Pescuitul, boala grea :)

Creat de Vali, Februarie 08, 2012, 09:31:30 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 5 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Vali

Salutare la barcagii :). Dupa cum spune si titlul topicului, as vrea sa va intreb pe cei pasionati de acest microb (mare parte din forumisti) cum ati dobandit pasiunea asta, ce ramura a pescuitului va place, care sunt pestii pe care-i mancati cu cea mai mare placere, si tot ce credeti ca mai e interesant de povestit.
Asa ca incep eu: in afara ca m-am nascut si am crescut in Galati, "orasul unde pestii cresc in copaci" :D, s-a nimerit sa fiu si descendentul unei "dinastii" intregi de pescari profesionisti de etnie lipoveneasca. Cel mai vechi din tagma de care am auzit a fost strabunicu', marinar in flota rusa si ulterior pescar navodar la Brates.

Taica-miu a fost ultimul din aceasta "dinastie", eu rupand traditia si urmand o cariera tehnica. In ciuda acestui fapt, am avut destule experiente interesante cu pescuitul la plase, in copilarie si cand eram mai tinerel, din care o (mica) parte am povestit pe celalalt forum (pe care am scris pana acum un an). Din cauza acelor aventuri mi-a ramas si porecla de "braconieru", cu toate ca sunt vreo 15 ani de cand am bagat ultima oara serios coada in balta :).

Ce pot spune e ca mi-a placut dintotdeauna la nebunie la pescuitul la navod din barcaz, sau la scule curgatoare din duba, pe Dunare. Eram la varsta la care hormoneii si adrenalina urlau la maxim, si din fericire imi gasisem debuseul ideal in munca grea in mijlocul elementelor dezlantuite ale naturii. Cred ca am unele din cele mai placute amintiri dintotdeauna exact din acele vremuri. Viata pescarilor nu era nicidecum usoara, dar pentru un balaur hormonaut ca subsemnatul, totul era aidoma aventurilor marinaresti ale tineretii, povestite in atatea carti care ne-au fascinat in copilarie. Oricum, am sa-mi fac timp sa continui cu acele povestiri, trebuie intai sa-mi adun si sa-mi "conspectez" ideile.

Cel mai ciudat insa e ca n-am fost vreodata atras de pescuitul sportiv (la undite sau lansete), banuiesc ca din cauza ca aveam peste la discretie, si mi se parea pierdere de timp inutila statul la panda sa vezi cand (si daca) se misca pluta. Asa ca in prezent stau si ma minunez cat de mult s-a extins acest hobby, care mie mi se pare ciudat, dar incerc in acelasi timp sa-l inteleg.

De felul meu sunt un tip mai energic, si dupa cum spuneam, pescuitul sportiv mi se pare o activitate care nu prea are de-a face cu temperamentul meu. Am mai citit pe forumuri de pescari, dar ca de obicei trebuie "sapat" mult pana dai de informatiile importante. Insa cred ca mi-ar placea sa aflu mai multe, poate brigada de forumisti ma va "corupe" vreodata sa ma fac si eu lansetar ;D. Ce ziceti, e un subiect suficient de interesant ca sa-l detaliem ?
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

ss

Bai branconierule, te manca pelea, ne inciti la violenta?   :-X

Mihaif99

#2
Una e sa pescuiesti in crescatorie, alta in salbaticie.

Pescuitul m-a atras dintotdeuna desi in familia mea nu prea am avut pescari. M-au atras metodele simple, productive, si nu m-a prea pasionat pescuitul la crap.

Cred ca mi-a placut foarte mult biologia desi am urmat o cariera tehnica. Imi place sa inteleg comportamentul diverselor specii. Cu ce se hranesc, si daca se hranesc la un moment dat. E un fel de comunicare. Ma uit la pescuit ca la o stiinta care nu prea are de-a face cu norocul.  Imi displace sa pescuiesc un corp nou de apa despre care nu stiu nimica. Nu ma vei vedea degeaba cu undita in mana cat e ziua de lunga, pentru ca nu are rost. Voi incerca sa invat despre locul respectiv, sa vorbesc cu localnicii, sa inteleg despre ce este vorba. Voi merge cu barca incet, "citind" corpul de apa.

Privesc pestii si tot ce traieste in apa cu respect, incerc sa produc un impact cat mai mic. Nu sunt un pescar de "trofee", pe care le eliberez numaidecat, dar nici nu practic exclusiv "catch and release" care mi se pare o perversiune :-).

Si, gandeste-te, atunci cand esti pe apa ce frumos e sa prinzi niste pestani pe care sa ii gatesti acolo in salbaticie, pe malul apei.

