Drumul catargelor

Creat de VladIndigen, Decembrie 01, 2017, 10:57:10 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

iris

foarte interesant,astept continuarea cu nerabdare.


VladIndigen

Citat din: Thor din Decembrie 02, 2017, 09:37:56 PM
@ VladIndigen Sigur că ai citit asta: https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjFroXMhOzXAhXHKOwKHV-pAOMQFghDMAc&url=https%3A%2F%2Fwww.historia.ro%2Fsectiune%2Fgeneral%2Farticol%2Fplutaritul-in-istoria-romaniei-de-la-otomani-la-sovromlemn&usg=AOvVaw3qXiiQVXfvPr78bLVW_j9K


Excelent! Am citit parti din ce ai postat tu aici,dar vad si informatii noi(adica vechi, da noi pentru mine:))...si am auzit multe povesti.  Eu despre ASTA vorbeam, despre asta e vorba in topic-ul inceput de mine. despre ce stie fiecare, si despre ce gaseste fiecare despre subiectul respectiv.  Multumesc !

VladIndigen

``Corabierii moldoveni in Creta la 1462`` , e ceva nou pentru mine

VladIndigen

Inca n-am terminat cartea, e foarte interesanta. E cea mai buna lectura de ` gura sobei` pana acum

Don Basilio

Exista date istorice sigure (pot veni cu detalii) despre exportul de lemn din Tarile Romane dupa 1829, cat si marturii despre calitatea lemnului de aici si utilizarea lui pentru corabii (nu doar pentru catarge). De asemenea Austria a exportat mult lemn de calitate (inclusiv pentru corabii) din Transilvania, Maramures si Bucovina. S-a plutarit si pe alte rauri, nu doar pe Bistrita, de exemplu pe Viseu, in Maramures, unde majoritatea tapinarilor si plutasilor erau... evrei (!!!).

VladIndigen

Citat din: Don Basilio din Decembrie 06, 2017, 08:42:01 AM
Exista date istorice sigure (pot veni cu detalii) despre exportul de lemn din Tarile Romane dupa 1829, cat si marturii despre calitatea lemnului de aici si utilizarea lui pentru corabii (nu doar pentru catarge). De asemenea Austria a exportat mult lemn de calitate (inclusiv pentru corabii) din Transilvania, Maramures si Bucovina. S-a plutarit si pe alte rauri, nu doar pe Bistrita, de exemplu pe Viseu, in Maramures, unde majoritatea tapinarilor si plutasilor erau... evrei (!!!).

Interesant! daca ati gasit scrieri despre asta postati-le aici, sa vedem si noi ,multam!

VladIndigen

https://en.wikipedia.org/wiki/Larix_decidua 


aici avem si descrierea laricei, sau a zadei ( Larix Decidua)

Nicolai

Si o descriere mai pe  romaneste... ;)

