Solicit sfat achizitie barca gonflabila

Creat de bobinuta, Iulie 04, 2018, 08:49:13 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

bobinuta

Buna seara !
Sunt nou pe forum, zero experienta in barci si in navigatie.
Visul il am de multa vreme, dar pana acum nu prea am avut timp sa-l scot din sertaras si sa incerc sa-l concretizez.
Se pare ca acum "s-a copt" si ca ma bate staruitor la cap sa-i dau viata. Asta, pana nu imbatranesc prea mult  8)
Voi incerca sa nu va rapesc prea mult timp cu povesti inutile...
Nu dispun de fonduri grozave pentru achizitionarea unei barci (si a motorului aferent). Va trebui sa fac un credit pentru finantarea unor alte obiective, in care sa includ ceva banuti si pentru o barca.
La fel ca multi altii, locuiesc la bloc si nu pot tine peridoc + barca fixa. Asadar, m-am gandit la o gonflabila pe care sa o pot transporta eventual intr-un portbagaj dispus pe habitaclul masinii.
Nu pot tinti catre barci produse de Zodiac, pentru ca sunt prea scumpe, chiar si second-hand preturile pleaca de pe la 800-900 EUR.

Scopurile mele ar fi agrementul si pescuitul din barca, in zone cu apa linistita.
Tintele ar fi multiple: lacuri, balastiere, rauri, dar si zonele din imediata apropiere a tarmului Marii Negre si eventual a Dunarii. Cei mai multi cu care am discutat, au zambit ingatuitor, crezand ca as vrea sa fac navigatie pe Marea Neagra sau pe Dunare; realitatea e ca pe mine ma intereseaza doar sa ies la 300-500m fata de tarm, pentru a pescui in liniste. Nimic mai mult. Pe Dunare n-am mai fost si m-ar interesa doar sa ma deplasez foarte aproape de mal (10-20m).  In anumite ocazii, as dori sa le ofer cate o plimbare fiicei si sotiei, iar la pescuit as fi insotit doar cateodata de cate un amic.

Tinand cont de cele de mai sus, am identificat patru modele de barci gonflabile care mi-au atras atentia:

- STORM STK-330  (50Kg, balon 41cm, motor max. 10CP, garantie 3 ani pentru imbinari si material) 2300 RON
- ELLING PILOT PL340K (65Kg, balon 42cm, motor max. 15CP, garantie barca 5 ani) 2837 RON
- ELLING PATRIOT PT310K (44 Kg, balon 38cm, motor max. 10CP, garantie barca 5 ani) 2274 RON
- KOLIBRI KM300D (54Kg, balon 42cm, motor max. 10CP, garantie 3 ani pentru imbinari si material ) 2750 RON

Tot citind despre gonflabile, am inteles ca cele asamblate prin termosudare sunt mai rezistente in timp fata de cele asamblate prin lipire. Dintre modelele de mai sus, barcile ELLING sunt termosudate. STORM sunt lipite, iar despre KOLIBRI nu stiu sigur nimic. Pentru toate barcile se specifica (cu mai multe sau mai putine detalii) ca sunt realizate din PVC in 5 straturi cu densitate de  1,100g/m² , rezistente la expunerea la diversele solicitari mecanice sau chimice (uleiuri, combustibil) dar si la actiunea razelor ultraviolete.
Toate barcile de mai sus sunt produse in Ucraina si pentru nici una dintre ele nu se specifica grosimea oglinzii.

Am mai inteles ca stabilitatea pe apa e direct proportionala cu diametrul baloanelor.

Daca ELLING Patriot PT310K nu ar avea doar 38cm la diametrul balonului, m-as fi orientat catre acest model, intrucat este atat termosudata, dar si cea mai ieftina si cea mai usoara (doar 44Kg).
In ordinea calitatii, m-as uita la ELLING Pilot PL340K, avand balonul de 42cm, dar cantareste 65Kg (cea mai grea) si este si cea mai scumpa.
STORM este asamblata prin lipire, asadar o exclud.
Ar mai ramane apoi KOLIBRI KM300D, cu balon de 42cm si cu 54Kg - dar nu stiu daca asamblarea e prin lipire sau prin termosudare. Are un pret cam piparat pentru dimensiunile sale, in plus culoarea kaki nu imi prea surade.

