De ce imbunatatiri sau "optionale" are nevoie o barca ?

Creat de Zodiac, Noiembrie 23, 2018, 01:23:05 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 11 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Zodiac

M-am ''turat'' putin cand @syRebekah a spus ca ''Nu e de ploaie'' .
Cu GoreTex ''maxim'' cred ca ai inteles bine e produsul de top al lor in 3 straturi . Cu salopeta de GoreTex , cu bocanci si parazapezi am trecut prin apa pana la genunchi si nu a intrat apa deloc iar cu geaca am stat in ploaie si 10 ore .
Exista costum uscat fata sigiliul ala pe gat ?

Zodiac

Citat din: syRebekah din Octombrie 05, 2019, 01:58:28 PM
Îmi pare rău dacă te-ai supărat. Poţi să faci un test simplu: umpli cada cu apă, pui haina aia pe tine şi simulezi o imersiune scurtă, de 5 secunde? Şi ne spui cum a fost.
Nu m-am suparat , doar m-am ''turat'' putin , imi trece repede  ;D . Vorbeam de ploaie ! E clar ca fara sigilii intra apa pe jos si pe sus .Prin material nu .

syRebekah

Prin ăsta pe care îl ai tu nu intră prin material, că de aia este "ocean". Prin celelalte mai la ieftineală intră în timp, aşa că sunt doar pentru "coastal" sau "day sailing", ceva de genul, adică te dai scurt şi după aia îl usuci.

Problema la ploaie (când chiar toarnă, nu doar spray) e că se udă mânecile şi mănuşile, apoi când ridici mâna îţi intră pe mânecă. O dată mai merge, dar pe velier trebuia să trag de parâme, şi ele ude, şi m-a udat bine de tot. Problema nu era că m-a udat ci că mi se făcuse frig. Concluzia ieşirii ăleia a fost linkul pe care l-am dat mai sus, în cazul meu de la Palm că era discountul bun. Apoi am ieşit pe lapoviţă şi a fost ok. O să vezi că e similar şi la pantaloni, o să se ude prin partea de jos. Eu port nişte şosete de neopren că nu suport cizmele.

Dacă vrei să cazi în apă rece în relativă siguranţă, costum din ăla maritim sau dry suit de scuba cu labe scurte prinse de el, ăsta clar nu te ajută cu nimic, ba chiar rişti să te îneci - vesta trebuie să aibă litraj să îţi compenseze toată greutatea hainelor inundate, care au câteva kilograme bune, plus încă nişte litri de flotabilitate să îţi ţină capul deasupra.

LE: Sigiliul de pe gât are formă conică şi nişte cercuri. Îl tai frumos cu forfecuţa pe cercul de dimensiunea ta. Dacă chiar ai probleme, unul de neopren e mai moale şi îi întorci marginea ca să etanşeze.
fost ghrt.

DoiNomazi

#168
@Zodiac Ajunsi in punctul asta, pana ne apucam sa "delaminam" (se mai intampla) GoreTex-ul "maxim", sau de care o fi el, si inainte de ne impotmoli in situatii imaginare, poate ca ar trebui sa ne intoarcem la "origini"... Ce determina, in conditii "normale" deplasarea barcagiului din barca in apa? Caci banuiesc ca vei iesi cu RIB-ul cel mult costier dupa ce vei face o analiza a prognozei meteo si prin "conditii normale" eu inteleg ca in zilele cu vreme nefavorabila nu iesi. A propos, in Canada am intrerupt "expeditia" costiera si am stat 3 zile pititi pe o insula mica pana a trecut vremea rea.

Vremea nu se schimba instantaneu si daca stiai ca "vine furtuna" banuiesc ca nu ai iesit mai mult de 4-5 mile in larg (nu mai discut acum de categoriile de permis si stupidele reglementari ale distantelor de la mal). Ideea este ca ai putea sa te intorci la mal, daca chiar ai insistat sa iesi, in timp util.

