Constructie Dayboat 4 m

Creat de timberland0910, Aprilie 03, 2017, 05:27:19 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

timberland0910

Salutare , m-am decis sa construiesc un skiff pt spinning la 4 m lungime , 1,45 m latime , inaltime borduri 0,6 m ..Proiectul il am deja de la Mihai Chirtu + o macheta scara 1:10 ..Am achizitionat placaj de Plop de la Welde cu incleiere de exterior , grosime 10 mm 5 straturi..de o saptamana tin in apa o bucata de placaj ne tratat cu nimic si nici urma de exfoliere , doar furnirul de deasupra s-a umflat putin ..fibra voi folosi roving de 300 la exterior si biaxial de 300 pt  filete si interior ...acum legat de rasina as vrea sa aleg intre top amorsa epoxy de la europlastic si epolam de la rompolimer .,Prima este o amorsa epoxidica iar epolamul zic ei ca are certificare Lloyd pe constructii navale ...a lucrat cineva cu epolam? cum se comporta?

nu vreau alta rasina mai scumpa ca imi mananca vaporasul aproape toti banutii...skiff-ul vreau sa il dau la apa pe la jumatea lui iunie ...din 18 aprilie imi iau liber pana la finalizarea barcii deci timp voi aloca aprox 8 ore pe zi mai putin timpii morti

intr-un final vreau sa aduc barca in acest stadiu :

NessyRO

Intenționezi să-l construiești INTEGRAL din placaj de 10 mm? Ce tehnică de construcție intenționezi să aplici?
Mulțumesc.
Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world. - A. Einstein

timberland0910

salut Nessy , da integral va fi din placaj de 10 , imi intra cu tot cu banchete si puntea de spinning 6 coli adica 56 kg placaj , de unde mai am ceva pierderi ...Barca o voi face stitch @ glue

NessyRO

Am întrebat deoarece, mă bazez numai pe ce știu eu din experiența absolut limitată, cred că îți va fi destul de greu să curbezi panourile de 10mm în zona prova, acolo unde curburile sunt mai accentuate. Eu m-am "luptat" serios cu okoume de 5 mm/5 straturi în acea zonă. Plus că, mă gândesc, straturile fiind groase (2 mm) există riscul să pocnească la curbare dacă le forțezi.
    Oricum, te sfătuiesc, dacă îmi permiți, să utilizezi sârmă de cupru pentru "coasere" și nu panduiți de plastic.
    Nu face greșeala - pe care eu am făcut-o! - să supradimensionezi fibra. Sigur și documentat, mai multe straturi subțiri au rezistență și elasticitate incomparabil mai mari decât stratul unic echivalent. Plus că se lucrează incomparabil mai ușor și mai frumos. La interior, fibra de 180 gr/mp este mai mult decât suficientă.
    În privința rășinii, nu cunosc nimic despre cele menționate dar sfatul meu este să strângi din... dinți și să cumperi o rășină calificată pentru impregnare lemn. O să fii sigur mult mai fericit! 
    Spor la treabă! Și ține-ne la curent!

P.S. Barca "la gata" arată foarte bine! Seamănă leit cu cea pe care o am eu în minte de vreo 6 luni, numai că cea din foto este un pic mai scurtă și un pic mai îngustă.
Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world. - A. Einstein

timberland0910

Citat din: NessyRO din Aprilie 03, 2017, 08:01:45 PM
    Am întrebat deoarece, mă bazez numai pe ce știu eu din experiența absolut limitată, cred că îți va fi destul de greu să curbezi panourile de 10mm în zona prova, acolo unde curburile sunt mai accentuate. Eu m-am "luptat" serios cu okoume de 5 mm/5 straturi în acea zonă. Plus că, mă gândesc, straturile fiind groase (2 mm) există riscul să pocnească la curbare dacă le forțezi.
    Oricum, te sfătuiesc, dacă îmi permiți, să utilizezi sârmă de cupru pentru "coasere" și nu panduiți de plastic.
    Nu face greșeala - pe care eu am făcut-o! - să supradimensionezi fibra. Sigur și documentat, mai multe straturi subțiri au rezistență și elasticitate incomparabil mai mari decât stratul unic echivalent. Plus că se lucrează incomparabil mai ușor și mai frumos. La interior, fibra de 180 gr/mp este mai mult decât suficientă.
    În privința rășinii, nu cunosc nimic despre cele menționate dar sfatul meu este să strângi din... dinți și să cumperi o rășină calificată pentru impregnare lemn. O să fii sigur mult mai fericit! 
    Spor la treabă! Și ține-ne la curent!