Asadar, as vrea sa va rog sa exprimati, daca se poate, parerile dvs.
Mai ales daca exista detinatori ai acestor modele, m-ar interesa sa stiu de cat timp le exploatati, in ce conditii, ce probleme ati intampinat cu ele, etc.

Motorizarea pe care o voi alege va fi una de mica anvergura: doar 5CP, din motive financiare si de timp (nu imi permit acum nici timpul si nici finantele necesare urmarii scolii si sustinerii examenelor aferente, apoi cumpararii unui motor de cel putin 15CP; in plus, daca as dori un motor mai puternic, ar trebui sa trec la alt tip de barca).
Deocamdata, desi inteleg clar ca nu ma pot astepta la mare branza din partea unui motor amarat de 5CP, cred ca e singura solutie de a inlocui convenabil ramele pentru cateva ore (mai ales daca as merge doar la plimbare pe distante scurte).

Am citit mai multe topicuri in care am observat ca exista colegi care au avertizat ca motoarele de 5CP nu reprezinta decat un inceput firav si care nu vor oferi satisfactii deosebite, dar asta ar fi tot ceea ce mi-as putea permite in momentul de fata. Desigur, as putea sa renunt si sa spun ca mai astept pana se vor indeplini toate conditiile necesare achizitiei unei motorizari mai serioase - dar stiu sigur ca nu am de gand sa investesc (acum) intr-o barca avand pretul unui automobil second-hand de buna calitate... pentru ca la ora actuala, nu voi folosi barca de prea multe ori in cursul unui an...

Multumesc anticipat tuturor celor care vor dori sa ma sprijine cu sfaturi si consultanta !

Toate cele bune,
Bob








Toate cele bune !
Cezar

#Canal Youtube

scm_ro

Eu am kolibri 360 si este termosudata. Am vorbit cu Serghei si am luat alba in aceasi bani ca cea verde. Am pt ea un selva de 15cp 2t dar mi-ar place un 20cp.
Am iesit de cateva ori pe lac cu ea si este ok. Intr-o luna am sa o incerc si pe mare.

NessyRO

...de la un fost posesor de pneumatică:
Eu în decizia de achiziție m-aș concentra pe două aspecte: pe materialul din care este confecționată și pe forma și materialul din care sunt confecționate podeaua+chila.
Cine posedă pneumatică cu baloanele din cauciuc (cauciuc pânzat) știe că acesta suferă de o mare problemă în ceea ce privește expunerea la soare, în sensul că de la căldură acesta se încălzește foarte tare, deci crește presiunea gazului din baloane. În cazul în care nu există supape de suprapresiune, barca se deformează. În cazuri extreme, la un contact mai hotărât cu vreo piatră/cioată, poate face poc. Dacă există supape de suprapresiune, a doua zi de dimineață iar trebuie umflată.
Din PVC - nici nu discut, cel puțin cele ce se comercializează, mi se par bune pentru copii la gârlă (mai ales dacă nu-ți iubești copiii! :) )
Soluția optimă mi se pare hypalonul care reușește să transfere căldura de la suprafață către partea în contact cu apa și care nu manifestă atât de pregnant problema supraîncălzirii.
În privința podelei, de preferat este una din materiale sintetice sau aluminiu, care după două zile pe apă nu-și dublează greutatea (dacă este din tego este foarte grea oricum). Aș fi atent și la cât de ușor se montează/demontează: dacă durează câte o oră fiecare operațiune, mai bine lipsă...
Majoritatea pneumaticelor au chilă gonflabilă sau... deloc. Este drept că la o motorizare de 5 hp, rolul chilei este mai mult acela de a asigura o stabilitate a traiectoriei dar în mod sigur existența acesteia va ajuta un pic și hidrodinamic, cu tot regimul de deplasament al bărcii.
În rare cazuri, podeaua și chila sunt dintr-o singură bucată (seamănă a Rigid Inflatable Boat - RIB). Am văzut o singură dată una de 3m la Sf.Gheorghe la niște francezi și nu cred că ai să găsești pe la noi dar ar fi super.
În final, atenție la calitatea supapelor și la cea a pompei de aer. Nu merge pe ideea că le vei îmbunătăți mai târziu, mai ales supapele, care îți pot face multe zile fripte.
Dar dacă te-ai hotărât pentru un motor până în 5 hp, încearcă să găsești unul de 3 - 5 cai, în doi timpi. Sunt motoare foarte simple, ușor de întreținut și - mai ales - cu greutate foarte mică.
Spor la cumpărături!
Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world. - A. Einstein