Daca vrei sa prinzi pasiunea pescuitului, incearca sa te uiti la seria "Catching The Impossible"

Trailerele primelor trei episoade din serie sunt aicea:
http://www.youtube.com/watch?v=vdSmQ3a0czk
http://www.youtube.com/watch?v=5QOideaKj4Q&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=klHm_daPdjQ&feature=related
..........................................................................................

Vali

Citat din: ss din Februarie 08, 2012, 11:27:12 PM
Bai branconierule, te manca pelea, ne inciti la violenta?   :-X

As fi mai mult decat fericit sa vad sange pe aici :P :D.

@Mihai: interesanta abordare, de-a dreptul ecologica, imi aminteste despre grija cu care tratam fiecare peste pe care-l prindeam la plase (ce sa-i faci, sunt mai empatic decat e nevoie :P), de radeau lipovenii si cateodata ma luau si la ghioaga.
Si eu sunt foarte interesat de aspectele eco, si la fel incerc sa nu aduc vreo atingere ecosistemelor, nici macar cu vreun peste prins. In schimb, am fost si sunt interesat de ecologia sistemelor inchise, nu neaparat acvarii, ci sisteme recirculante sau acvaponice, avand intr-o vreme o adevarata dambla vizavi de aceste tehnologii. Cam atat pentru moment, revin zilele urmatoare ;).
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Laurentiu N.

La 4 ani,tatal meu m-a luat pe bicicleta si am pornit spre baltile ce erau odata in spatele plajei Cocuta. Atunci a avut loc inocularea virusului. Pe la 6 ani urlam si bateam din picioare in fata magazinului Ancora,fiindca vroiam o mulineta Pionier.Tot pe atunci ,vazand-ul pe taicameu cum se indeparteaza inot de mal,am sarit in Dunare crezand ca-l voi putea ajunge.Nu stiam sa innot.Dupa ce am fost salvat am inteles ca apa nu-mi e asa de prietena pe cat credeam si am inceput sa o privesc cu respect.
Pescuitul la pluta nu ma atras nici-o data.Folosec lansete de 2,1m,mulinete lente si silentioase pentru rapitor si cat mai rapide pentru stationar.
.
Placerea pescuitului......  .?
-In primul rand sculele sant realizari tehnice.I-mi place sa le curat,sale desfac,sa le ung,chiar daca nu au nevoie.Ca in bancul cu batrana trecuta strada cu forta  ;D
-Teoria pescuitului e o treaba ce se invata din carti.
-Practica e o treaba ce se deprinde intr-o viata si face diferenta intre un pescar care prinde si unul care face umbra la pesti.
-Cand te intalnesti cu baietii din Raid',va dati cu barcile,dar si comunicati,socializati. Asa e si la pescuit. Daca se prinde peste ,toti sant ocupati cu sculele,momeala,mistourile gen : 'a vrut sa se sinucida babusca aia si te-a ale pe tine fiindca ai fata de cioclu',  sau :"tu daca ai fi peste ai alege ca ultima fata pe care o vezi sa fie a ta ?"..etc  Daca nu se prinde nimic,pe malul apei se incing de multe ori dispute visavi'de viteza de rotatie optima a mulinetei,materialul optim pentru pinioane,daca trebuie aruncat dincolo de prag,ori mai aproape,retete de nada,ce au astia in cap cu taxa auto ,motivul pentru care nu musca,faza solunarelor...Asta la Dunare. La balta cine face zgomot are parte de priviri dezaprobatoare din toate partile.Aparitia pescarilor cu prostovolul e cea mai mare oroare ce se poate intampla.Odata ca pestele nu manca atunci cand e speriat si al doilea,ne arata ca apa e batuta de astia si deci saraca in peste.
Pentru mine cel mai placut pescuit este cel cu naluci.Asta cere scule adecvate,un pic de casting in curte[aruncarea cu naluca la punct fix] si conditie fizica. Aici fara tehnica,experienta,citirea apei ,de care vorbea Mihaif99,singurul rezultat va fi oxigenarea baltii.Buna si asta,mai ales pentru cineva cu vederi ecologiste. ;D
Opresc doar 3 soiuri de pesti.Carasul [la stationar],face mult rau celorlate specii, somnul [ptr.prajit] si regina baltii ce ajunge acasa invariabil in borcan,la insistentele sotiei. In rest dau liber si cumpar peste oceanic de la magazin.

