Matrita din otel pt.turnat fibra

Creat de dany, Decembrie 17, 2013, 07:00:43 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

dany

E un gand al meu,vechi,de cand mi-am luat primul  aparat de sudura .Atunci era tabla pe toate drumurile,usor si mai ales ieftin de procurat[cel putin pt.mine] dar nu aveam mana pt. asa ceva.Sunt bunisor la sudura electric si va supun atentiei urmatorul subiect:Vreau sa construiesc o matrita pt barca din tabla de 2 mm+elemente de rezistenta din profile metalice.Mai intai un cadru metalic ,care sa depaseasca lungimea si latimea barcii asezat pe picioare.pt. a se lucra comod si eficient[asta-l fac din materialele de prin curte] Confectionez deci negativul in care se v-a turna barca si  pt. a scoate usor barca din matrita o fac sa se desfaca in doua pe lungime.Ma intereseaza numai'' copaia''sa-mi iese la fata neteda si frumoasa.Este vorba de multa sudura si polizare dar asta nu ma sperie,e vorba ca tribordul si babordul trebuie sa fie perfecte in oglinda,dar metrul e la mine si ma voi folosi de profile asezate de-o parte si de alta a copaii construind o structura solida pe exterior,pt . ca sa nu apara devieri de la axe[long.+transv.]Totul voi construi intr-un loc,de unde nu se v-a misca nicicum .Pt. a o rupe in doua pe lungime voi folosi ''n'' bride cu surub asezate pe chila barcii.In fine....eu as avea idee cum s-o construiesc,as face-o cat ma ''recreez'',fara sa ma grabesc.Mai prost stau la capitolul planuri...Nu ma pune-ti pe freeshipu-ri ca-mi prind urechile grav :o :o :oTinta mea este o barca de  transportat pe masina de 3,20-360m,de glisare,pt.pescuit,ceva cum ar vrea Ion pescarul sau Modi cu bordul inalt de 60,sa tina la valuri si stabila de asemeni,oricum ceva sa-mi permita sa lucrez tabla  .Eu am cerut parerea unor meseriasi'' turnatori de fibra'' in matrite de fibra ,si au zis ca se poate,dar finisarea trebuie sa fie perfecta.Daca ar iesi cu ceva urme se mai slefuieste dao-dracu...sau nu ...Nu ma apuc eu acum sa fac barci de serie,dar am eu un fix .Se baga cineva la o colaborare la distanta?   El cu planurile si eu cu munca ,dupa care i-si toarna fiecare barca lui,sau ne intelegem noi.IA SA VA AUD!!! Ridica cineva mana??? Vorbind serios oare reusesc sa iasa un produs finit bun si ieftin,nepunand la socoteala matrita??/

teo pes

::) #2 mm ? nici sati mai aduci aminte ca ai gandit la asa ceva !,asta daca nu vrei sa ai in curte un acoperis de cotetz de gaini ! la o lungime de 3000 ai deformari si din laminare la tabla care o gasesti pe piata!  dapai sa i mai pui un aft din 300-300 , in afara de asta la nada se face foaie de varza ,si TIG si MIG daca sudezi tot se deformeaza !
la o barca de 3-4 metri ...cam 1500 kg o matrita sigura de produs finit !tabla de minim #8-10 cat de cat manganoasa ,roluita pe forma ,la final lustruita la pasla cu pasta !
orisice denivelare lipeste ,ridica enorm costul prin slefuirea gelcoatului !
o matritza tot din fibra este mult mai confortabila in fabricare si mult mai domestica de rectificat si slefuit ,manevrat!
un exemplu de turnare acum cativa ani buni cand nu aflasem ca exista chiar cuvantul ,,demulant"! :P
Viata i grea !!  Dar trece !!

dany

Mi-am luat gandul de mult de la asa ceva.Implica materiale multe si extrem de multa munca mai ales la finisare...de fapt totul e mult peste puterile mele.A fost'' un gand de iarna'' :-[

bradutzu

daca tii neaparat sa faci ceva poti lua o barca care iti place si sa iti faci matrita dupa ea!
Sa auzim numai de bine!

corsarul

Citat din: bradutzu din Februarie 28, 2014, 10:01:20 AM
daca tii neaparat sa faci ceva poti lua o barca care iti place si sa iti faci matrita dupa ea!

Daca o cumpara nu-si are rostul...numai daca "dany" sa gandeste sa "bata" mai multe barci in matrita construita dupa acel model(barca).
Chiar daca o imprumuta(barca), matrita va costa cat doua barci...deci tot nu se justifica cheltuielile, munca etc.

