Un incepator si un Valk (barca mea)

Creat de felicimond, Noiembrie 22, 2012, 07:25:29 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

x_petrolist

Citat din: pelicanul din Noiembrie 24, 2012, 08:21:44 PM
.... Cea mai buna solutie ar fi sa publici pe forum un orar de plimbari gratuite cu barca ta, cu conditia ca doritorii sa prezinte un certificat C sau D plus S. .........
trebuie mentionat faptul ca nu orice posesor de permis are si aptitudinile necesare manevrarii acestei barci. si acest tip de permis nu garanteaza cunostiinte de instructor ba chiar le infirma.
vorba veche este inca foarte valabila ... teoria ca teoria, dar practica ne omoara ....

pelicanul

E adevarat ca bucatica aia de plastic nu garanteaza nimic. Pe de alta parte, la o barca sub 7 m nici nu iti trebuie permis (dupa lege). 
Deci, daca barca e nescufundabila(baloane, chesoane etc), iti chemi un prieten (sau un coleg forumist), va puneti vestele de salvare pe voi si iesiti pe apa. Daca nu ai ce povesti dupa aia, n -are nici un farmec. In concluzie, just do it. Dar mai la primavara, sa se incalzeasca apa :)
Lasind gluma la o parte, vreau sa spun ca nu -ti trebuie cine stie ce scoala si ca e mai bine sa faci chestia asta impreuna cu prietenii.
Cursuri, permis, examene, acestea vin mai tirziu ca o confirmare a ceea ce ai invatat, daca vrei sa iesi pe Dunare sau pe mare sau daca vrei o barca mai mare.
Dar fiecare face cum il taie capu' si cum se simte el mai bine. Cred ca deja am vorbit prea mult pe tema asta  :)
In ce priveste ABC -ul, in "Sportul velelor" partea I la pagina 68 (a cartii) sau 32 (a PDF -ului) se gaseste un mini dictionar. Restul notiunilor sint raspindite prin carte.

felicimond

Bineinteles ca asta am sa fac si ca dovada, azi am fost in recunoastere pe Lacul Morii poate gasesc un loc de dat barca la apa. Am strabatut o parte a malului de est si sud-est, dar nu am zarit nimic. Nici vremea nu e foarte descurajatoare si deci ma cam mananca in talpa. Dar incerc sa ma linistesc si sa mai citesc cate ceva.

Numai bine.

Mihaif99

Citat din: Florio din Noiembrie 25, 2012, 06:47:50 PM
.........
Lansarea la apa de fiecare data , e chinuitoare. Nu atat lansarea propriuzisa, cat armarea barcii si mai apoi , la plecare, desfacerea arboradei cu tot ansamblul de manevre, pregatirea pentru drum, etc ..  La fel de problematica mi se pare pregatirea plecarii de fiecare data . E foarte posibil sa  uiti ceva. Inchipuieste-ti ca ajungi pe apa si isi lipseste un rai de pe punte, un palanc, un scripete, o scota... Ce dezamagire, ce iesire ratata !

Alt dezavantaj pentru care personal, as evita dusul si adusul barcii cu fiecare iesire la apa :  in vibratiile ansamblului barca-peridoc pe sosea, se desfac suruburi, se slabesc angrenaje . Pentru o salupa simpla nu e o mare problema. Pentru un velier, complexitatea arboradei multiplica riscurile.  Mie mi s-a intamplat sa pierd mici ansamble , pana la suruburi de 15 cm si diametru 12mm (cu protectie la desurubare ! :) ) . Cea mai mare piesa pierduta a fost cea in care se sprijina prova barcii pe peridoc.

Total de acord, desi la o iola de 7 metri si lucrurile sunt mult mai simple decat in cazul Mac-Gregorului. La Precision-ul meu am, ajuns la 20-25 minute asamblare, si 35-40 dezasamblare. Am doar doua stays laterale care stau atasate, si roller furling la foc.  Totul e pus la punct pentru viteza de montare/demontare si cu toate astea  tot pierd ora si ceva, timp pe care as putea sa il petrec pe apa.
Peridocul e pentru barci cu motor, sau ideal barci cu panze cu rig fara "stays".

Florio

Citat din: felicimond din Noiembrie 26, 2012, 11:02:25 PM
Bineinteles ca asta am sa fac si ca dovada, azi am fost in recunoastere pe Lacul Morii poate gasesc un loc de dat barca la apa. Am strabatut o parte a malului de est si sud-est, dar nu am zarit nimic. Nici vremea nu e foarte descurajatoare si deci ma cam mananca in talpa. Dar incerc sa ma linistesc si sa mai citesc cate ceva.

