Gennaker Furler

Creat de cristizz, Iulie 11, 2015, 02:30:54 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

cristizz

Din ciclul ,,bani de Dacie n-am, dar o usa tot imi cumpar!" in sfarsit am terminat lucrul la 2 Gennaker furlers.
Unul pentru Mac-ul din dotare, si unul pentru fratele Nemo.
M-am inspirat in alegerea diametrului fuliei de la firmele consacrate, am ales materialele si am intocmit o schita pe care am am dat-o spre calcul si dimensionare unui inginer specializat in calcul de elemente finite. Fratele Florio si-a aruncat privirea agera peste proiect si ne-am hotarat sa-l incercam.
Pentru realizare s-au folosit: un strung comunist, o masina de gaurit, o menghina, o teava (ca prelungitor), un bomfaier, pila si Nea' Vasile-strungarul. La sfarsit sudura coliviei de inox si gata.
Materiale: bara rotunda de Al6082 si bare rotunde Inox316, rulmeti axiali din Inox.

Rezultatul (am fotografiat numai Rollerele dar am facut si swivel-identice dar fara fulie si aparatoare):



Norocosul care-l va proba o sa fie Florio - el are gennaker. Eu o sa-l folosesc ... poate anul urmator cand o sa-mi cumpar un gennaker.

Rumpi

Foarte frumoase rollerele. Pot sa intreb de ce ati ales varianta cu funie continua? Pe mine m-ar interesa o poza cu interiorul fuliei, sunt curios daca are striatii sa prinda funia sau doar se ingusteaza V-ul.

cristizz

Multumesc pentru apreciere.
Am ales antrenarea cu franghie continua pentru ca numarul de rotatii pantru strangerea gennakerului este mult mai mare decat cel al focului sau genovezului, in parte datorita suprafetei gennakerului si in parte pentru ca strangerea incepe din cele doua puncte coltul de mura respectiv funga. Focul sau genovezul au o strangere mai rapida fiind invergate pe strai (un tambur mare in varful Macului nu arata prea bine...)

Canalul este trapezoidal in sectiune. Am gandit ca fundul canalului sa fie mai mic decat diametrul franghiei iar zona de intrare doar cu putin mai mare.
Initial am dorit sa-i fac un fel de striatii, mai largi, dar cred ca as fi avut nevoie de o masina de danturat - ceea ce ridica iarasi costurile, asa ca am rezolvat problema alunecarii franghiei prin practicarea gaurilor mici de contur, care pe o fata sunt defazate fata de cealalta fata (o gaura de pe F1 este cu centrul in spatiul plin dintre 2 gauri de pe F2). In acest fel franghia se aseaza serpuit in canal, intrand putin (tangential) internativ in gaurile de sus sau jos.
Am facut un test si aderenta este excelenta.





Rumpi

Interesanta solutia cu gaurile. N-am mai vazut fara striatii la interior de aia intrebam, ca nu intelegeam cum pot fi facute pe strung. Daca fulia era din doua bucati puteau fi facute cu o freza.
Inteleg acum de ce ati ales varianta asta constructiva. Sper ca totul sa mearga perfect si pe mare, in sarcina. Numa sa tineti minte ca e doar furler si nu puteti tertarola cu el, doar rula complet. Ca tentatia apare imediat.
Ca si design seamana cu ala de la nautos.

cristizz

Desigur, nu poate fi vorba de tertarolare.
Si noi speram sa functioneze OK - in principiu nu ar trebui sa avem srprize, dar numai practica va confirma sau infirma.


Florio

Pai daca iarna e lunga, uite la ce tentatii ne expunem :) .
Ca s-o zicem pe aia dreapta, ideea acestui roller a venit mai mult din ambitie: "ce noi nu putem face unul ?".
Accesoriile astea sunt foarte scumpe si desigur, ceva mai specializate decat cele simple, pentru foc sau genovez. Acelea sunt doar niste mosoare, continuate cu o tija flexibila sau rigida.
Aici am facut noi un "brainstorming" mai mult ca amuzament, din care au reiesit ideile functionale.
Varianta constructiva o aveam in reclamele existente, nu avea rost sa reinventam apa calda. Era destul de evident de ce acest dispozitiv este facut pe sistem funie continua si nu roller obisnuit: avand un ax de rulare foarte subtire, format dintr-o saula, e nevoie de multe rotatii. Pe mosor, ar genera un diametru caraghios de mare.
  Nici nu stiu sa existe asa ceva pe alt sistem decat funie continua. Pana si CDI, firma consacrata fabricanta de roller-furler, are aceasta varianta. 

