Reconditionare Black Sea Fishing 510

Creat de Mihai-Andrei Manea, Ianuarie 02, 2019, 03:23:50 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Mihai-Andrei Manea

Te salut bbl81,
Niste poze cu solutia de la Romcraft mi-ar fi de mare ajutor, am studiat-o si eu la Romexpo si mi-a placut, dar nu mai tin minte cum era facuta basa din chesonul din pupa.
Eu prefer totusi o solutie cu pompa fixa deoarece in momentele alea e greu sa scoti pompa din cheson...sa o bagi la bricheta...mai ales daca te prinde singur in barca. Sotia avea vesta pe ea, dar eu si colegul meu le-am dat jos inainte de furtuna ca sa pescuim mai lejer si nu am mai apucat sa le punem...erau in chesoane...ispolul era in cheson...trusele cu naluci pluteau prin barca...am apucat doar sa opresc sonarul si sa imi pun ochelarii de schi...am si uitat sa dau drumul la pompa de santina din podea...

Sent from my iPhone using Tapatalk

bbl81

Citat din: Mihai-Andrei Manea din Mai 02, 2019, 10:00:20 AM
Te salut bbl81,
Niste poze cu solutia de la Romcraft mi-ar fi de mare ajutor, am studiat-o si eu la Romexpo si mi-a placut, dar nu mai tin minte cum era facuta basa din chesonul din pupa.
Eu prefer totusi o solutie cu pompa fixa deoarece in momentele alea e greu sa scoti pompa din cheson...sa o bagi la bricheta...mai ales daca te prinde singur in barca. Sotia avea vesta pe ea, dar eu si colegul meu le-am dat jos inainte de furtuna ca sa pescuim mai lejer si nu am mai apucat sa le punem...erau in chesoane...ispolul era in cheson...trusele cu naluci pluteau prin barca...am apucat doar sa opresc sonarul si sa imi pun ochelarii de schi...am si uitat sa dau drumul la pompa de santina din podea...

0722460582 este nr me. da-mi un sms astazi dupa ora 17 (ca sa nu uit)si fac rapid poze si trimit.

eu acest sistem as vrea sa il modific, pentru ca apa circula prea incet, debit prea mic. pompa are debit mare, dar apa ajunge la ea cu debit mic, deci prea tarziu.
"O zi proasta de pescuit este mai buna decat o zi buna la munca"

Mihai-Andrei Manea

Multumesc mult bbl81! Atasez pozele cu sistemul de dren de la Romcraft 480.

Vali

Atentie mare la urmatorul aspect:

Din constructie, cel putin teoretic Black Sea 510 trebuie sa aiba toate cele 3 chesoane (banchete) perfect etansate fata de zona paioalelor, si jos, si pe lateral. Asta deoarece tot aerul continut in cele 2 zone aferente paioalelor reprezinta rezerva de flotabilitate a barcii in caz de inundare.

Cu alte cuvinte, tot ce inseamna dublul fund si dublul bordaj dinafara zonelor banchetelor trebuie sa fie perfect etans. Deci la orice legatura pe care o facem intre zonele de deasupra paioalelor, plus scurgerea de la pupa (la pompa), trebuie sa ne asiguram ca nu afectam integritatea rezervei de flotabilitate.

Multa lume neglijeaza acest lucru, si din cauza asta se intampla uneori tragedii precum cea de acum cativa ani pe Razelm, cand o Laguna s-a dus la fund din cauza lipsei de flotabilitate in stare complet inundata.

Bineinteles ca e valabil la orice barca, insa la Black Sea si la celelalte barci dublu-bordaj exista aceasta particularitate a spatiilor flotabile - dublul fund si dublul bordaj dintre chesoane (banchete).

In plus, e bine ca legaturile din banchete pentru scurgerea apei la pompa sa permita un debit suficient, care sa faca fata situatiilor deosebite - ploaie torentiala, ambarcare de apa la valuri mari etc.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

bbl81

Citat din: Vali din Mai 02, 2019, 10:49:14 PM
Atentie mare la urmatorul aspect:

Din constructie, cel putin teoretic Black Sea 510 trebuie sa aiba toate cele 3 chesoane (banchete) perfect etansate fata de zona paioalelor, si jos, si pe lateral. Asta deoarece tot aerul continut in cele 2 zone aferente paioalelor reprezinta rezerva de flotabilitate a barcii in caz de inundare.

Cu alte cuvinte, tot ce inseamna dublul fund si dublul bordaj dinafara zonelor banchetelor trebuie sa fie perfect etans. Deci la orice legatura pe care o facem intre zonele de deasupra paioalelor, plus scurgerea de la pupa (la pompa), trebuie sa ne asiguram ca nu afectam integritatea rezervei de flotabilitate.

