sfat elice 4 pale

Creat de adygyb, Februarie 08, 2015, 04:51:21 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

adygyb

Salut Rover!Ideea este sa obtin un plus de viteza in conditiile date...nu tin sa gliseze barca pentru ca stiu ca nu poate cu actualul motor...pana voi putea sa upgradez motorul vreau sa gasesc solutii pentru un plus de viteza.Intrebarea care ma roade este cu ce fel de elica pot obtine acest plus...avand in vedere ca nu am elicii la dispozitie pentru teste va trebui s-o cumpar pe cea care se apropie cel mai mult de ceea ce doresc...sa inteleg ca  optiunea ta ar fi clar elica cu 4 pale...Cand voi ajunge in Tulcea cu siguranta ne vedem...

Fritz

Incearca elice cu pas mai mic. Incearca un pas de maxim 15".  Chiar mai mic. 13..14".
Daca motorul e ok ...adica are 100 de cai si barca are deplasament total 1500 kg..ajungi la 15 kg/cal...Ai lua 40 km/ora ...Daca ai 2 tone /100 cai =20 kg/cal. Gliseaza la 30-33 km/ora.  Daca !!! ::)
Uite atasat un tabel ..cu viteza (in mile) ..turatia si pasul elicei.
Deci la 5500 de ture cu pas de 15 ajungi la 29 mile .. x1.6= 46.4 km/ora. !!!
  @RoverMarius cu 21...poate ajunge la 70 km/ora.  E normal ...Are sub 10 kg/cal .

rover.marius

Salut.
Este posibil ca o elice de 15 sa te ajute. Eu pe barca mea personala ( Shetland 500 ) am un mercury 90hp 4 stroke carburatie si folosesc o elice de 19 cand nu sunt incarcat. Cand este sa plec cu bagaje si mai multe persoane o folosesc pe cea de 15 dar cu un comsum mai mare, cea de 19 ma ridica mai greu dar imi scade consumul. Daca erai in Tulcea iti imprumutam elicea de 15 sa vezi ce se intampla.

ziuamarinei

Citat din: Fritz din Februarie 10, 2015, 09:07:28 AM
Incearca elice cu pas mai mic. Incearca un pas de maxim 15".  Chiar mai mic. 13..14".
Daca motorul e ok ...adica are 100 de cai si barca are deplasament total 1500 kg..ajungi la 15 kg/cal...Ai lua 40 km/ora ...Daca ai 2 tone /100 cai =20 kg/cal. Gliseaza la 30-33 km/ora.  Daca !!! ::)
Uite atasat un tabel ..cu viteza (in mile) ..turatia si pasul elicei.
Deci la 5500 de ture cu pas de 15 ajungi la 29 mile .. x1.6= 46.4 km/ora. !!!
  @RoverMarius cu 21...poate ajunge la 70 km/ora.  E normal ...Are sub 10 kg/cal .

Ce program folosesti pt calcul, cel din foto?

Fritz

Da. Dar poti calcula simplu...Vezi in primul rand cate kg pe cal ai. Sa zicem ca ai 15...
Imparti 700 la 15 (daca ai o barca buna de glisare) ...si gasesti 45.6 km/ora ...Dupa care calculezi elicea cu care ajungi la viteza aia ...cu un randament de 80 la suta...De exemplu ...Luam un Yamaha de 25 care are 2.08/1 raport de transmisie...si se duce la 5500 de ture.
5500/2.08=2644 ture la elice.      Pas de 13"  ...2644 rot/min x(13"x25.4 mm) ...avem aprox 873000 mm/min ...adica 873m/min  x 60 min = 52380 m/ora ..adina 52.28 km/ora  teoretic  Aia e viteza parcursa de elice...
Viteza barcii va fi cam 75-85 % din aceasta viteza...52.28x0.8= 41.82 km/ora.
Deci vedem ca am putea pune o elice cu pas mai mare sa ajungem la 46...47km/ora.
47/42=1.1     13x1.1=14.3.     Deci putem pune o elice cu pas de 14..sau 14.5 ... :)

adygyb

Fritz,deci al meu motor Yamaha de 100cp are o plaja de turatie intre 5000-6000 de rpm...sincer sa fiu nu cred ca am ajuns la 5000 de ture cu el nu fiindca nu poate ci pentru ca incepand de pe la 3500 de ture si pana pe la vreo 45oo de ture isi "infingea" pupa tot mai serios in apa iar viteza nu crestea semnificativ...nu era nici glisare nici deplasament...si consumul crestea serios.De aceea preferam sa merg cu 3400 de ture linistit...16-17 Km/h...