Un barcagiu bun isi face planul de navigatie in functie de vreme, indiferent de barca. Evident, nu toti sunt in traversade in mijlocul Atlanticului, sau in Pacific si foarte putzini sunt obligati de imprejurari sa iasa pe orice vreme (in categoria celor ce nu-si pot permite luxul sa stea pe mal cand e vreme proasta as include doar pe cei aflati in misiuni de salvare), ceea ce nu e cazul nici unuia dintre noi.

Deci, ce ar putea sa te impinga in apa in RIB-ul tau? Un RIB se comporta bine si pe valuri de 1 - 1.5 m (multe barci de interventie si salvare sunt RIB-uri). Penetrarea accidentala rezultata de o coliziune cu corpuri submersate este posibila dar foarte putzin probabila daca pui la socoteala ca ai o harta buna, (bashca sonar), te interesezi de conditiile locului inainte sa iesi, esti atent si stii ce faci. Rechini rai si balene jucause nu ai in preajma si nu au de unde sa apara sa se dea utza pe sub chila ta. Ramane sa te feresti de coliziuni cu alte ambarcatiuni si incendii la bord, amandoua posibile dar putzin probabile, daca esti atent si stii ce ai de facut.

Eu vreau sa cred ca toate cautarile tale in detaliile unor posibile (desi putzin probabile) scenarii iti alimenteaza bucuria participarii in acest (nou) hobby. Cum am mai zis, uneori am petrecut cu bucurie luni de alegere a echipamentului anticipand "expeditii". Unele s-au intamplat, altele inca asteapta sa se intampla, si altele nu se vor intampla niciodata din diverse motive... :)

@syRebekah Daca prin costum "maritim" te referi la aceste costume destinate protectiei in timpul imersiunilor in ape reci, da, astea sunt cele mai sigure, dar... desi sunt foarte bune, sunt foarte greoaie si extrag bucuria cand stai in ele la bord. Sunt impermeabile si au si flotabilitate buna, dar la bord te transforma in "leguma" pasiva... :)



Sunt bune pentru operatiuni industriale/salvare, in ape reci. Nu sunt practice in situatia unei plimbari cu RIB-ul prin Delta, sau pe mare, nici iarna. Nu se confectioneaza decat "pe roshu" si sunt exclusiv pentru supravietuire/salvare. Cu costumul ala (uita-te la manushi) in mod sigur nu te apuci sa repari ceasuri de mana...

Doar daca vrei sa bagi Garda de Coasta in alerta ca au venit martienii, rusii, sau chinezii... :)

LE: Ma'maie nu poate sa nu traga si o concluzie "post-mortem" ca pana la urma, cu toate pregatirile, se va intampla ce e menit sa se intample. Soarta, maica... :)
Seasick & Grumpy va invita sa vizionati https://vimeo.com/showcase/2161320

Zodiac

Va multumesc pentru sfaturi si pentru timpul consumat .

Probabil starea mea actuala e un mix intre :

- am prins ceva curaj si deja vreau un RIB mai mare si un motor mai puternic
- am crezut ca sunt deja mega-pregatit...dar se pare ca inca nu , de aici si nervozitatea ;D...mai mult pe situatie ;D
- imi plac si echipamentele si...cautarea ;D
- desi pe moment nu fac nici traversade , nici iesiri de iarna...poate pe viitor si atunci voi avea nevoie de un costum uscat de calitate de genul

https://www.musto.com/en_GB/hpx-gore-tex-ocean-drysuit/80784.html?dwvar_80784_color=GD&cgid=#q=ocean&sz=12&start=1

Pe moment cred ca cea mai buna idee...e sa raman in barca ;D !

PS - Intre timp ma uit la filmul lui @DoiNomazi ...''The Navel of the World'' si daca oamenii aia de pe nava se plimba in RIB printre ghetari in echipamentul ala inseamna ca pentru moment e suficient pentru mine !

DoiNomazi

#170
Citat din: Zodiac din Octombrie 05, 2019, 05:02:04 PM

PS - Intre timp ma uit la filmul lui @DoiNomazi ...''The Navel of the World'' si daca oamenii aia de pe nava se plimba in RIB printre ghetari in echipamentul ala inseamna ca pentru moment e suficient pentru mine !

