culoare iluminat ambarcatiuni

Creat de ionitzady, Februarie 18, 2012, 12:16:07 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

ionitzady

domnilor eu stiu ca in mars babordul este iluminat cu lumina verde si tribordul este luminat cu lumina rosie , asa este? . la pupa ,in afara de lumina ancora, se mai aprinde ceva?

byteworks

Depinde de barca si starea ei, in mars, la ancora etc. ;) RNDul si COLREGul da raspunsul in fiecare caz.

Citat din RND:

Citat
Articolul 3.13 – Semnalizarea de noapte a ambarcaţiunilor mici aflate în marş
1. Ambarcaţiunile mici autopropulsate izolate trebuie să poarte:
a) o lumină de catarg; această lumină trebuie să fie dispusă în axa ambarcaţiunii la cel
puţin 1 m deasupra luminilor din borduri. Totuşi, dacă este necesar, lumina de catarg poate fi
dispusă la aceeaşi înălţime cu luminile din borduri; lumina de catarg trebuie să fie clară şi nu
puternică;
b) lumini din borduri; aceste lumini pot fi obişnuite în loc de clare şi trebuie să fie dispuse astfel:
i) aşa cum prevede paragraful 1- b) de la art. 3.08, sau
ii) una lângă cealaltă sau în aceeaşi lampă ( acelaşi felinar), în axa ambarcaţiunii, la prova sau
aproape de prova;
c) o lumină de pupa care să corespundă prevederilor paragraful 1- c) de la art. 3.08. Totuşi,
această lumină poate fi suprimată dar, în acest caz, lumina de catarg prevăzută la para -
graful 1- a) de mai sus, trebuie să fie înlocuită cu o lumină albă clară, vizibilă din toate părţile.
2. Ambarcaţiunile mici autopropulsate navigând izolat, cu o lungime mai mică de 7 m, pot, în
locul luminilor prevăzute la paragraful 1 de mai sus, să poarte o lumină albă obişnuită dispusă întrun
loc corespunzător şi la o înălţime de la care să fie vizibilă din toate părţile.
3. Dacă o ambarcaţiune mică remorchează sau duce în cuplu numai ambarcaţiuni mici, ea trebuie
să poarte luminile prevăzute la paragraful 1 de mai sus.
4. Ambarcaţiunile mici remorcate sau duse în cuplu trebuie să poarte o lumină albă obişnuită,
vizibilă din toate părţile. Această dispoziţie nu se aplică bărcilor de serviciu ale navelor.
5. Ambarcaţiunile mici cu vele trebuie să poarte:
- fie luminile din borduri şi o lumină de pupa, însă luminile din borduri trebuie să fie dispuse
una lângă alta sau în aceeaşi lampă (acelaşi felinar) în axa ambarcaţiunii, la prova sau
aproape de prova, iar lumina de pupa trebuie să fie dispusă în partea din spate a
ambarcaţiunii; totuşi aceste lumini pot fi lumini obişnuite;
- fie luminile din borduri şi o lumină de pupa, dispuse în aceeaşi lampă (acelaşi felinar)
amplasată într-un loc corespunzător în vârful sau în partea superioară a catargului; aceaste
lumini pot fi obişnuite;
25
- fie, în cazul ambarcaţiunilor cu o lungime mai mică de 7 m, o lumină albă obişnuită, vizibilă
din toate părţile. La apropierea altor nave, aceste ambarcaţiuni sunt obligate în afară de
aceasta să arate o a doua lumină albă obişnuită.
6. Ambarcaţiunile mici izolate care nu sunt nici autopropulsate nici cu vele trebuie să poarte
o lumină albă obişnuită, vizibilă din toate părţile. Totuşi bărcile de serviciu care se găsesc în
aceleaşi condiţii trebuie să arate această lumină numai la apropierea altor nave.

Captan

Mai omule, de cand e lumea si pamantul la babord e lumina rosie si la tribord cea verde! De unde naiba le scoateti voi invers? Mai si citim Colreg-ul!!!

Vali

O mica rugaminte: haideti sa pastram un ton diferit de cel de pe stadion ;).
@ionitzady: dupa cum ne arata si byteworks in citatul de mai sus, la barca ta e suficienta o lumina alba, la o inaltime la care sa fie vizibila pe 360 de grade.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

ionitzady

v-a salut respectos
    Nu vreu s-a creez disconfort , eu am intrebat pt ca am 2 lampi in borduri una verde si una incolora si ma gandeam sa o fac rosie , iar dupa mintea mea am gandit ca rosu trebuie sa fie la tribord pt ca este spre mal :)) si ca este interzis si nu ar avea loc sa mai treaca o alta nava:))  , asta de prea mult mers cu masina si mai deloc cu barca :)) .  Oricum barca venita din It avea verdele la tribord . Hai sa zambim mai mult poate vine si primavara asta mai repede.

Captan

Imi pare rau daca vi sa parut ca m-am "aprins" putin sau daca am vorbit putin nemanierat. Dar.........!!!

@ionitzady. Intotdeauna,Numai rosu e la babord si verde la tribord. In Colreg o sa mai gasesti diferente fata de sistemul de balizaj "A" sau "B"!!!! Cu grija la americani, care folosesc sistem balizaj diferit de europeni. Dar in restul lumii e identic cu al nostru.Deci barca din IT este k lumea dotata! ;)

La barci sub 7 M se poate folosi o singura lumina vazuta 360 grade sau lumini normale oricarei nave (prova ,borduri, pupa, catarg) (daca-s aranjate corect si la unghiurile recomandate devizualizare inscrise in Colreg)! ;)

ionitzady

multumesc mult am inteles care este treaba, hai cu primavara . Cred ca daca se incalzeste pe la 10 grade fac o copca daca nu se dezgheata Dunarea  si fac baie,ca de la atatea minusuri  mari la 10 cu plus deja ne bronzam .

Mihai Irimia

Citat din: ionitzady din Februarie 19, 2012, 03:23:09 PM
multumesc mult am inteles care este treaba, hai cu primavara . Cred ca daca se incalzeste pe la 10 grade fac o copca daca nu se dezgheata Dunarea  si fac baie,ca de la atatea minusuri  mari la 10 cu plus deja ne bronzam .

Oricum, daca la o barca de dimensiunea aceea RND, si COLREG specifica faptul ca e suficienta o lumina vizibila 360 deg, eu tot as folosi (si) luminile de borduri, din simplul motiv ca cea alba se poate confunda cu luminile de pe mal, asa esti mai bine vazut, o spun din experienta ( eu am fost cel confundat >:(, dar n-am pati nimic, dar nici mult nu mai era)

teo pes

Viata i grea !!  Dar trece !!