bobinuta

Citat din: scm_ro din Iulie 04, 2018, 09:58:13 PM
Eu am kolibri 360 si este termosudata. Am vorbit cu Serghei si am luat alba in aceasi bani ca cea verde. Am pt ea un selva de 15cp 2t dar mi-ar place un 20cp.
Am iesit de cateva ori pe lac cu ea si este ok. Intr-o luna am sa o incerc si pe mare.
Buna seara, multumesc pentru raspuns ! Termosudata, deci.
Sunt foarte interesat si de rezultatele obtinute cu ea pe mare, v-as ramane indatorat daca veti reveni cu detalii !

Nu-l cunosc pe dl. Serghei, dar voi suna maine la Hunedoara, ca sa cer mai multe relatii.

Acum, referitor la motor. Am vizionat o serie de clipuri si din ceea ce vad, consider ca as fi multumit daca as putea obtine performante similare :

- barca 3.4m + motor Hangkai 5CP
- barca Storm 3 metri + motor Yamaha 5CP
- barca ADS270 + motor Hangkai 3.5 CP
- barca Kolibri + motor Yamaha 4CP

Cu surprindere am vazut si o jucarie de motor (probabil derivat din motocoasa!) pus pe o barca gonflabila mai mica:
https://www.youtube.com/watch?v=euK3rh3bEqU

Ii rog pe cei care imi pot oferi mai multe relatii, sa ma sprijine cu cat mai multe informatii si relatari.

Cu multumiri anticipate,
Bob
Toate cele bune !
Cezar

#Canal Youtube

bobinuta

Citat din: NessyRO din Iulie 04, 2018, 11:03:25 PM
Din PVC - nici nu discut, cel puțin cele ce se comercializează, mi se par bune pentru copii la gârlă (mai ales dacă nu-ți iubești copiii! :) )
Soluția optimă mi se pare hypalonul [...]
Salut si multumesc pentru raspuns si detalii!
Nu stiu la care tip de PVC te referi... la cel din care sunt confectionate barcile ieftine pe care le poti gasi prin Decathlon sau Dedeman, sau incluzi in lista si tipurile care sunt fabricate din PVC in 5 straturi, panzat si ramforsat, asa cum este materialul barcilor pe care le-am citat in postarea mea initiala ?
Hypalonul, da... dar cu banii pe care i-as da pe o barca din Hypalon, cred ca as putea sa-mi cumpar o barca rigida! Mai tarziu, am in plan si asa ceva, dar acum... as vrea sa am un start.
Citat din: NessyRODar dacă te-ai hotărât pentru un motor până în 5 hp, încearcă să găsești unul de 3 - 5 cai, în doi timpi. Sunt motoare foarte simple, ușor de întreținut și - mai ales - cu greutate foarte mică. Spor la cumpărături!
Multumesc pentru urare  8)
Dupa cum spuneam in postarea anterioara, m-am hotarat la 5CP in primul rand datorita motivelor financiare. Se apropie concediul, nu vreau sa arunc banii aiurea, dar vreau sa am o barca cu care sa ma pot distra, apoi pescui.
Daca ar fi sa cheltuiesc 500 EUR doar pentru a avea permisul ce imi permite sa exploatez motoare mai mari de 5CP, cheltuiala mi se pare cam prea mare, raportat la gradul de utilizare pe care il estimez. Pe timp rece nu voi iesi.

Cu bine,
Bob

Toate cele bune !
Cezar

#Canal Youtube

bobinuta

Revin cu cateva detalii.
Interesant e ca desi vad ca postarea mea are 104 vizualizari, nu exista nici un raspuns din partea cuiva care sa fi utilizat fie Kolibri, fie Storm, sau ELLING.

