Directive ale EU care vor modifica procentul de biocomponente in benzina

Creat de Alex1958, Februarie 01, 2018, 09:44:34 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Alex1958

Salut,
Observ ca deja producatorii de combustibili se pregatesc sa se alinieze cerintelor UE: ,,Fuels Quality Directive" 2009/30/EC si ,,Renewable Energy Directive" 2009/28/EC. Asta inseamna ca pana in 2020 toti combustibilii folositi in transporturi trebuie sa fie in proportie de cel putin 10% din surse regenerabile, altfel spus minim 10% biocomponenti. Astazi normele impun maxim 5%, ceea ce, din cauza pretului actual al petrolului si al producerii bio-componentelor, inseamna practic zero.
Cum ne va atinge pe noi treaba asta este destul de previzibil: benzina se va scumpi, mancarea se va scumpi si, mai ales, motoarele barcilor noastre vor trebui sa suporte o benzina cu mai mult alcool, ceea ce nu face bine motoarelor cu injectie folosite in regimuri de turatie ridicata.
Desigur ca va exista o perioada de tranzitie si multi vor profita de haosul care se va crea, dar este intelept ca noi sa ne pregatim si sa ne informam, astfel incat sa evitam consecintele neplacute.
Concret, daca planificam sa ne cumparam motare noi trebuie sa ne informam asupra compatibilitatii cu noile formule ale combustibililor. La motoarele existente ar trebui sa cerem informatii producatorilor asupra efectelor folosirii noilor combustibili, eventual recomandari de regimuri de functionare.
Ii rog pe colegii nostri de forum experti in motoare sa ne ajute sa ne pregatim de ceea ce o sa vina, caci vrem /nu vrem ne vom confrunta cu aceasta evolutie.

stefand600

Alex 1958, in cunostinta de cauza, 10% bioetanol in benzina nu influenteaza semnificativ functionarea unui motor la turatii relativ mari. Cu siguranta producatorii de motoare vor gasi o maniera de a compensa aceasta situatie. Ca fapt divers, Peugeot in Brazilia, cel mai mare fabricant/consumator de biocarburanti fabrica pentru aceasta piata un motor care suporta 85% bioetanol.
Stefan D

Alex1958

Perfect de acord cu tine, Stefand600, dar exista la noi in delta un distribuitor de benzina pentru motoarele barcilor care este "faimos" pentru benzina cu continut mare de "si altele", inclusiv alcooli.
Am auzit multe barfe, ca, datorita folosirii acestei benzine s-au ars injectoarele unor motoare folosite la turatii mari. Multa lume, inclusiv eu, ia benzina cat se poate de mult de la statiile distribuitorilor consacrati de pe mal.
Sunt sigur ca fabricantii de motoare se vor adapta (exemlul tau cu Peogeot in Brazilia e foarte bun). Dar motoarele pe care deja le folosim acum? Oare n-ar trebui sa-i intrebam....

stefand600

Ar trebui! Ma indoiesc ca vom primi raspunsuri detaliate. Vor spune ca toate motoarele fabricate incepand cu cel putin 10 ani inainte de introducerea acestui procent, nu vor fi afectate de 10% etanol. Mult mai afectate sunt motoarele care functioneaza cu coctail-urile celor care boteaza benzina cu apa, gazolina, kerosen, si cine stie cu ce altceva. Amestecurile astea chiar daca nu au impuritati care sa treaca de filtre fac mult rau prin natura arderii in cilindrii. Reziduurile de ardere se dizolva in ulei il fac acid iar gazele de carter, recuperate si reintroduse in galeria de admisie, condenseaza pe supape si pe peretii galeriei modificand sectiunea de alimentare in cilindru.
Stefan D

pilu

Zic si eu ,nu ma pricep deloc, poate o aditiveaza in vreun fel pt a putea functiona in conditii bune si motoarele care nu sunt de ultima generatie...

