Calcularea puterii motorului la o ambarcatiune

Creat de micro m660, August 02, 2012, 11:31:34 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

micro m660

M-ar interesa si pe mine cum se calculeaza puterea maxima a unui motor ce poate fi instalata pe o ambarcatiune care sa aiba un deplasament sigur si corect

Ciby

Poate te va ajuta asta: http://newboatbuilders.com/pages/hp.html .

L.E.
dimensiunile barcii sunt in feet (picioare), 1 foot (picior) = 0.305 m.

micro m660

Dupa calculele facute de mine am ajuns la o socoteala finala de 35,26=hp. Insa nu stiu daca am socotit bine.Daca ma poti ajuta iti dau dimensiunile:-L=6,45m , l=1,45m barca este plata(gisoare) model mikro lotca 17 crevace pupa lata o poti vedea pe www.ambarcatiuni-fibra-boats.com

Ciby

Nu stiu ce sa-ti spun. Ma pricep si eu la fel ca si tine.
Aceasta calculatie se aplica barcilor sub 20 feet (putin peste 6 metri), este stabilita de US Coast Guard pentru constructorii americani in privinta puterii maxime admise la un anume model de barca (Safe Horsepower ) si este singura pe care am gasit-o. Nu stiu care sunt regulile europene, probabil ca exista un ISO pe undeva, dar eu nu stiu de el.
Barca ta sare de cei 20 feet, 6.45 m=21,16 feet. Facand abstractie de acest lucru, la stabilirea puterii maxime prin una din formulele prezentate, avem nevoie de latimea maxima a oglinzii barcii (transom width) si de modul de conducere al ambarcatiunii (comanda la volan sau la echea motorului).
In functie de modul de conducere, de inaltimea si latimea oglinzii si de alti factori se aplica una din formule.

micro m660

Mai stie cineva alte formule pentru calcularea puterii maxime a motorului instalat?

Vali

Salut Cornel, puterea motorului outboard la barcile cu lungimea maxima de 8 metri se calculeaza conform Anexei C din Standardul ISO 11592.

E nevoie de urmatoarele date:
- lungimea maxima a barcii, in metri
- latimea oglinzii la nivelul copastiei, in metri (ambele dimensiuni se masoara conform Standardului ISO 8666)
- tipul de guvernare - la maneta sau comanda centrala
- unghiul de stelaj al fundului (deadrise), calculat dupa modelul prezentat in standard

Prin inmultirea primelor 2 dimensiuni rezulta factorul "lambda". Pe baza acestuia, alaturi de unghiul de stelaj si tipul guvernarii, se obtine puterea maxima in KW din nomogramele publicate in textul standardului.
Pentru mai multe detalii, propun sa discutam pe privat aspectele tehnice, asa ca trimite-mi te rog datele de mai sus. Respect Vali, Galati.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

radasous

Salut Vali,
Standardul poate fi "vizionat" pe undeva?
Sau macar povesteste asta: - unghiul de stelaj al fundului (deadrise), calculat dupa modelul prezentat in standard
When people have trouble communicating, the least they can do is to shut up.
-- Tom Lehrer

Ciby

Vali, aceste standarde sunt cumva secrete sau necesita drepturi de autor? De ce pe privat si nu pe forum?
Vrem si noi sa stim ce si cum.

radasous

Eu le-am gasit doar de cumparat, presupun ca din cauza asta se lucreaza pe privat.
-- Tom Lehrer

Vali

Salutare, dupa mai bine de 4 ani de cand contribui continuu pe forumuri nautice, cred ca va dati seama ca motivul pentru care nu pot spune chiar totul pe forum este intemeiat :). Discutia cu Micro M660 este o discutie profesionala, si datele concrete e bine sa ramana intre noi.

Pe de alta parte, standardele care se aplica in constructia profesionista de barci sunt cuprinse in HG 2195/2004, care prevede regulile de indeplinit la introducerea barcilor pe piata. Respectivele standarde se comercializeaza de magazinul ASRO (al OSIM-ului), deci sunt protejate de drepturi de autor, si deci nu putem posta nici macar extrase din ele pe forum.

Cu toate astea, autorii nu sunt romani, ci standardele sunt doar traduse din limba engleza in romana (au fost preluate si la noi din Directiva 94/25/EC amendata). Cu ocazia asta, nu pot sa nu remarc modul eronat in care s-a facut traducerea la unele din ele, motiv pentru care eu lucrez exclusiv dupa standardele in limba engleza, pe care mi le-am procurat de-a lungul timpului.

Din motivele de mai sus, prefer sa discutam pe privat tot ce tine de subiectul asta, fiindca stiti bine ca nu umblu cu ascunzisuri cand e vorba de chestiuni de interes pentru brigada barcagiilor ;).
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Ciby

Dar un mic program de calcul, realizat chiar in Excel, pentru calculul puterii maxime a motorului in functie de prevederile standardelor nu ar fi o incalcare a drepturilor de autor atata timp cat nu se publica citate din acestea. Ceva asemanator cu un proiect oarecare ce respecta niste standarde. Ar fi o unealta utila pentru constructorii amatori.
PS
Acum mi-am dat seama ca Micro m660 este de fapt un producator de ambarcatiuni.
Ambarcatiunile tale nu sunt construite conform standardelor? Sau cumperi proiectul realizat de vreo firma de proiectare autorizata?

Vali

Salut Ciby, bineinteles ca putem face noi o unealta pentru calculul puterii. Singura problema e ca nu putem cita din standarde pe forum, dar putem comunica intre noi pe pm. Uite, mai pe seara iti trimit ceea ce am rezumat mai sus (trebuie sa scanez etc), si ii trimit si lui Sorin radasous ;).

Despre Micro M660, imi permit sa raspund eu in locul lui: momentan proiectantul lui e plecat, si deci am rezolvat-o intre noi, ca baietii :).

micro m660

Eu sunt de acord cu Vali in privinta calculelor pentru  cum a zis si el, proiectantul meu este in concediu pana pe 20 august si doar am cerut o parere din partea forumistilor(prietenilor),si scuze ca poate am gresit.Dar in privinta ambarcatiunilor construite se incadreaza in standarde chiar daca sunt construite de la A la Z chiar de mine personal in totalitate si nu am cumparat proiecte.

radasous

Ce nebunie este cu calculul puterii :))
Dupa o norma canadiana, pentru ca am deadrise 15 grade la midship, am calculat dupa:

Maximum Power (kW) = 5.5 X f - 13
Maximum Power (hp) = (5.5 X f - 13) / 0.745
f = Lh ×Dh
Lh vessel length
Dh maximum transom width
Mi-a iesit 24,63087248322148, eu am motor de 25, deci nu pot sa bantui prin apele canadiene  :'(
Presupun ca martzoagele fugite din '79 pana acum nu conteaza...
Aici se gasesc bunatati:
http://www.tc.gc.ca/eng/marinesafety/tp-menu-515.htm
Formule pentru motor in CONSTRUCTION STANDARDS FOR SMALL VESSELS
-- Tom Lehrer