Cumpar instrumente navigatie - plotter, compas, alidada

Creat de Jethro, Martie 25, 2018, 01:30:15 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Jethro

Caut un plotter Portland sau Breton, rigle paralele, o alidada si eventual un compas.
0722451124

pelicanul

Poti sa ne spui si noua ce barca ai? Pentru ca pe o barca "normala" (pina la 12 - 15 m, as zice :) ) este destul de greu de instalat si utilizat o alidada. Se foloseste mai degraba un mic compas de relevment, cu rezultate cel putin la fel de bune.

Vezi aici: http://www.coastalboating.net/Cruising/Seamanship/Compass/HandBearingCompass.html
Si de cumparat aici, de exemplu: https://www.marinecompasses.co.uk/Small-Marine-Compasses/Hand-Bearing-Compasses/silva-70un-bracket-handheld-compass.html Pe acolo pe undeva ai si instrumentele de lucru pe harta, si mai multe modele de sextant.

Dbr

bluenote

Cred ca in initiatorul topicului cauta instrumente de navigatie care sa-i foloseasca indeosebi la lucrul pe harta, sau alte aplicatii. Plotterul, riglele paralele, busola (n-a precizat de care, dar cred ca una de harta) si alidada (cred ca-i trebuie pt a se initia si familiariza cu ea) intuiesc ca fac parte dintr-un plan de studiu, nu de accesorizare a barcii.

pelicanul

In navigatia maritima nu am auzit de "busola de harta". Presupun ca te referi la aceasta: http://www.militarytrend.ro/busole/5894-busola-dc-45-5-7.html, care e de fapt un mic plotter cu busola.

Pe acelasi site au mai multe feluri de busole care pot fi folosite si pentru masurarea relevmentelor. http://www.militarytrend.ro/56302605-busole De fapt, cred ca pe uscat relevmentul se numeste azimut. Diferenta majora intre busola de armata si compasul de relevment "cu tragaci" pe care l-am prezentat mai sus este tehnica de folosire.

Pe uscat totul este nemiscat si precizia masurarii unghiurilor depinde doar de ochiul si mina utilizatorului. Pe mare, cu exceptia cazului cind esti pe un petrolier de 200.000 de tone, de obicei totul se misca haotic, deci atit farul de pe mal cit si roza compasului sint foarte greu de "tintit". Aici intervine "tragaciul" dispozitivului. In miimea de secunda in care ai reusit sa aliniezi catarea cu obiectul-tinta ai si apasat pe tragaci si roza compasului se blocheaza. Asta iti permite sa citesti apoi foarte comod gradatia respectiva si sa te duci sa o trasezi pe harta.

Am facut putin antrenament acum citiva ani cu compasul de relevment de pe Lindor si pot sa ma laud ca am reusit sa fac punctul cu doua relevmente succesive la farul Tuzla sau cu doua relevmente simultane la far si la baza de viteza Tuzla. Precizia a fost la jumatate de minut de grad fata de GPS. Cred ca e binisor pentru prima incercare, dar de atunci nici n-am mai incercat. :) E mai comod cu tableta sau cu telefonul. :)

Jethro

Eu caut alidada care e de fapt denumirea generica pt. busola de mana cu vizor cu care se pot lua relevmente compas, exact ca in link-ul postat de pelicanul in primul post. Nu alidada clasica fixa care seamana mai mult cu un sextant. Cu siguranta cine merge cu velierul stie ce caut. Compas-ul pe care il caut este efectiv instrumentul compas (ala de geometrie) (nu eng. compass=busola) doar ca varianta maritima (cine are stie despre ce vorbesc) cu care se masoara distantele pe harta.
Multumesc pt. sugestii si linkuri dar am verificat deja tot ce e disponibil pe net pana sa postez aici.
Daca are cineva de vanzare astept oferte.
Multumesc din nou tuturor pt. raspunsuri!

Florio

Citat din: pelicanul din Martie 25, 2018, 10:31:30 AM
Poti sa ne spui si noua ce barca ai? Pentru ca pe o barca "normala" (pina la 12 - 15 m, as zice :) ) este destul de greu de instalat si utilizat o alidada. Se foloseste mai degraba un mic compas de relevment, cu rezultate cel putin la fel de bune.

Colegul nostru se referă la o busolă care are și o gradație pentru verticală. Am avut așa ceva prin Egee, iar punctul îl fixezi destul de bine fiindcă iei relevmente la puncte vizibile de la mare distanță, cum ar fi insulele din jur.  De pe hartă știi înălțimile insulelor, așa că detectezi foarte ușor distanțele. 
Distanța la relevment o poți măsura, Jetrhro, și cu un binoclu cu gradație verticală.  Diferență de costuri, dar și eficiență mare, calitate, etc...
Noi nu ne mai batem capuțul de când au apărut device-urile eficiente și ieftine: tablete, telefoane.
Dar e foarte bine să fie pe barcă și mijloacele clasice.

P.S:
Am căutat și eu o alidadă, cu același succes ca și tine :) . Ele or exista pe undeva, doar că nu abundă piața.

kir_gutzakis

"Cea mai buna barca e cea pe care o ai sau daca inca nu ai una, cea pe care ti-o poti permite azi; nu pierde timp asteptand sa-ti poti lua barca visurilor. Ia-ti o barca si pleaca azi. O barca de 8 m azi e mai buna decat una de 20 peste 5 ani."-Romeo zis Skipper

Jethro

bluewave

"No Whistling on Board"

Jethro

Daaa merci dar incerc sa o iau cu max. 200 ron. Pe Amazon transportul e f.scump catre RO. Tks!

Jethro

Am cumparat un plotter Portland din India cu 76 RON asa ca il tai din lista. Ramane "alidada" si compasul, eventual o pereche de linii paralele sau echer cu roti

kir_gutzakis

"Cea mai buna barca e cea pe care o ai sau daca inca nu ai una, cea pe care ti-o poti permite azi; nu pierde timp asteptand sa-ti poti lua barca visurilor. Ia-ti o barca si pleaca azi. O barca de 8 m azi e mai buna decat una de 20 peste 5 ani."-Romeo zis Skipper