Discutii intrebari test ANR

Creat de Raul, Martie 10, 2017, 07:28:38 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

byteworks

Daca bastonul prova si timonierul sunt aproximativ pe o linie paralela cu axa longitudinala a navei raspunsul a) are sens si aplicabilitate practica. Este procedeu clasic de la tema "linia dreapta" chiar si la avioane: ochi - reper pe bord/capota motorului - reper pe orizont :)

ghrt

Sunt de acord, şi eu am "deseori" ca reper linia formată din piciorul catargului şi straiul prova cu vreun stâlp de pe mal, dar nu "permanent". Atenţie la amănunte, că aşa-s examenele în România, nu testează cunoştinţele necesare ci bărzăunii.

Raul

Am sustinut si eu examenul. Totul relativ ok, in sensul ca l-am luat.

In schimb, intrebarile au fost in proportie de cel putin 60% diferite de cele din testele puse pe siteul ANR. Am avut 2 intrebari cu ecluze pe care eu unul nu le-am mai vazut inainte si nici nu am citit pe undeva material didactic.


pado

Raul, nu sunt de acord cu tine ca examenul presupune "alte intrebari". Cine incepe sa invete prin a citi din referintelela alea bibliografice de pe site si nu prin a face testele lui Sebba, nu o sa intampine probleme. Intrebarile la examen mi s-au parut uneori formulate altfel, dar citite cu atentie iti reveleaza raspunsul. Spre exemplu, am avut intrebarea aia cu folosirea cangilor de fier in ecluze, foarte multe despre sfilate, suvite, tipuri de noduri, cum te apropii de o nava naufragiata pe timp de furtuna, vreo 7 intrebari despre semnificatia indicatoarelor, semnale luminoase la nave am avut doar la COLREG etc, dar n-am avut nicio intrebare despre trecerea convoaielor pe sub poduri, latimea podurilor de pe Dunare, despre legaturi intre dane, dspre protocoalele de sunete la depasire etc
Eu am gasit foarte multe resurse bibliografice pe internet, le-asi fi pus si aici, dar am vazut unele discutii in care se vorbea despre absenta drepturilor de autor asupra continuturilor materialelor etc si am renuntat la intentie. Dar examenul n-ai cum sa-l pici daca citesti cu pixul in mana tot ce gasesti pe site-ul ANR si mai cauti pe net alte informatii (sunt o multime, totul e sa stii cum sa le cauti).
Eu n-am participat la niciun curs la scoala, pt ca nu s-au tinut acolo unde am facut eu. Am primit ceva documentatie pe mail, dar ce am primit eu le aveam deja intr-un folder, pt ca le gasisem pe net.

sebba

Pado, ai dat pentru C sau pentru D?

Sent from my Mi-4c using Tapatalk

Simulatoare Teste ANR - http://anr.end.ro

pado

Am dat pt amandoua, dar prima oara am dat D-ul. Scoala am facut doar pt D. C-ul l-am dat la vreo luna distanta. Examenul pt D mi s-a parut mai dificil, RND-ul mi s-a parut mai anevoios si mai stufos decat COLREG-ul. Probabil pt ca era prima data cand citeam despre sfilate, gase, garline, sarturi, tambuchi etc. Am avut si eu intrebari pe care nu le-am vazut in felul ala formulate pe site-ul ANR, dar continuturile erau cam aceleasi. Am vazut ca ai facut update la testul tau pt D, dar trebuia sa mai scoti din intrebarile specifice RND-ului (cele legate de deschiderile la poduri, nr legaturi dane etc). Iar despre distantele la care pot fi vazute diferite semnale luminoase am avut intrebari doar la C, pt D n-am intalnit niciuna. Apreciez si eu, dar si cei care acum se pregatesc pt examen, faptul ca ai adaptat testul pt D la ceea ce se da acum. De fapt, testele realizate de tine sunt baza simularii pt examen pt toti cei care dau in prezent. Si am vorbit cu multi inainte de examene. Multumiri si din partea lor! :)

sebba

da, RND-ul e mult mai stufos
COLREG-ul pare mai "clean", mai usor de inteles

update la test, ca si continut, a fost facut acum un an si ceva
am observat insa ca nu peste tot erau linkurile trecute cum trebuia si le-am corectat

intrebarile incluse sunt din mai multe surse, pentru mare parte din ele trebuie sa-i multumim si lui Smokey
la RND, de exemplu, sunt cam 550 intrebari si atunci, cand am facut testele, am observat ca intrebarile ce erau publicate pe site la ANR se regaseau in totalitate in "bibliografia" mea. am decis sa le las pe toate (sau aproape toate, unele le-am scos din motive tehnice, lipseau imaginile)

