Asociatia Cap Compas

Creat de Vali, Septembrie 03, 2020, 04:59:36 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Vali

Prima oara am povestit despre cum sa facem asociatia pe 6 octombrie 2016, cand ne-am intalnit la Bucuresti la lansarea cartii lui Puiu Olteanu, ocazie cu care l-am cunoscut si pe remarcabilul Radu Theodoru.

In ianuarie 2017 am trimis la ministerul justitiei (intentionat am scris cu litere mici) solicitarea de rezervare denumire pentru asociatia Cap Compas. A urmat toata fierberea cu ordonanta 13 si protestele aferente, s-a schimbat ministrul justitiei, iar de solicitarea mea s-a ales praful, nici pana azi n-am primit vreun raspuns.

Concluzia e ca trebuie sa o luam de la capat. prima decizie fiind cine vor fi membrii fondatori. La vremea respectiva am optat pentru o echipa formata din Florio, Pelicanul, Gheorghita (syRebekah) si subsemnatul. Personal as merge pe aceeasi formula, fiind vorba de oameni cu care ma cunosc bine si am o mare incredere in verticalitatea si profesionalismul lor.
Daca sunt si alte sugestii, asteptam propunerile, dar nu uitati ca eu prefer sa avem un nucleu din oameni cu legaturi inchegate si verificate in timp, care se cunosc bine si pot colabora optim.

Urmeaza etapele uzuale, anume rezervarea denumirii, statutul, hotararea judecatoreasca de aprobare a infiintarii, actele contabile etc. Vom dezbate impreuna statutul, cred ca prin mailurile vechi schimbate cu baietii mentionati mai sus am proiectul de statut de la acea vreme.

Cine va avea placerea va fi binevenit in asociatie, iar scopul principal va fi apararea membrilor de abuzurile institutiilor. Primele actiuni la care sunt determinat sa merg pana in panzele albe sunt 1. lupta in instanta cu ANR vizavi de presupusa obligatie de a inmatricula orice barca, desi legea spune clar ca nu e asa, si 2. lupta cu fiscul pentru incadrarea corecta pe clase de impozit a barcilor.

Nu-mi fac probleme despre calitatea membrilor, fiindca de-a lungul timpului am vazut toti cum s-a creat aici o comunitate de calitate. Cu toate acestea, daca avem cumva parte de "nasoi", n-am sa stau la discutii si am sa actionez oricat de dur va fi nevoie.

O sa povestim aici momentan, dupa care ne vom muta pe un forum la care vor avea acces exclusiv membrii asociatiei. Asteptam deci orice idei, sugestii etc pentru rezultatul optim al acestui demers. Cred ca putem deja sa ne inscriem ca viitori membri, asa ca declar ca sunt de acord sa fiu membru al asociatiei Cap Compas.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

pete

Deja am declarat ca subscriu in calitate de membru al acestei asociatii. Asa cum ai mentionat in postul tau, ca nucleu este normal si firesc sa fie grupul deja inchegat pe care l-ai mentionat. Din cate se poate vedea sunt relativ nou in acest loc si nu pot emite decat umila mea parere. In afara de Stefan pe care am avut onoarea sa il cunosc personal si de Dany cu care am vb telefonic nu cunosc pe nimeni personal. De aceea ma bazez pe judecata ta . Cat despre statut ar fi binevenita ideea sa avem un draft al aceluia intocmit de voi la aceea data sa putem vedea , vorbi si hotara ce si cum. in alta ordine de idei stim cu toti ca acest forum este al tau dar ca sa nu amestecam merele cu perele ar fi ok sa le separam .

Vali

Forumul nu este al meu, ci al nostru, dupa cum nici asociatia nu va fi vreodata "a mea"sau a altcuiva, ci a membrilor. Am sa povestesc odata cum s-a incheiat treaba cu unul care a declarat mai demult ca un anume forum este al lui :D.
Orice chestiuni de interes se vor dezbate intre membri, se va vota etc.
Sincer, eu personal nu voi adera la diverse idei fanteziste, ci ma voi concentra strict pe obiectivul descris mai sus. Asta nu inseamna ca voi impiedica vreodata libera exprimare sau liberul schimb de idei.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Zodiac

Eu sunt de acord cu asociatia si cu cei enumerati ca si membrii fondatori .
Doresc si sa fiu membru !
Doar ca opinie personala eu as fi de acord cu inmatricularea tuturor barcilor cu motor indiferent de puterea motorului . E ca la auto , vei sti cine face ''nefacute'' , cine braconeaza , cine da cu barca peste tine , sa nu mai fie...in secret , etc. , fiecare barca sa aiba pavilion si numar . Ar mai stopa si furtul de motoare si barci !
DAR cu conditia ca impozitul sa fie de vreo 50 de lei , sa existe un formular SIMPLU si CLAR iar operatiunea de inscriere sa fie facuta la un singur ghiseu si sa dureze maxim 10 minute , NU sa completezi 1 milion de formulare si sa alergi de nebun o luna la 1 milion de institutii si sa arunci cu banii in stanga si in dreapta plus un impozit de masina de lux .
Nu cred ca 50 de lei pe an ar deranja pe cineva .