Mihaif99

Citat din: Vali din Februarie 08, 2012, 11:57:03 PM
....In schimb, am fost si sunt interesat de ecologia sistemelor inchise, nu neaparat acvarii, ci sisteme recirculante sau acvaponice, avand intr-o vreme o adevarata dambla vizavi de aceste tehnologii. Cam atat pentru moment, revin zilele urmatoare ;).

Am vazut cateva emisiuni despre astfel de sisteme instalate si e uimitor de misto domeniul. Alte surprize placute mai ai? :-)

love delta

#6
An primul rand, multumesc vali ca ai deschis acest subiect.pentru mine mania pescuitului,sa format in frageda copilarie pe cand eram la bunici in fiecare vacanta,nu eram atras de nici o culoare de statul la boschetareala din oras,in schimb ma simteam atras de scaldatul la derea si la balta,de legatura dintr-e mine si natura,mergeam in picioarele goale in tarana si noroi,vedeam stuful batut de vant,pasarile in balta si multe alte frumuseti ale naturii in toata frumusetea ei.
Pescuitul a inceput cu un stuf si un carlig balzer daruit de tatal meu pe la 7 ani,dupa care a urmat plimbatul cu barca din lemn,si la 9 ani deja eram printre pescarii profesionisti la scule ,navoade si altele.ma ascuneam in caruta in fan si tata se trezea cu mine la balta si nu mai avea ce sa faca decat sa ma tina pe langa ei la descurcat scule.si uite asa usor usor am intrat in randul pescarilor dupa care eram nebun,imi placeau glumele lor de cap. betiile lor ce sa mai erau nostimi din cale afara,dar si munca grea pe care o faceau pe orice vreme buna sau rea.
pescuiam in draci,si eu si toata gasca,se faceau bani frumosi,ba iarna pe sub gheata cu scule ba la stanog ba cu navoul,cu tihulca,etc.
dupa ce am crescut m-am angajat si am pierut contactul cu pescuitul la scule timp de 5 ani in care rar ma mai duceam cand aveam liber.in tre timp ceva lipsea si uite asa am fost nevoit sa-mi cumpar 2 lansete si un bat pt nevastamea si sa ma duc la marginea tulcei sa inchiriez barca la rame si sa ma relaxez.veneam sambata noaptea de la cluburi rupt si ma duceam la 4-5 dimineata la pescuit unde a-mi sareau toate cand dadeam de rasarit si de linistea baltii de dimineata.
si uite asa de voie de nevoie am devenit mic unditar.
cand mai prind la lanseta un crap e 1kg ma umfla rasu ca-mi aduc aminte ce monstrii scoteam la navod dar compensez cu mult cocart,de multe ori nici nu ajung bine la pescuit ca am la bord o juma de palinca sau rachiu si daca prind sau nu prind mai putin conteaza,conteaza ca sunt in natura si stau linistit,nu visez marea captura caci am prins-o multi ani la rand.
ce e misto la lanseta e ca stai relax cu combustibilu langa tine,contemplezi peisaju,mananci ce prinzi daca prinzi p... aia mananci si cum in general nu prea mai e peste.....asa ca trebe sa iei mancare de acasa.
si aici se vorbeste de pasiuni si dupa cum stiti  distractia si f..... costa, asa ca daca ceva te face fericit trebuie neaparat sa consumi timp si bani.
si de oprit pt mancare opresc cam ce este mai maricel diverse specii.ce este mic trebuie sa creasca ,destul cat distrug altii din pacate.

love delta

cand mergi la pescuit trebuie sa citesti terenul,daca sunt solzi unde au campat altii ,cum e curentul apei,de care solzi?,unii mai scapa momeala pe jos vezi de care este,inspectezi fiecare loc in parte pe traseu.si in felul asta stii deja la ce sa te astepti.

Thor

Citat din: Laurentiu N. din Februarie 09, 2012, 12:37:36 AM
Carasul [la stationar],face mult rau celorlate specii,

