Pescuit la somn

Creat de bradutzu, Decembrie 11, 2017, 09:41:20 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

bradutzu

Radule,
vezi ca pescuitul la somn provoaca dependenta.......
referitor la betele pretabile pentru pescuitul somnului iti recomand sa te orientezi catre lansete de serie produse de firmele de renume care eu ehipe dedicate ce pescuiesc exclusiv la somn si care de obicei sunt mult peste cele facute la comanda!
Am avut ocazia sa tin in mana mai multe lansete custom facute de diversi specialsti de pe piata locala si care erau niste bijuterii dpdv estetic dar functional.......erau pulbere pentru ca in Romania sunt putini cei care pescuiesc majoritar la somn si mai stiu sa faca si lansete......
Fir intins si iti doresc sa ai parte de o plimbare gratis pe Dunare tras de un somn de care stiu eu.......
Sa auzim numai de bine!

radu andritoiu

salutare bradutzu
multam de sfaturi
betele colmic speram sa la folosesc la crap[ stationar] , nu stiam ca s de somn ica
de somn [ stationar] am 3 bete fibra de sticla
la clonc nu stiu sa pescuiesc
m ar incanta somn la spinning insa nu prea stiu cum
eu pescuiesc la salau, avat si stiuca
so, keep floating for pleasure

bradutzu

sal
pentru crap la stationar, cauta niste feedere grele cu actiune 60 - 180g
Finetea unui varf de feeder iti aduce peste atunci cand pare ca nimic nu merge
Sa auzim numai de bine!

Intersect

Citat din: bradutzu din Decembrie 13, 2017, 07:46:07 PM
sal
pentru crap la stationar, cauta niste feedere grele cu actiune 60 - 180g
Finetea unui varf de feeder iti aduce peste atunci cand pare ca nimic nu merge

Offf Bradutzu dacă știam asta acum 3 ani :). Dragoș mi-a arătat și trimis betele pt feeder la Sfântu, rezultate garantate.

Citat din: radu andritoiu din Decembrie 13, 2017, 07:32:14 PM
salutare bradutzu
multam de sfaturi
betele colmic speram sa la folosesc la crap[ stationar] , nu stiam ca s de somn ica
de somn [ stationar] am 3 bete fibra de sticla
la clonc nu stiu sa pescuiesc
m ar incanta somn la spinning insa nu prea stiu cum
eu pescuiesc la salau, avat si stiuca

Nu este atât de greu pescuitul cu artificiale la somn dar trebuie să ai echipamentul adecvat. Bradutzu te poate îndruma exact
Born to fish,forced to work!!!

bradutzu

Pescuitul somnului cu naluci este spectaculos dar implica multa munca fizica si psihica caci fregventa trasaturilor este redusa.
Anul asta eu am prins 3 somni care nu conteaza si inca 2 de poveste: 2.33m si 2.67m

Este un sport frumos dar nu pentru oricine iar echipamentul trebuie ales cu grija!
o zi buna!
Sa auzim numai de bine!

radu andritoiu

acuma inteleg de ce ziceai " motorizat de somn "
waw, tare
cum, cum se face? te rog
so, keep floating for pleasure

bradutzu

wowwwww
greeu de spus....
Este un banc pe tema asta.....

Copilul: Tati, tu stii limba engleza?
Tatal: Da
Copilul: Spunemi-o si mie!

::) ::) ::)
Mult de scris dar nu acum, ca nu am timp!
revin in seara asta!
Promit!
Sa auzim numai de bine!

