Instalatie electrica de la zero- am nevoie de sprijinul celor priceputi

Creat de Sosoktm, Decembrie 29, 2016, 04:17:51 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Alex1958

Salut,
Zodiac, sper ca e o discutie amicala, da?
IP 54 inseamna:
5: Protection from the amount of dust that would interfere with the operation of the equipment.
4: Protected against splash water from any direction ­‐limited ingress permitted.
Nu m-am uitat ce inseamna diferenta asta IP-54 vs IP-68 la intrerupatoare/tablouri, dar la echipamentele cu care am eu de a face diferenta este serioasa.
Bun, pui IP 68 si vei avea un lucru beton pe consola. Cum rezolvi cu conexiunile cable/consumatori? Pe acolo nu ajunge apa cu care speli? Pui cutii de jonctiuni cu presetupe? Are sonarul asa ceva?
Tabloul pe care ti-l sugerez are sigurante fuzibile pt fiecare din pozitii. Acelea te protejeaza de scurturi!
La mine priza de bricheta e etansabila cu un capac.
Dar hai sa nu inventam apa calda!
Colegi ca Florio se dau cu velierul pe mare. Chiar sunt curios ce protectie au aparatele electrice folosite de ei?
Ca o paranteza, sa stii ca apreciez multe din interventiile tale. Am bagat aditivi de curatare a injectoarelor si parca motorul merge mai bine. Mi-am cautat statia radio pe care am cumparat-o pentru inspectia barcii, i-am pus baterii si chiar o voi lua cu mine... Cred ca interferenta cu experientele relevante ale fiecaruia, chiar daca vin din alt domeniu de activitate e benefica.
Eu mi-am refacut total instalatia electrica la Arielle in 2015 la Nemesis Boats. Am acceptat multe din sugestiile lor dar la unele m-am opus din considerente obiective. De exemplu imi sugerau doua baterii, una pentru motor si a doua pentru ceilalti consumatori, alimentata de panoul solar. Dar eu nu aveam loc! Am ramas cu o singura baterie si "so far so good".
Oricum iti doresc bafta si sa-ti iasa cum doresti!

syRebekah

Dacă vrei switch-uri "sealed" de calitate, vezi CarlingTech din UK. Trouble-free, o grămadă de modele, prețuri pe măsură dar nu vei găsi cred eu ceva super bun la preț sensibil mai mic.
Din experiența proprie:
Testează cu un magnet cablurile, să fie de cupru. Am avut surprize majore.
Cositoreste corect, să fie lucios. Și absolut tot, nu te baza doar pe contacte mecanice (eu m-am limitat la 25mmp că pentru 35 nu am avut lampă, dar acolo am folosit cablu de uz marin cu lițe cositorite și sertizare adecvată ).
Taie panoul la CNC, anodizeaza-l adecvat inclusiv inscripționarea.
Cumpără papuci de calitate.
De la busbars la baterie mergi cu conductor gros.
Folosește pentru dimensionarea cablurilor site-urile straineze, cele RO sunt mai optimiste cu minim un ordin de mărime.
Testează permanent rezistența.

Din experiența altora:
Motoarele electrice pe cât posibil pe circuit separat sau cu traseu cat mai gros și mai scurt la borne.
Siguranțe fuzibile.

Mi-am făcut propriul panou cu 20 de circuite și accesorii, dar stă în cabină la loc uscat. Am învățat o grămadă. Eu am folosit switchuri f mișto chinezești dar am dubii majore privind fiabilitatea.
fost ghrt.

Zodiac

Multumesc ! Voi studia Carlingtech .
In prima faza ce e montat pe barca a fost facut de altcineva , cred ca pe la anul ma apuc de verificari si imbunatatiri .
Totul e pe papuci ca asa a venit instalatia electrica de la Honda , acum nu stiu cat de ''calitativi'' sunt .
De la baterie la contactul central am un 2,5 de cupru plin .
Sigurante fuzibile am la toate intrerupatoarele , ar trebui sa-mi cumpar si de rezerva , acum as prefera sigurante automate .
Motorul electric are acumulatorul lui dar nu am unde sa-l montez la RIB ca e oglinda ingusta...mai am si suportul de sonda de la sonar care abia a incaput .
Nu vreau neaparat ieftin dar nici ''avioane''.