De ce face carasul mult rau celorlalte specii?
Eu stiam ca este un luptator, un supravietuitor. In Ro este adevarat ca a cam luat locul linului dar nu stiam ca face rau altor specii. Am citit pe undeva ca este "peste de invazie", ca a fost adus din China pentru populare in crescatorii si scapat de acolo, a umplut toata Europa.
Am avut un acvariu numai cu carasi aurii si negrii, niste grasani, o frumusete. Traiau nehraniti cate o saptamana fara nici o problema. S-a stricat o data compresorul de aer cand am lipsit pentru mai mult timp. Pentru ca acvariul era suprapopulat au crapat toti si nu am mai cumparat altii. Era cam sinistru acvariul gol asa ca l-am amenajat din nou si am cumparat de la un magazin de articole de pescuit 20 de carasei vii (pesti salbatici) pentru rapitori. Au baietii doi ani de cand sunt boieri in acvariu. Cand i-am cumparat erau cat o falanga iar acum sunt mari cat un deget, deci au crescut cam de trei ori fata de cat erau. Dar... surpriza... desi toti erau normali, argintii, dupa un an, unul si-a schimbat culoarea si s-a patat cu negru si potrocaliu iar acum este complet portocaliu (poate pun poze maine). Toti care stiu povestea se hlizesc si spun ca ori este fetita ori este pedelist. Vanzatorii de la magazinele cu produse de acvaristica se uita cam ciudat cand le povestesc si ridica din umeri. Unii au spus ca de la mancare, altii i-au contrazis si au spus ca s-ar fi colorat toti de la mancare ceea ce nu s-a intamplat blablabla...
Pestisorii i-am cumparat acum doi ani, toamna si am zis ca le dau drumul, in Herastrau, primavara. Pe urma, in primavara, am tot amanat ca sa nu faca soc termic si de atunci baietii (si fetita) sunt in vacanta, la bai termale, la mine in acvariu. Dimineata, cand ma duc in camera in care tin acvariul, ma zaresc de la cativa metrii si sunt toti gramada la masa. Sa traiasca  si sa fie sanatosi ca nu-i mananca nimeni.
Mai am un porcusor de Guineea, un caine, un scatiu si un sticlete dar astia nu intra la "pescuit". Iarna trecuta am avut in pensiune 5 sticleti (cumparati salbatici) si le-am dat drumul primavara. O sa fac la fel si cu scatiul si sticletele din iarna asta. Pana atunci le deschid, in fiecare dimineata,  aparatul de radio pe Romania Cultural, asculta muzica simfonica si canta ca apucatii toata ziua. Mai am putin si le pun si TV cu "Animal Planet".

Mihaif99

Citat din: Thor din Februarie 09, 2012, 01:52:19 AM
Citat din: Laurentiu N. din Februarie 09, 2012, 12:37:36 AM
Carasul [la stationar],face mult rau celorlate specii,

De ce face carasul mult rau celorlalte specii?
Eu stiam ca este un luptator, un supravietuitor. In Ro este adevarat ca a cam luat locul linului dar nu stiam ca face rau altor specii. Am citit pe undeva ca este "peste de invazie", ca a fost adus din China pentru populare in crescatorii si scapat de acolo, a umplut toata Europa.
Am avut un acvariu numai cu carasi aurii si negrii, niste grasani, o frumusete. Traiau nehraniti cate o saptamana fara nici o problema. S-a stricat o data compresorul de aer cand am lipsit pentru mai mult timp. Pentru ca acvariul era suprapopulat au crapat toti si nu am mai cumparat altii. Era cam sinistru acvariul gol asa ca l-am amenajat din nou si am cumparat de la un magazin de articole de pescuit 20 de carasei vii (pesti salbatici) pentru rapitori. Au baietii doi ani de cand sunt boieri in acvariu. Cand i-am cumparat erau cat o falanga iar acum sunt mari cat un deget, deci au crescut cam de trei ori fata de cat erau. Dar... surpriza... desi toti erau normali, argintii, dupa un an, unul si-a schimbat culoarea si s-a patat cu negru si potrocaliu iar acum este complet portocaliu (poate pun poze maine). Toti care stiu povestea se hlizesc si spun ca ori este fetita ori este pedelist. Vanzatorii de la magazinele cu produse de acvaristica se uita cam ciudat cand le povestesc si ridica din umeri. Unii au spus ca de la mancare, altii i-au contrazis si au spus ca s-ar fi colorat toti de la mancare ceea ce nu s-a intamplat blablabla...
Pestisorii i-am cumparat acum doi ani, toamna si am zis ca le dau drumul, in Herastrau, primavara. Pe urma, in primavara, am tot amanat ca sa nu faca soc termic si de atunci baietii (si fetita) sunt in vacanta, la bai termale, la mine in acvariu. Dimineata, cand ma duc in camera in care tin acvariul, ma zaresc de la cativa metrii si sunt toti gramada la masa. Sa traiasca  si sa fie sanatosi ca nu-i mananca nimeni.
Mai am un porcusor de Guineea, un caine, un scatiu si un sticlete dar astia nu intra la "pescuit". Iarna trecuta am avut in pensiune 5 sticleti (cumparati salbatici) si le-am dat drumul primavara. O sa fac la fel si cu scatiul si sticletele din iarna asta. Pana atunci le deschid, in fiecare dimineata,  aparatul de radio pe Romania Cultural, asculta muzica simfonica si canta ca apucatii toata ziua. Mai am putin si le pun si TV cu "Animal Planet".