P.S. Barca "la gata" arată foarte bine! Seamănă leit cu cea pe care o am eu în minte de vreo 6 luni, numai că cea din foto este un pic mai scurtă și un pic mai îngustă.

Placajul de plop de 10 este foarte maleabil  nu cred ca voi avea probleme cu el la curbare , sarma de cupru voi folosi cu siguranta .Rasina top amorsa epoxy lipeste foarte bine pe lemn , au mai lucrat multi colegi cu ea si ziceau ca sunt multumiti .De epolam de la rompolimer eram curios daca a folosit cineva , ca ei se lauda ca se preteaza bine la domeniul naval .. sa stii ca si eu m-am gandit ca e cam mult 300 la interior si cred ca voi merge pe 180..Cat despre laminarea mai multor straturi de fibra cu epoxi , zicea Vali ca nu e recomandat , daca bine imi aduc eu aminte ...tu cu ce tip de rasina epoxy ai lucrat? West System nu bag nici batut in barcuta asta ca va intra mult in cea mare ...asta o fac asa rapid pt vara asta si alte iesiri viitoare pe Belis , Bicaz si Delta Tisei...Si eu vroiam sa o fac minim la 5 m lungime si 2 m latime , dar ma limiteaza remorca cu care o voi transporta 4m x 1.45 m

Ia baga un ochi te rog aici sa vezi ce zic domnii http://www.rompolimer.ro/fise_tehnice/_FT_epolam_2014,2015.pdf

NessyRO

Cred că marele dezavantaj al EPOLAM este că, pentru obținerea durității specifice,  trebuie tratată post aplicare ("coaptă") iar faptul că te îndeamnă să plasezi piesa într-o matriță pentru această operațiune, mă duce cu gândul la posibile deformări în procesul de polimerizare la cald. Sincer, eu unul nu m-aș băga dar, recunosc că sunt foarte conservator.
   Eu celé mai bune rezultate le-am obținut cu RESOLTECH 1050 cu întăritor RESOLTECH 1058S. Am mai folosit NEUKADUR EP202 cu întăritorul aferent dar se lucrează mai dificil cu ea, în sensul că proporțiile trebuie respectate cu sfințenie. RESOLTECH-ul este SUPER (extrem de fluid, timpi de polimerizare după ceas, duritate bună, elasticitate foarte bună) dar este mai scump. NEUKADUR-ul este mai puțin elastic dar este extrem de dur (după polimerizare). Timpii de polimerizare pentru aplicarea stratului ulterior 24 ore / completă 14 zile.
    Bottom line: lucrează cu rășina pe care o cunoști/cu care ai mai lucrat!

timberland0910

am mai lucrat anul trecut la canoe cu resoltech 4020 si am fost multumit , la barca asta estimez un consum de 20 litri rasina , aia inseamna 5 kituri de la polidys x 450 ron kitul ...hmmm cam mult totusi pt barcuta asta :|

pelicanul

Pentru doua proiecte asemanatoare foarte reusite: https://forum.capcompas.ro/index.php/topic,1176.0.html si https://forum.capcompas.ro/index.php/topic,2084.0.html
Babutza este sursa de inspiratie pentru proiectul lui Modi https://forum.capcompas.ro/index.php/topic,1684.0.html care din pacate a intrat la categoria asa nu. Topicul este interesant ca sa nu repeti greselile respective.
Intr-adevar, Babutza si X13 au placaj de 5 - 6 mm, dar daca te duci spre 4 m lungime si mai maresti si latimea ai nevoie de un placaj de minim 8 mm. 10 mm e OK, cu toate  problemele inerente cauzate de o rigiditate mai mare.
Pentru testarea placajului se foloseste metoda de fierbere si apoi uscare fortata (pe calorifer sau in cuptorul dat la minim si lasat putin deschis) prezentata aici https://forum.capcompas.ro/index.php/topic,953.msg15057.html#msg15057 postarea 37.
Scuze daca ai citit deja toate astea, dar o recapitulare e buna din cind in cind! :) Spor la treaba.

