FastSkiff 14 de la bateau.com

Creat de BogdanFerariu, August 31, 2016, 03:31:48 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

BogdanFerariu

La o saptamana de la start, progresul:

Pana la urma totul s-a potrivit la fix, taieturile nu trebuie sa fie extrem de precise.

Trimis de pe al meu SM-G920F folosind Tapatalk


BogdanFerariu

Maine am fix trei saptamani.
Am avut multe greseli de remediat.
Epoxidul de pe o parte a fundului barcii nu s-a intarit. Nu imi venea sa cred, cand puneam mana si il simteam lipicios. Asa ca am incercat sa il razuiesc, sa il slefuiesc, dar mergea extrem de greu. In final am rezolvat foarte repede (adica 2 h de slefuit continuu) cu un flex si discuri abrazive cu granulatie 60.
Am refacut imbinarile cu banda de fibra biaxiala 45/45 de 450 g/mp si tesatura din nou, aceleasi specificatii.
De data asta totul a fost perfect. Imi amintesc acum si de un pahar de epoxi pe care, dupa ce l-am amestecat extrem de sumar, il intindeam pe partea respectiva si chiar m-am gandit autoironic ca sper ca nu stric nimic din cauza amestecarii prea superficiale. Consecintele au fost de asa maniera incat cred ca acum amestec cel mai temeinic rasina si intaritorul.
Odata remediata situatia, au urmat cateva zile de chituire si slefuire, zile in care totul a decurs ok si a iesit corespunzator totul.
Am folosit epoxy cu microballons, iar apoi un chit bicomponent, gata preparat, echivalentul QuickFair de pe bateau.
Bineinteles ca am facut tot posibilul sa imi termin treaba la munca pana pe la 12.30, ca sa pot fi la barca pe la 1.30.
Asa ca acum lucrez in ritm alert pe doua fronturi.

A urmat grundul,(primerul), unde am avut din nou o surpriza. Dupa doua straturi, e drept aplicate la 3 ore distanta, sambata, am constatat luni ca il pot zgaria cu unghia.
Alarmat,am tradus instructiunile din olandeza si am citit ca e pt... lemn.
Primerul era la sectiunea epoxy. Am contactat magazinul din Olanda, care mi-a confirmat ca sigur trebuie sa mearga bine cu epoxy, si ca problema ar fi timpul prea scurt pana la al doilea strat.
Nu am inlaturat totul, ci am slafuit cat s-a putut, incepand de la granulatie 80 apoi 120.
Am aplicat 2 straturi de rasina cu praf de grafit.
Pe alocuri, si acestea se luau cu unghia(greu) asa ca am comandat un grund epoxidic pt pardoseli (ceea ce doream sa evit) de la Emex, si am dat doua maini de grund cu microbaloane pe fund, si grund simplu pe laterale.
Azi era totul destul de tare, asa ca am mai dat doua ture de grund epoxi pe fund.
Pe laterale, am slefuit grundul epoxidic emex si apoi am aplicat un strat de grund olandez din cel care mi-a facut probleme.
Am citit ca primerul respectiv se da pe lemn proaspat sau suprafete pretratate cu grund epoxidic. Cum nu aveam timp si bani sa comand iar din olanda, am ales varianta Emex.
Acum, desi abia l-am aplicat, pare sa se usuce mult mai repede.
Eu imi asum riscul sa slefuiesc totul pana la epoxid data viitoare cand voi vopsi fundul. Am facut niste teste cu muchia unui toporel [emoji15] si nu se zgarie asa rau cum credeam, doar daca apesi puternic intr-un loc si tragi taaare.
Asa ca si rasina de maine sper aduca un plus de rezistenta si voi vedea.

   

Trimis de pe al meu SM-G920F folosind Tapatalk

Bogdan ion


MBG

Felicitari pentru tenacitate.
Spor la treaba in continuare!
LIfe is to short to stay on the dock!

pava


NessyRO

@ Bogdan
Ar fi bine dacă ai determina CU CERTITUDINE de ce nu s-a solidificat rășina. Dată fiind perioada anului, eu aș suspecta temperatura (<15 grade) sau umiditatea (>80%). Că de, tot pățitu-i priceput!


Sent from my iPad Pro using Tapatalk
Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world. - A. Einstein

BogdanFerariu

Citat din: NessyRO din Octombrie 08, 2016, 11:46:08 AM
@ Bogdan
Ar fi bine dacă ai determina CU CERTITUDINE de ce nu s-a solidificat rășina. Dată fiind perioada anului, eu aș suspecta temperatura (<15 grade) sau umiditatea (>80%). Că de, tot pățitu-i priceput!


Sent from my iPad Pro using Tapatalk
Lucrez intr-un garaj incalzit.
Cu certitudine imi amintesc ca un pahar l-am amestecat superficial si problema a fost exact pe portiounea aceea. In alte parti s-a intarit perfect.

Oricum, acum sunt la capitolul de ce nu s-a intarit primerul. Am luat iar flexul si am inlaturat totul, pana la stratul initial de epoxi.
A fost o munca al naibii de murdara, dar in final sunt multumit ca am eliminat problema.


Trimis de pe al meu SM-G920F folosind Tapatalk


dany

Si eu am patit asta cand nu am amestecat bine rasina cu intaritorul.La fel de bine trebuie amestecate si grundul epoxidic si vopseaua.Vopseaua e bine s-o strecori.
Si temperatura de lucru conteaza la fel de mult,umiditatea din atmosfera sau a lemnului sau placajului folosit.
Ce ma ingrijoreaza un pic este ca ai folosit materiale aduse de pe-afara si materiale procurate de pe piata interna.Oare sunt compatibile,''se pupa''cum zice romanul?Spor la treaba si fara neplaceri din astea care te dau inapoi.Succes!

BogdanFerariu

Am inlaturat tot primerul ala cu tot ce am pus peste el, asa ca acum au ramas doar materialele de afara.
O sa comand grund de la hempel.

Trimis de pe al meu SM-G920F folosind Tapatalk


BogdanFerariu

Salutare tuturor.

Am dat jos pana la urma primerul ala si am cumparat de la Hempel Light Primer care e epoxi bicomponent si peste am dat un Undercoat Primer, ca sa pastrez legatura cu vopseaua mea alchidica.



Despre grundul epoxi de la Hempel, toata lauda.Se intareste repede si foarte tare, umple foarte bine si poate fi reaplicat fara probleme la 4 ore. As fi preferat sa il folosesc doar pe acesta, dar aveam deja vopseaua monocomponenta si era necesar grundul de legatura.

Fundul a fost refacut in felul urmator dupa inlaturarea primerului si inclusiv a grafitului: 1 strat epoxi, un strat epoxi/microbaloane, si un strat epoxi/grafit, astea trei 'wet on wet'.
Apoi 1 strat epoxi/grafit, 2 de epoxi/microbaloane si 2 de epoxi/grafit.

Sper ca acum sa fie rezistent.

Apoi am trecut la vopsit.
Am folosit o rola de mohair de la Dedeman. Mai bine as fi luat de burete.
Primul strat l-am roluit, peste 24 h am mai dat un strat pe care l-am tras si cu pensula dupa roluire. E nevoie de o pensula moale si daca dadeam primul strat cu rola de burete, sunt convins ca iesea mult mai bine.


Nu aspectul ma ingrijoreaza ci din nou materialul, adica vopseaua. E o vopsea alchidica si sper ca are doar nevoie de mai mult timp de uscare. Unde e strat subtire, era tare inainte de al doilea strat, dar unde era mai groasa, cam intra unghia in ea.
Oricum, scria 24h pt reaplicare, asa ca am dat al doilea strat. La atingere nu era problema.

Daca se intareste, vreau sa o slefuiesc cu disc de 320-400, suprafata e pline de firicele de la rola, sa mai dau un strat dar cu rola de burete, apoi sa il slefuiesc si pe ala, cu 320 - 400 si sa dau un strst de lac transparent ca strat final.

Daca nu se intareste, ...

In imagine un detaliu cu vopseaua.

Trimis de pe al meu SM-G920F folosind Tapatalk


BogdanFerariu

Ma apropii cu FS14 de vopsit.
Mai am niste epoxi si niste microbaloane. Am fost nevoit sa schimb vopseaua, aveam una alchidica, si am luat poliuretanica de la emex.
Am vorbit la tehnic la ei si mi-au zis sa folosesc chit poliesteric auto pentru finisaj, apoi sa dau un grund epoxidic de impregnare si apoi vopseaua.

Din ce am citit, nu se recomanda chitul auto pe barci, ca nu ar adera bine la epoxi si ca trage apa, ca putrezeste lemnul dedesupt, etc.

In cazul in care e folosit doar la finisaj, deci peste epoxi, iar peste el aplic grundul epoxidic de impregnare, mai e vreo problema? Grundul de impregnare de la emex e de fapt o rasina epoxidica mult mai fluida, care sigileaza chitul poliesteric. Asa mi s-a spus, dar in fata atator opinii negative, pe toate site-urile cu constructii de barci din lemn, nu stiu ce sa mai cred.
Aplicarea vreau sa o fac la interior, exteriorul e chituit cu chit epoxidic.



Trimis de pe al meu SM-G920F folosind Tapatalk


Vali

Chitul poliesteric se poate folosi, dar in strat foarte subtire, si exclusiv la finisaj si nu incarcare, altfel crapa si se coscoveste.
Adera destul de bine la rasina poliesterica, si satisfacator sa zicem la rasina epoxidica. Asta deoarece se intareste repede si nu are deci timp sa atace superficial epoxidica, cum se intampla daca dam cu rasina poliesterica peste epoxidica.

Eu insa nu as folosi chit auto la o barca din lemn cu fibra si epoxy, decat in caz ca nu am alta solutie. Cei de la emex.ro n-au facut in viata lor barci, ca sa merite bagati in seama vizavi de asemenea sfaturi. Asa ca, tocmai ca sa nu mai ai probleme de tipul celor de pana acum, mai bine eviti sa dai, mai ales la interior, cu chit poliesteric auto. Unii dintre noi il mai folosim, dar stim bine ce facem si unde il aplicam, astfel ca sa nu se coscoveasca, sa crape sau sa sara in timp.

Daca ai fibra la interior, cel mai bine ii dai o slefuiala si apoi inca un strat de epoxy, in urma caruia suprafata devine semnificativ mai neteda. Daca ai doar rasina la interior, fara fibra, la fel o slefuiala si un strat de rasina iti asigura o suprafata ideala pentru vopsea. In fiecare din aceste 2 cazuri, ultimul strat de rasina trebuie matuit cu un smirghel fin, ca sa faca bine priza vopseaua.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

BogdanFerariu

O sa mai fac amestec de rasina cu microbaloane, si o sa finisez cu amestecul asta.
Ma gandeam eu ca prea ar fi bine sa pot folosi chit auto, si sa pot da cateva straturi pe zi.
Asa, ziua si stratul.
Dar asta e, imi face o mare placere constructia.
Am folosit pe o mica portiune, de test. O sa il las acolo, sa vad cum se comporta.
Va fi usor accesibil si usor de reparat, in caz de nevoie.

Trimis de pe al meu SM-G920F folosind Tapatalk


BogdanFerariu

Mai pun niste poze, sa ajung la zi


Trimis de pe al meu SM-G920F folosind Tapatalk


BogdanFerariu

Citat din: Vali din Noiembrie 06, 2016, 11:21:29 AM
Chitul poliesteric se poate folosi, dar in strat foarte subtire, si exclusiv la finisaj si nu incarcare, altfel crapa si se coscoveste.
Adera destul de bine la rasina poliesterica, si satisfacator sa zicem la rasina epoxidica. Asta deoarece se intareste repede si nu are deci timp sa atace superficial epoxidica, cum se intampla daca dam cu rasina poliesterica peste epoxidica.

Eu insa nu as folosi chit auto la o barca din lemn cu fibra si epoxy, decat in caz ca nu am alta solutie. Cei de la emex.ro n-au facut in viata lor barci, ca sa merite bagati in seama vizavi de asemenea sfaturi. Asa ca, tocmai ca sa nu mai ai probleme de tipul celor de pana acum, mai bine eviti sa dai, mai ales la interior, cu chit poliesteric auto. Unii dintre noi il mai folosim, dar stim bine ce facem si unde il aplicam, astfel ca sa nu se coscoveasca, sa crape sau sa sara in timp.

Daca ai fibra la interior, cel mai bine ii dai o slefuiala si apoi inca un strat de epoxy, in urma caruia suprafata devine semnificativ mai neteda. Daca ai doar rasina la interior, fara fibra, la fel o slefuiala si un strat de rasina iti asigura o suprafata ideala pentru vopsea. In fiecare din aceste 2 cazuri, ultimul strat de rasina trebuie matuit cu un smirghel fin, ca sa faca bine priza vopseaua.
Pot folosi decapant universal, gen kober, din dedeman, sa inlatur vopseaua de pe epoxi sau imi ataca si rasina?

Trimis de pe al meu SM-G920F folosind Tapatalk