Am vorbit azi cu dl. Serghei (barci Kolibri) si am obtinut cateva lamuriri suplimentare, pe care consider ca ar fi util sa le impartasesc si altor interesati:

- toate barcile Kolibri sunt asamblate prin sudura cu inalta frecventa, o tehnologie superioara procedeului termosudarii. Am inteles ca termosudura implica asamblarea la cald a componentelor lipite cu adeziv.
- podeaua este din tego marin cu imbinari din duraluminiu.
- modelele noi 2017-2018 au pupa mai ridicata si permit o asamblare mai usoara.
- grosimea peretelui oglinzii pentru motor este de 25mm, iar in zona de fixare a menghinei este de 40mm; oglinda este foarte bine rigidizata si fixata de materialul barcii, acordandu-se o grija deosebita acestui aspect.
- barcile se pot livra doar pe culorile kaki sau gri deschis; daca se doreste personalizare, aceasta se poate face, dar dureaza in functie de comenzile pe care fabrica le are de onorat si duce la costuri sensibil suplimentare. A se vedea in acest sens sectiunea "Barci pneumatice personalizate". Spre exemplu, banchetele si oglinda sunt plastifiate, vopsite in gri la fel ca si podeaua, in timp ce barca are doua culori - gri deschis + bleumarin, parama colorata in portocaliu, etc.
- parasolarul costa 450 lei, iar suportul de lanseta/sonar costa 120 lei.

Cred ca in final, daca nu voi primi alte recomandari, imi voi comanda un Kolibri KM330D pe culoare gri, dupa care ma voi gandi la rest.

Salutari si toate cele bune,
Bob
Toate cele bune !
Cezar

#Canal Youtube

scm_ro

Bobinutza, dupa cum ti-am spus, eu am una 360, luata anul trecut in toamna. Chila gonflabila si podea din tego marin, cu aluminiu pe margini.
Am luat-o strict pentru concedii ca sa nu o car pe cea mare in tari straine. Daca vrei sa o cari in cutie pe masina, vezi ca este destul de grea si iti trebuie o cutie lata bine.
O tin in garaj umflata aproape total, caci stransa in sac pare ca face cute.
Pe apa, cel putin pe lac (Mihailesti si Snagov) sta bine, taie valurile ok. Nu imi place ca tinde sa se indoaie de la mijloc pe val, daca nu am viteza.
La primul montaj ne-am prins degetele la propriu si la figurat in placile de tego, dar acum ne descurcam bine.
Dupa cum ti-am spus am pt ea un 15CP in 2 timpi. Cu 2 adulti si 2 copii gliseaza, dar nu am trecut de 26-27 km/h.
Nu am prins calduri excesive cu ea pe apa, doar un 30 de grade si cred ca a dat afara ceva aer pe la supape caci a doua zi i-am mai dat 2 pompe in toate camerele.
In august o sa o pun si pe mare,iar daca am net o sa iti postez niste impresii. O sa stea 2 sapt pe apa in continuu si o sa vad cum se comporta.


alexdav

Pe Dunare cu kolibri km 300 si motor mercury 5 cp singur in barca cu bagaj pt pescuit stationar 27 km/h in aval si 22 in amonte.Cu inca o persona in barca nu reusesti sa glisezi si prinzi maxim 6 km/h in amonte de iti vine sa cobori si sa o impingi :D

