Pescuit in Marea Neagra

Creat de Sam, Iunie 01, 2020, 08:16:14 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Sam

Salutare,

Am cautat pe forum ceva informatii despre pescuitul in mare, dar nu am gasit. Asa ca am deschis un topic nou, gandindu-ma ca poate n-oi fi singurul care-si doreste asta.
Intrucat sunt hotarat sa ies cu barca in mare vara asta, pe la Sf. Gheorghe, as vrea sa-mi incerc norocul si la pescuitul marin.
Cu multi ani in urma, am pescuit chefali undeva pe plaja de la Mamaia Nord, spre Navodari; pe atunci plaja era salbatica, dar intre timp s-a umplut de hoteluri...
As vrea sa incerc din nou pe plaja de la nord de Sf. Gheorghe; de fapt ma gandesc sa si campez pe plaja, aproape de intrarea in Lacul lui Matei, care pare sa comunice cu marea!
Toate bune si frumoase pana aici, doar ca pentru a putea pescui chefal, am nevoie de rame de mare - stie cineva sa-mi zica daca am sanse sa gasesc prin zona? Ca sa fie clar, ma gandesc sa sap dupa ele,  ca de cumparat nu prea m-astept sa am de unde.
Ce alte specii de pesti as putea sa le pescuiesc in mare in zona Sf. Gheorghe?

bradutzu

asta este un subiect pe care-l voi urmari si eu cu interes!
Sunt cateva specii pe care si eu vreau sa mi le trec in portofoliu: calcan, rechin (caine de mare).
Mai mult de atat prin marea neagra s-au raportat ocazional toni sau pesti spada. Poate confirma cineva informatia asta?
Un alt peste la care ma gandesc este pastravul de mare!
Sa auzim numai de bine!

crysty

@ Sam
Rame de mare ar trebui sa fie in special in acele golfulete unde apa este mai calma. Din ce am vazut, acestea se gasesc pe la plaja Modern dar trebuie intrat in apa cu lopata (in apa de 1/2m) apoi adus nisip la mal si cautat. Cel putin asa era mai demult. Mai nou acestea se pot gasi la piata la articole de pescuit unde au si momeli (erau disponibile la piata Brick in Constanta anul trecut...acum cu pandemia nu stiu).
Alte momeli ar fi sciocile, garizii si imbucatura sau pestisor sarat/proaspat (hamsie/rizeafca/aterina).
@ Bradutzu
Poate ca au intrat accidental in Marea Neagra Ton si Peste Spada dar nu cred. Un lucru bun, a inceput sa apara Stavridele si ar trebui odata cu el sa apara din nou Lufarul. Pentru Calcan, stiam ca intre Eforie si Costinesti ar fi de gasit dar numai din barca. De pe diguri este posibil sa se prinda Calcan accidental si Cambula asta pe langa traditionalul guvide (nisipar sau hanus printre stabilopozi). Posibil sa fie gasiti hanusi la digurile submerse mai din larg daca se cunosc locurile.

Credca cel mai in masura este colegul AGIC sa dea ceva informatii mai la obiect despre acestea.

Sam

Multumesc, Crysty!
Am sa va tin la curent cu ce am reusit sa fac! Oricum, mai am un pic de asteptat pana plec in delta, cam inca o luna de-acum incolo!
Totusi, vad ca nu sunt prea multi amatori de pescuit in mare...

bobinuta

#4
Citat din: Sam din Iunie 03, 2020, 09:24:31 PM
Totusi, vad ca nu sunt prea multi amatori de pescuit in mare...
Salut Sam !
Fii convins ca sunt multi pasionati de pescuit in mare, dar statistic discutand, nu ai de unde sti cati dintre membrii CapCompas ;-)
Eu unul, sunt preocupat, dar am prea putina practica, asadar nu pot oferi sfaturi.