Numai bine.

Trebuia sa pui o intrebare , ca iti raspundeam eu. Lacul Morii are rambleu betonat de jur imprejur; nu exista nici un loc de dat barca cu peridoc, la apa.
In schimb exista varianta Snagov : mai eleganta, mai frumoasa, mai facila :)
La Snagov avem rampa, peisaje frumoase, 15 km de lac.

Vremea se incalzeste un pic, asa ca daca mancarimea persista, eu zic sa o domolesti in cel mai frumos mod posibil, sambata sau duminica. Daca ai nevoie de ajutor, vin voluntar la lansare :)

pelicanul

Citat din: Florio din Noiembrie 27, 2012, 09:14:02 AM

Trebuia sa pui o intrebare , ca iti raspundeam eu. Lacul Morii are rambleu betonat de jur imprejur; nu exista nici un loc de dat barca cu peridoc, la apa.

Vremea se incalzeste un pic, asa ca daca mancarimea persista, eu zic sa o domolesti in cel mai frumos mod posibil, sambata sau duminica. Daca ai nevoie de ajutor, vin voluntar la lansare :)

Corect ! Mai ca as da si eu o fuga la Bucuresti sa vad parada  ;)

felicimond

Citat din: Florio din Noiembrie 27, 2012, 09:14:02 AM
Citat din: felicimond din Noiembrie 26, 2012, 11:02:25 PM

Numai bine.

Mai incape intrebare daca am nevoie de ajutor? Poate eu sa va ajut pe voi! Dar nu ar fi mai inteleapta o simulare pe uscat mai intai? Eu nici nu stiu daca barca are tot ce ii trebuie (cata vreme nu cunosc inca toate elementele). Si sa nu ajungem pe mal ca sa constatam cine stie ce. Ce parere aveti? Vine si ziua libera de vineri, si week end-ul. Asta e o invitatie din partea mea adresata tuturor celor carora le surade ideea.

off topic, o intrebare de tehnica forumului: la ultimele raspunsuri primite, desi am avut grija sa bifez "anunta-ma cand apar raspunsuri", nu am primit nicio alerta pe mail. Ce nu o fi  in regula?

Florio

Citat din: felicimond din Noiembrie 27, 2012, 02:24:25 PM

Mai incape intrebare daca am nevoie de ajutor? Poate eu sa va ajut pe voi! Dar nu ar fi mai inteleapta o simulare pe uscat mai intai? Eu nici nu stiu daca barca are tot ce ii trebuie (cata vreme nu cunosc inca toate elementele). Si sa nu ajungem pe mal ca sa constatam cine stie ce. Ce parere aveti? Vine si ziua libera de vineri, si week end-ul. Asta e o invitatie din partea mea adresata tuturor celor carora le surade ideea.

off topic, o intrebare de tehnica forumului: la ultimele raspunsuri primite, desi am avut grija sa bifez "anunta-ma cand apar raspunsuri", nu am primit nicio alerta pe mail. Ce nu o fi  in regula?

Nu neaparat o simulare.
Mai mult o evaluare a ce avem la barca, o trusa de scule si cam atat.  Important e sa avem elementele de arborada si prinderile, fungi/scote si velele, evident :) . Mai luam doua padele cu noi si asta-i tot.
Ar trebui pusa barca pe apa, asa, ca un botez cu noul proprietar :)
Iar Snagovul e foarte aproape, se ajunge imediat.
Pentru lansare propun rampa de la Dl. Sima . E betonata, are panta bine facuta, taxa de lansare 50 lei .

pelicanul

Nu ai nevoie de nici o "simulare pe uscat". Pina vineri sau simbata, cind vine Florio, se pot face urmatoarele:
- faci un conspect sau printezi citeva pagini din cartile pe care le ai in format electronic, cuprinzind anatomia arboradei si a velelor (catarg, ghiu, pic, sarturi, straiuri, scote, etc, etc);
- te duci la barca si identifici fiecare element, si incerci sa iti dai seama de pozitia si functionarea lor reala;

Lectia va fi completata de Florio cu fiziologia fiecarui element, si anume printr -o verificare scurta inainte de plecarea din curte si apoi in timpul iesirii pe apa. In felul asta puteti iesi pe apa chiar 2 sau 3 zile la rind, ce sa mai "simulati". Asta cu conditia sa nu inghete Snagovu' intre timp.  :)

