Reconditionare romcraft 500

Creat de alexdaniell, Mai 08, 2018, 10:36:43 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

alexdaniell

Salutare tuturor,

Dragi colegi, detin o barca romcraft 500 cumparata sh. Barca a fost afectata de foc in pupa tribord. Fibra pare totusi sa nu fi suferit foarte tare.A fost reparata de catre fostul proprietar, dar a fost reparata prost iar la ultima iesire in DD au cedat toate lipiturile dintre corpuri. In plus, lemnele din copastie in care sunt prinsi tachetii au putrezit. Gasesc mereu apa in compartimentul pupa. Banuiesc ca intra apa si intre corpuri. Gasesc apa si dupa ploi, barca stand pe peridoc in curte cu prelata pe ea. Si ca sa fie treaba treaba, i-am mai dat si o gaura de 7mm fix in fund, in compartimentul pupa, in speranta ca pot baga un furtun si drena apa,crezand ca acolo e spatiu intre corpuri, nicidecum fundul barcii. Am lovit-o si in prova de benzinaria de la Murighiol (prima poza).
Lemnul oglinzii nu stiu in ce stare este. Probabil ca in stare de putrezire si el...
Ce operatiuni vreau sa execut cu ocazia reparatiilor astora:
1.   Sa-I fac un rezervor de aluminiu aprox 30l incorporat in prova
2.   Sa-I schimb lemnele in care sunt prinsi tachetii
3.   Sa inlocuiesc lemnul oglinzii cu material nidaplast (daca e fezabil...nu stiu...)
4.   Sa curat vopseaua veche, as vrea prin sablare, (pentru ca fostul proprietar a si vopsit-o verde toata desi ea a fost albatru coca si alba interiorul)
5.   Sa o vopsesc
6.   Sa-I astup gaura din fund!
7.   Sa ii montez niste tuburi in compartimentul pupa prin care sa pot baga niste furtune pentru a drena apa dintre corpuri, pentru ca nu cred ca poate fi perfect etansata
Trebuie sa spun ca nu am mai lucrat cu fibra de sticla niciodata. Nu am mai vopsit, nu am chituit...Sunt operatii pe care va trebui sa le invat din mers, mai mult cu ajutorul vostru. Astept sfaturi si pareri de la voi. Va multumesc mult
Incerc sa atasez poze


bbl81

pai cel mai bine desfaci copastia, si ai acces la absolut tot ce doresti.
"O zi proasta de pescuit este mai buna decat o zi buna la munca"

stefand600

Lipiturile au cedat din cauza fibrei aplicata pe gelcoat sau vopsea. Fibra nu prinde decat pe fibra. Orice reparatie/lipitura nu trebuie facuta decat pe fibra veche curatata perfect. Vali o sa-ti dea niste sfaturi foarte pertinente in materie de reparatii. Asa ca aplica tot ce spune el.
Stefan D

Vali

Cea mai buna reparatie e desfacerea copastiei - inclusiv banchete si podea - de pe corpul barcii, si repararea fiecareia din aceste 2 componente - corp si copastie - PE INTERIOR. Cu ocazia asta se vede si daca e nevoie de schimbat oglinda, varange, lemnul de sub tacheti etc.

La exterior se fac doar reparatii cosmetice minore, gen chit de gelcoat sau vopsire. Daca se face vreo reparatie cu fibra la exterior, trebuie neaparat polizat pana la fibra, cum a spus colegul Stefan600.

Oglinda e bine de facut dintr-un placaj rezistent la apa - de exemplu plop AW 100 de la Welde Romania, incleiat pe oglinda de fibra cu rasina epoxidica . Nidaplastul nu e bun, fiindca nu rezista la fel de bine la solicitarile motorului ca o oglinda solida din lemn.

Mai citesc si revin cu completari. Spor la lucru :).
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

alexdaniell

Multumesc mult pentru sfaturi.
Desigur ca va trebui sa o desfac (oricum mult nu e de munca pt ca practic s-a desfacut singura tocmai ca a fost lipita fibra direct pe vopsea sau gelcoat).
Multumesc Vali si pentru lamurirea cu nidaplastul. De asta ma temeam si eu. Voi folosi tot lemn. Eu cred ca si lemnul oglinzii e imbibat cu apa iar daca tot umblu si desfac toata barca, bine ar fi sa-l inlocuiesc.
Ca solutii de curatare a vopselei de pe barca: chimic sau mecanic (sablare cu bile de plastic sau coji de nuca sau bicarbonat). Ce ar fi recomandat?
Vali...ca reparatie la exterior ar fi lovitura din prova si niste gauri din oglinda (de la sonda sonarului). O voi muta in tribord. Am citit ca ar fi mai putin bruiata de bulele de aer antrenate de elice. Plus gaura din fund data de mine cu bormasina.
Cat de buna e ideea cu rezervorul in prova? Vreau sa-l fac din tabla de aluminiu de 2-3mm, cu sonda de nivel. Se pierde din flotabilitate in caz de necaz.
In weekendul asta ma apuc de treaba. Va merge destul de incet din lipsa de timp si bani. Dar usor-usor o fac eu...O sa pun si poze cu toate ispravile...

Va multumesc mult!

