De ce imbunatatiri sau "optionale" are nevoie o barca ?

Creat de Zodiac, Noiembrie 23, 2018, 01:23:05 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 8 Vizitatori vizualizează acest subiect.

pelicanul

Cazul celor trei pescari dispăruți în martie nu are nici o legătură cu telefoanele prin satelit.  Oamenii ăia nu aveau nici veste de salvare! Și oricum, cred că erau la maxim 3 - 4 mile in larg, cu o acoperire perfectă în orice rețea de mobil din România (sau Bulgaria, că erau foarte aproape de graniță).
Cred că barca s-a răsturnat și totul s-a petrecut atit de repede că n-au mai apucat să ceară nici un ajutor. Autoritățile au fost alertate după câteva ore, cu ce să-i mai ajute?
În afară de veste le-ar fi trebuit și costume de din neopren (pentru că acțiunea se petrece în luna martie) și eventual niște PLB -uri. Dar în primul rând n-ar fi trebuit să iasă pe mare, pentru că furtuna fusese anunțată din timp. Însă probabil că presiunea economică a fost prea puternică.

Zodiac

Citat din: pelicanul din Septembrie 23, 2019, 05:11:42 PM
cred că erau la maxim 3 - 4 mile in larg, cu o acoperire perfectă în orice rețea de mobil din România (sau Bulgaria, că erau foarte aproape de graniță).

Merci @pelicanul , asta intr-adevar informatie importanta , nici eu nu imi propun sa ies mai mult in larg . Daca si prin Grecia e la fel , atunci utilitatea unul telefon satelit si vorbesc strict pentru mine se diminueaza drastic . De acord si cu celelalte , poate si ceva alcool .
Ce PLB folosesti ?

pelicanul

Nu folosesc.

O singură dată am fost într-o zonă unde nu am văzut nici un vapor și nici o barcă timp de 24 de ore, undeva între Sardinia și Sicilia. Eram pe barca lui Sebba și marea era ca uleiul, așa că ne-am cam plictisit.  :)

În rest, peste tot pe unde am umblat, apele sînt chiar prea aglomerate, vrei nu vrei tot te găsește cineva.  ;D

scm_ro

@Zodiac, prin Grecia de multe ori ai semnal mai bun pe mare decat pe mal. Eu cel mai mult m-am indepartat cu barca la 6km de mal  si aveam semnal perfect pe telefoane.
Daca nu ai de gand sa faci traversari de mari, iti bati prea mult capul. Unul sau doua telefoane rezistente la apa si eventual din doua retele diferite sunt tot ce iti trebuie.
Prin Delta daca ai 2 retele diferite sigur gasesti semnal.
Si daca tot vorbim de optionale, eu car in barca un lipo de modelism cu 3 celule de 6000mAh cu rata de descarcare de 30C. Nu se stie cand raman fara baterie si prinde bine cat sa dau la cheie de 2- 3 ori.

Zodiac

Multumesc ! Inca studiez , noi mai mergem si pe munte .

DoiNomazi

Mai in gluma, mai in serios, in Romania si in Europa in general, e cam tot atata "wilderness" cata e la "Disney World". E inghesuiala mare si pe munte si pe ape si telefonia celulara acopera cam peste tot. Distantele sunt mici, drumurile de acces dese, porturile dese, trafic... :) Nici daca vrei nu ai unde sa te pierzi, orice directie ai apuca, de-a lungul oricarei vai, in mai putzin 12-14 ore iesi la civilizatie...

Si eu sunt de parere ca exista oportunitatea sa economisesti bani pentru a putea schizitiona altceva mai util decat telefonul satelit.

Seasick & Grumpy va invita sa vizionati https://vimeo.com/showcase/2161320

Zodiac

Pe undeva dreptatea e pe la jumatate si pot da 1000 de exemple . Pentru majoritatea ''munte'' inseamna Sinaia , Predeal , Busteni si Poiana Brasov , unde stau ingramaditi toti...mai ales la terase . In schimb pe trasee , in bocanci ...putini spre deloc , mai putini decat pe ''bulevardul'' Everest !
Pe Transfagarasan la fel , dinspre Sibiu vin si stau toti la Balea Lac , dinspre Pitesti...maxim pana la Capra , iar pe trasee...spre deloc...si mai mult straini .
Pe Ceahlau , la Izvorul Muntelui erau ''o mie de masini'' la punctul de plecare in traseu , dar pe trasee in vreo 3 zile nu cred ca am vazut mai mult de 5 persoane .
Pe Dunare se sta mai mult in zona oraselor/porturilor dar poti merge destul intre ele si de multe ori nu vezi pe nimeni inafara de comerciale .
La mare la Vadu cred ca am vazut o singura barca intr-o saptamana , bine la limita orizontului mai erau vreo 2 nave de pescuit , dar nu stau aia sa scoata plasele si sa te ajute pierzand bani .
In plus dupa 15 Septembrie in zona statiunilor e pustiu !