bradutzu

Am revenit!
Teoria spinningului la somn se bazeaza pe faptul ca somnul este un animal care vaneaza activ. Avand in vedere ca unui somn de mari dimensiuni ii trebuie cateva kg de peste pe zi ca sa supravietuiasca imi este greu sa cred ca somnii mari vor umbla pe Dunare sa caute rime si ficatei de pasare ci mai repede ma gandesc ca isi va folosi energia sa vaneze pesti. Desigur ca orice animal va incerca sa aleaga drumul cel  mai scurt ceea ce il face si oportunist si nu va refuza o gustare daca da de ea!
Odata stabilit faptul ca este un vanator trebuie sa stim unde aneaza. Daca la stationar si clonc il cautam pe gropi unde se odihneste si se simte in siguranta si cautam sa-i ducem "masa la pat" la spinning trebuie sa il cautam pe locurile de vanatoare care trebuie sa indeplineasca 2 criterii majore:
1. sa fie mancare in zona
2. sa poata ataca prada conform morfologiei pe care o are

Sa luam cele 2 criterii pe rand:
1. ca sa prinzi somn trebuie sa fii un pescar de stationar bun si sa stii unde se afla mancarea somnului si mai mult de atat sa stii ce pesti prada sunt in apa: bancuri de obleti sau puiet, carasi, platici, salai, avati etc. asta o poti afla simplu cu un feeder si o montura finuta si in functie de asta iti alegi naluca sau daca ai timp poti observa atacurile somnilor si pestii care sar disperati din apa.
2. Somnul are o culoare care-i permite sa se camufleze bine pe substrat lucru confirmat si de pozitia ochilor care sunt pozitionati "pe cap" si nu frontal ca un salau ceea ce ne duce cu gandul la faptul ca va veni lipit de substrat, perfect camuflat urmand sa atace napraznic. Dar....pe cine ataca somnul? Fiind pe substrat este clar ca va ataca pestii de deasupra lui aflati pe un prag. Cand va ataca somnul? va ataca atunci cand pestii coboara spre substrat  sau cand se ridica spre suprafata?........ei bine un peste care coboara spre substrat este un peste care poate desconspira camuflajul somnului ceea ce inseamna ca somnul va ataca somnii care urca spre suprafata ceea ce-i face vulnerabili la ceea ce se afla sub ei.

Jocul nalucii: plecand de la cele de mai sus inseamna ca jocul nalucii trebuie sa se concentreze pe ridicari cat mai lungi si coborari cat mai rapide pe substrat unde ne intereseaza sa avem cat mai multa galagie (pentru a atrage atentia rapitorilor din zona) asa ca atunci  vom pescui in dinti de fierastrau cu ridicari lungi si caderi abrupte pe substrat. O alta varianta carea dat rezultate si inca odata a fost confirmata de practica este o recuperare liniara deasupra pragurilor pe unde somnii stau gata de atac si care odata ce naluca a trecut de ei o vor ataca violent din spate.
Nalucile:
Jigul - este o naluca excelenta si se folosesc in general jiguri mai grele uzual fiind 56 si 80 g pentru ca pe deoparte folosim fire mai groase si pe de alta parte suntem interesati sa sjunga naluca repede pe substrat caci somnul nu o va ataca pe coborare si deasemenea vrem ca jigul sa loveasca violent substratul penetru a atrage atentia somnilor din zona.
Nalucile reactive: cicade si linguri - acestrea se recupereaza in toate modurile posibile in functie de imaginatia pescarului dar voi insista pe ceea ce da rezultate bune de cele mai multe ori si anume o recuperare liniara deasupra pragurilor.

Voblerele: ei bine ....aici imi da cu virgula caci trebuie sa recunosc ca nu prea stiu sa pescuiesc cu voblere