Felicitari ptr reusita, probabil candva ne vom vedea si pe ape
Simulatoare Teste ANR - http://anr.end.ro

oprical

Salutari..sunt membru nou care doreste sa obtina in iunie permisul de ambarcatiune cu motor
Am cateva nelamuriri...pentru examen trebuiesc  "aprofundate" toate testele sau doar cele are  care au mentiunea agrement  ex "manevra agrement" .
Asa cum s-a spus si in forum unele intrebari sunt foarte profesionale ..adica ma duc cu gandul la cineva care castiga o paine din asa ceva gen marinar pe slep, impingator, bac etc.
Am intrebat acest aspect si la capitania Mamaia...insa mi s-a dat o foaie cu actele necesare examenului si cam atat...nu au fost prea prietenosi in a oferi detalii suplimentare. Biroul era plin de diplome in ale ale unei firme ce ofera cursuri de ambarcatiuni si m-au cam repezit....
"Nu poti schimba vantul dar poti indrepta corabia."

ghrt


pado

Oprical- nu prea inteleg ce vrei sa spui, probabil pt ca e tarziu si sunt obosit. La ce teste te referi exact, la cele de pe site-ul ANR ? Daca la alea te referi, trebuie sa citesti din toate referintele bibliografice recomandate clasei de permis pt care vrei sa dai examen. Si intr-adevar, intrebarile de la examenul de la capitanie sunt si cele de pe site-ul ANR, dar nu incepe prin a memora raspunsurile intrebarilor, pt ca la examen sunt si alte intrebari, iar multe sunt formulate altfel. Banuiesc ca te-ai inscris la o scoala de profil, asa ca citeste toata documentatia pe care ai primit-o de la aia. O sa ai si o simulare de examen la scoala, inainte de a te inscrie pt examenul de la capitanie. Toti am trecut prin nedumeririle tale, dar cu vointa si pasiune am promovat examenele, chiar si cu intrebarile alea deplasate si inutile pt un amator. Aroganti si infatuati sunt la toate capitaniile, nu doar la Mamaia. Vezi si topicul dedicat de pe barcaholic, e la sectiunea "Legislatie", acolo discutiile au "vechime", deci sunt mai ample . Bafta sa ai!

Raul

Exact cum a spus si Pado, la examen nu pica doar din intrebarile din testele de pe siteul ANR. Spre exemplu mie, explicam mai sus, mi-au picat maxim 40% dintre ele. Bafta!

pado

Raul, poti da cateva exemple de intrebari dintre cele despre care spui ca nu le-ai mai intalnit pana la examen? Eu nu am vazut un procent atat de mare (am dat si D si C, la interval de o luna intre ele), ce-i drept le-am vazut pe unele altfel formulate, dar nici macar n-am auzit la altii sa vorbeasca despre un asa numar mare de intrebari care sa-i fi luat prin surprindere. Eu tin minte ca ai spus candva ca dai examen doar pt C, probabil ca nu ai parcurs deloc bibliografia si intrebarile aferente clasei D si ma gandesc ca au mai fost intrebari de la marinarie si conducere/manevra pe care nu le-ai intalnit in grila pt C. Sa stii ca "marinaria" de la D e mult mai documentata si implica intrebari  mai diversificate, spre deosebire de grila de la C. La fel, exista intrebari de la "conducere/manevra" in grila pt D, care pot fi intalnite si la un examen pt clasa C. Si viceversa. Eu unul consider ca cine promoveaza testele lui SEBBA, la orice ora din zi si din noapte, cu min 23-24 raspunsuri corecte la D, e imposibil sa pice examenul, chiar daca se duce beat acolo ! Testul lui SEBBA pt COLREG nu l-am facut, pt ca nu cunosc atat de bine lb engleza incat sa pot sustine un examen. Dar toate celelalte -marinarie,conducere/manevra, si acum le fac cu 10 din 10. Chiar voi aprecia daca ai vreodata timp si chef sa dai exemple aici din intrebarile alea avute la examen (40%?) si pe care nu le-ai vazut in grilele ANR. Nu neaparat sa le reproduci, dar macar sa spui despre continuturile intrebarilor. E important si pt cei care urmeaza sa dea, pt a sti la ce sa se astepte. Multumesc!