Ai grija cu concluziile ca in filmul ala e o simpla plimbare cu barca,  in care timpul, durata si traseul au fost alese cu grija de experienta unui echipaj familiarizat cu zona. Noi am fost doar "turisti/colete" la bord... Doar asa, in conditii de securitate "maxima" a putut participa si "recrutul" de 82 de ani la o iesire marca "Seasick&Grumpy"... :)

Daca ai sesizat, inainte de a reintra in fjord, din cauza vantului nu am fost lasati de capitanul grijuliu sa debarcam la farul de la Capul Horn in Zodiac-uri gonflabile... Desi era posibil, o grupa din echipajul vasului s-a dus la mal fara probleme, capitanul nu a vrut sa-si asume nici un risc cu turistii. Probabil stia el ceva... :)

LE: Arata bine costumul ala. E scump, dar face. Nu s-a discutat pretul unui costum uscat. Din pacate un costum uscat de calitate trece usor si rapid de $1,200 si ajunge pe la $1,700... Asta nu e bine deloc, dar daca esti absolut sigur ca chiar iti trebuie... si-ti poti permite, ia-l.
Seasick & Grumpy va invita sa vizionati https://vimeo.com/showcase/2161320

Zodiac

#171
Off-Topic ! Am vrut sa dau like la film si chiar sa devin followers ! Inclusiv o cerere pe FB ! Cum se face ?

syRebekah

DoiNomazi, acela este o variantă, dar am mai văzut unele la RNLI-ul britanic mult mai ok, în genul costumului uscat de scuba. Aveau pe spate, acoperite, un set de găuri pentru schimbul de aer, care nu permiteau apei să intre.

Într-un costum de scuba am stat ore în şir, şi în frig şi soare de vară. Singurul lucru pe care mi l-am dorit, un sliţ (se poate monta aftermarket). La noi Typhoon-urile industriale / heavy duty nu sunt aşa de scumpe, e un outlet la Varna. Vorbim de sub 1000$, dacă e un lot ok şi de sub 500$.

În ceea ce priveşte măsurile de siguranţă pe care şi le imaginează Zodiac, am precizat de la bun început că în concepţia mea astfel de măsuri au rolul de a te relaxa astfel încât să te bucuri de ieşirea pe apă. Dacă vrei vestă, vestă să fie. Dacă vrei drysuit, drysuit să fie. La mine e mai complicat, am un velier mic şi lent, cu care mă deplasez nu neapărat mai departe de mal dar durează ore până revin, aşa că am tot timpul la bord echipament de vreme rea. În plus mi-am luat PLB şi MOB AIS nu pentru mine personal, ci dacă las pe cineva de cart. Când mă trezeam, mă uitam în cockpit să văd dacă mai e amicul de cart la bord :) Cred că e mai bine să mori repede, deşi ar fi stupid să mori la câteva mile de o coastă europeană.
fost ghrt.

DoiNomazi

#173
Citat din: Zodiac din Octombrie 05, 2019, 09:58:33 PM
Off-Topic ! Am vrut sa dau like la film si chiar sa devin followers ! Inclusiv o cerere pe FB ! Cum se face ?

Cred ca pe Vimeo trebuie sa-ti deschizi un cont gratuit pentru a putea da like, ca altfel nu stim cine a dat cu like-ul.. :)

Cu FB presupun ca tot de la initierea unui cont se pleaca...

Citat din: syRebekah din Octombrie 05, 2019, 10:08:35 PM
DoiNomazi, acela este o variantă, dar am mai văzut unele la RNLI-ul britanic mult mai ok, în genul costumului uscat de scuba. Aveau pe spate, acoperite, un set de găuri pentru schimbul de aer, care nu permiteau apei să intre.

Într-un costum de scuba am stat ore în şir, şi în frig şi soare de vară. Singurul lucru pe care mi l-am dorit, un sliţ (se poate monta aftermarket). La noi Typhoon-urile industriale / heavy duty nu sunt aşa de scumpe, e un outlet la Varna. Vorbim de sub 1000$, dacă e un lot ok şi de sub 500$.