PS: sunt curios cine ar pune la "bataie" propria-i barca, pentru acest proiect  ::)

dany

Drept ai grait corsare.Daca privim barca colegului dupa care a turnat o alta se vad niste urme care nu stiu daca se mai curata dupa....sau poti sa ai surprize si mai mari chiar.Ma ocup de alte treburi acum  pe care o sa le vedeti si voi  ;)

corsarul

Citat din: dany din Februarie 28, 2014, 04:42:08 PM
Ma ocup de alte treburi acum  pe care o sa le vedeti si voi  ;)

Hai Dany !!...baga !  ;)

ionitzady

hmmmmmmm .....   :o :o :o :o :o :o :o stai sa vedeti cand o rasarii soarele si prin partea asta a tarii ( N ,N-E , E , S-E sa vedeti cu ce ne-ncanta ochii Dany , ca el tace si le coace .... 

teo pes

Citat din: dany din Februarie 28, 2014, 04:42:08 PM
Drept ai grait corsare.Daca privim barca colegului dupa care a turnat o alta se vad niste urme care nu stiu daca se mai curata dupa....sau poti sa ai surprize si mai mari chiar.Ma ocup de alte treburi acum  pe care o sa le vedeti si voi  ;)
NU IMPLICA DECAT DERANJUL CELUI CARE PUNE BARCA , BARCA DUPA CARE AM TURNAT NU A PATIT NIMIC ,si am spus ca nu stiam ca exista ceara de decofrare sau demulant !,nestiind noi am izolat cealalta barca cu polistiren de 2 mm banda adeziva si folie de impachetat ;D

corsarul

Citat din: corsarul din Februarie 28, 2014, 11:10:14 AM

PS: sunt curios cine ar pune la "bataie" propria-i barca, pentru acest proiect  ::)
Citat din: teo pes din Februarie 28, 2014, 10:02:15 PM
si am spus ca nu stiam ca exista ceara de decofrare sau demulant !
Chiar si asa...raman la fel de curios !  ;D

teo pes

dany

Chiar ieri am primit o oferta sa inchiriez barca tip catamaran, unuia sa toarne dupa ea o alta barca ....L-am trimis la plimbare,Asa -s eu ,  >:(

corsarul

Citat din: teo pes din Martie 04, 2014, 02:27:19 PM
curios fata de ce ? corsare?!
Raman curios, sa vad cine se incumeta sa imprumute propria-i barca, pentru a se turna o matrita dupa aceasta.....chiar daca va sti ca vei folosi demulanti, ceara etc.
Fata de acest lucru raman curios !
Atentie !...vorbesc despre o matrita serioasa ...adica de mai multe ..pentru chila, copastie, banchete,capace etc. ...cu parti mobile care se separa datorita inclinatiilor negative , cand este cazul.
Pentru ca...la o matrita serioasa, se va folosii gelcoat de matrite...si cand ai dat cu gelcoat pe barca omului, atunci, se schimba "calimera". Te intrebi :"-am gresit ceva ?...-s-o mai demula, sau trebuie sa-i platesc barca astuia ??"
Daca in schimb se lucreaza altfel, este optiunea respectivului,si NU am nimic de comentat.

PS: aceste randuri sunt inspirate din fapte reale  :P

teo pes

Citat din: corsarul din Martie 04, 2014, 06:30:21 PM
Citat din: teo pes din Martie 04, 2014, 02:27:19 PM
curios fata de ce ? corsare?!
Raman curios, sa vad cine se incumeta sa imprumute propria-i barca, pentru a se turna o matrita dupa aceasta.....chiar daca va sti ca vei folosi demulanti, ceara etc.
Fata de acest lucru raman curios !
Atentie !...vorbesc despre o matrita serioasa ...adica de mai multe ..pentru chila, copastie, banchete,capace etc. ...cu parti mobile care se separa datorita inclinatiilor negative , cand este cazul.
Pentru ca...la o matrita serioasa, se va folosii gelcoat de matrite...si cand ai dat cu gelcoat pe barca omului, atunci, se schimba "calimera". Te intrebi :"-am gresit ceva ?...-s-o mai demula, sau trebuie sa-i platesc barca astuia ??"
Daca in schimb se lucreaza altfel, este optiunea respectivului,si NU am nimic de comentat.

PS: aceste randuri sunt inspirate din fapte reale  :P
o matrita ,,serioasa" nu se toarna dupa o barca ! 
sa nu inducem in eroare!
o matrita serioasa se toarna dupa un l,, model"  , modelul nu inseamna barca si de obicei nu pluteste nici mort !
aceste randuri sunt sigure si nu inspirate , din devize tehnice si hale de productie
postul este deschis pentru o fabricatie mai ,,homemade" nu are rost sa intram in detalii de fabricatie industrIALA !

corsarul

Citat din: teo pes din Martie 07, 2014, 08:20:38 PM

sa nu inducem in eroare!
o matrita serioasa se toarna dupa un l,, model"  , modelul nu inseamna barca si de obicei nu pluteste nici mort !
aceste randuri sunt sigure si nu inspirate , din devize tehnice si hale de productie
postul este deschis pentru o fabricatie mai ,,homemade" nu are rost sa intram in detalii de fabricatie industrIALA !

Nu induc pe nimeni in eroare  :-\
Ti se pare ca matrita asta(poza), este vre-o "coaja" facuta alandala ?
Si culmea...facuta dupa o barca.... care si pluteste, si care in cazul acesta a devenit MODEL
Apropos...tot "homemade"  ;)

PS: aceste randuri, sunt inspirate din fapte si intamplari reale, din vara trecuta....intamplate mie si unui amic