Echipament:
Lanseta: primul lucru pe care trebuie sa il intelegem este ca lanseta nu poate fi scurta pentru ca am decis mai devreme ca recuperarea nalucii trebuie sa fie una lunga si atunci o lanseta lunga va descrie un arc de cerc mai mare decat una scurta ceea ce ne pune in avantaj. O lanseta de spinning la somn nu ar trebui sa fie mai scurta de 2.4 m si cu cat este mai lunga cu atat este mai buna dar este si mai grea si pune presiune pe pescar de aceea este bine sa ai in barca 2 lansete: una de 2.7 sau 3 m si una de 2.4 m ca lanseta de odihna. Deasemenea lanseta ar trebui sa fie cat mai semiparabolica pentru a imprima nalucii o evolutie corecta si o plecare corecta de pe substrat. In mare masura jocul naluccii depinde de lanseta si atunci trebuie aleasa o lanseta care a dovedit ca isi face treaba cum trebuie si in acest moment sunt cateva modele disponibile pe piata care au devedit ca sunt foarte reusite si provoaca atacurile mult dorite. Lanseta trebuie sa mai fie si suficient ed rapida sa poata intela la timp pentru ca somnul va scuipa naluca imediat de o va pipai si suficient de senzitiva pentru a transmite semnalele suficient de repende pentru ca somnul sa nu poata scuipa naluca. Despre rezistenta nu cred ca este cazul sa discutam. din experienta proprie pot spune ca nu este de joaca atunci cand ai in lanseta un peste de 120 - 140 kg.

Mulineta: trebuie sa fie full metal si cu angrenaje supradimensionate sa faca fata unui drill intens (am avut pesti care mi-au luat 250 m de fir de pe milineta in 30 sec adica mapa am reusit sa dezleg barca si sa plec la motor dupa el) dar in acelasi tipm trebuie sa fie extrem de usoara (pe la 400 - 500g este foarte bine) caci vei sta cu lanseta in mana o zi intreaga si la un moment dat te doboara. Ca si marime recomand intre 4000 pentru cei care pescuiesc din barca si au ceva experienta si 8000 sau chiar 10000 pentru cei care pescuiesc de pe mal. frana trebuie sa fie de un minim de 10 kg petru a se pescui cu mulineta reglata pe la 5 - 7kg si a mai avea o rezerva de putere si fara a fi cu ea la limita lucru care va duce la o uzura prematura a mulinetei. Idealul este o mulineta cu o forta de franare de 15 kg pentru a o tine la jumatate dar si pentru acele momente cand pestele pleaca tintit catre diverse structuri submerse unde va rupe garantat firul daca este lasat sa ajunga si atunci jocul se da la "care pe care" si ai nevoie de o frana foarte puternica

Firele: fiind vorma de spinning vorbim clar de fire subtiri. Eu pescuiesc cu fire intre 0.19 si 0.3 mm. Pe cel de 2.67 m l-am scos in 40 min cu un fir de 0.25 asa ca daca stii ce ai de facut se poate. pentru care cei care acum se initiaza este de recomandat sa mearca catre un fir de 0.3 mm dar de cea mai buna calitate. In general pescarii de spinning stiu care sunt firele de calitate!

Inaintasul: am ales sa tratez separat aces subiect chiar daca este tot un fir. Somnul are sute de dinti mici cu care va reteza un fir normal in cateva secunde fara macar sa stii ca nu a fost o creanga asa ca se va folosi un fir inaintas cu rezistenta sporita la abraziune. se gaseste la role de 30 m si nu recomand sa se foloseasca mai gros de 0.6 mm pentru ca actioneaza ca o parasuta in apa si ia din jocul nalucii. deasemenea nu recomand sa se foloseasca mai mult de 35 cm de inaintas pentru ca il folosim sa ne protejam de dintii somnului si nu am vazut inca somnul care sa inghita atat!

De scrisar mai fi chiar foarte multe, dar acum avem o baza. pentru cei interesati voi mai raspunde la intrebari punctuale, in masura in care stiu sa raspund!

Cele de mai sus sunt invatate de mine de la altii mai destepti sau din experienta proprie si nu reprezinta un adevar absolut asa ca va invit sa experimentati si sa va adaptati la apele pe care pescuiti voi. Deasemenea fiti siguri ca si pe zona voastra exista un somn capital care sa va umple de adrenalina!

Fir intins!