Vali

@Zodiac: motivul pentru care eu sunt asa determinat in aceasta chestiune cu obligarea (ilegala) de a inmatricula barcile scutite de asta e urmatorul: organul comite un abuz, interpretand tendentios legea dupa bunul plac. Acest precedent poate genera alte abuzuri daca nu e combatut din fasa. Vrei sa obligi toata lumea sa inmatriculeze, schimbi legea, nu umbli cu artificii gen aviz pentru navigatori etc.

Asemenea comportamente ale organului au determinat multa lume sa aleaga pavilioane de complezenta si sa evite precum cancerul inmatricularea in Ro. Si lumea va continua sa fuga spre alte zari, precum se vede si aici pe forum, cu topicele despre inmatricularea in Belgia sau in Polonia.

Avem o prima problema mai delicata de rezolvat: sediul. In caz de proces, acesta se va desfasura la tribunalul (curtea) unde isi are sediul asociatia. Din acest pdv, cel mai bine ar fi in Bucuresti. Aici e bine sa mai vina lumea cu pareri, poate eu gresesc.

kama3

(3) Reclamantul persoană fizică sau juridică de drept privat se adresează exclusiv instanței de la domiciliul sau sediul său. Reclamantul autoritate publică, instituție publică sau asimilată acestora se adresează exclusiv instanței de la domiciliul sau sediul pârâtului.
art.10, Legea 554 a contenciosului.
deci daca vrem la Bucuresti atunci sediul trebuie sa fie acolo.
competenta teritoriala alternativa nu este prevazuta.

Vali

Am scris eu ca echipa initiala din 2016 era compusa din Florio, Pelicanul, Gheorghita si cu mine, dar nu am scris ca am vorbit de curand si cu Bogdan sa ni se alature, iar el a fost de acord. A ramas ca fiecare sa se inscrie in asociatia cealalta, adica eu in asociatia Sail With Me si Bogdan in asociatia Cap Compas :).

Am inceput sa recitesc topicul de acum 3 ani pe tema interpretarii abuzive a legii de catre ANR, daca sunteti interesati il puteti gasi aici: https://forum.capcompas.ro/index.php/topic,2463.0.html . Stiu ca e mai placut sa citesti despre aventuri nautice si sa vezi poze si filme din balta, dar ca sa putem face asta in continuare netulburati, vrem nu vrem va trebui sa ne cautam dreptatea.

corsarul

Citat din: Zodiac din Septembrie 03, 2020, 06:38:55 PM
Nu cred ca 50 de lei pe an ar deranja pe cineva .

Ba, da !! >:(
Si inca cum !
Sunt satul pana-n gat de hartoage...am beciul plin...si nu mai vreau !
Pentru acei 50 roni ,o sa facem la hartii, de o sa ne iasa pe nas !

syRebekah

Eu imi mentin decizia de a ajuta cu ce pot.
Pentru declararea sediului in Bucuresti, dar fara activitate, doar corespondenta, pot incerca sa iau acordul vecinilor pentru a-l declara unde locuiesc eu (Sectorul 2).

Cu referire la obiectul de activitate propun:
- promovarea si sprijinirea sporturilor nautice de agrement, indiferent de mijlocul de propulsie (vele, motor, padela etc);
- promovarea dreptului de acces la natura pentru activitati de agrement;

In ceea ce priveste sportul cu actele, formalitatile etc eu pot sa ajut fiind in Bucuresti, dar sunt de obicei plecat.

Referitor la propunerea privind inmatricularea, nu sunt de acord, deoarece la micul meu velier am un tender / dinghy gonflabil de 2.5m, la care am pus un motor Minnkota C2 30 cu o baterie LFP. Conform propunerii, ar trebui sa il inmatriculez, ceea ce mi se pare excesiv. Iar impozitul nu va fi niciodata 50 lei anual, ci 864 lei sau cat mai e minimul, sa fim realisti. In general societatea civila umbla cu capul spart, vedeti eforturile depuse de Asociatia pentru infrastructura de exemplu, care sunt seriosi, au expertiza, legaturi personale, sunt destul de mari etc. si sunt ignorati cu brio de autoritati. In general partenerii de dialog ai autoritatilor sunt diversi baieti din gasca lor.
fost ghrt.