În ceea ce priveşte măsurile de siguranţă pe care şi le imaginează Zodiac, am precizat de la bun început că în concepţia mea astfel de măsuri au rolul de a te relaxa astfel încât să te bucuri de ieşirea pe apă. Dacă vrei vestă, vestă să fie. Dacă vrei drysuit, drysuit să fie. La mine e mai complicat, am un velier mic şi lent, cu care mă deplasez nu neapărat mai departe de mal dar durează ore până revin, aşa că am tot timpul la bord echipament de vreme rea. În plus mi-am luat PLB şi MOB AIS nu pentru mine personal, ci dacă las pe cineva de cart. Când mă trezeam, mă uitam în cockpit să văd dacă mai e amicul de cart la bord :) Cred că e mai bine să mori repede, deşi ar fi stupid să mori la câteva mile de o coastă europeană.


Are si ala din poza o supapa sus pe umar. In fine, mie deocamdata nu-mi trebuie din ala asa ca nu-mi cumpar costum uscat nou. Si oricum nu mi-as lua rosu nici daca mi l-ar da degeaba... :) O sa mor cu fixatiile intacte. Raman cu vechiturile noastre negre...

https://www.mustangsurvival.com/en_US/products/government-and-industry/immersion-and-dry-suits/sentinel-series-tactical-operations-dry-suit-MSD674GB.html



Are un fermoar diagonal etans pe unde intri in el si un fermoar orizontal in zona bazinului pentru urinat. La fel si straturile de dedesupt. La barbati scoti cucul prin slitz si aici lungimea chiar conteaza... :) La femei exista un fel de "cuc" de cauciuc care se poate folosi tot prin slitz usor si igienic. Daca te apuca vreo cufareala te intrebi repetat cu voce tare printre injuraturi ce ai cautat sa vii iar la dracu'n praznic sa suferi... :) Tranta cu costumul uscat poate fi semnificativa mai ales daca ai mainile inghetate si trebuie sa faci "depunerea" perfect sincronizata intre doua valuri care matura malul stancos unde te-ai refugiat si risca sa-ti bage apa de la ghetari peste braul nadragilor coborati cu eforturi in vine... Iti imaginezi tu cum e...

Acum ma intreb cum produci tu caldura intern, ca doar n-ai vreo soba cu lemne in buzunar... :) Banuiesc ca si tu si Zodiac stiti de mult toate astea dar le scriu pentru vreun tinerel care in entuziasmul plecarii pe apa a neglijat sa se documenteze...

Deci esti un corp scufundat in apa la o temperatura mai mica decat a ta. Perfect izoterm nu este nici un costum, deci egalizarea fireasca de temperatura (tu cedezi din gradele tale ca sa te egalizezi cu apa) este doar o chestiune de timp. Cu orice costum ai fi imbracat, pana la urma te "racesti" coborand catre temperatura apei daca nu produci caldura local, prin buzunare sau in muschi... :)

Orice costum uscat este destinat sa mai prelungeasca perioada de timp pana te "racesti" si asta nu depinde de GoreTex (ala doar opreste apa si te tine uscat, nu izoleaza termic), ci de straturile de mijloc si de cele primare, care inmagazineaza aer in tesatura si il pastreaza mai cald o perioada. Cu cat ai mai mult aer (incalzit de propriul corop) in tesaturi cu atat rezisti mai mult la "raceala", dar, pana la urma corpul tau este un fel de "motor termic" care epuizeaza combustibilul si nu mai produci caldura. Pe masura ce iti pierzi abilitatea sa produci caldura creierul incepe sa ierarhizeze distributia de caldura prioritizand "centrul" in detrimentul periferiei. Cand incepi sa te "racesti" incepe cu membrele si inainteaza progresiv pana la creier si cavitatea toracica.

Daca vrei sa stai in viata in apa mai rece decat tine, trebuie sa produci caldura... Probabil esti mai bine echilibrat termic, dar eu intr-o plimbare prin locuri pustii si friguroase nu contez pe mai mult de 25-30 de minute de supravietuire. Si incerc sa fac in asa fel sa ies pe mal sau sa incalec orice chila plutitoare cat mai repede.