Lasand la o parte gradul de ''wilderness" am facut un mic studiu neprofesional din care au reiesit urmatoarele :

- lipsa comunicatiilor sau a semnalului reprezinta o parte/cauza infima a evenimentelor...sa le spunem neplacute
- o parte importanta o reprezinta lipsa de reactie a autoritatilor , poti sa-i suni si de pe satelit si sa le dai pozitia exacta de 1000 de ori
- lipsa echipamentului adecvat , fie pe ape...fie pe munte
- sfidarea conditiilor meteo
- nerespectarea traseelor
- lipsa de cunostinte si antrenament

In concluzie , aveti dreptate ...e discutabila investitia intr-un telefon cu abonament satelit dar...nu aflam asta ;D daca nu faceam ''sapaturi'' ;D !

Zodiac

Zodiac

Citat din: DoiNomazi din Septembrie 18, 2019, 04:34:36 PM
eventual stroboscop individual,
Studiind mai bine statia , am aflat ca are si functia de stroboscop , cu vreo 4 tipuri de iluminare...inclusiv semnal SOS !!!

DoiNomazi

Citat din: Zodiac din Octombrie 03, 2019, 11:24:06 AM
Studiind mai bine statia , am aflat ca are si functia de stroboscop , cu vreo 4 tipuri de iluminare...inclusiv semnal SOS !!!

Ai grija cu jucarelele care promit sa faca mai multe lucruri. In general nu fac bine nici unul.

Zodiac

Statia e varf de gama !

http://www.standardhorizon.com/indexVS.cfm?cmd=DisplayProducts&ProdCatID=85&encProdID=182D978C9908C3DD4EBE62DC0E44BFED&DivisionID=3&isArchived=0

''Water Activated Emergency Strobe Light
If the radio falls in the water an emergency strobe light is automatically activated, even when the unit is turned off!!! The strobe can be reconfigured to flash on and off, flash SOS, or set to stay on continuously.''

DoiNomazi

Citat din: Zodiac din Octombrie 04, 2019, 12:19:34 AM
Statia e varf de gama !

http://www.standardhorizon.com/indexVS.cfm?cmd=DisplayProducts&ProdCatID=85&encProdID=182D978C9908C3DD4EBE62DC0E44BFED&DivisionID=3&isArchived=0

''Water Activated Emergency Strobe Light
If the radio falls in the water an emergency strobe light is automatically activated, even when the unit is turned off!!! The strobe can be reconfigured to flash on and off, flash SOS, or set to stay on continuously.''

Statia o stiu. Dar ma intreb, stroboscopul ei e pentru localizarea posesorului, sau pentru localizarea statiei in caz ca-ti aluneca din mana, ca stroboscopul mi se pare anemic pentru o recuperare din elicopter... :)

Glumesc, s-o stapanesti sanatos si sa te bucuri de ea!

Zodiac

Cred ca e un mix si sa gasesti statia si de salvare , nu e un led foarte puternic dar noaptea se vede binisor , am facut pe strada un test la 100 de metri se vede foarte bine...e drept daca esti in unghiul corect . La urgente e mai bun decat nimic ... ;D !

DoiNomazi

Citat din: Zodiac din Octombrie 04, 2019, 02:02:53 PM
Cred ca e un mix si sa gasesti statia si de salvare , nu e un led foarte puternic dar noaptea se vede binisor , am facut pe strada un test la 100 de metri se vede foarte bine...e drept daca esti in unghiul corect . La urgente e mai bun decat nimic ... ;D !

Asta era ideea. Si daca mai adaugi valuri si vreo ceata, ploaie, alea, alea... Sigur ca e mai buna decat nimic dar cu riscul ca ma repet ca ma'maie in prag de scleroza, nu uita ca orice mijloc de semnalizare a pozitiei este functional in masura in care exista cineva la datorie sa vada semnalul si are la dispozitie macar doua suflete si o "troaca" sa trimita sa te ia.

Nu ma pricep, nu dau sfaturi, dar bazat pe umila mea experienta, eu mi-am tras concluziile ca desi nu voi iesi, unde e cazul, fara stroboscop, VHF, PLB, telefon satelit, nu pot avea incredere in ele ca ma vor scoate din belea. In primul rand am incredere in ceea ce pot face independent la fata locului pentru a supravietui (prim-ajutor, supravietuire, orientare) iar jucarelele le adaug ca frisca pe tort.