timberland0910

@ Pelicanul , multumesc pentru sugestii , am citit topicurile din likurile postate de tine si incerc sa asimiliez cat mai multa informatie pozitiva . Am ales modelul lui Mihai dupa ce am vazut un clip pe youtube cu skifful de 4,3 m si motorul yamaha de13,5 cp .. mi-a placut mult comportamentul pe apa al barcii .Mai aveam o nedumerire legata de stabilitatea in stationare pt pescuit...Initial am ales un plan de pe dinghy.pl si anume dayboat 4m  la 4 m lungime si 1,7 m latime , dar m-a convins Mihai ca si skifful gandit de el este foarte stabil pt ce am eu nevoie .Acuma ma duc pe mana lui si o sa vad eu cat e dse stabila cand imi voi plimba fizicul de 110 kg prin barca :)

legat de placaj , de 8mm trebuia sa iau dar din 50 de coli nu am gasit 2 bucati sa arate a placaj ..efectiv toate erau cu fisuri mari si exagerat de valurite ...acuma lemn de foc am doamne-z multzam ca doar stau la munte , nu era imperios necesar sa-l cumpar de la Welde si platit la metru patrat :))...in schimb cel de 10 mm este imaculat ..am mai luat o coala de 12 mm si 2 coli de 14 mm...pt eventuale coaste intarituri si ce io-oi mai face eu pe acolo...In loc de bimini top voi gandi un hardtop demontabil cu posibilitate de inchidere pe laterale in caz de ploaie cu tesatura impregnata acrilic (am asa ceva la o marchiza si chiar nu trece apa si caldura prin ea deloc.

radu andritoiu

Serios? De cand mesterul izmana are modelul lui?
Fa ti un bine si nu da nici 2 cepe degerate pe ce spune izmanuta, te va impiedica sa pierzi niste bani intr un proiect care nu o sa te multumeasca
Daca vrei sa povestim despre barca de 4,3 m , cu placere iti stau la dispozitie
Iti recomand sa arunci o privire si pe bateau
so, keep floating for pleasure

timberland0910

Citat din: radu andritoiu din Aprilie 03, 2017, 11:03:55 PM
Serios? De cand mesterul izmana are modelul lui?
Fa ti un bine si nu da nici 2 cepe degerate pe ce spune izmanuta, te va impiedica sa pierzi niste bani intr un proiect care nu o sa te multumeasca
Daca vrei sa povestim despre barca de 4,3 m , cu placere iti stau la dispozitie
Iti recomand sa arunci o privire si pe bateau
Pai spune-mi te rog despre stabilitatea barcii in stationare , comportament pe valuri , ca in clipul de pe youtube tare mi-a placut cum se misca

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

radu andritoiu

Ptr a nu genera discutii interminabile privind un subiect pe care il consider apus si ptr a nu deturna obiectul topicului dvs, va propun o discutie privata
Multumesc
so, keep floating for pleasure

bogdanminitehnicus

Citat din: timberland0910 din Aprilie 03, 2017, 10:29:58 PM
@ Pelicanul , multumesc pentru sugestii , am citit topicurile din likurile postate de tine si incerc sa asimiliez cat mai multa informatie pozitiva . Am ales modelul lui Mihai dupa ce am vazut un clip pe youtube cu skifful de 4,3 m si motorul yamaha de13,5 cp .. mi-a placut mult comportamentul pe apa al barcii .Mai aveam o nedumerire legata de stabilitatea in stationare pt pescuit...Initial am ales un plan de pe dinghy.pl si anume dayboat 4m  la 4 m lungime si 1,7 m latime , dar m-a convins Mihai ca si skifful gandit de el este foarte stabil pt ce am eu nevoie .Acuma ma duc pe mana lui si o sa vad eu cat e dse stabila cand imi voi plimba fizicul de 110 kg prin barca :)