  Desigur, noi am cautat cele mai simple variante constructive, in final deducand ca oricat am simplifica, mecanismul ramane unul destul de complicat (fata de rollerul obisnuit).
    Seturile de gauri perimetrale defazate, pe marginea canalului in "V", au fost iarasi niste simplificari logice, care au venit de la sine, intr-o discutie de placere :) .

La varianta constructiva au aparut doua idei distincte. Eu mergem pe solutia simplista cu inox, Cristi pe aluminiu anodizat, intr-o executie mai elaborata, cu canale filetate, oring-uri si alte delicateturi.
Meritul executiei care arata profesional, e exclusiv al lui Cristi, care a gasit materialele,  strungarul, si a mesterit cat l-au lasat manutele.
Nu am nici o indoiala ca dispozitivul, asa cum l-am aproximat noi, functioneaza perfect. Fabricantul are in plus doar niste sisteme mai facile de prindere/desprindere, cu un simplu clic.
Acesta home-made s-ar putea sa fie insa, mult mai fiabil :) .


P.S.
Pentru comenzi, va stam la dispozitiile la numerele afisate pe ecran :)


Florio

Citat din: Rumpi din Iulie 12, 2015, 06:49:45 PM
Numa sa tineti minte ca e doar furler si nu puteti tertarola cu el, doar rula complet. Ca tentatia apare imediat.

Tentatia nu poate scoate capul, ca spinnakerul nu se tertaroleaza :) . In schimb se regleaza fain-frumos, cu un tangon.

Ei, aici am atins un punct nevralgic. Am gandit impreuna, tot asta iarna, niste variante de tangon, fiindca nu avem. Si nevoie ar cam fi .
Deocamdata avem niste desene frumoase. Multe variante. :)

Rumpi

Recunosc m-ai prins. Astept filmuletul cu agregatul in functiune. Da de ce nu este tangon?

cristizz

Citat din: Rumpi din Iulie 13, 2015, 08:38:27 AM
Da de ce nu este tangon?

O sa fie, o sa fie .... si tangon.
Ideea este ca sunt foarte scumpe capetele de tangon. Si atunci trebuie sa le concepem si sa le manufacturam (ceea ce in principiu este destul de usor).
Provocarea este urmatoarea: pentru ca spatiul pe Mac nu e foarte generos, poate e bine sa concepi un obiect multifunctional. In cazul de fata obiectul ar trebui sa fie si Tangon si Cange si Pilon de manevrare catarg.

O sursa de inspiratie ar fi: https://www.youtube.com/watch?v=rMsyxnryt-s

Florio

Pentru cangea automata, am si mazgalit niste scheme functionale.
Tot la un amuzament de idee :)

Florio


Rumpi

#11
Sa-nebuneasca ursu, n-am mai vazut in viata mea asa cange.
Piese de aluminiu custom se pot turna. Daca specialistii din piata (aia cu ceaune si alte obiecte de haluminiu)  sunt prea scumpi se poate face acasa. Aluminiul se topeste usor, nu trebe mare investitie. Material aveti ca doar ati strunjit fuliile alea.
Pentru exemplificare filmuletul "How it`s made" varianta rromani
! No longer available
Explicatiile detaliate in inglis:
http://www.backyardmetalcasting.com

P.S. Nu stiu ce arw linkul de yutub apasati ca filmul e acolo

cristizz

#12
Am mai gasit o varianta interesanta de cange:

http://www.seaswiftproducts.com/
https://www.youtube.com/watch?v=0kr5wdzYGL4

Aceasta varianta mi se pare destul de usor de bricolat – operatiune foarte tentanta, avand in vedere pretul de aprox. 400 Eur

Toata treaba cu cangea asta smechera este ca-i usor de folosit cand vrei sa te legi la baliza in conditii de vant, curent sau valuri deosebite, cand esti singur sau ajutorul pe barca este indisponibil sau putin competent.
Dincolo de tehnicile recomandate/utilizate de fiecare skipper, o scula desteapta te poate scuti de multa bataie de cap, mai ales intr-un loc aglomerat.

ghrt

Sunt client pt aşa ceva, aş acosta la ponton de unul singur mult, mult mai elegant.

cristizz

In principiu schema i-am inteles-o si am reprodus-o deja.
Sunt unele elemente ieftine, relativ usor de procurat cum ar fi bara, platbanda si teava din inox 316, dar si altele (un arc spiralat si capetele cu functiune de balama/zavor) la care trebuie gasita o varianta ieftina de realizare.
Iarna e lunga ...