Elice pentru Mariner - rog ajutor

Creat de fratelescris, Iunie 03, 2016, 08:07:18 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

fratelescris

Buna ziua. Am un motor Mariner de 5 cai in 2 timpi, pe care il folosesc pe o barca pneumatica de 2.8m. Problema este ca este exact la limita glisarii, (eu+bagajele aferente pentru pescuit)...cateodata reuseste sa gliseze (18km/h pe gps in amonte maximul atins), cateodata nu. Merg numai pe Dunare, si mereu curentul apei este diferit si nu reuseste sa gliseze mereu, cu toate ca este extrem de aproape de a glisa. Elicea este cea standard. Ce elice mi-ar trebui si cu ce pas pentru a putea glisa mereu? Sau ce altceva as putea face pentru a mai capata un minim de turatie?

Vali

Motorul este el cam la limita pentru a putea glisa pneumatica + incarcatura.

Daca motorul nu ajunge la turatia maxima din cartea tehnica, pasul elicei e deja prea mare, si pentru a se creste turatia trebuie scazut pasul.

Daca turatia maxima este atinsa cu actuala elice, atat poate motorul, deci nu mai ai ce sa-i faci pentru a scoate barca in glisare. Daca cresti pasul pierzi turatie, deci implicit nu se ajunge la puterea maxima a motorului.

La asta contribuie si particularitatea pneumaticii de a se deforma in timpul marsului. Daca era RIB era altceva, dar o pneumatica normala isi pierde din dinamica datorita deformarilor la viteza.

IMHO solutia este ori un motor mai mare, ori sa te multumesti cu un regim mai "molcom" de deplasare. Mai ales ca nu e bine sa folosesti motorul majoritar la turatia maxima, pentru a incerca sa aduci barca in glisare.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

fratelescris

Multumesc pentru raspuns. Turatia nu stiu cum sa o masor...daca stiti o metoda de masurare mai "improvizata" va rog sa mi spuneti. In momentele cand gliseaza, pe o apa mai linistita, intra relativ repede in glisare si dupa aceea pot reduce acceleratia si sa mentin glisarea.

dan_rotaru

Barca este prea scurta.
Incearca mai intai sa muti tot bagajul spre prova, iar atunci cand doresti sa glisezi aseaza-te si tu intr-o bozitie cat mai joasa in barca si cat mai avansata.