legat de placaj , de 8mm trebuia sa iau dar din 50 de coli nu am gasit 2 bucati sa arate a placaj ..efectiv toate erau cu fisuri mari si exagerat de valurite ...acuma lemn de foc am doamne-z multzam ca doar stau la munte , nu era imperios necesar sa-l cumpar de la Welde si platit la metru patrat :))...in schimb cel de 10 mm este imaculat ..am mai luat o coala de 12 mm si 2 coli de 14 mm...pt eventuale coaste intarituri si ce io-oi mai face eu pe acolo...In loc de bimini top voi gandi un hardtop demontabil cu posibilitate de inchidere pe laterale in caz de ploaie cu tesatura impregnata acrilic (am asa ceva la o marchiza si chiar nu trece apa si caldura prin ea deloc.

placajul e format din straturi de lemn dispuse la 90 grade, daca fata unui placaj e oarecum alterata, asta nu inseamna ca tot placajul e nefolosibil, in constructie va trebui sa gandesti astfel incat sa folosesti partile bune pentru ca oricum vei decupa foaia (eu in comert nu am gasit placaj impecabil, doar cel de mesteacan folosit la modelism)
chiar daca pui placaj de 8 mai indoielnic, nu e nicio problema, noi avem tendinta sa supraestimam fortele si deci si materialul necesar (in cazul tau placajul de 10 cred ca e cam mult)  si oricum poti face invelire in fibra de sticla la finalm daca nu te satisface rezistenta, invers nu mai merge.
De exemplu canoea mea de 4 m,  are strat de fibra de 4-5 mm si nu-s probleme, in conditiile in care incarc cu 360kg.

timberland0910

Citat din: bogdanminitehnicus din Aprilie 03, 2017, 11:17:15 PM
placajul e format din straturi de lemn dispuse la 90 grade, daca fata unui placaj e oarecum alterata, asta nu inseamna ca tot placajul e nefolosibil, in constructie va trebui sa gandesti astfel incat sa folosesti partile bune pentru ca oricum vei decupa foaia (eu in comert nu am gasit placaj impecabil, doar cel de mesteacan folosit la modelism)
chiar daca pui placaj de 8 mai indoielnic, nu e nicio problema, noi avem tendinta sa supraestimam fortele si deci si materialul necesar (in cazul tau placajul de 10 cred ca e cam mult)  si oricum poti face invelire in fibra de sticla la finalm daca nu te satisface rezistenta, invers nu mai merge.
De exemplu canoea mea de 4 m,  are strat de fibra de 4-5 mm si nu-s probleme, in conditiile in care incarc cu 360kg.

legat de canoe te cred , ca si a mea are 5,2 m si grosime lemn cu tot cu fibra 5 mm
ca am slefuit mult din cei 6 mm a stripsurilor si fibra am pus de 110 g ...acuma de 10mm am luat de 10 folosesc

Vali

Citat din: timberland0910 din Aprilie 03, 2017, 05:27:19 PM
Salutare , m-am decis sa construiesc un skiff pt spinning la 4 m lungime , 1,45 m latime , inaltime borduri 0,6 m ..Proiectul il am deja de la Mihai Chirtu + o macheta scara 1:10 ..

Salut Mihai. Daca vrei sa obtii ceva cu adevarat verificat la superlativ, incearca sa te orientezi catre constructia X13 a colegului NessyRo. Nu e obligatoriu de folosit aceleasi dimensiuni, ci le poti adapta prin derivare la barca dorita de tine.

Am constatat la X13 in primul rand o hidrodinamica de exceptie, si in al 2-lea rand o hidrostatica (stabilitate) foarte buna. Sunt multe de povestit, dar am sa detaliez cand voi gasi timp (azi sunt din nou pe drumuri).

In primul rand toti iti vom fi alaturi la lucrarea ta, dar cred ca lumea va fi mult mai putin implicata daca e vorba de proiectul de la pictor. In al 2-lea rand, daca vei opta pentru X13, vei onora la maxim generozitatea si meticulozitatea cu care Nessy si-a expus experienta pe forum.

Ramane sa mai povestim diseara, am si eu multe de adaugat. Mult succes si spor la lucru.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau