Caiacul din pod

Creat de Imi, Aprilie 01, 2012, 10:39:44 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Imi

Sa inceapa distractia !
Constructia unui caiac, nu e o munca, e o placere, o joaca.

gvincentiu

#1
Așa da! Mână de profesionist! Numai să nu mai atenteze aștia anonimi la netul cel avem, fiindca nu mai putem să ne clătim ochii cu lucruri deosebite!
Ganduri bune !

Imi

Dupa 10 ore de uscare la aproximativ 20 de grade, fibra de sticla se dezlipeste cu usurinta de pe placaj. Se pare ca rasina pe care am luat-o pt test e poliesterica, nu epoxidica cum am crezut.

Vali

Cam ciudat  ???. Daca e poliesterica, are miros puternic de stiren, oarecum asemanator cu unii diluanti. In plus, la poliesterica intaritorul e peroxid de MEK, si se adauga in procent de maxim 2%. La epoxy in schimb, intaritorul are miros de amoniac, si se adauga in procente intre 30 si 60%, in functie de rasina.
Daca ne poti spune de unde e luata rasina si ce scrie pe ambalaj sau bon, te putem indruma in deplina cunostinta de cauza.

Din ce se vede, caiacul pare un Shearwater, iar placajul folosit pare okoume combi de 4 mm. Felicitari pentru lucrul in CNC, se vede clar calitatea debitarii :).
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

bogdanbuciu

superb inceput herr Imi
sa o ti tot asa
De ce oamenii îşi pierd timpul cu lucruri care nu le folosesc după moarte?

Imi

Test 1
- rasina epoxy Larit 285 cu intaritor rapid 40 %
- fibra de stica se dezlipeste dupa 10 ore de uscare si presare

Test 2
- rasina epoxy Epiphen RE 4020 cu intaritor DE 4020
- fibra de sticla se dezlipeste dupa 24 de ore de uscare si presare

...sunt nedumerit

Vali

Acum a venit randul sa intreb ce fibra ai folosit :). Sa nu fie ceva tratat cu vreun "binder", caz in care epoxy nu dizolva binder-ul respectiv, deci nu adera cum trebuie. Me imi pare totusi fibra "cloth" de la Polydis.
Nu cunosc rasina Larit, dar despre Epiphen pot garanta ca e "varf de gama", fiind formulata special pentru impregnarea lemnului. Procentul de intaritor e de 30%, temperatura de lucru minim 14 grade, optim 20-25 de grade. Exista 2 tipuri de intaritor: rapid, cu timp de polimerizare initiala 8-9 ore, si lent, cu timp de polimerizare initiala 23-24 ore.
Ceva nu a fost in regula la lipitura ta, nu trebuia sa se desprinda. Mai da-ne niste detalii, ca o scoatem noi la capat.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Imi

Nu am degresat palcajul inaite de lipire. Ce diluant se poate folosi pt. a curata placajul inainte de lipire ?

corsarul

#8
Salut ! ...nu cred ca trebuie degresat placajul (parerea mea) !
Pe de alta parte, eu candva am construit o barca din lemn si placaj (okume) ,si atunci am folosit epoxy cumparat de la Rompolimer si am fost f. multumit ....se intarea repede si nu se deslipea nici de-al draqu  ;)...
In schimb, ultima data am luat epoxy de la Polydis ,dar s-a schimbat "calimera"....adica nu se intareste la fel de repede...
O concluzie fata de cele relatate puteti trage singuri....decizia va apartine si n-am "partipris" cu nici una dintre cele doua firme  ;)

Vali

Placajul nu trebuie degresat, in schimb nu trebuie sa fie umed. Rasina intra in porozitatea lemnului si face priza buna dupa polimerizare.
Oricum, dupa aspectul fibrei dezlipite, cred ca problema e de la fibra. Cum a ramas rasina de pe lemn, e solida si face corp comun cu lemnul, sau la fel se dezlipeste?
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

buccaneer

Dupa cum se indoaie fibra dezlipita as zice ca rasina nu este in regula. Fibra de sticla imbibata bine cu rasina ar trebui sa fie mult mai rigida dupa intarire.

Imi

#11
M-am gandit sa prezint constructia caiacului pe episoade, iar ce am facut pana acuma sa consideram ca a fost ep.1. Deci, urmeaza:
Ep. 2 - Imbinarea formelor

Azi dupa-masa au fost 21 de grade, temperatura numai buna pt. lucrat, dar de vreo jumatate de ora a pornit o ploaie rece care-mi f__e directia cu temperatura din timpul noptii.

Imi

Buuun,  primele lipituri au polimerizat, cu toate ca a fost cam frig zilele astea ( noaptea au fost 4-5 grade).

Imi

#13
Am lipit formele de pe o parte a caiacului, ( lipitura in sus), iar dupa ce a polimerizat rasina, le-am intors pe partea cealalta ( cu lipitura un jos ). Apoi am suprapus celelalte forme, simetrice cu primele, le-am fixat intre ele cu banda adeziva incat sa nu se miste si le-am tras o lipitura.
Asa am obtinut 2 forme identice, iar ambele au lipitura pe partea interioara a caiacului.
Totusi, la o pereche de forme, apare o diferenta de 2 mm intre cele 2 jumatati atunci cand le suprapun, adica sunt putin torsionate, dar cred ca le rezolv din smirglu.

gvincentiu

Ce inseamna o taietura la CNC !!! AI grija ca daca temperatura e scazuta si e ceva umiditate in aer, rasina face o pojghita alba la suprafata. Poate la imbinari nu se vede, dar daca imbraci in fibra.... Tot de asta astept si eu sa mai creasca un pic temperaturile, fiindca eu imbib lemnul si sa nu am probleme.
Ganduri bune !