Cu bicicleta prin Dobrogea

Creat de Ștefan, Ianuarie 20, 2014, 04:19:44 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Ștefan

Nu stiu daca, in afara de mine si de Vali, mai e cineva interesat, dar daca tot a venit vorba...

...vorbeam de turul cetatilor din Dobrogea de Nord. Practic turul acestora este similar cu un tur al zonei continentale a judetului Tulcea. Are aproximativ 340 km, ceea ce insemna 3 zile de bicicletarit (6 ore/zi de stat in sa) cu doua nopti de dormit in teren si vizite obligatorii la toate carciumile din traseu (este un truism faptul ca la un asemenea efort, hidratarea e esentiala ;D).
Pentru fereastra de timp propusa, nu-i un traseu usor si musai necesita picioare si buci antrenate... altfel se lasa cu victime. Pe de alta parte, participarea la o asemenea tura se poate transforma in motivatie pentru un antrenament constant pe o perioada mai lunga de timp.

Mihaif99

Eu as fi interesat, dar apa care vine de departe, greu ajunge.
Nu se poate face treaseul de 4 zile, ca sa fie mai lejer ?  Nu toata lumea are buci si craci de fier  :) 

Ca sa motivezi si pe altii, daca ai timp, poate ne mai povestesti cate un traseu pe care l-ai parcurs. 

La mai mare!

Vali

Si eu ma gandesc la fel, sa nu ne fixam target-uri prea inalte, ca doar mergem sa ne relaxam, nu sa indeplinim norma de kilometri. Mai ales ca atunci cand ajungem la cetati, sa avem timp sa studiem locurile, sa facem poze, poate o baie, si sa ne integram in atmosfera de acolo. La Heracleea cel putin cand ajungi, greu iti mai vine sa pleci. Chiar as sta macar o noapte acolo.

Banuiesc ca Stefan a spus de 3 zile de pedalat ca sa ne incadram intr-un weekend. Eu ma gandesc ca am putea face in cate un weekend (2 sau 3 zile) cate una din laturile Dobrogei (est, nord sau vest). Am avea deci timp si de cunoastere, si de relaxare. Mai ales ca daca e vreme rea, putem sa ne retragem, fara sa renuntam la tot traseul.

Nu e obligatoriu sa facem asa, segmentat, putem sa facem si tot traseul odata, cum spune Stefan. Dar din experienta mea in turele din Dobrogea, ciclistii neantrenati vor tine mult mai greu pasul cu noi, astia mai "cu vana". Si in momentul cand plimbarea devine mai mult pedeapsa decat placere, nu mai e placut nici pentru unii, nici pentru ceilalti. Sa nu uitam ca sunt diferente de nivel mari, cea mai semnificativa fiind dealul Somovei, intre Niculitel si Somova.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Florio

Eu nici n-am ajuns cu gandul atat de departe cat sa vizualizez traseul pe bucati sau dintr-o suflare.
M-am oprit la prima impresie:
1. De exceptie mi se pare punctarea acestor cetati (de o parte dintre ele nu stiam !) intr-un traseu coerent .

Jos palaria pentru initiativa si documentarea lui Stefan, care tace, tace, dar si cand scrie ma pune pe ganduri :) .
Acum Stefan, buna ziua ai dat, belea ti-ai capatat. Eu in afara de Capidava, Argamum, Heracleea, Histria si inca doua-trei, nu stiu nimic.
Ai putea sa faci o scurta descriere si pozitionare ? Ori daca e mai comod, niste link-uri, sa ma mai luminez  ;) .

Dupa aceea putem continua discutia despre dorinte si putirinte in materie de pedalat :) .

P.S>
Frate, toata ziulica a mers serverul Cap Compas, ca melcul ! Dimineata nici nu se misca, imi dadea numai eroare. Ne saboteaza cineva, Vali ?

Ștefan

Planul initial, cel cu 3 zile, l-am facut inainte sa stiu ca vor fi si alti amatori. Evident ca nu-i batut in cuie si in cazul in care se incheaga un grup, se va stabili democratic programul. Eu, nefiind legat la par de niciun orar fix, ma pot adapta la orice propunere.

Propunerea lui Vali, cu defalcarea traseului, e de luat in seama, cu toate ca mi-e destul de greu sa cred ca se vor gasi 3 sfarsituri de saptamana in care fiecare sa se poate deplasa in Dobrogea.

Vali

@Florio: de vreo 2 zile se misca asa greu. Azi am avut examen, deci n-am stat sa contactez colegul de la hosting, dar am sa-i scriu in seara asta, sper sa se rezolve.

@Stefan: poate ar fi o idee sa facem un traseu mai scurt, la care sa se bage toti amatorii intr-o singura tura, intr-un weekend. Dupa care facem in 2 restul de cetati. Important e sa configuram un traseu cat mai pitoresc.