"Laricele (lariţă, crin, zadă) - Larix decidua
Talia: arbore indigen de 50 m înălţime, rar 65 m şi 2 m diametru. Pe Văile lalomiţei şi Latoriţei, unele exemplare au realizat 60-65 m înălţime şi 2-2,5 m diametru.
Inrădăcinarea: pivotantă la început, mai târziu formează rădăcini laterale destul de profunde, bine ancorate în sol.
Tulpina: dreapta, bine elagată, uneori se poate deforma (însăbi-ere, înfurcire, îngroşare la bază).
Scoarţa: netedă, cenuşie la început formează de timpuriu ritidorn gros de circa 10 cm, care se desprinde în plăci neregulate, brune; fundul crăpăturilor şi straturilor interne ale scoarţei au o culoare roşie-violacee.
Lujerii: sunt de două feluri: cei lungi pendenţi, gălbui si brăzdaţi, cei scurţi brun-închis-negricioşi, cu câte un mugur terminal.
Mugurii: aproape sferici, galbeni-bruni, nerăşinoşi.
Acele: moi, fine, de un verde crud lucitor, toamna se colorează în galben-portocaliu şi cad. Pe lujerii lungi sunt dispuse în spirală, iar pe cei scurţi în rozetă, câte 30-40. Au 1-3 cm.
Florile: unisexuate, cele mascule grupate în amenţi ovoizi, galbeni, pedicelaţi, cele femele roşiî-purpurii sau verzui.
Conurile: ovoide, de 2,5-4 cm, brune-deschise, cu 40-50 solzi ovat-rotunzi, cu marginea întreagă sau slab emarginată. Maturaţia seminţelor are loc în toamna primului an, iar diseminarea se face în primăvara anului următor.
Lemnul: cu duramen brun-deschis, este tare, greu, elastic şi foarte trainic, rezistent la apă şi aer.
Cerinţele ecologice: specie nepretenţioasă faţă de climă şi sol, vegetează bine în climatul continental cu amplitudini mari de temperatură şi sezon de vegetaţie relativ scurt. Are o transpiraţie foarte activă, de aceea necesită locuri bine ventilate, aerisite fără prea multă umiditate atmosferică. Nu-i prieşte uscăciunea accentuată. Este rezistent la îngheţ, dar suferă de îngheţurile târzii. Faţă de sol se arată destul de nepretenţios, dar se regenerează greu pe solurile acide.
Longevitatea: 600-700 ani, cu lemn sănătos.
Temperamentul: pronunţat de lumină. Se pare că laricele de Carpaţi este mai puţin exigent decât cel de Alpi.
Creşterea: rapidă până la 60 de ani, fiind apoi întrecut de molid şi brad.
Răspândirea: laricele este specie europeană cu areal întrerupt. Se întâlneşte în Alpi, Sudeţi, Tatra şi în Polonia Centrală, la altitudini între 300 m (Sudeţi) şi 2200 m (Alpii Franţei şi Elveţiei). La noi este localizat în cinci centre muntoase: Ceahlău, Ciucaş, Bucegi, Lotru, Apuseni. Centrul de maximă răspândire este în Bazinul Latoriţei, Munţii Tinovul Mare şi Târnovul Mic. Altitudinea la care vegetează în ţara noastră este cuprinsă între 650 m în Apuseni şi 1950-2000 m în Ceahlău, Bucegi, Lotru.
Importanţa: mare, datorită lemnului său valoros, care poate fî folosit în construcţii, industria mobilei fine, celuloză etc. Din răşina laricelui se extrage un ulei de terebentină de calitate superioară (terebentină veneţiană). Laricele este, de asemenea, important pentru apărarea şi consolidarea molidişurilor de altitudine, care suferă de doborâturi de vânt. Din punct de vedere ornamental este deosebit de valoros, mai ales toamna, prin coloritul galben-portocaliu al acelor.
Laricele prezintă două rase geografice: rasa de Alpi (ssp. decidua) şi o altă întâlnită în Carpaţi, Sudeţi şi Polonia centrală (ssp. polonica). Fiecare rasă prezintă mai multe ecotipuri la noi fiind cunoscute: ecotipul austriac si cel din Carpaţi (var. Carpatica) căruia îi aparţine laricele din ţara noastră."

Amu ca avem descriere destula, sa vedem cine se baga la facut catarge... ;D


VladIndigen

Foarte faina descrierea.  Eu vreau sa ma bag la catarge, am un intreg proiect pe tema catargelor din larice, dar prima data as vrea sa dezbatem istoria si drumul catargelor din larice romaneasca.

pelicanul

O carte foarte interesanta despre inceputurile globalizarii si lupta marilor puteri pentru suprematie. War at Sea in the Age of Sail 1650 - 1850. Are si citeva pagini despre materialele folosite, dar nu este mentionata decit zona Marii Baltice ca principal furnizor de lemn si catran.
https://drive.google.com/open?id=1X_yAz5JwsfUWAGFAy7q254p7v4EXLDT6

lipan

Să vă țină Dumnezeu obiceiul!