Pacat de barca!?

Creat de Captan, Martie 23, 2013, 09:16:59 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Captan

Am facut acum cateva zile pozele astea. Voi ce spuneti? Nu e pacat de ea? Stiu barca asta de cand eram copil, dar era inca in stare buna si cel care a construit-o avea mare grija de ea, dar cine stie pe mana cui a ajuns si culmea ca avea si ceva dotari. Construita din lemn cu fibra pe exterior era inca in stare buna. Acum sa dus si asta!

Capitanul Nemo

Poate fi scoasa cu o macara, dar probabil ca e compromisa. Nu cred ca fibra si lemnul mai formeaza un tot unitar datorita inundarii. Asta e unul dintre riscurile iernarii la apa. Am citit despre multe cazuri in care barcile lasate nesupravegheate pe apa timp foarte indelungat au sfarsit pe fund pentru ca apa a intrat pe la presetupa sau prin prizele de apa corodate.

O solutie pentru infiltratiile minore ar fi o pompa de santina automata conectata la un acumulator alimentat cat de putin de catre un panou solar.
http://www.barcasirius.blogspot.com
"Not all the wanderers are lost" J.R.R. Tolkien

Captan

Am auzit ca sa intamlat la o furtuna. S-au rupt paramele si ,in locul in care a esuat, este fund sub 1m.
Vara trecuta a stat barca la cheu fara sa se uite nimeni la ea, fara nici o ingrijire, NIMIC. Asa ca nu ma mir ca a ajuns pe fundul marii.Dar, ma repet, pacat de ea.

Vali

In 2006 am salvat o barca intr-o stare mult mai rea decat cea din poze. Era facuta din tego pe osatura de brad, totul imbracat intr-un strat de fibra cu poliester. Tot tego-ul era ferfenita, si cand batea vantul flutura fibra pe barca.

Am polizat exteriorul (fibra) corpului, apoi l-am imbracat cu inca 2 randuri de stratimat si poliester. Am chituit, slefuit si vopsit exteriorul, apoi am dat jos toata puntea si rooful, dupa care am scos tot lemnul din barca. Am facut un munte de resturi lemnoase, din care s-au aprovizionat cu lemn de foc toti saracii din zona :). Mi-a ramas deci forma barcii din 3 straturi de fibra, cu exteriorul deja refacut.

In continuare, am mai dat cateva straturi de fibra la interior, inclusiv tesatura, dupa care am refacut structura interna, din placaj de exterior. Dupa asta, am refacut puntea si rooful tot din placaj, peste care am dat 2 straturi de fibra. Dupa ce si acestea s-au chituit, slefuit si vopsit, am obtinut o barca nou-nouta. Am undeva pozele de atunci, sunt pe hartie, nu in format electronic.

Deci ideea e ca daca vrea cineva sa salveze barca din poze, va fi munca, dar si rezultatul va fi pe masura. Cred ca starea ei e mai buna decat a barcii pe care am salvat-o eu, si important e ca sunt disponibile forma barcii din fibra, lestul, arborada, plus diverse maruntisuri. Asta economiseste mult timp si multe materiale greu de adunat. Deci daca e cineva interesat, poate salva barca si cu ceva munca poate obtine una nou nouta, mai ales ca pe forum se pot obtine sfaturile necesare.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Captan

@Vali. Sefu' cum mai progreseaza lucrul la cele doua barci care te-ai apucat sa le modifici? Ai mai postat ceva si nu am gasit eu, sau nu ai mai avut timp?
Cat despre asta care am scris, daca a-si avea timp zau ca m-as baga (daca promiti sa ma ajuti) sa-i dam o viata noua.Din cate imi aduc aminte corpul era din stejar imbracat in fibra. Oare a cui o mai fi acum? Stie cineva?

Vali

Primul din cele 2 veliere (tip 2) va fi la apa imediat ce se incalzeste, abia astept sa treaca vijelia de afara. Celalalt e inca in lucru, dar a fost frig si n-am progresat vizibil in timpul iernii.

Despre barca din poze, nu cred ca voi avea timp sa ma ocup, sunt deja super-aglomerat. Daca ai vreo intentie, cel mai bine e sa vezi barca scoasa, si abia atunci ne putem da seama cat ar fi de munca, si daca se merita.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Captan

@Vali.Excelent, dar poze ceva? Macar asa, sa-imi domolesc curiozitatea, la modelul Brates. Ai modificat si cabina?

Capitanul Nemo

Solutia propusa de Vali cred ca este singura modalitate de a salva barca, dar implica o manopera foarte mare. Mai exista varianta ca, in cel mai pur spirit romanesc, proprietarul sa ceara pe ea cateva mii de euro.
http://www.barcasirius.blogspot.com
"Not all the wanderers are lost" J.R.R. Tolkien

Vali

Caz in care e oricand mai buna o barca sh adusa de afara. Poate vor ajunge si ai nostri vreodata sa se acordeze la nivelul pietei. Sau macar cand cer preturile mari, sa fie si barca pusa la punct ca la revista.

pelicanul

Barca din poze a stat toata iarna "proptita" in cheul de sud din Tomis, in pozitia care se vede. Esuarea a avut loc in decembrie, la prima furtuna mai serioasa.
Interesant ca ati deschis discutia despre barca asta tocmai acum. Acum citeva zile barca a fost scoasa de acolo si are un nou proprietar (pentru citeva sute de euro). Se pare ca tranzactia s -a facut "blind" si noul proprietar nu e prea fericit. Tot bordajul tribord (inclusiv coastele) este distrus si va fi ceva de munca daca vrea sa mai navige cu barca aia.

Captan

Daca a cumparat barca la cateva sute si mai baga 2-3000e binisor, zic eu. Barca merita, e zdravana,a facut si voiaje la turci,greci.

Vali

Daca-l cunoaste cineva pe noul proprietar, poate il indruma aici, intre barcagiii pasionati :). Cred ca barca se poate repara, important e ca treaba sa nu se faca "urecheste". Urmeaza o vara intreaga in care un om pasionat poate duce la capat renovarea barcii din poze. Mai ales daca are trecutul despre care spune Captan.
Apropo, stiti cumva cum se numea? Fiindca eu cunosteam cam toate velierele self-built de la Tomis.

Captan

Barca din poza a fost construita de un anume  "Simi" ,nu stiu exact la cine se referea nea Patrascu (Dumnezeu sa-l odihneasca), este descrisa la inceputul cartii despre cum a aparut si navigat Allegro intr-unul din voiajele spre Grecia.
Na ,ce draq, am un "lipsus" imens acum.Ma doborat o gripa nenorocita care ma tine la pat si nici sa gandesc k lumea nu pot, dar cred ca va dati seama despre ce vorbesc.Daca imi aduc aminte ,revin.

Captan

@Florio. Ia uite Florine ce am gasit?Al cui o fi Mac-ul din fundalul/lateral stanga pozelor?Unde erai, in Mangalia?

Captan

@Vali.Spune-mi te rog cemai stii de barca asta.Parca ai lucrat si tu la ea?A cui mai este?Daca tin bine minte era pusa la vanzare anul trecut!.
Sau oricare dintre colegi, care au detalii si noutati referitor la ea.Pret?Contact?
Multumesc