Raul

Pado, nu mai inteles.
Pe siteul ANR la Servicii/Pesonal Navigant apar testele pentru CAA categoria C. Sunt 4 cu totul dedicate fiecarei categorii de examen:
    Colreg Agrement.pdf
    Manevra Agrement.pdf
    Marinarie Agrement.pdf
    Navigatie Agrement.pdf
Ce am incercat sa avertizez este faptul ca intrebarile din examen nu sunt exclusiv din aceste fisiere.
Dealtfel, cine vrea sa le testeze poate sa acceseze siteul facut de mine care le contine in totalitate, cu imagini cu tot:
http://trustinit.ro/anr/

Intradevar, unele intrebari sunt variatii ale unei intrebari din aceste fisiere.

Spre exemplu, la Navigatie apare o singura intrebare legata de cartul N:
Cartul N este un cart:
a. intercardinal;
b. cadinal;
c. inter-intercardinal;

Mie la examen mi-a picat cum este cartul SSE. Evident, cine a citit bibliografia si a invatat o sa stie sa raspunda. Eu unul am invata si citit foarte mult, mai putin navigatia pe Dunare care nu m-a interesat.

Pe langa aceste variatii, am avut 2 intrebari care erau legate de ecluze si sincer, eu in toate bibligrafiile legate de C nu am citit si nu am gasit info. In principiu m-am descurcat bine si la acesteea, obtinand un scor final de 25 din 26.

Ca sa concluzionam, asa cum a spus ghrt in 2 vorbe: trebuie facute testele si citita/invatata toata bibliografia :)



oprical

Ca toata lumea de pe aici si eu incerc sa ma raportez la testele lui Sebba si fac cam 20/26. Am mai comandat o carte " Manualul conducatorului de ambarcatiuni" autor Iuliu Sancraian + CD...sper sa-mi fie de folos. Cele mai dificile intrebari mi se par cele cu remorchere, barje in dana, trecerea pe sub poduri etc sau cele cu cicloane , emisfere ...pe care nu mi le pot explica si le invat mai mult mecanic. Daca intrebarile de la test nu sunt identice cu cele de pe site-ul ANR asta nu este prea bine.
As vrea sa stiu de la Raul daca au fost intrebari cu noduri, balize, efectul carmei, instalatia de ancora si guvernare etc.
"Nu poti schimba vantul dar poti indrepta corabia."

ghrt

Dacă nu reuşeşti să înţelegi ce se povesteşte prin bibliografie vei merge la şansă - poţi să ai mai mult noroc sau nu.
Eu am dat chiar după publicarea seturilor de întrebări şi picau mai rar din afara testelor, probabil aveau mai puţine în baza de date. Totuşi am avut 4 care nu erau în testele publicate. Cum poţi greşi maxim 4, nu era loc de eroare.

Dacă nu înţelegi bibliografia poţi căuta şi alte cărţi pe subiect. Până la urmă te prinzi despre ce este vorba. Poţi căuta surse alternative. Eu am învăţat ColReg cu aplicaţiile de Android de la TheOtherHat.biz şi RND-ul după cartea de CEVNI recomandată de RYA, în format digital, la fel pe Android. Sunt o groază de filme pe YouTube etc. Spre deosebire de teoria sfilaţei, materialele astea chiar sunt utile adică se pot dovedi necesare pe apă.

În cele din urmă testele sunt utile ca exemple, să vezi modul de gândire al celor care au formulat întrebările. Multe sunt de atenţie la amănunte, de chichiţe - exact ce nu ar trebui să fie un examen de începători dar am întâlnit foarte des abordarea asta în Românica, în diverse domenii.