Eu as fi fost incantat daca am fi prins si ceva din Muntii Macinului intr-unul din trasee. Singura intruziune in munti e in podisul Babadag, la Ibida (Slava Rusa).
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Ștefan

Citat din: Florio din Ianuarie 20, 2014, 05:36:10 PM
Ai putea sa faci o scurta descriere si pozitionare ? Ori daca e mai comod, niste link-uri, sa ma mai luminez  ;) .

Majoritatea cetatilor au cam aceeasi poveste: au facut parte din limesul roman de pe Dunarea de Jos. Au fost construite in asa fel incat sa exploateze avantajele terenului, multe din ele pe locul unor asezari getice. Toate si-au incetat existenta in secolul VII, odata cu invazia slavilor in Dobrogea. Exceptie face Heracleea (Enisala) care e o cetate medievala, probabil construita de genovezi in secolul XIII.
Fiecare are povestea ei, cu particularitati interesante si cu inca foarte multe lucruri ascunse. Sapaturile arheologice, la multe dintre situri, nu au dezgropat decat cateva procente din suprafete. Spre exemplu, Ibida (Slava Rusa) are o suprafata impresionanta: latura din camp a zidului de incinta are 3 km. Aici s-a sapat foarte putin in ceea ce se pare ca a fost cea mai mare asezare dobrogeana din prima jumatate a mileniului I.

O sa fac in curand o scurta prezentare a fiecarei cetati.

adrianpacurici

Salutare
Cam pe cand aveti de gand sa faceti un asemenea traseu?
Daca incepeti de la Galati spre Tulcea... si aflu cu ceva timp inainte... si ma primiti.. ma bag si eu... cel putin 2zile...

Vali

Stefan e organizatorul, el hotaraste si ne spune si noua :).

Ștefan

Am desenat traseul complet aici: http://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=5993972
Pentru cine e curios, steguletele sunt pe pozitiile exacte ale fiecarei cetati; clic pe ele si aveti informatii pentru fiecare sit arheologic.

Cat priveste perioada, eu ma gandesc la primul sau al doilea weekend dupa cel cu 1 mai (10-11 mai sau 17-18 mai; eventual, includem si vinerea). Cred ca cel mai bun traseu, in conditiile in care luam Galatiul reper de plecare/sosire, ar fi in zona Macinului. Prindem 4 cetati (Troesmis, Arrubium, Dinogetia si Noviodunum) si facem si cat mai multe trasee din Muntii Macinului.

gvincentiu

Sa nu se suprapuna cu RAID 2014. Sau RAID-ul este după alegerile "EUparlare" ?
Ganduri bune !

Vali

Cel mai bine poate sa ne spuna Capitanul cand e Raidul. Am inteles de la Mihai ca ar fi undeva la sfarsitul lui mai.
Cel mai bine pentru mine ar fi in prima saptamana de care spune Stefan, 10-11 mai.

Florio

Citat din: gvincentiu din Ianuarie 21, 2014, 12:29:11 PM
Sa nu se suprapuna cu RAID 2014. Sau RAID-ul este după alegerile "EUparlare" ?

Din traditie, RAID-ul e ultima saptamana din mai :) .

Vali

Foarte interesant: mi-a spus cuscra-miu (socrul lui frate-miu), care e om de baza la Mecan Turist Galati, ca in weekendul care a trecut a fost impreuna cu 40 si ceva de excursionisti sus, pe creasta Tutuiatu-Greci. Pe langa ei, inclusiv 5 mountain bikeri. As fi mers si eu ca vantul, dar ce sa fac daca am avut examen luni.
Asa-mi trebuie daca n-am ascultat de vorba lui Florio: "daca vrei sa reusesti in viata, trebuie sa te opresti la timp din invatat :)".

Florio

Citat din: Vali din Ianuarie 21, 2014, 12:50:50 PM
Foarte interesant: mi-a spus cuscra-miu (socrul lui frate-miu), care e om de baza la Mecan Turist Galati, ca in weekendul care a trecut a fost impreuna cu 40 si ceva de excursionisti sus, pe creasta Tutuiatu-Greci. Pe langa ei, inclusiv 5 mountain bikeri. As fi mers si eu ca vantul, dar ce sa fac daca am avut examen luni.
Asa-mi trebuie daca n-am ascultat de vorba lui Florio: "daca vrei sa reusesti in viata, trebuie sa te opresti la timp din invatat :)".

Corect. Invata omul cat sa-i ramana si timp sa aplice, altfel ramane vesnic student, cum sunt mosii aia de 70 de ani care fac nu stiu ce facultate :) .
La tine insa nu se aplica zicala. Tu studiezi si aplici in acelasi timp .

Pe mine ma bucura foarte, propunerea lui Stefan. Intai de toate ca ne deschide ochii catre cetatile Dobrogei, cu pozitie si scurt istoric.
Eu am parcurs de 4-5 ori Dunarea si in afara de Capidava n-am stiut ce alta cetate exista in apropiere.

Totusi o cursa cu bicicicletele la cetati, e o chestiune sportivo-culturala inedita :)  http://youtu.be/ncQsBzI-JHc