bobinuta

Citat din: alexdav din Iulie 11, 2018, 04:49:33 PM
Pe Dunare cu kolibri km 300 si motor mercury 5 cp singur in barca cu bagaj pt pescuit stationar 27 km/h in aval si 22 in amonte.Cu inca o persona in barca nu reusesti sa glisezi si prinzi maxim 6 km/h in amonte de iti vine sa cobori si sa o impingi :D
Alex, multumesc mult pentru datele postate. Sunt foarte utile pentru mine cel putin - desi banuiesc ca si multor altora!
Din punctul meu de vedere, pentru 5CP, performantele in aval sunt satisfacatoare pentru un incepator ca mine. In ceea ce priveste deplasarea in amonte, mda, e o problema. Dar ... nu intentionez sa raman cu 5CP. Deocamdata, se apropie concediul, si vreau sa am barca pregatita pentru a ma deplasa pentru pescuit pe Marea Neagra in zona Mamaia, pe mare linistita, in apropierea digurilor de stabilopozi situate la aprox. 200m de mal, sau poate putin mai incolo (max. 500m). Nu ma gandesc sa ies pe mare daca nu este calma. In rest, vreau sa mai folosesc acest setup pentru plimbari sau pescuit pe diferite ape posibile, prima tinta fiind Snagovul. As incerca si Dunarea, dar intr-o gasca de colegi cunoscatori, in cateva zone mai linistite si nu pe distante lungi.
Dupa ce imi voi satisface damblaua, cel mai sigur e ca voi face scoala si voi da examenele pentru C si D, urmand ca peste vreun an sa fac un upgrade al motorului, ca sa trec la ceva pana in 20CP, cu care sa ma pot distra mai bine.
Upgrade-ul barcii este si el in vizor, dar asta ... intr-un viitor ceva mai indepartat. Ca sa o pot face, ar trebui sa locuiesc la casa cu teren suficient si preferabil in apropiere de o apa de interes. Deocamdata sunt claustrat la bloc, nu am de ales. Poate in viitor, sa reusesc!
Citat din: scm_roBobinutza, dupa cum ti-am spus, eu am una 360, luata anul trecut in toamna. Chila gonflabila si podea din tego marin, cu aluminiu pe margini.
Pe apa, cel putin pe lac (Mihailesti si Snagov) sta bine, taie valurile ok. [...] Dupa cum ti-am spus am pt ea un 15CP in 2 timpi. Cu 2 adulti si 2 copii gliseaza, dar nu am trecut de 26-27 km/h. [...] In august o sa o pun si pe mare,iar daca am net o sa iti postez niste impresii. O sa stea 2 sapt pe apa in continuu si o sa vad cum se comporta.
Te salut si pe tine, scm_ro, cu multumirile de rigoare pentru cele postate.
Datele oferite de tine intregesc tabloul comportamentului probabil al barcii Kolibri pe care vreau s-o achizitionez (KM330D).
Ar fi o idee sa facem un schimb de telefoane pe PM si sa tinem legatura. Daca te duci in august la mare, sunt foarte curios sa te intreb cum te-ai descurcat cu barca si ce ai obtinut de la ea !

Cu multumiri,
Bob


Toate cele bune !
Cezar

#Canal Youtube

bss

Salut. Ca si utilizator de cativa ani a combinatiei kolibri km 300 d light (45kg) cu motor yamaha f6 cmhs (e colantat cu 4) iti pot recomanda cateva lucruri:
-culoarea barcii neaparat sa fie deschisa
-daca se poate cerei lui Serghei ca podina sa fie din tego tip carte, nu cu ramforsari din aluminiu si din bucati. Ai sa-ti scuipi sufletul si sa-ti belesti degetele la asamblarea barcii. O afirm din experienta. A mea este cu podina tip carte, dar un prieten are cu ramforsari si e belea.
-pentru ce iti trebuie tie cred ca e de ajuns o barca de 3 metri si nu de 3.3; Daca poti compara cele doua modele vei vedea ca cea de 3.3 nu are spatiu suplimentar extraordinar interior fata de cea de 3, dar la greutate e mare diferenta
-parasolarul uita de el. eu am luat si parasolar dar nu l-am folosit niciodata
-suportul de lansete cred ca merita
-iti recomand sa iei de la Serghei sistemul de roti de transport care e dintr-un material foarte ok
Referitor la motor iti recomand sa fie direct unul de 6. Ca idee, 1 cp la o barca de 3 m conteaza, iar motoarele de 4,5 si 6 de la toti producatorii au aceeasi greutate. Daca iti e teama ii pui alt sticker si ai rezolvat.
Succes si ape linistite
https://www.youtube.com/watch?v=reEKlduLATM
https://www.youtube.com/watch?v=uDtmrdVlVkk
https://www.youtube.com/watch?v=n2kQt_AoFZ8
https://www.youtube.com/watch?v=CBM4iCqe9Xc&t=19s
https://www.youtube.com/watch?v=nK1HnTQKznQ&t=7s