Catch&Release si nevasta

Creat de ionpescarul, August 06, 2013, 10:16:45 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Mihaif99

Ce postare frumoasa...

Mihai , treaba e super simpla . Dupa ani de forumuri si de bagat la cap de la baieti destepti am aflat ca o nada eficienta nu este cea ce satura pestele . Ci aceea de-l tine tintuit in zona .
Ca daca se satura cu ce-i arunci nu faci decat sa-i hranesti baboii aluia cu balta .
Pestele trebuieste scos din minti prin aroma , trebuieste incitat sa caute-n zona ceva-ceva care ipotetic sa-l hraneasca . Umbland scos din minti dupa acel ceva se va "impiedica" de viermusul tau din varful carligului .

100% de accord - nada trebuie sa fie un "nor" de arome plus cateva bucatele micute: gustarele care sa poata fi mancate. Perfect explicat.

O alta parte a reusitei unei asemenea partide consta in finetea liniei ( ca sa nu mai vorbesc despre rafinamentul ce-l capata un drill cu o asemenea linie ) : vergile mele sunt soft . Firele nu au mai mult de 0,10 mm ( linie continua , fara forfac ) , pluta de MAXIM 0,5 grame , carlig de 18 - 20 - 22 , iar lestul este insirat pe fir "margele" , din 5 in 5 cm . Pentru o scufundare rapida si pentru sporirea finetei liniei .

Paragraful de mai sus constituie tocmai esenta pescuitului de finete.  si e usor de trecut cu vederea de un cititor grabit. Iarasi o explicatie perfecta. As mai adauga, ca acel carlig sa fie dintr-un metal inert, ca de exemplu carligele Gamakatsu, VMC, etc. Cred ca anumite carlige ieftine au un effect galvanic (cred) si pestii "simt" metalul.

Culmea , nada nu contine nimic din "fantasmagoriile ozenistice" de la pravaliile de profil ( na , ca ma facui sa dau din casa ! ) . Ci doar uruiala , niscaiva grau jumate fiert , canepa doar cat sa aromatizeze , si ....... , si , ....... TADAAAAAA , ...... xxxxxxxxxxxxx!

Asta e apparent partea cea mai importanta... secretul. De fapt e neesential. Nu neg ca e nada perfecta, dar si cu nade 'imperfecte" cineva tot va avea rezultate notabile daca respecta primele doua paragrafe. Nade decente pot fi pregatite de oricine  se informeaza. De exemplu se poate inspira din "Catching The Impossible:" 1 sau 2, partea despre caras, sau din filmuletele lui Graeme Pullen pe youtube, sau in fine, din  filmele lui Bob Nudd si apoi incearca sa priceapa chestiile de fond in pregatirea nadei. De fapt nici nu trebuie atractori "minune" pentru ca nu ar mai fi sport.

Concret : atractorul il aduce , uruiala si graul il hraneste putin , viermusul il tenteaza fabulos .
.............................................................

Ce sa spun....  Nici nu stii cata placere imi face sa vorbesc cu cineva care intelege chestiile asta mai bine decat mine, de la fienea vergii, la pluta ultra sensibila, la plumbii adaugati in asa fel incat sa nici nu fie "simtiti". Perfect!
Domnule, ai material condensat aici cat pentru o carticica. Am curatat cat am putut astfel incat sa ramana esentialul, partea educativa. Te rog spune-mi daca ai ceva impotriva, ca sa sterg postarea cu totul.

ionitzady

:)):)):))   ce tare-ai fost modi   , sa afli cand i-si sarbatoreste anii , parca te vad intrand prin aglomeratie si ajungand la el sa-i dai cadou o lanseta si sa-i spui ca mai ai acasa 20 noi noute care abia asteapta sa le intinzi pe balta lui :))

modi

Mersi domnilor !  ;)

Si daca tot suntem pe taramul pescuitului , aici in "patria" navigatiei , barem sa facem din topicul asta unul frumos , elegant , cu informatie concisa .....

Mai sus in topic incercam sa diferentiez PESCUITUL de CAPTURAREA PESTELUI . repet , una-i uina , alta-i alta . Intrucat nu ma intereseaza cea de-a doua categorie personal am sa ma axez cu interventiile inspre prima : PESCUITUL .

Si aici , cum ai remarcat Mihai , tendinta este de-a o face cat mai fin si simplu posibil .
Asa este , mi-am tot modificat si elaborat liniile pana le-am dus la un nivel de-a dreptul competitiv . Si da Mihai , carligele le prefer "inerte" dupa cum spui , de preferat eloxate . Iar daca vorbim despre un producator preferat , ei bine , asta este Owner . mai mult , de la Owner - clasa Cutting Point .