Daca tot iti place (si asta este laudabil si de apreciat) sa te pregatesti asa de temeinic pentru situatii problema, investeste timp si poate si ceva bani in trusa si cunostinte de prim ajutor si supravietuire) Evident, pana la prima fracture sau hemoragie nu vei sti cu adevarat cum este, dar poti exersa cateva scenarii plauzibile si cand se va intampla "memoria mainilor" va suplimenta ce nu are timp sa-si aminteasca creierul... :)

Iar a vorbit plictisitoarea de ma'maie... :)

LE: A propos de antrenamente pentru situatii dificile, daca as trai in Romania, as alege lacul Razem. Este ideal pentru "aplicatii", mai ales daca nimeresti o situatie extrema "ideala" cu valuri, intuneric si o burnitza deasa. E un lac ideal pentru antrenamente. Daca ai PFD-ul pe tine iesi la mal in oricare directie si ai sansa sa inveti ceva. Cheia la problema pescarilor care s-au inecat sta in lipsa pregatirii pentru situatii critice (echipament si proceduri) nu in mitul ca Razemul este un fel de bau-bau.

Zodiac

Citat din: DoiNomazi din Octombrie 04, 2019, 04:15:16 PM
Asta era ideea. Si daca mai adaugi valuri si vreo ceata, ploaie, alea, alea... Sigur ca e mai buna decat nimic dar cu riscul ca ma repet ca ma'maie in prag de scleroza, nu uita ca orice mijloc de semnalizare a pozitiei este functional in masura in care exista cineva la datorie sa vada semnalul si are la dispozitie macar doua suflete si o "troaca" sa trimita sa te ia.

Foarte corecta observatia , doar am pomenit in trecere de acest led . Fata de proiectoarele foarte puternice deja discutate...mai exista in permanenta pe barca :
- 2 lanterne Led Lenser de arma ...ceva cu P7 cu vreo 450 lumeni cu functie stroboscop , cred ca bat peste 300 de metri
- 2 lanterne de cap Led Lenser H 14 cu 1000 de lumeni si functie stroboscopica...cred ca bat 1 km
- norocul meu e ca mult echipament il am deja de la pescuit , mersul pe munte si camping

Nu ma pricep, nu dau sfaturi, dar bazat pe umila mea experienta, eu mi-am tras concluziile ca desi nu voi iesi, unde e cazul, fara stroboscop, VHF, PLB, telefon satelit, nu pot avea incredere in ele ca ma vor scoate din belea. In primul rand am incredere in ceea ce pot face independent la fata locului pentru a supravietui (prim-ajutor, supravietuire, orientare) iar jucarelele le adaug ca frisca pe tort.

Din ''umila ta experienta'' eu am invatat foarte multe ! Deci sunt vreo minim 4 ''lumini'' cu functie stroboscop , VHF , telefon satelit DUAL SIM ''IP67 standard and compliance with MIL 810 G/F''+ inca 3 telefoane cu husa waterproof cu 3 retele diferite , vine si Odeo MK3 LED emergency torch , plus multe altele .
Cred ca partea bolduita e si deviza mea . Nimeni nu te poate ajuta mai mult decat o poti face singur mai ales intr-un timp scurt .
Desi pentru multa lume par si eu o '' plictisitoarea de ma'maie'' , poate vine ca un fel de echilibrare a unei tinereti plina de inconstienta .
Si sunt ferm hotarat sa elimin la maxim orice riscuri care pot depinde de mine .

Daca tot iti place (si asta este laudabil si de apreciat) sa te pregatesti asa de temeinic pentru situatii problema, investeste timp si poate si ceva bani in trusa si cunostinte de prim ajutor si supravietuire) Evident, pana la prima fracture sau hemoragie nu vei sti cu adevarat cum este, dar poti exersa cateva scenarii plauzibile si cand se va intampla "memoria mainilor" va suplimenta ce nu are timp sa-si aminteasca creierul... :)

Iar a vorbit plictisitoarea de ma'maie... :)

Cunostinte de supravietuire am facut de mai multe ori in viata in diferite domenii de activitate . Nu am devenit vreun chirurg sau cardiolog dar am cunostinte peste medie . In plus fata de trusa de salvare legala , mai am o gentuta cu ...multe medicamente@altele .
Multa lume desconsidera importanta unei creme de racire/incalzire musculara si a unui spray cu anestezic...de exemplu .