Sa auzim numai de bine!

radu andritoiu

MULTUMESC
eu, pana anul trecut, am pescuit aprope in majoritatea situatiilor pe baltile de pe langa capitala, iar in putine randuri pe rauri
e adevarat ca in copilarie am pescuit la pastrav pe gilort , pescuit pe care il faceam cu o varga de alun foarte bine uscata
pe balti , sa zic ca, gramajul maxim era de 15 gr, lansetele fiind undeva pana in 25 gr
asta vara pe chilia , pescuind cu o cicada am agata un somn
n as putea zice ca atacul a fost fenomenal, parca ma agatasem in ceva, ulterior a fost un pic mai emotionant, insa nu ptr mult timp, a rupt
atacul avatului e mult mai spectaculos
anul trecut am inceput la dunare cu jiguri mai mari ori voblere, insa agatam in prostie
so, keep floating for pleasure

bradutzu

foarte multe sunt de spus......dar despre vaz trebuie sa te contrazic.
Somnul are preferinta la culoare si este al naibii de selectiv in privinta culorilor. De ce face asta daca nu vede?
Referitor la receptia stimulilor, somnul a renuntat la solzi dar si-a desvoltat o retea de receptori pe intreaga suprafata a corpului cu care simte vibratii,chimia apei, etc
Sunt extrem de multe de scris dar am incercat sa fac o sinteza a ceea ce am considerat ca este important pentru Radu care vrea sa devina pescar de spinning la somn!
Sa auzim numai de bine!

Betto

Bradutzule, nu ai spus ca stationand pe fundul apei, somnul nu vede nimic. Somnul are mustati, antenele cu care receptioneaza vibratiile si hrana. Somnul actioneaza din instinct, are un comportament haotic, animalic din instinct si violent. Somnul cand hiberneaza pe timpul iernii sau nu vrea sa puna botul la mancare, .. nu pune. Somnul nu ataca la clonc ca i se deschide apetitul de a manca,... somnul ataca in anumite luni ale anului, pentru ca are in preajma puii, pe care ai apara de orice pradator pana acestia implinesc un an. Oooo... cate ar fi de spus...

bradutzu

@ Radu
1.A rupt pentru ca ai folosit inaintas!
2.Despre agatat.......schimba lanseta sau mana. Atungi cand nu primesti semnalul suficient de repede nu poti salva naluca. Mai mult de atat trebuie sa-ti faci n dezgatator de naluci!
3. Inainte ca Dunarea sa iti dea peste trebuie sa platesti tribut: carlige, naluci, fire lansete, etc
Sa auzim numai de bine!

radu andritoiu

dezgatator de naluci
cum?
ca celeam vazute prin magazine ?
so, keep floating for pleasure

bradutzu

trebuie sa iti trimit o poza ca sa intelegi dar deja trebuie sa inceapa sa "fiarba vinu-n in cupe, spumege pocalul".....
crezi ca toate informatiile astea sunt gratis?
;D ;D ;D
Sa auzim numai de bine!

Alex1958

Salutare tuturor,
Faine prelegeri Bradutzule, multumim!
Iar pe Vali il rugam sa le plaseze intr-un topic separat ca sa fie mai usor de gasit!
Marturisesc ca si pe mine m-ar interesa un spining la somn. In 40 de ani de delta n-am avut nici un atac de somn la naluca.
Era mai demult un site al lui Zoran cu multe informatii utile.
Referitor la vazul somnului, atacurile la porumbei si soareci aflati pe mal dovedesc cu prisosinta ca vede destul de bine. Dar in gropile de pe fundul apei cu turbiditatea mare si lumina putina, mustatile si senzorii de pe piele sunt de baza.
Stand pe Chilia la crap, undeva mai jos de Tatanir, am auzit intr-o noapte de pe malul ukrainean un atac de somn cu balaceala de cel putin 20 de secunde. S-a lasat apoi o liniste de mormant....Am tras conscluzia ca a fost un atac de somn pe un mal unde pescuise unul peste zi si lasase mancare pe care au gasit-o soarecii.
Am incercat si noi ceva tehnici recomandate pentru somn mare, a doua zi dar fara rezultat. Pe mine m-ar interesa pescuitul de somn la stationar din barca - complementar cu pescuitul de crap.
Si sustin si fierberea vinului in cupe!!!
Toate cele bune!