A propos, te scufunzi cu scuba cu aer natural comprimat sau cu vreun amestec (nitrox, trimix, heliox). Cate  minute stai in medie la o scufundare, cu tot cu perioada de decompresie?


Seasick & Grumpy va invita sa vizionati https://vimeo.com/showcase/2161320

syRebekah

Cred că suntem la fel de "echilibraţi " termic, însă eu sunt mult mai gras. Stratul adipos chiar contează, la fel ca şi lungimea, perfect adevărat :)) Dar la asta cu lungimea am trişat şi am luat o ţeavă cu mine :)))

Aer obisnuit (Nitrox 21% ca să zic aşa). Am băgat şi nitrox mai mare, maxim parcă 32%, ca să am timp mai bun pe fund unde era epava. Fac doar scufundări recreaţionale, în mod normal fără decompresie, iar când am exagerat şi a fost nevoie am făcut-o din mers, adică m-am ridicat suficient de lent încât să nu fiu nevoit să stau la paliere. Practic fac doar acele 3 minute finale la -5 metri. Ca şi durată îmi este greu să spun. Oricum am făcut sute de scufundări, în medii diverse, nu mă interesează durata în sine. În general nu stau foarte mult deoarece îmi place să mă duc măcar pe la 20 de metri şi intru cu butelie de maxim 15L, deci sunt limitat din start. Îmi aduc aminte că m-am scufundat şi cu stage-uri dar nu mai ţin minte cât am stat. Narcoza probabil :) Oricum am avut scufundări de peste o oră, dar nu cred că am depăşit două ore. Iarna stăteam cel mai mult, este o senzaţie în sine, apa rece îmi modifică imediat metabolismul, şi era ca un zbor calm. În condiţiile astea stăteam până la ultimii 50 de bani, sau când am intrat solo până la ultimii 30.
fost ghrt.

DoiNomazi

#175
Citat din: syRebekah din Octombrie 06, 2019, 12:59:36 AM
Cred că suntem la fel de "echilibraţi " termic, însă eu sunt mult mai gras. Stratul adipos chiar contează, la fel ca şi lungimea, perfect adevărat :)) Dar la asta cu lungimea am trişat şi am luat o ţeavă cu mine :)))

De aia nu inoata cangurii la Polul Nord in timp ce focile se simt acasa... :)


Citat din: syRebekah din Octombrie 06, 2019, 12:59:36 AM
Aer obisnuit (Nitrox 21% ca să zic aşa). Am băgat şi nitrox mai mare, maxim parcă 32%, ca să am timp mai bun pe fund unde era epava. Fac doar scufundări recreaţionale, în mod normal fără decompresie, iar când am exagerat şi a fost nevoie am făcut-o din mers, adică m-am ridicat suficient de lent încât să nu fiu nevoit să stau la paliere. Practic fac doar acele 3 minute finale la -5 metri. Ca şi durată îmi este greu să spun. Oricum am făcut sute de scufundări, în medii diverse, nu mă interesează durata în sine. În general nu stau foarte mult deoarece îmi place să mă duc măcar pe la 20 de metri şi intru cu butelie de maxim 15L, deci sunt limitat din start. Îmi aduc aminte că m-am scufundat şi cu stage-uri dar nu mai ţin minte cât am stat. Narcoza probabil :) Oricum am avut scufundări de peste o oră, dar nu cred că am depăşit două ore. Iarna stăteam cel mai mult, este o senzaţie în sine, apa rece îmi modifică imediat metabolismul, şi era ca un zbor calm. În condiţiile astea stăteam până la ultimii 50 de bani, sau când am intrat solo până la ultimii 30.