pelicanul

Am citit pe undeva despre chestia asta cu alcoolul in benzina. Se pare ca au de suferit motoarele produse inainte de 2000, in special din cauza ca alcoolul ataca garniturile. Asta am verificat-o in mai 2016, pe "Lindor", cind am pus votca in compas si dupa 2 sau 3 ore a curs toata pe punte. Vezi aici povestea: https://forum.capcompas.ro/index.php/topic,1983.0.html

Pentru a afla cit alcool (sau apa :) ) avem in benzina se poate proceda asa:
1. avem nevoie de un pahar gradat de cel putin 15 unitati (ml sau cl);
2. bagam in paharul gradat 2 unitati de apa si 10 unitati din benzina de analizat;
3. agitam bine amestecul;
4. lasam cel putin 30 de minute sa se decanteze; apa (si alcoolul care este solubil in apa) se va stringe in partea de jos a vasului;
5. citim gradatia la linia de separare intre apa si benzina de deasupra; daca e mai mult de 2 inseamna ca avem apa sau alcool in benzina;
6. daca gradatia e 2,5 inseamna ca avem 5% alcool sau apa in benzina, daca e 3 inseamna ca avem 10% si tot asa.


Alex1958

Citat din: pelicanul din Februarie 02, 2018, 01:14:50 PM
Pentru a afla cit alcool (sau apa :) ) avem in benzina se poate proceda asa:
1. avem nevoie de un pahar gradat de cel putin 15 unitati (ml sau cl);
2. bagam in paharul gradat 2 unitati de apa si 10 unitati din benzina de analizat;
3. agitam bine amestecul;
4. lasam cel putin 30 de minute sa se decanteze; apa (si alcoolul care este solubil in apa) se va stringe in partea de jos a vasului;
5. citim gradatia la linia de separare intre apa si benzina de deasupra; daca e mai mult de 2 inseamna ca avem apa sau alcool in benzina;
6. daca gradatia e 2,5 inseamna ca avem 5% alcool sau apa in benzina, daca e 3 inseamna ca avem 10% si tot asa.
Ce bine ar fi sa fie atat de simplu, dar nu este!
Poate fi, cel mult o metoda empirica aproximativa. Solubilitatea apei si alcoolilor in benzina depinde de temperatura dar si de natura catenei organice a alcoolilor. In nici un caz un alcool nu poate fi total solubil in apa si total insolubil in benzina, exista un echilibru. S-ar putea chiar ca benzina sa dizolve o mica parte din cele 2 parti de apa, daca afara este cald.
Sunt metode foarte elaborate de analiza (cum este Metoda Karl Fischer) pentru care poti sa te documentezi aici:
http://www.renar.ro/files/OEC/download/LI%20216%20A%20PETROTEL%20LUKOIL.pdf
Problema noastra in delta este ca aia nu dau nici un fel de informatii (provenienta, standard, certificat de conformitate) despre ce benzina vand.
-E benzina buna sefu'?
-Foare buna! Nu s-a plans nimeni! (ca n-are de unde lua alta!)
Chiar si cei mari (cu rafinarii in Romania) mai vand benzina manarita, nu de ei in fabrica ci de benzinarii din statii sau depozite intermediare.
De aceea cand se va schimba compozitia va fi o perioada de haos....

pelicanul

@ Alex 1958

Multumesc mult pentru precizari si pentru numele metodei folosite. Nu am gasit prea multe amanunte in linkul dat de tine, asa ca m-am documentat putin pe wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Karl_Fischer_titration si aici: http://www.chem.science.cmu.ac.th/userfiles/chm009/file/WaterdeterminationbyKarlFischerTitration_1426721477.pdf

Sint absolut sigur ca este o metoda mult mai precisa, dar cred ca mi-ar fi destul de greu sa gasesc unele elemente care par destul de importante. :) Prefer sa ramin la metoda mea, destul de usor de aplicat in orice bucatarie. :) Daca voi avea vreodata nevoie de o determinare "la virgula" voi apela la un specialist.