Multa lume neglijeaza acest lucru, si din cauza asta se intampla uneori tragedii precum cea de acum cativa ani pe Razelm, cand o Laguna s-a dus la fund din cauza lipsei de flotabilitate in stare complet inundata.

Bineinteles ca e valabil la orice barca, insa la Black Sea si la celelalte barci dublu-bordaj exista aceasta particularitate a spatiilor flotabile - dublul fund si dublul bordaj dintre chesoane (banchete).

In plus, e bine ca legaturile din banchete pentru scurgerea apei la pompa sa permita un debit suficient, care sa faca fata situatiilor deosebite - ploaie torentiala, ambarcare de apa la valuri mari etc.

aici vad eu o problema @vali, trebuie sa fac un test, sa vad cat timp dureaza sa ajunga o cantitate insemnata de apa de la bancheta Prova, si pana la pompa de santina montata in chesonul pupa.

bbl81

Citat din: Mihai-Andrei Manea din Mai 02, 2019, 08:20:08 PM
Multumesc mult bbl81! Atasez pozele cu sistemul de dren de la Romcraft 480.

Cu placere, sper sa ajute.

alexdaniell

Cred ca o sa pun si eu o pompa de santina pe barca mea, romcraft 500.
Vali, poate e o intrebare tampita, dar... lemnul din chila, la romcraft 500, are o mare importanta structurala? Intreb ca eu am gasit o gaura in chila si lemnul e putred. Nu stiu cat din el e putred, dar zilele viitoare o sa desfac si o sa vad. Treaba e ca e demult asa si eu am mers pe niste valuri teribile cu ea in starea asta si nu s-a rupt. Intreb daca e lemnul extrem de important ca sa stiu daca pot sa modific barca putin, in sensul ca sa-i fac scurgeri ca in pozele de mai sus si prin chila sa trec furtunul.

Multumesc!

Vali

@alexdaniell: rolul lemnului de la chila este strict de forma peste care se lamineaza fibra. Deci lemnul nu e important, iar rezistenta o da fibra, bineinteles daca are grosime suficienta. Acea fibra turnata peste lemn formeaza un profil de tip "omega", care da rigiditate buna zonei unde e amplasat.

Problema e ca lemnul, desi nu are rol structural, in timp trage apa si putrezeste, si prin asta ingreuneaza barca, sau mai rau - afecteaza structura profilului omega, in caz de inghet-dezghet pe timp de iarna. Deci cel mai bine ar fi ca lemnul putrezit sa fie indepartat.

Daca vrei sa faci un profil omega nou si bun, laminezi vreo 3 straturi de stratimat intr-un profil metalic tip U, cu aceeasi sectiune ca profilul original (cel peste lemn). Dupa intarire in decofrezi din profilul metalic, il crestezi daca ai curburi, il fixezi in barca, apoi laminezi fibra peste el, obtinand un profil omega gol pe dinauntru, nou, usor si solid.

Daca nu vrei sa-ti bati capul si sa scoti lemnul, si nu te deranjeaza greutatea lemnului ud, polizezi fibra de pe lemn superficial, apoi laminezi vreo 3 straturi de fibra. In felul asta rigidizezi vechiul profil omega (laminat peste lemn), si scutesti multa manopera.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Mihai-Andrei Manea

Va salut dragi colegi,

Eu m-am lamurit cu ce e de facut in legatura cu drenarea dar si pastrarea rezervei de flotabilitate.
Multumesc mult Vali, Bbl81 pentru ajutor...multumesc mult Cristian Tutuianu pentru lamuriri suplimentare la telefon. Incerc sa fac modificarile in 2-3 saptamani si postez poze cu etapele!

Spor!

bbl81

alexdaniell

Multumesc mult Vali! Multumesc si tie Mihai de gazduire!

Mihai-Andrei Manea

Va salut dragi colegi,

Am inceput " proiectul de drenaj " prin sigilarea basei existente (decupata in podeaua din chesonul din pupa ) si confectionarea basei noi. Furtunul de alimentare l-am tras printr-o teava de plastic, pe care o voi etansa cu Sikaflex.
Va tin la curent!

Mihai-Andrei Manea

Neata,
Lucram de zor...deja suntem in criza de timp...pe 3 iulie vrem sa iesim in zona Crisan, Mila 23...spre lacuri!
Va salut!

Mihai-Andrei Manea

Neata,
Am terminat sistemul de drenaj din paioale!
O zi buna sa aveti!

mariusm piesenoi111