De prin lume adunate.....

Creat de Intersect, Ianuarie 22, 2013, 02:04:32 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Intersect

#105
Cum ar spune al nostru Hotel Manager si prieten foarte bun cand raman mirat la ceea ce vad "George put yourself togheter,Expedition Style" .
Born to fish,forced to work!!!

Intersect

  Florio incercarile mele de ai convinge sa vina in Romania au fost incununate de succes,Ms Bremen va veni in Romania pe 18 Octombrie anul viitor cel mai probabil la Tulcea.
Multumesc inca o data pentru pozele cu frumoasa noastra delta.
Born to fish,forced to work!!!

ss


Florio

Citat din: Intersect din Aprilie 22, 2013, 01:23:04 PM
  Florio incercarile mele de ai convinge sa vina in Romania au fost incununate de succes,Ms Bremen va veni in Romania pe 18 Octombrie anul viitor cel mai probabil la Tulcea.
Multumesc inca o data pentru pozele cu frumoasa noastra delta.

Cu multa placere.
Daca pozele le-au placut, realitatea o sa le faca o infuzie de bucurie. Delta si Dunarea au o salbaticie calma, fara pericole, te imbie la o admiratie meditativa . Chiar si bordeiele pescaresti de pe malurile canalelor, dau un pitoresc savuros si un peste delicios :)

Intersect

#109
 Pai asta ii si intereseaza bordeiele pescaresti fauna si flora,am venit inspre casa cu cea care a facut posibila venirea navei in Romania,acum urmeaza sa organizeze petrecerea timpului in Delta din cate mi-a spus au si ei o armata de lectori  in masura sa caute locuri si sate cat mai potrivite pentru cerintele ei,dar oricum a ramas sa tinem legatura si orice o mai intereseaza sa ma sune si o ajut.
Sa trecem la ale noastre :) in ultimul sat din Micronesia am intalnit un baiat sa ii spunem care facea barci integral din trunchi de copac,ultima barca are aprox. 7 m partea din pupa si cea din prova se imbina cu un adeziv  extras din arborele de paine in prealabil amandoua partile sunt prinse pe pozitie cu liane,barca va avea si o vela,toata operatiunea dureaza 6 luni de zile,incredibil:)
Born to fish,forced to work!!!

Florio

Da, monoxila ca tip de barca e cea mai veche alcatuire.
Ceea ce vad in pozele tale are o forma mai complexa, evident o evolutie locala de la clasica monoxila . Si foarte robusta. Desi sunt sigur ca e o forma intermediara, la final cred ca va fi mult mai subtirica la bordaj :) .

Rumpi


Florio ceea ce vezi tu acolo este forma finala, barca nu va fi mai subtire. Daca te intrebi de unde stiu asa ceva o sa iti spun ca ceea ce vezi tu nu este de fapt o monoxila adevarata ci chila monoxila a unei pirogi cu balansier de tip proa. daca te uiti cu atentie o sa vezi o serie de gauri de-a lungul intregii barci. ele servesc la legarea unei scanduri care va inalta bordul liber cu inca 20-30cm (masurand asa ochiometric). bucatile scurte care constituie prova si pupa (de fapt doua prove o proa neavand pupa dedicata) se inalta la un unghi destul de abrupt din corpul pirogii si se vede foarte bine pana unde va veni bordajul (dupa gaurile din bucata scurta). balansierul va fi un trunchi plin. Spre deosebire de ceea ce credem noi de obicei pirogile cu balansier sunt de obicei grele ca naiba si nu respecta principiul multicocilor de a fi cat mai usoare. asta deoarece piroga cu balansier este de fapt o monococa stabilizata cu lestul prins in lateral si nu o multicoca. Daca vrei e principiul "canting keel" dus la extrem. De asta vantul poate veni numai peste balansier.
Ceea ce mi se pare in schimb foarte interesant si face pozele extrem de valoroase este modul de constructie din trei bucati care rezolva una dintre problemele principale ale monoxilelor si anume evitarea expunerii capatului lemnului intemperiilor si evitarea completa a inimii copacului. Daca cioplesti prova direct din bustean capul busteanului va fi expus cu fibra perpendiculara. daca vrei ca prova sa fie mai inaltata va trebui sa folosesti si inima copacului. Din cauza intemperiilor acolo crapa monoxilele pentru ca lemnul suge apa mult mai rapid prin fibra expusa perpendicular (de asta se vopsesc capetele bustenilor cand se usca, ca sa nu se usuce prea repede si sa crape). Centrul inimii este de obicei cea mai slaba parte a oricarui copac. Aici evita toata problema grefand prova si pupa din alte doua bucati. Cealalta metoda este folosirea unei scanduri perpendiculare asa cum se face in Papua Noua Guinee.
Chilele monoxila sunt extrem de populare in intreaga lume deoarece evita problema principala a tuturor barcilor de lemn, etansarea dintre chila si prima fila acolo unde apar cele mai multe si mai complexe forte. Asa prima calafatuire e mult mai sus (cu un copac destul de mare chiar peste linia de plutire) si barca ramane etansa.

M-ar interesa foarte mult sa stiu in ce insula a fost facuta poza, e o chestie deosebita.

Asa ca bonus un filmulet cu canoe din Papua unde se vede clar cealalta metoda de prova/pupa cu scandura (sculptata) si balansierul din trunchi plin. velele nu sunt originalul "crab claw" ci vele copiate dupa barcile mici ale europenilor (fenomen foarte raspandit in insule) si sunt facute din prelate de polietilena sau folii de plastic fara nici o armatura.
Papua New Guinea Sailaus Canoes

Intersect

#112
Pozele au fost facute in Lamotrek Micronesia.
Born to fish,forced to work!!!

Rumpi


Merci mult, pozele sunt extraordinare, am mai adaugat o destinatie la catalogul de vise.

pentru cine vrea sa vada indigenii la lucru cioplind la obiect: http://waagey.tumblr.com/

Florio

Citat din: Rumpi din Aprilie 26, 2013, 02:16:54 PM

Papua New Guinea Sailaus Canoes

Super interesant filmul, Rumpi ! :)
Ce echipaj fac papuasii aia, e o placere sa-i vezi. Cand bandeaza barca unul e cu ghiordelul in mana, aruncand peste bord apa luata. Carmaciul reuseste sa tina echilibrul ala fragil cu balansierul ridicat, doar dintr-o pagaie folosita pe post de safran. La minutul 1:13 e unul care sta cu capul in jos agatat cu picioarele de ghiu ! :)

Intersect

#115
Nu am putut sa ma abtin sa nu o postez :),am tot stat m-am mai gandit.....
Born to fish,forced to work!!!

bradutzu

pot spune ca suntem cativa care "te uram cu pasiune" pentru toate cele vazute de tine dar suntem sadici cu noi si mai vrem.........
multumim inca odata pentru poze!
intr-adevar luam notite si visam sa ajungem candva pe acolo!
Sa auzim numai de bine!

Intersect

Oricand va ajut.....Mai revin cu poze...
Born to fish,forced to work!!!

Catalin

E gonflabil . ...nu e adevarat...glumesc . Ne bucuram ca pe timpul lui nebunu ...prin reprezentanti. Sa ne aduci si noua spada sa ne facem scobitori.

Intersect

#119
  Am revenit,sa reincepem aventura in Pacific-MonoIsland Salomon....
Born to fish,forced to work!!!