Vali

Peste tot unde ai gauri dai cu fibra si rasina la interior, dupa ce polizezi bine zona la flex cu smirghel. Iar la exterior dai cu chit de gelcoat, sau chit normal auto daca oricum barca se va vopsi.

Nu deranjeaza rezervorul la prova decat la pierderea flotabilitatii. Daca ai motor pretentios - injectie, ETEC etc, e chiar bine sa ai rezervor mare, sa iei benzina buna de la benzinariile de pe uscat, fiindca la Star 2000 in Delta au benzina contaminata, nociva pentru aceste motoare.

Daca ai totusi un 2T sau 4T pe carburatie, cel mai bine iti iei cu tine 2 rezervoare sanatoase din plastic, de 23 sau 30 litri, fara sa te mai complici cu rezervorul prova. Eu de exemplu merg oriunde in Delta doar cu un rezervor de 23 si o canistra de 10 litri de rezerva, la motor de 15 CP/ 2T carburatie, si nu m-am atins pana acum de rezerva, ci am alimentat la Star 2000.

Daca vrei sa sablezi, fa intai o proba pe o zona mica, cu mare atentie sa nu fie afectat gelcoatul original. Daca nu e ok, ramane de incercat pe cale chimica, sau manual la smirghel. Ultima varianta e cea mai sanatoasa, dar si cea mai laborioasa. Ai in schimb certitudinea ca obtii cea mai buna pregatire a suprafetei pentru vopsire.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

alexdaniell

Da, am un Suzuki efi 20cp. Am mai alimentat si de la Star2000 de cateva ori si nu am avut probleme cu benzina. Probabil ca exista probleme cand au tancurile goale si trag de pe fund. E mult condens, mizerie etc. D-asta as vrea sa-i construiesc un rezervor incorporat cam de 30l. Eu cu cantitatea asta merg 2-3 zile, 2 persoane si bagaje. la intalnirea din martie a Clubului BARCI MOTOARE REPARATII RECONSTRUCTII LEGISLATIE IN DOMENIU am stat 4 zile pe barca 2 persoane. Nu am pus piciorul pe uscat. Pe la intalnire am trecut doar, nu am ramas. Am vrut sa zburd prin toata DD. Si am zburdat. Am prins de doua ori Matita si o data Uzlina montate si eu le-am traversat cu motorul in blana. Asta a descompus barca. In film e Uzlina montat.
O sa ma apuc de treaba si o sa mai pun intrebari. Pentru ca e prima data cand fac asa ceva...
Multumesc inca odata Vali. Si celorlalti!

https://www.flickr.com/photos/151925695@N08/40184955480/in/dateposted-public/
https://www.flickr.com/photos/151925695@N08/41272936274/in/dateposted-public/

ionpescarul

Salut ,am fost si eu in zona intruniri dupa 1 aprilie, am intrat  pe rosu la 10 min dupa furtuna ,se schimbase vantul,dar lacul  inca era putin montat.(sunt cateva clipuri) Acum , ori ca am eu incredere prea mare in lucrarea facuta cu poliurea , dar ma duc cu barca relaxat in ape care o zguduie zdravan.La mine e periculos vntul lateral ,peste 35-40 , inclina barca din cauza inaltimi ,ansamblul fiind totusi usor . La mine oglinda am schimbat-o 35% ,imbibata cu apa si mici portiuni din lateral si fundul barci .Am schimbat tot ce a fost umed ,dar lucrarea sa facut cu rasina poliesterica (deci panarama de lucrare ) la colturi sigur intra iar apa anul asta daca nu se dadea poliurea?. Am avut mai mult de 5 kg de kit auto ,vopsele ,alte kituri date de Alin Andritoiu,am curatat totul pana la tesatura cu flexul ,sa mai scad din greutatea initiala ,inainte de a da poliurea,care a ingreunat destul barca.

mariusm piesenoi111

Felicitări pt entuziasm
Te rog mult detaliază felul în care ați dormit pe barca
Mulțumesc mult
Marius

ionpescarul

#10
Citat din: mariusm piesenoi111 din Mai 11, 2018, 08:34:13 PM
Felicitări pt entuziasm
Te rog mult detaliază felul în care ați dormit pe barca
Mulțumesc mult
Marius
Cred ca au avut frig noaptea.

mariusm piesenoi111

Probabil că a fost frig dar as vrea sa detalieze cum a pus cortul

alexdaniell

Salut,

Scuza ca raspund tarziu dar acasa nu am calculator si pe telefon mi-e greu sa scriu.
Cortul pe barca....am un cort de 2 persoane cu intrare pe ambele capete de la Decathlon: https://www.decathlon.ro/cort-arpenaz-freshblack-2-p-id_8357354.html
Are 120cmx200cm. L-am asamblat si l-am pus pe barca. Intre bancheta prova si bancheta mijloc am facut o podea din bucati de podea de avion late de 28cm si lungi de 90cm armate pe margini cu profil U de aluminiu. In cort am pus doua perne de sezlong si aia e....dormi perfect. Cortul nu e prins de barca cu nimic.
Nu stiu cat de frig a fost noaptea pentru ca in sacul de dormit a fost super cald. 4 zile am stat pe barca fara sa punem piciorul pe uscat. Si mai puteam sta inca pe atat.


mariusm piesenoi111

Salutare
Suna foarte bine.Ti-a mai rămas ceva podea din avionul ăla dezmembrat? 😀