Stavrid am pescuit de pe mal, in concediile din 2018 si 2019; am incercat din zona danelor 78/79 port Constanta (vezi si harta de aici) , din Midia-Navodari digul de sud si din portul Agigea  (digul de sud - dar din pacate, acum e cam inchis).
Din aceleasi locuri am pescuit si chefal, cat si guvizi - ca de altfel si de pe stabilopozii digului de la poarta 1 port Constanta. Desi, din zona aia, nu te sfatuiesc sa-i mananci  8) cum nici pe cei pe care ii poti salta accidental din portul Tomis  ::)

Stavridul il prinzi bine din barca, daca iesi nitel in larg, dar iti trebuie o barca capabila, genul lung si proiectat pentru mare. Eu am reusit si de pe velier, fie manual, fie remorcand pur si simplu taparina prin apa. Tot in larg, prinzi bine si hanus, mai ales in zona structurilor submerse. Guvizii trag bine la garizi, pe care ii poti recolta din zona submersa a rocilor de la stabilopozi, folosind un dispozitiv de gen minciog cu plasa foarte deasa (tifon). Treaba asta am invatat-o de la ... o pescarita ... pe care am intalnit-o chiar la Midia Navodari, hi hi  8)

Nu cunosc locurile din Sf. Gheorghe, dar sunt sigur ca daca vei cinsti cativa pescari zonali, vei obtine informatii utile ;-) Rame de mare poti scoate si din ochiurile de apa aflate in imediata apropiere a plajei, cum sunt cele de la Vadu. Trebuie sa iti iei cisme si sa sapi dupa ele, nu-i chiar simplu.
Confirm ca se gasesc la piata Brick Constanta, dar din cate imi amintesc, aveau si la magazinul de pescuit din interiorul Garii . Vezi ca nu rezista mult.

Pana cand vor aparea si alti colegi care sa te poata sfatui mai bine decat mine, iti recomand sa accesezi si grupul "Pescuit la Marea Neagra" existent pe FB:
https://www.facebook.com/groups/pescuitlamareaneagra/
Eu am gasit destui pescari foarte amabili si saritori, care s-au oferit sa-mi arate tehnici si locuri, dar e o chestiune de durata, nu-i gasesti instant. Cei mai multi sunt axati pe stavrid.

Ca scule de pescuit, initial am venit cu lansete lungi, de 4.20 , dar am constatat rapid ca erau overkill ptr ce aveam nevoie. Am trecut apoi la 3.30m si in cele din urma, la 3m - chinezarii ieftine, echipate cu cap de feeder, ca sa simti usor cand plumbul atinge fundul si cand ai atacuri sau cand s-au agatat pestii. Nu merita sa investesti in scule scumpe ptr stavrid/scrumbie. Mulineta de 4000, ieftina, pe care am infasurat un fir colorat de umplutura, iar de la jumatatea tamburului am pus linie mono 0.25 . Nu arunca banii pe mulinete scumpe, nu merita, ptr ca nu vei trage in mediu marin 5 ani la rand, in sezon permanent, ca sa ti se corodeze metalul. Una de 70 lei isi face treaba si nu regreti.
Taparine cu 6 ace, culori diferite. Am cumparat de la Siweida Romania, unde am gasit cu preturi foarte bune. Schimbam taparina odata la 15 min si astfel am avut randament mai mare decat altii.  Plumbii - intre 40 si 90 grame in functie de valuri, curent, etc. Taparinele sunt echipate cu agrafe si vartejuri. Daca n-ai vartej, e indicat sa-i pui.

Ah, si inca ceva. Daca tintesti chefalul, ai grija ca e smecher rau pestele ala.
Si bun luptator, are o groaza de scheme, ca si stiuca. Mai rau, e foarte alunecos. Fa-ti un serviciu si adu cu tine un prosop textil. Cand ai scos pestele, pune prosopul peste el ca sa nu se zbata si sa-ti scape printre degete ! Eu am patit-o.  8)
Daca-l vrei friptura, arunca-l in galeata ; daca nu, nu-l tine mult in afara marii, ca nu rezista, o mierleste repede, cam ca toti rapitorii.

Fir intins si vacanta placuta !
Cezar
Toate cele bune !
Cezar

#Canal Youtube

Sam

Cezar, iti multumesc foarte mult pentru recomandari!
Abia astept sa le pun in practica!
Azi m-am intors de la Bicaz, unde am reusit sa prind ... doar un salau  :).