Spor la treaba si nu uitati sa faceti poze si sa le si postati aici. 

ss

Au, ce-as veni si eu, mai ales ca stau aproape, dar de joi pana duminica trebuie sa ma sacrific, sa fac inchiderea rituala a sezonului in Delta  ;). Promit sa prind un baboi in cinstea voastra!  :P

felicimond

Salut,

Hai ca m-am aprins ca un foc de paie: dupa ce am zbughit-o la Decathlon si am cumparat trei veste, pe drumul de intoarcere am realizat ca nu e inmatriculat peridocul. Mi-a iesti complet din minte chestiunea aceasta pentru ca din Olanda l-am adus cu numarul de pe masina. Acolo pentru remorcile sub 750 kg (am fost la serviciul lor de inamtriculari si m-am interesat deoarece am crezut ca vanzatorul face misto de mine) nu e necesara inmatricularea ci se ia numarul din spate al masinii si se muta pe trailer. Nu stiu sigur cum e aici.Trebuie inmatriculat peridocul? Ca daca da, atunci am pus-o cu RAR si alte de-astea. Si ramane doar varianta "uscata" pentru week end-ul asta.

Vali

Salut Dragos, am pus raspunsul aici: http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,8.msg8580.html#msg8580

Cat despre peridoc, treaba e cam ciudata, o sa te intrebe RAR-ul de toate actele peridocului de la Geneza incoace. Se va face o identificare, se va poansona seria pe sasiu, si ti se vor da numere rosii, urmand ca apoi sa inmatriculezi instrumentul definitiv. Au fost persoane care au rezolvat mai repede treaba cu inmatricularea declarand ca si-au construit peridocul in regie proprie, dar atunci intervin alte complicatii, cu declaratii notariale, acte de materiale etc etc. Am uitat, trebuie sa-l inscrii si la fisc, sa platesti si RCA pentru el, si sa-i faci si inspectia tehnica periodica  :-[. Parc-am trai in Romania..
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

pelicanul

Nasol moment! Bine totusi ca ai luat vestele  :)
Peridocul trebuie inmatriculat si cel mai distractiv este ca trebuie sa ai si anumite acte pentru el, trebuie sa mergi la RAR si e o poveste intreaga. Costa vreo 600 lei oficial, plus una alta  ;)
Eu am inmatriculat un peridoc din Germania relativ usor pentru ca am avut toate actele, si in Germania e obligatorie inmatricularea.
In Olanda se pare ca e ca in Anglia, cu numarul masinii, tot Florio te poate ajuta cu un sfat, peridocul lui este adus din Anglia. Cred ca e si pe aici pe forum o discutie lunga pe tema asta.
Cel mai simplu ar fi sa iei legatura cu tipul asta si sa te faci cu un peridoc de 450 kg, in acte  ;). Nu stiu daca mai e valabil anuntul http://www.probarca.ro/anunt/31182/105/1/105/Vand-peridoc.htm. Daca te misti repede si ai noroc eu zic ca inca puteti iesi simbata pe Snagov  :)

Florio

Aia-i , veste nu aveam noi ! :)
Din pacate nu am cum sa te ajut , peridocul trebuie inmatriculat.
Iti vor fi necesare actele de provenienta si (imi amintesc eu cu greu :) ) traducerea legalizata . Chiar daca peridocul are o serie, RAR va poansona alaturi aceeasi serie . Tu vei plati treaba asta .
Multe detalii nu stiu sa iti spun, eu platesc un omulet pentru asemenea treburi, ca sa fac economie de timp.
Va trebui in orice caz sa te prezinti cu peridocul la RAR pentru poansonare, revizie, autentificare.
Eu am fost cu barca pe peridoc, s-au crucit aia. M-au bagat in zona de tir-uri, ca sa am loc :D

Florio

Ah, am uitat sa-ti zic.
Bine-ai venit la club ! Ai fost ilegal non stop dar plin de noroc .
DIn Olanda iesit, restul tarilor pretind inmatriculare la orice forma de remorca. SI asigurare.
Dar acum ca esti acasa, eu zic sa nu mai fortezi norocul, ca si-a facut destul datoria :)

P.S.
   Subsemnatul a venit 3000 km in aceleasi conditii ca tine. Am fost oprit de nenumarate ori, dar fiind inalt, blond si cu ochii albastri, nu m-a amendat nimeni. La drept vorbind, inocenta o fi de vina. :)