Firele cat mai subtiri posibil . Am spus , maxim 0,10 ( aici vorbesc despre baboiala , caraseala ) . Prefer firele destinate spinningului usor ( clean , biban ) pe care le folosesc la liniile de fixe . De preferat cu elongatie redusa .

Plutele vin de la Dady , Tubertini , dar nu fac mofturi la o "no name" daca o simt ca este bine echilibrata . Uneori , din nostalgie , dau cu pluta de cocean .....  ;)

Nada , repet , simpla . Cat mai naturala . Fara fite de pravalie .

..........................................................

Cel mai dificil la o asemenea partida este atragerea bancului sub distanta de 4 - 5 m de postul de pescuit . Cu cat este mai aproape adus cu atat ne inlesneste noua sutele de lanseuri din ziua respectiva . Si aici ..... Tadaaaaaaam-ul ala face toti bani ! ;)

modi

Citat din: ionitzady din August 09, 2013, 06:42:30 PM
sa-i spui ca mai ai acasa 20 noi noute care abia asteapta sa le intinzi pe balta lui :))

Despre astea vorbesti ? Ca mai sunt si unele nepozate . Inclusiv alea de spinning .....  :o :o :o

modi

Cititi , baieti , cu atentie intreg articolul ......

Nu stiu cati dintre noi condamna braconajul , nu stiu cati sunt interesati de asta . Stiu insa ca toti ar vrea de la tara asta sa mai fie ca odata . Sa dea mai mult . Da' cum dracului sa vrei asta si sa treci prin Giurgeni ( de exemplu ) , doar sa constati - fara sa faci nimic - amploarea grotesca a unui  fenomen ce , pe langa multe altele , a contribuit la declinul a tot ce-am avut noi bun candva .

http://romaniateiubesc.stirileprotv.ro/emisiuni/2013/sezonul-2/mafia-caviarului-din-delta-pescuitul-ilegal-al-sturionilor-sub-nasul-celor-care-trebuie-sa-impiedice-ilegalitatile-partea-a-ii-a.html

Florio

Citat din: modi din Decembrie 12, 2013, 06:46:24 AM
Cititi , baieti , cu atentie intreg articolul ......

Nu stiu cati dintre noi condamna braconajul , nu stiu cati sunt interesati de asta . Stiu insa ca toti ar vrea de la tara asta sa mai fie ca odata . Sa dea mai mult . Da' cum dracului sa vrei asta si sa treci prin Giurgeni ( de exemplu ) , doar sa constati - fara sa faci nimic - amploarea grotesca a unui  fenomen ce , pe langa multe altele , a contribuit la declinul a tot ce-am avut noi bun candva .

http://romaniateiubesc.stirileprotv.ro/emisiuni/2013/sezonul-2/mafia-caviarului-din-delta-pescuitul-ilegal-al-sturionilor-sub-nasul-celor-care-trebuie-sa-impiedice-ilegalitatile-partea-a-ii-a.html

Of, mama. Citesc si eu aici, tot lucruri de care ma lovesc zilnic, in alte sectoare:

"Politistii spun ca familia Contolencu si cei din anturajul lor au facut averi frumoase din pescuitul ilegal. Au masini de teren si salupe de zeci de mii de euro, plus case impunatoare,
de pe urma pescuitului cu pripoane si carmace, pe lacul Lumina si pe Dunare.

Politistii spun ca gruparea Contolencu isi impune autoritatea la Caraorman pentru ca au in familie un politist. Si nu unul oarecare. Viorel Contolencu, fratele lui Victor si unchiul celor 2 tineri, este comisar sef la IPJ Tulcea, fiind seful mascatilor de la Serviciul de interventie Rapida.
Culmea, chiar mascatii de la Interventie rapida participa la raziile de amploare din Delta, cand ar trebui prinsi marii braconieri. La reusita oricarei actiuni, politististii Deltei mizeaza de fiecare data pe discretia comisarului sef de la SPIR. "

Si:
"Nu exista oficial nicio dovada ca politistul Viorel Contolencu si-ar proteja rudele acuzate de braconaj. L-am contactat, nu a dorit sa fie filmat, dar a precizat ca cei din familie nu au nimic de a face cu actiunile de braconaj in Delta. "

Si am incalecat pe o sa si v-am spus povestea asa . Toata lumea a crezut si s-a dus la culcare.