hai că încerc și eu să îmi fac o barcă

Creat de Don Basilio, Mai 21, 2016, 11:29:31 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Don Basilio

Hai că încerc și eu să îmi fac o barcă
După infinite discuții și documentări, după ce o serie întreagă de probleme m-au împiedicat să fac un asemenea pas, am început în sfârțit să construiesc o barcă. (Poate mai corect ar fi că l-am rugat insistent pe prietenul meu Marian să facă o barcă, avându-mă pe mine ca ajutor.) Velist incurabil al ales modelul:
http://www.dinghy.pl/42m_skiff.htm
(mulțumesc Vali pentru descoperirea site-ului dinghy.pl)
Evident că toți cei care mă cunosc, știu că visez la ceva mai ,,serios,,. Dar este la fel de evident că, dacă nu stric iremediabil niște materiale, bărcuța va purta pe ape toate greșelile unui începător în ale construcției. După ce termin bărcuța asta, mai vedem. Fiind și o barcă mică, (4,2 m) o barcă pe care o poți scoate ușor din apă, am folosit materiale low cost – evident și low quality.
Placaj obișnuit de plop, care absoarbe mai bine epoxy. Producătorul se laudă că are încleiere de exterior rezistentă la umezeală. Deloc impresionat de asemenea afirmații am aruncat într-un butoi cu apă o bucată de placaj neprotejată care, auzi ce aroganță ! , după o săptămână refuză să se exfolieze. Mă gândesc să folosesc așa zisa amorsă top epoxy și nu rășină propriu zisă, tot din considerente de cost. Am auzit că s-au făcut multe bărci cu ea. (Asta e de fapt o întrebare către experții site-ului.). Mi-a fost recomandată fibra de sticlă de la Rompolimer.
Ca orice român care se crede atotștiutor mă gândesc să ,,îmbunătățesc,, proiectul. Aș vrea să-i înalț ceva bordajul (are bordul liber de doar 32,5 cm) și eventual să-i pun un mic bompres și un foc pentru vânturi purtătoare. Am croit etamboul, etrava și elementele de rezistență mai înalte, dacă nu iese le tai la cota din proiect. (pe principiul că dacă e mai mare ai de unde să tai, dacă e mai mic e problematic.). 
Până acum am făcut etrava (știu că seamănă cu un topor din Cro-Magnon dar așa e ea, abaterea nu e mai mare de 1-2 mm.) fundul bărcii și ,,osatura,,.

Vali

Salut Vasile si multumim pentru relatarea povestii barcutei.

Daca e vorba de Marian din Tichilesti, stie bine ce face si cunoaste si surse bune de materiale.
Daca faceti barca la Marian, aveti aproape o sursa buna de lemn (pentru osatura, arborada etc), anume uscatorul din Chercea, plus un furnizor local de placaj (cu toate ca se vede ca placajul il aveti deja).

Daca e vorba de Top Epoxy Amorsa de la Europlastic, e rasina epoxidica normala, deci se poate folosi fara probleme la barca ta. E o rasina buna, am lucrat deseori cu ea si am fost multumit.
Tesatura de fibra cel mai bine o luati de la Polydis, fiindca sunt cam singurii care vand la kilogram, Rompolimer vinde exclusiv la suluri mari, de peste 40 kg, deci n-aveti ce face cu atata fibra.

Eu nu as modifica planul original. Daca inalti bordajul, pierzi la stabilitate (mai ales ca barca e ingusta) si in plus barca devine "vantoasa". Daca doreai ceva cu bordaj mai inalt, sunt pe dinghy.pl si planuri de barcute cu bordaj mai inalt.
Despre arborada, poti experimenta fara probleme cu bompres etc, dar pentru rezultate optime ar fi cel mai bine sa urmezi planul. Asta deoarece ai nevoie de o buna echilibrare a centrilor - velic si de rezistenta laterala, ca sa poti strange bine vantul.

Ce sa spunem decat spor la treaba si sa te vedem cat mai repede pe ape :).
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Don Basilio

multumesc Vali pentru raspuns. unu, da, e vorba de Marian de la Tichilesti sau de la Braila, ca sta in ambele locuri. doi, cu riscul de a risipi material voi pune barca pe apa de proba cu bordajul un pic inaltat sa vad cum se comporta. Faptul ca atunci cand sunt intr-o barca mica m-am obisnuit sa stau pe fundul barcii si greutatea mea de 130 kg cred ca va contribui la mentinerea stabilitatii.  Focul vreau sa il pun NUMAI  la vanturi dinapoia traversului, pentru marirea suprafetei velice.

Don Basilio

am vazut in alta parte ca si Impaiatu a facut o barca practic identica si ca ulterior a vandut-o, sunt curios pe unde o fi acum barca.

Don Basilio

Pe scurt, lucru a continuat cu întreruperi, serviciu, alte activități, etc. Am făcut carena, ajustat osatura și am completat planul initial un triunghi prova pentru rigidizare și pe care vreau să-l completez cu un sparge-val. Completarea a primit titulatura de puntea prova. Am încercat cum lucreaza tandemul rășină-fibră pe această punte prova și pe etambou. Acest mic succes a devenit premisa etapei de bază – acoperirea integrală cu fibră-rășină.

bluewave

salutare,

am si eu o mica dilema .... daca vrei sa-i pui un motor , unde o sa incapa prinderea de la el ?
sau mergi pe varianta carma pe centru si motor pe un suport, pe un bord ?
"No Whistling on Board"

Don Basilio


Don Basilio

Barca e aproape gata, (voi posta poze si voi anunta lansarea ) deja ma gandesc la viitorul proiect pe care il voi realiza (sper eu) la Suceava. Am si eu o nelamurire: in conditiile in care  exista in zona o fabrica de placaj (momentan fabrica placaj de fag) cu incleiere URE FORMALDEHID (APĂ REZISTENT) - se lauda ei: acest placaj ar fi bun pentru barca si doi: rasina epoxy are o buna aderenta pe fag?

pelicanul

Ca să verifici rezistenta la apa a placajului poți să-i faci testul fierberii. Tai câteva bucăți
de placaj de 15 x 10 cm (aproximativ) si le fierbi 1/2 de ora la oala cu presiune și le lași o noapte în apa in care au fiert apoi le pui doua zile la soare. Daca nu e soare, le usuci o oră în cuptor, la foc mic, cu ușa de la cuptor deschisă. Repeți chestia asta de trei ori. Dacă placajul rezistă, atunci e bun și pentru barcă.

Vali

Din ce stiu (adica din cartile romanesti despre constructii de barci), fagul nu e un lemn bun pentru constructia de barci. Asta deoarece e cam friabil, nu face priza buna cu adezivii si rasinile, si in plus e sensibil la apa (putrezeste repede).

Cel mai bun placaj folosibil la barci si care se gaseste la noi este mesteacanul de la Welde. Incleierea e excelenta, priza rasinii epoxidice la fel, iar calitatile mecanice sunt superlative, plus ca se lucreaza foarte bine. Singurul inconvenient e greutatea ceva mai mare decat la alte placaje, dar cred ca se merita o greutate suplimentara daca vrem sa avem "peace of mind" vizavi de calitatile barcii.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Don Basilio

am gasit placaj de mesteacan, calitatea BB, incleiere de exterior, se lauda ca e rezistent la apa