ziuamarinei

Prima varianta cu kg pe cal putere nu-mi prea da ca e numitorul mare ( :D :D :D ;)
Dar a doua e pe aproape.
Cu barca pregatita de Delta 650 kg eu bagaje plus barca motor etc , elica dia 11 1/2 cu pas 13" , 40 cai frumosi, turatie dupa ureche, am obtinut viteza medie de deplasare 39 km/h , distanta parcursa 153 km in 4 ore consum aprox 10 litri la ora.
Dupa formule a rezultat atasamentul.

Ce sfat poti sa-mi dai , vreau sa trec la o elica pas 15 sau chiar 16.

Fritz

Deci ai sarit un pas.
640kg / 40 cai = 16 kg / cal 

Luam coeficientul ...de la mine ...din maneca 700 (pt barci bune de glisare )...Adica nu egrete,pescarus, ..cirus b5... :o si alte lagune...Alea sunt atipice ...

Deci 700 /16=43.75 km/ora  ...Cam atat ar trebui sa iei cu elicea potrivita. Daca ai pas mai mic , motorul se limiteaza in turatie si mergi mai incet. Daca ai pas mai mare...motorul la acea incarcatura gliseaza greu si nu ajunge in turatia maxima...rezulta putere mai mica..viteza mai mica.
Deci cu lice de 14 sau 15 ...
Nu stiu ce motor ai...Am pus si eu un raport de transmisie parca de Yamaha 90. Refacem calculul...daca e nevoie. Ca era vorba de barca cabinata cu 100 de cai.

ziuamarinei

Citat din: Fritz din Februarie 10, 2015, 09:28:35 PM
Deci ai sarit un pas.
640kg / 40 cai = 16 kg / cal 

Luam coeficientul ...de la mine ...din maneca 700 (pt barci bune de glisare )...Adica nu egrete,pescarus, ..cirus b5... :o si alte lagune...Alea sunt atipice ...

Deci 700 /16=43.75 km/ora  ...Cam atat ar trebui sa iei cu elicea potrivita. Daca ai pas mai mic , motorul se limiteaza in turatie si mergi mai incet. Daca ai pas mai mare...motorul la acea incarcatura gliseaza greu si nu ajunge in turatia maxima...rezulta putere mai mica..viteza mai mica.

ahaaa   gata am inteles, merci,  concluzia e ca pot sa trec la pas 15 fara probleme.   

Fritz

Cu 14 sigur ...Chiar 15 si iei un 45 la ora ...(dar mai lasi din bagaj acasa )...Un bacs de bere mai putin ...2 km/ora in plus... ;D

bradutzu

fara suparare dar cei 2 km/h in plus chiar nu merita! ;D
multumim pentru lectiile gratuite!
il las pe ziuamarinei sa faca testele si aplic si eu la barca mea si la schimb dau baxurile alea de bere ptr ziuamarinei si lui Fritz
Sa auzim numai de bine!

Nicolai

Si eu va multumesc pt lectie.
Poate pt cei ce stiu e simplu, dar pt ceilalti e f util sa mai intelegem si noi cate ceva din mersul(viteza) barcii.
Doamne ajuta si maini tari.

ziuamarinei

Merita Bradutule ca mai ajusteaza si consumul.
Da sa fim intelesi eu din lichide nu las nimic acasa  ;D ;D
Sunt in grafice bagat tot
Schimb si elica si cand da caldura va tin la curent.
Merci Fritz inca o data.

Gabytzu

Eu acum folosesc o elice 11.1x15 pe suzuki 50 cp si incarcat 4 pers bagaj benzina 50 l plus acareturile din barca pe lac la isac fara curent 39 km/h iar in 2 pers si bagaj mers dupa ureche 45-47 km /h

Ciby

Citat din: Fritz din Februarie 10, 2015, 09:40:32 PM
Cu 14 sigur ...Chiar 15 si iei un 45 la ora ...(dar mai lasi din bagaj acasa )...Un bacs de bere mai putin ...2 km/ora in plus... ;D

Multumim de sfat Fritz!
In concluzie: Daca vreau viteza, musai sa ma multumesc cu apa de Dunare!  ;)