Preschimbare certificate conducator ambarcatiune

Creat de Vali, Februarie 26, 2023, 11:32:43 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Vali

Ciao tuturor. Conform unei binecunoscute traditii impamantenite la ANR, suntem din nou obligati sa ne preschimbam certificatele de conducator ambarcatiune. E vorba de Ordinul 2366/2022 : https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/262404

Conform art. 6, alin. 2 din Anexa, "Certificatele internaționale de conducător de ambarcațiune de agrement, indiferent de clasa acestora, emise anterior intrării în vigoare a prezentului regulament se vor preschimba până la data de 31.12.2025." Deci mai putem utiliza actualele certificate timp de aproape 3 ani.

Nu comentez motivele obligativitatii preschimbarii, avem prea multe experiente de acest tip ca sa ne mai mire ceva. Am gasit informatia pe Facebook si am zis ca e bine sa o punem si aici, sa stie colegii la ce sa se astepte.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Vali

Si o noutate in noul Ordin:

In vechiul Ordin 527/2016, pentru circulatia cu un motor de pana la 5 cai / 3,68 kw nu era nevoie de certificat de conducator, indiferent daca erai pe ape interioare sau pe mare.

In noul Ordin 2366/2022 a aparut o alta formulare, anume Art.2, litera d, punctul (3) din Regulament:
" Vârsta minimă a unei persoane care poate să conducă o ambarcațiune de agrement sau un motovehicul nautic cu o putere a motorului de până la 3,68 kW/5 CP utilizat numai pe căile navigabile interioare, fără certificat internațional de conducător de ambarcațiune de agrement, este de 16 ani."

Deci s-a revenit la scutirea de certificat doar pentru ape interioare pentru puteri de pana la 5 cai, si s-a introdus si varsta minima de 16 ani pentru aceasta scutire. 
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

NessyRO

...și se mai introduce obligativitatea reînnoirii la fiecare 10 ani. Bugetul, săracu'...
Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world. - A. Einstein

byteworks

Nu m-ar deranja daca nu ar trebui sa plimb dosare cu sina la capitanii la 500 km departare.

bradutzu

o intrebare, eu am dat examenul la Constanta. oare pot reinnoi permisul la Galati? Sau trebuie sa merg la Constanta?
are cineva idee?
Sa auzim numai de bine!

Vali

Citat din: bradutzu din Februarie 28, 2023, 02:28:58 PM
o intrebare, eu am dat examenul la Constanta. oare pot reinnoi permisul la Galati? Sau trebuie sa merg la Constanta?
are cineva idee?

Pai cel mai sigur raspuns il obtii daca tragi o fuga in port, la Capitanie, si ii intrebi pe ei. Nu vad de ce nu s-ar putea, dar ei stiu mai bine. Oricum, nu i-as deranja pana in decembrie 2025 :).

syRebekah

Mersi Vali de info.
Pe lângă pavilionul belgian, am impresia că trebuie să îmi iau şi cetăţenie belgiană.
fost ghrt.

bradutzu

daca ai barca inmatriculata in belgia sunt obligati sa iti dea cetatenia belgiana
;D ;D ;D ;D ;D ;D
Sa auzim numai de bine!

Intersect

Citat din: bradutzu din Februarie 28, 2023, 02:28:58 PM
are cineva idee?
Il poti schimba,eu am reusit sa imi schimb carnetul de marinar maritim in Galati. Situatie care nu se putea pana anul asta.
Born to fish,forced to work!!!