Pe aicea se lasa cu amenzi GRELE daca te prinde eliberand pestii de acvariu sai chiar aia cumparati drept momeala in vreun lac. Cica poti buli ecosistemul.

Thor

Este adevarat ca se poate strica ceva in ecosistem dar nu cred ca si cu pesti care provin chiar de acolo (ma rog, alt Herastrau). Mai ales ca erau pentru prins rapitori deci cu un carlig in spinare tot in balta ii puneai si evident ca puteau si sa scape.

Mihaif99

Doar ziceam ce se intampla pe aicea. Departe de mine intentia sa te judec.

Laurentiu N.

#12
 Carasul se hraneste cu orice,inclusiv cu icrele celorlalti pesti. Se inmulteste f. usor imputinand resursele de hrana,lucru se afecteaza celelalte vietuitoare acvatice ce nu sant obisnuite cu "lupta de clasa" In timp au tendinta sa actioneze aproape ca iedera ,ce usuca arborele pe care s-a urcat. Oricum in vremuri de rastrishte,seceta,carasul e cel care stinge lumina ,cand celelalte specii s-au dus de mult.

Vali

@love delta: super misto ce ne povestesti, si ma bucur sa cunosc inca un navodar din vremurile trecute :).Poate ne gasim odata intr-o gashca mai mare sa povestim.
Intr-adevar, pe vremurile alea se faceau bani frumosi, pe vremea lui nea Nicu, dar mai ales dupa revolutie. In schimb, era foarte greu sa ajungi sa lucrezi direct pe barcaz, unde aveai acces la pesti la prima mana, cum ii scoteai din balta. Pentru asta, cel putin aici la noi trebuia sa muncesti toata iarna la umplut ghetaria cu bucati de gheata, apoi sa participi la celelalte munci - reparat, calafatuit si catranit barcazele, reparat navoadele, matitzele, sarghiile etc. Asa ca in vacanta de iarna si jumatate din vacanta de vara faceam munca patriotica la pregatirea pentru sezonul de pescuit, iar cealalta jumatate eram pe barcaz, de la camana si pana la "imbre". Au fost vremuri frumoase, cand am intrat de mic "in campu' muncii", am facut bani frumosi de buzunar, si in plus mi-am luat si lectiile necesare la scoala vietii :D.

@Laurentiu: spasiba pentru povestiri, cel putin mie imi deschid orizontul vizavi de pescuit. Culmea e ca am multi unditari sau lansetisti peste tot in jur pe aici (stii bine ce inseamna galatenii), insa daca as vrea sa merg in balta la sportul asta, as prefera sa merg cu cineva cu care sa am suficiente lucruri in comun. Asa ca poate ne gasim odata sa ma inveti si pe mine cum e cu pescuitul, ca nu mai am chef sa merg in balta si sa halesc numai conserve sau alte mancaruri "turistice" :).

@Thor: super interesanta si postarea ta. Poate ca pestisorul portocaliu s-a colorat  in timp de la vreo mutatie genetica, cine stie. Porcusori de Guineea am avut si noi, sunt niste animalute superbe, mai ales daca le cresti de mici, te considera parintii lor. Sunt empatici si nu sunt agresivi precum hamsterii. E important totusi sa nu stea multa vreme singuri, fiindca ii apuca si pe ei depresiile. Pasarele inca n-am avut (imi sunt suficiente cele de la cap ;D), insa imi imaginez ce veselie trebuie sa fie la tine cand iti canta si radioul, si corul de zburatoare :D.

@Mihai: despre sistemele acvacole inchise, cred ca e mai bine sa scriem intr-o rubrica separata. Eu (inca) n-am ajuns sa lucrez "profi", dar am invatat cam tot ce e nevoie ca sa sustin o asemenea treaba, mai trebuie doar s-o pun pe roate la o scara convenabila. E intr-adevar ceva foarte interesant, fiind inca in faza de pionierat la nivel mondial.

"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Laurentiu N.

 @Vali-cu cea mai mare placere.
-Treaba cu invatatul...pe langa putina teorie,singura metoda care a dat roade la mine a fost "invatatura prin invecinare" de care vorbea Liiceanu'prin "90,adaptata la pescuit. De ex.sotia mea,urmarindu-ma,a observat, in timp, ca nu e neaparat necesar ca la elanul pentru aruncarea cu lanseta,sa-i agati cu carligul pe cei ce trec,imprudent,prin spate  ;D