Guvernare pt barca lui Vali de 5m

Creat de bogdanalex, Septembrie 06, 2017, 11:02:56 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

bogdanalex

Salutare!
Detin barca de 5m al lui Vali pe care ma gandeam sa ii pun mansa+volan. Problema este ca atunci cand mi-a facut barca l-am rugat sa-mi taie oglinda pt cizma scurta dat fiind ca deja detineam un motor mic cu cizma scurta.
Faptul ca a fost taiata pt cizma scurta nu imi mai permite sa ii pun cablu de guvernare prin mengina motorului din cauza ca va lovi in copastie care la acest model in zona oglinzii ia o forma de "V" in loc sa urmeze conturul barcii.

Am inteles ca ar exista niste adaptoare care se prind ori de oglinda ori de copastie intr-o parte, si in cealalta prinde capatul fix al cablului. Stiti cumva de unde se poate procura asa ceva sau ce alt sistem as putea utiliza. In cazul acestor "adaptoare" se mai foloseste echea sau se conecteaza altfel motorul?

kama3

Cine loveste in copastie? Partea de cablu care intra in menghina sau partea care iese nu are cursa suficienta?
Daca loveste capatul cu echea, adica nu are cursa suficienta, solutia pe care am vazut-o adoptata la alte barci este o scobitura in zona unde i-ar mai trebui cursa cablului.
Poti sa pui o poza?

AdrianZUZ

Guvernare - am excat ce iti trebuie  ;D :( partea proasta este ca a fost rezervata pana pe 15.09)
Exista guvernare cu prindere/ fixare pe oglinda si cu o articulatie sferica care se prinde pe centrul motorului (aici se confectioneza un L cu doua gauri spre motor si una spre tija cablului). Evident nu se mai foloseste echee.
Este sistemul folosit de italieni pentru guvernare motoare care nu aveau tija, tubul prin care sa treaca cablul.
Capul adaptor pentru articulatia sferica se infileteaza pe orice cablu, mai greu de gasit piesa de prindere pe oglinda.
Daca crezi ca te ajuta iti fac poze la toata matzaraia.

teo pes

Hidraulica ar fi solutia ! pretul e sus , mai ai variante :
Viata i grea !!  Dar trece !!

teo pes

Eu am folosit rulmenti oscilanti in loc de legaturile originale ,mai greu dar mai trainic !

bogdanalex

@karma3 - partea care iese nu are cursa dar ma doare sufletul sa tai din copastie atat...nu cred ca e o solutie buna. Uite despre ce e vorba: https://photos.app.goo.gl/nKEzBYQUw9HFeoHW2
Fa abstractie de adaptorul ala pt cizma lunga din inox....nu mai exista.

@AdrianZUZ mi-ar prinde bine niste poze ca inspiratie si sa stiu ce anume sa caut. Cred ca acel capat de surub cu articulatia sferica nu e foarte la indemana de procurat.

@teo pes - am gasit si eu pozele alea pe net dar nu stiu de unde sa iau asemenea sisteme. Inteleg ca le-ati bricolat. Rulmentii oscilanti unde mai exact i-ati folosit? nu reusesc sa vizualizez.

dany

sistemul din poza 3 a lui teo i-l am eu.Nou-nout ;)

bogdanalex

nu cred ca mi se potriveste sistemul 3.
flansei aleia ii trebuie un plan perpendicular pe care sa fie montata iar eu nu am asa ceva, astfel incat sa mai ramana si spatiu in spatele ei pentru restul tijei + curbura cablului

pilu

nu trebuie plan perpendicular , acolo este o bila care permite o miscare destul de ampla.

iulian_cioclin

Fix acesi problema am avut-o si eu(am barca tot de la Vali)
Am masurat cursa pistonului si am decupat din copastie. Nu merge doar daca faci o simpla gaura in copastie (daca pistonul ramane in gaura si vrei sa rabatezi motorul, rupi copastia)
Un flex, putina rasina si putina vopsea.

Ti-am atasat si o poza cum am facut la barca mea

Succes!

teo pes

Citat din: bogdanalex din Septembrie 06, 2017, 12:44:12 PM
nu cred ca mi se potriveste sistemul 3.
flansei aleia ii trebuie un plan perpendicular pe care sa fie montata iar eu nu am asa ceva, astfel incat sa mai ramana si spatiu in spatele ei pentru restul tijei + curbura cablului
Pai tocmai aici este compromisul pe care trebuie sa l faci !! ;D ori tai si ti o profilezi (laminezi) dupa cum trebuie sa vina , ori tai si faci un adaos (cutie) de tabla de al pe care sa prinzi comanda !
Barca prezentata nu este conceputa si pentru varianta comenzilor la distanta ! constructorul nu v a precizat asta ? !
Nu trebuie sa ti fie frica de lucrul cu fibra si rasina  ! ;)

bogdanalex

Eu ma gandeam la un sistem de prindere cumva de bancheta...atasez si o poza.
Nu ar fi ok si asa?

Este cumva sistemul din prima poza postata de teo pes, numai ca in loc de oglina sa prind de bancheta.
Intr-adevar nu imi imaginez ce se intampla atunci cand ridic motorul.

Nu imi este frica de lucrul cu rasina insa ma gandeam cu cat as fi mai putin invaziv in structura initiala cu atat mai bine.

kama3

Din cate stiu cablu pt varianta fara eche nu se mai gasesc...
Varianta de cabku m58 e cel mai simplu de gasit, dar nu se potriveste decat cu sistemul de prindere pe menghina si eche.
Pune motorul pe barca si vesi exact unde ajunge cablul. Vezi cati cm inaltime are echea si cat se roteste vand basculezi motorul. Nu trebuie sa pui cablu. Pt proba asta poti folosi si un batz sau o bucata de ceva identica cu cablul.
Problema e ca ar trebui sa tai in fibra simpla , adica zona sa nu aiba si alta armatura, sau altceva in spate.
Max 5x5 cm ar trebui sa fie gaura, iar in spate tre sa arate ca o cutie in care intra capatul cu echea.
Nu e mare inginerie. Pune motorul, masoara de 5 ori in toate pozitiile si apoi taie cu incredere :)

bogdanalex

copastia cred ca este identica cu cea a lui Iulian.
Nu am cumparat cablu, evident, pt ca nu stiu inca spre ce solutie ma indrept.
Care este diferenta intre un M58 si un cablu pt sisteme fixate extern? Daca e doar articulatia aceea sferica, aia se poate gasi separat daca filetul e metric.

AdrianZUZ

O face orice strungar cu 1/2 creier!

Nu taia bre nimic din barca!

Sisteme din astea gasesti cam pe toate vechiturile care vin din Italia ... si ghici, nimeni nu le foloseste! Culmea ca sunt de 1000 de ori mai rezistente decat plasticle astea care se vand acum ... mumuflex, steeringcacat si altele.

Ajung acasa si iti pun poze sexplicite.