Zodiac

De genul asta sunt :

https://ro.rsdelivers.com/productlist/search?query=carling-technologies&family=8887&tag=#PI-1|PS-100|viewtype-0

Nu stiu ce e cu firma asta , ei se dau cu sediul in Pallady !


PS - Cred ca de fapt asa ceva IP 68 , si nici pretul nu ma falimenteaza la 3 bucati :

https://ro.rsdelivers.com/product/carling-technologies/v1d2ghnb-aac00-000/carling-technologies-illuminated-single-pole/8815437

syRebekah

Văd că vând de la Carling, acum ramane să te asiguri că sunt varianta sealed iar prețul resellerului este corect.
Switch-urile de pe AliExpresd pe care le-am luat nu sunt avioane, dar vor rezista probabil doar câțiva ani în mediu marin, până se oxidează. Pretul e ok pentru ce oferă. Eu am in plan 0e termen mediu să refac panoul cu shunturi pe fiecare circuit, Bluetooth și să integrez și panoul motorului. Dacă ajung la asta, atunci voi cumpăra alte switch-uri.
fost ghrt.

Sam

Salutare,

Eu folosesc pe barca o baterie de 28 Ah, pentru alimentarea unui sonar, a unei pompe de santina si a unei prize duble USB pentru incarcat telefonul.
Motorul este doar cu pornire la sfoara si nu poate incarca bateria, asa ca ma gandesc sa folosesc un panou solar pentru incarcarea bateriei in timpul iesirilor mai lungi.
Stie vreun coleg sa-mi zica ce tip de panou sa aleg si cu ce putere? Am inteles ca exista si unele panouri flexibile.
Multumesc anticipat!

OvidiuDP

Salut Sam,

Daca nu folosesti prea mult pompa de santina - care este singurul consumator mare - pentru ceilalti consumatori bateria pare suficienta. In mod normal o poti descarca pana la 50% (daca nu cumva e litiu, caz in care te poti duce pana la 90 %), fara pericol pentru durata de viata a bateriei. Cu 14Ah ar trebui sa poti folosi sonarul si sa incarci telefonul linistit o saptamana. Incarcarea unui telefon smart necesita aprox. 1Ah (dintr-o baterie de 12V). Pompa de santina poate consuma 2Ah dar cat o folosesti la o iesire? 30min. ar insemna 1Ah. Sfatul meu este sa lasi lucrurile asa cum sunt, iar daca nu iti ajunge bateria de 28 Ah sa o schimbi cu una ceva mai mare.
Daca ne dai mai multe detalii privind consumul sonarului (consumul nominal si timpul de utilizare intr-o iesire), al pompei de santina si cam cat de lungi sunt iesirile tale putem sa facem un calcul.
Dar panoul solar + regulatorul de incarcare, la care se adauga cabluri, sigurante, conectori, etc vor fi o cheltuiala mai mare si care iti va ocupa spatiu la bord, care necesita montaj-demontaj la fiecare iesire.... pe scurt bataie de cap.
Nu uita sa incarci bateria dupa fiecare iesire si sa o depozitezi intr-un loc racoros. Contrar ideilor care circula, cel mai mare inamic al bateriei este caldura. Orice expunere la temperaturi peste 20-25 grade ii reduce durata de viata.
Ti-ar fi mai util un aparat de masura sau un mic voltmetru ca sa monitorizezi tensiunea bateriei. Asta iti va permite sa vezi cat de descarcata este.

Daca totusi crezi ca ai nevoie de panou, da-ne toate detaliile (ce consumatori ai, durata iesirilor) si vom face un calcul.

Sam

Ovidiu,
Sonarul are un consum maxim de 0,9 Ah si avand in vedere ca pescuiesc mai mult la stiuca, de obicei nu il folosesc foarte mult timp. Totusi, acum ca l-am achizitionat, mi-as dori sa-l pot folosi si pe perioade mai indelungate, in cautarea unor locuri bune de pescuit salau de exemplu; poate 3-4 ore/zi. Sau, poate si mai mult, daca vreau sa folosesc harta sonarului pentru navigatie - in aceste situatii, cei 14 Ah nu par a fi suficienti si din acest motiv m-am gandit la un panou solar pentru reincarcarea bateriei.
Iesirile cele mai lungi pe care mi le pot permite deocamdata sunt cam de 1 saptamana, in delta; cele mai scurte, de week-end, pe lacul de la Bicaz, evident nu pun probleme la utilizarea bateriei.
Bateria este cu Pb, deep cycle, AGM, deci este bine sa nu o descarc mai mult de 50%. Sunt la curent cu regulile de depozitare si le respect.
Iti multumesc pentru informatii si as aprecia sfatul tau si pentru un panou solar si regulator de incarcare potrivite pentru bateria si consumatorii pe care ii am; evident, in functie de costul acestor accesorii, ma voi decide daca merita sa le cumpar sau poate optez pentru o baterie mai mare.

Sam

Problema e ca nu vad cum sistemul de la Hornbach ar putea sa-mi incarece bateria. Chiar daca ar putea sa incarce bateria, la pretul asta, ar merita mai degraba, sa-mi iau o baterie de capacitate mai mare.

syRebekah

Sam, în funcţie de spaţiul de pe barcă poţi să îţi iei un panou solar Victron de 50W (garanţie 5 ani, la mine ţine de vreo 3 cu o scădere acceptabilă a puterii) şi un MPPT mic tot de la ei. Vara vei colecta cam 200-250Wh. Partea proastă e că încărcarea bateriei AGM ia mult mai mult decât bagi în ea, de aia e bine să găseşti pe barcă un loc pentru panou care să îţi permită harvestarea când utilizezi consumatorii, adică şi în marş.

Sistemul de la Hornbach mi se pare o praştie, baterie de 200Wh şi panou de 30W. Adică e bun de tablete şi telefoane. 9 ore de insolaţie la 100% nu găseşti în RO decât dacă aduni 2 zile consecutive.
fost ghrt.

scm_ro

O mica observatie. La 50w nu se merita mppt, costul este prea  mare vs avantaje. Mppt-ul e bun la peste 200w si panouri ce dau peste 24v.

syRebekah

Cele mai cost-efficient  mi se par a fi panourile destinate instalărilor fixe.
Pe ponton toate sunt ok şi la o fracţie de preţ. La mare, în spray zi de zi apar urgent diferenţele. Torqeedo ăla cred că e aşa de scump deoarece îl cumpără cine a avut deja bani de un OB de la ei.
fost ghrt.

syRebekah

Eu nu aş muta bateria să o încarc. Şi nici să las cabluri de zeci de metri aiurea sub tensiune de 220V.
Dacă încarci bateria la 3 zile o vei schimba anual, din cauza sulfatării.
În mod sigur se găseşte ceva spaţiu, dacă nu pentru fixe măcar pentru un pliabil cu ocheţi. Ideea este de a produce pe loc ce consumi.
fost ghrt.

Sam

@syRebekah - Iti multumesc mult pentru sfaturi! In octombrie voi mai merge o saptamana in delta si voi vedea cam cat de bine imi va ajunge bateria. Daca voi ajunge la concluzia ca nu-mi acopera consumul, probabil voi alege sa cumpar una mai mare. Cand am cumparat-o pe asta limitarea nu a fost data de buget, ci de dorinta de a limita greutatea bateriei.

@Zodiac - apreciez foarte mult sfaturile celor care chiar se pricep la domeniul despre care cer informatii, si foarte putin, spre deloc, pe ale celor care isi dau doar cu parerea!

Zodiac

Iti multumesc ca mi-ai atras atentia . Am rezolvat . La acumulatori ma pricep foarte bine .
Deci un acumulator foarte bun , puternic , usor ...nelimitat de buget :

https://bigfish.ro/produse-crap/motoare-electrice/baterie-rebelcell-ultimate-12v-100a-package