Pai si cu scufundarile astea e cam ca la motoare... unii au "4 cilindri in linie" si se intorc cu aer in butelie, altii pentru o aceeasi durata si la o aceeasi adancime consuma ca un V8 si se intorc cu butelia goala... :) Da, durata de sedere sub apa depinde si de metabolism, adancime, temperatura apei, curenti, cate scufundari faci in ziua respectiva (ca timpii si gazele se aduna), genul de activitate sub apa (unii se bucura sa pluteasca cu buoyancy neutra si sa admire peisajul cu mainile in san la propriu, altii dau fuga sus-jos sa caute dupa fiecare piatra, sau alearga dupa fiecare peste sa-i faca poza). Depinde si de tipul de butelie, si tipul de amestec din butelie. Mi-ai facut dor... :)
Seasick & Grumpy va invita sa vizionati https://vimeo.com/showcase/2161320

syRebekah

În aer respirat la suprafaţă, eu consum cam 22-23Lpm. Cineva cu care m-am scufundat a ajuns la doar 11-15Lpm, 11 la stopuri şi 15 în activitate; tipul e oricum super pasionat, cred că are un record personal de 150 metri adâncime. Bănuiesc că nişte yoga şi pranayama ajută :) Pe mine m-a ajutat mult să înţeleg cum funcţionează înotul din picioare, cu diverse labe; am câştigat cam 10Lpm. Am făcut câteva ore de exerciţii (4 sau 6) în bazinul de la Lia Manoliu, cu mai multe perechi, propulsie înainte, în spate şi elicopter, printre altele am înţeles că făceam efort total inutil. Dincolo de scăderea consumului de aer, am câştigat mult şi la viteză. Recomand cu încredere nişte exerciţii relaxate!
fost ghrt.

DoiNomazi

#177
Citat din: syRebekah din Octombrie 06, 2019, 02:28:23 AM
În aer respirat la suprafaţă, eu consum cam 22-23Lpm. Cineva cu care m-am scufundat a ajuns la doar 11-15Lpm, 11 la stopuri şi 15 în activitate; tipul e oricum super pasionat, cred că are un record personal de 150 metri adâncime. Bănuiesc că nişte yoga şi pranayama ajută :) Pe mine m-a ajutat mult să înţeleg cum funcţionează înotul din picioare, cu diverse labe; am câştigat cam 10Lpm. Am făcut câteva ore de exerciţii (4 sau 6) în bazinul de la Lia Manoliu, cu mai multe perechi, propulsie înainte, în spate şi elicopter, printre altele am înţeles că făceam efort total inutil. Dincolo de scăderea consumului de aer, am câştigat mult şi la viteză. Recomand cu încredere nişte exerciţii relaxate!

Da, conteaza foarte mult cum iti tii si bratele ca ajuta la un profil hidrodinamic mai bun... Gata, ne oprim aici ca am coborat la adancimi off-topic. Zodiac, presupun ca nu este inca interesat de scufundari... :)
Seasick & Grumpy va invita sa vizionati https://vimeo.com/showcase/2161320

Zodiac

Intr-adevar nu sunt interesat de scufundari , poate sunt alti colegi interesati si ar merita un topic nou .
Dar e interesant subiectul cu rezistenta corpului uman in timp in functie de temperatura apei si costumele folosite .
Una dintre problemele mari la caderea in apa este socul termic , se poate lesina sau chiar se poate face infarct .
Am inteles ca au murit asa inclusiv inotatori care nu si-au facut echilibrarea termica , sau un caz real...dintr-o simpla gluma a murit un tip care iesise din sauna si a fost impins de un prieten in bazin .

DoiNomazi

Citat din: Zodiac din Octombrie 06, 2019, 02:36:22 PM
Una dintre problemele mari la caderea in apa este socul termic , se poate lesina sau chiar se poate face infarct .

Intalnita si sub numele de hidrocutie are un mecanism foarte simplu. Contactul brusc cu apa rece produce o contractie a vaselor sanguine, fortand inima sa treaca in overdrive si de aici posibilitatea unui stop cardiac, sau prin cresterea brusca a presiunii arteriale poate determina un accident cardio vascular cerebral cu urmarile de rigoare, paralizii, pierderea capacitatii de orientare, vorbire, coordonare.

Dincolo de impactul asupra inimii, hidrocutia poate avea efect brusc si asupra sistemului respirator conducand la inecare.

Adica cu apa rece nu te joci, chiar daca esti Tarzan, sau Johnny Weissmuller... :)
Seasick & Grumpy va invita sa vizionati https://vimeo.com/showcase/2161320