baietii care fac autostrazi prin cate situri arheologice au trecut cu buldozerele fara sa anunte pe nimeni dupa ce au avut prima experienta cu descarcarea arheologica si intarzierile generate de aceasta. Eu stiu cel putin un caz, descoperit pentru ca pamantul excavat a ajuns in curtea unui fost profesor de istorie pe post de umplutura si s-au plans muncitorii de la firma de amenajare de cantitatea extrema de fragmente ceramice.

In al doilea rand regimul comunist nu avea nici un interes sa dezgroape corabii la gurile dunarii. Comunistii au forjat o identitate nationala unitara, nu era in interesul lor sa dezgroape dovezi ale faptului ca Dobrogea si gurile Dunarii nu au facut parte din România, ca populatia din zona nu era etnic româneasca, etc. De ce sa dezgroape corabii turcesti, grecesti si rusesti? Ca sa demonstreze ca românii n-au avut corabii?

Istoria se face pe bani si banii se dau pe interese. In anii 30 toata lumea cauta triburi germanice. Au gasit romani. In anii 50 se cautau slavi, au gasit goti, avari. In anii 60-70 se cautau români, i-au gasit pe slavi. Se dadeau arheologii vremii cu capul de pereti din cauza asta. Ce nu intra in schema de finantare nu se cauta sistematic si ce se gaseste intamplator nu se popularizeaza dincolo de cercul ingust al specialistilor. Domeniile neinteresante financiar nu se exploreaza ca si istoricul trebuie sa manance si sa isi faca o reputatie.   

Pupezica

Fara a o fi vazut  :) :) :), fara a o fi cautat, am auzit ca este o epava turceasca in... Lacul Belciug. In ciuda faptului ca sonarul meu arata maxim 6 - 7 m, Lacul Belciug CICA depaseste 35 m adancime !!!

Continuarea o aveti aici:

Tura in Delta 23-24.03.2014 – Delta de Sud by night
Apa sub chila si vant din pupa !!!

gvincentiu

Acum vreo 10 ani la dragajul Docurilor din Galati au descoperit parti dintr-o nava cu aburi, facuta in Germania pe la 1800 si ceva. A scris in Presa locala, eu am trimis email-uri la muzee in Uk, Germania, Romania si nimic.... Nava era facuta de niste frati germani. Nu mai retin, dar in email-uri am dat si nume si detalii despre ce au scos atunci scafandri. Pacat...
Ganduri bune !

dany

Cu riscul de a fi off topic,draga si stimabile Deltasub poti confirma existenta unor pesti de talie extrema de pe la barajele din tara,sau din dunare despre care s-a facut de multe ori referire ,de regula cand scafandrii cautau vreun nefericit innecat ? scuza-mi te rog curiozitatea, dar nu m-am putut abtine sa nu intreb!!!

bradutzu

buna intrebare
si eu as fi curios sa aflu un astfel de raspuns de la un scafandru de incredere
am auzit atatea povesti despre scafandri ce au povestit......................
Sa auzim numai de bine!

deltasub

In Dunare nu se vede nimic, am atins din intamplare cate un peste, dar nimic deosebit. In barajul Portile de Fier, m-am intalnit cu un somn de un metru, era apa limpede iar eu aveam o arbaleta jucarie, asa ca m-a privit sfidator si a plecat. Am auzit tot felul de povesti, dar e greu sa le dai crezare. Ce am vazut eu prins de un pescar era tot un somn de 2,5 m. Marimi mari pot atinge morunii, daca mai sunt...  In rest sunt povesti
Inainte de a se sapa bazinul portului liber Sulina acolo era u dune de nisip, e posibil ca prin prejma sub nisip sa mai fie vreo corabie, prea erau concentrate in acea zona. Cu aparatura adecvata sigur se pot gasii obiecte in locul de deversare a namolului de la dragaj.  In arhiva portului se pot gasii informatii interesante. La fel si in cimitirul naval sau pe digul vechi inspre golful Musura care era plin de inscriptii despre navele care acostau acolo.
Am auzit si eu despre o posibila epava in lacul Belciug

mbro

#10
Unde este acest cimitir naval? Se poate vizita?

Sau te referi la santierul naval din Sulina?
Distribuitor national de elice barca si piese pentru motoarele de barca.


mbro

Multam pentru link, pare foarte interesant.

Eu credeam ca te referi la un cimitir de nave/vapoare/chestii mari ce au plutit candva.
Distribuitor national de elice barca si piese pentru motoarele de barca.


Florio