Zodiac

Nu stiu daca m-am exprimat eu foarte clar .
Ce e foarte clar e ca noi platim impozitele catre stat DEGEABA pentru ca nu primim absolut nimic in schimb .
In tarile ''cu apa calda'' oamenii stiu pe ce platesc impozitele , platesti sanatate...ai , platesti drumuri ...ai , platesti impozit pe barca ai infrastructura , platesti ...etc. ...primesti ceva in schimb . La noi platesti ...fara a obtine NIMIC in schimb .
Aia cu 50 de lei a fost doar o figura de stil , urmata de o singura foaie de genul declaratie pe propria raspundere...o singura vizita de 5-10 minute la primarie care sa permita arborarea pavilionului si rezolvarea prostiilor cu accesul in senal , plus realizarea a minim o rampa de lansare/un ponton  pe localitate .
Ideea era sa platesti un minim DAR sa obtii ceva de banii respectivi .
In fine hai sa uitam de propunerea mea !

Vali

Multumim mult Gheorghita pentru ajutorul binevenit :).

Avand in vedere ca majoritatea interactiunilor noastre ca membri vor fi online sau la diverse serbari, cred ca sediul va fi mai mult o formalitate, un loc unde sa primim corespondenta asa cum spui, si de unde sa "ne miscam" juridic, cum s-a scris mai sus. Posibil sa-ti trebuiasca un contract de comodat, daca sunt cheltuieli, spune-ne si contribuim.

Total de acord cu obiectivele. Daca in timp mai apar idei, le punem pe hartie si vedem cum si daca le adoptam.

Eu am sa fac tot ce-mi sta in putere pe partea de organizare, voi alerga oricand va fi nevoie. Am vorbit acum si cu romanca mea, si se baga contabil pro bono pentru activitatile asociatiei.

Ramane cu statutul si restul. Ca fondatori, momentan suntem 2 din Bucuresti, 2 din Galati si unul din Constanta, poate ar fi bine sa avem tot 2 fondatori din Constanta, ca sa facem un "triunghiul bermuzilor" echilateral :). Povestim la telefon, eu nu mai am numarul tau, poate poti cumva sa mi-l trimiti pe privat.

Cam atat deocamdata, cum apar noutati, le povestim. Multumim inca o data pentru toata disponibilitatea.

Sico

Ar fi bine sa cooptati cat mai multi membri. Nu conteaza cat de activi.
Mi-am adus aminte de un prieten care acum cati-va ani a infiintat o asociatie si cand s-au adresat autoritatilor l-i sa raspuns:
Nu suneti reprezentativi...
Erau doar 14-15...

Dupa ce au avut in jur de 50 s-a schimbat politica...

Vali

@Sico: Bineinteles ca e bine sa fim multi, dar asta se va intampla in timp, pe masura ce lumea va vedea rezultate, va prinde incredere si se va simti reprezentata cinstit de asociatie.
La fel, acum aproape 10 ani cand am creat forumul, am spus atat: cine are placerea, e binevenit, cine nu, nici o suparare. Si asa s-a format comunitatea actuala, fara sa fortam nimic.

Avem exemple din alte parti, de exemplu asociatiile si grupurile de pe facebook, unde treaba s-a degradat din cauza netransparentei si "manevrelor" unuia si altuia. Asta nu se va intampla vreodata la noi, fiindca am incredere ca nu vom ajunge la discutii sau scandaluri, cata vreme 10 ani n-am avut vreodata probleme, decat rareori cu unii care au plecat apoi ei singuri.

syRebekah

Societatea civilă (asociaţii) băgată în seamă de diversele autorităţi este fie din gaşca lor (vedeţi povestea lui Cumpănaşu) fie cu ieşire în presa naţională. Numărul de membri pare cam irelevant.
fost ghrt.

scm_ro

Super ideea. Dar sa stiti ca nu o sa fie usor. De 8 ani sunt membru cotizant intr-o asociatie de rulotisti si desi cotizatiile sunt mici, am vazut atata raca si prietenii rupte.
De acord sa particip si eu ca si membru. Poate va ganditi si la o cotizatie. Or sa fie si cheltuieli, deplasari, corespondenta,taxe judiciare.
Un punct care cred ca trebuie rezolvat este si incadrarea barcilor la impozite si taxe locale, prea se face dupa cum vrea duduia de la ghiseu.