Sfat Barca RIB Lomac 2000 - 4 m

Creat de iulian_cioclin, Ianuarie 22, 2014, 11:15:19 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

iulian_cioclin

Am gasit urmatorul RIB la un pret de chilipir. are cateva petice lipite profesional si nu scapa aer, materialul nu este rascopt. cel putin asa sustine proprietarul.

In week as vrea sa ma duc sa o iau, dar am ceva nedumeriri.

1- Nu am gasit materialul din care este facuta (hypalon sau PVC)
2- Ce greutate are
3- Ce vicii ascunse ar putea avea un astfel de RIB?

corsarul

Hypalonul (sper sa NU scriu prostii ;D), stiu ca fata este de o culoare....parca  rosu in cazul tau, iar pe partea cealalta este de obicei negru....sau cam asa.
Nu poti sa-ti dai seama decat daca te uiti la vre-o lipitura ale tuburilor !

Cat despre vicii...ce sa zic  ::)...te uiti cu atentie la lipituri, verifici cu apa si sapun imbinarile, sau pe unde suspectezi ca ar pierde aer... chila sa fie integra, fara sparturi, fisuri etc...
Dar, atentie mare la oglinda !!!..daca a fost gaurita pentru prinderea vre-unui motor, iar gaurile nu au fost etansate corespunzator si apa a intrat...e' cam nasol !
Am avut un RIB la reparat , exact cu aceasta problema....datorita unor infiltratii de apa in oglinda, toata intaritura din lemn era macinata, putrezita..
-Stii din ce era intaritura oglinzii ? ....din sipculite !
Ma repet ! ATENTIE mare la oglinda !!!

iulian_cioclin

MS de sfat, am citit cu atentie. am sa cer niste poze inainte de a pleca la drum.

AdrianZUZ

Citat din: iulian_cioclin din Ianuarie 22, 2014, 11:15:19 PM
1- Nu am gasit materialul din care este facuta (hypalon sau PVC)
2- Ce greutate are
3- Ce vicii ascunse ar putea avea un astfel de RIB?

Cred ca este model 2002 (3.8) sau 2001 (4m) ... Lomac 2000 are 4.20m

1. - Este hypalon 100%
2. - Ar trebui sa aiba aprox. 70-80kg
3. - Sa nu fie coapte baloanele. Valvele sunt geniale dar nu se mai gasesc (daca sunt alea originale de inox)

A mai fost un 2002 de vanzare pe probarca si a ajuns la un prieten ... SUPER afacere, barca arata ca NOUA dupa o spalare copioasa! Bafta

iulian_cioclin

Am primit un set de poze, pare ca nu prea mai ai ce face cu ea. Pozele din anuntul de vanzare aratau cu totul altceva. Barca ma ajungea cu tot cu drum 1000 lei.

corsarul

Citat din: iulian_cioclin din Ianuarie 22, 2014, 11:15:19 PM
...are cateva petice lipite profesional si nu scapa aer...

Si daca erau lipite NE profesional...ma intreb cum aratau .... ;D

dany

OARE s-ar putea folosi numai fundul si facute alte baloane???INTREBARE pt. corsar in principal!!!!

corsarul

Merge Dany !...dar cu costuri pe masura !

iulian_cioclin

Eu ma bucur ca totusi mi-a trimis niste poze mai concludente si nu am batut drumul de la Onesti-Cernavoda degeaba.

Sosoktm

pretul suna bine, insa ....era prea bun ca sa fie o barca ok :))
am cochetat si eu cu ideea de rib. un hypalon in mintile lui mai jos de 700 euro la max 4 m nu ai sa gasesti, iar la lungimea asta si carena de fibra, barca trece de 100 kile, adica peridoc si adio portabilitate. Rib sunt misto pentru mare, pe lac si dunare/delta nu prea au avantaje.
Daca ai buget, cauta ultralight rib de la 3d tender. Gasisem una de 325 tzipla (modelul lux) la 5000 lei.

moneytehnik

Citat din: Sosoktm din Februarie 04, 2014, 05:38:14 PM
Rib sunt misto pentru mare, pe lac si dunare/delta nu prea au avantaje.

Poti sa dezvolti putin aceasta afirmatie?
Si eu am cochetat cu ideea de rib si inca nu mia trecut.

bradutzu

eu cred ca RIB-ul isi face treaba si in delta!
Eu am pescuit in toate cioatele si ragaliile pe care le-am gasit ba chiar de multe ori uitandu-ma in jur m-am intrebat cu am reusit sa intru acolo? si oare cum mai ies fara sa lovesc motorul! ei bine intrand in toane nenorocirile astea nu de pitine ori am auzit cum s-a frecat fundul barcii de cioate si ce o mai fi fost prin apa asa ca zic eu ca fata de o pneumatica e mai avantajos un RIB dar poate mai putin avantajoasa decat o barca clasica!
oricum cu o "gumaa" nu m-as fi bagat acolo nici in ruptul capului ca eram exact pe un anafor si 17 m de apa sub mine!
a fost cel mai frumos pescuit de anul trecut!
am prins 21 de somotei intre 1 si 3 kg  si un crapcean de vreo 4 kg in 4-5 ore si am legat vreo 40 de carlice!
practic orice ratare insemna sa rup si orice aruncare in afara"culuarului" insemna ruptura dar a fost magic si asta in conditiile in care 3 zile in delta prinsesem 4 somotei de 200 grame bucata!
din pacate am reusit sa localizez pestele la 7 seara in conditiile in care aII-a zi dimineata plecam acasa!
Sa auzim numai de bine!

corsarul

Citat din: moneytehnik din Februarie 05, 2014, 04:18:21 PM

Sa NU uitam ca materialele din care sunt construite tuburile RIB-urilor din ziua de astazi, sunt din ce in ce mai performante, mai rezistente ....

Dupa cum unii dintre dumneavoastra stiu, am construit un RIB-de la 0...de la nimic !
Vroiam sa fie usor, ca sa-l pot pune pe masina( cu tuburile desumflate) si sa trag dupa mine si o rulota....eu folosesc un "papuc" 1,9 Diesel.
Dar...pentru ca exista un dar, din exces de zel , in loc sa "bat" la chila cate 4 straturi de fibra...asa ca tot omu'  ;D...i-am "tras" vreo 7 ...
Chila rigida fiind multi coca, RIB-ul a ajuns sa cantareasca destul de mult....adica mult mai mult decat as fi vrut.
Acesta a fost singurul lucru care m-a facut sa ma despart de RIB...
Altfel:
-nu pierdea aer
-era foarte stabila
-chiar daca accidental se taiau toate compartimentele  tuburilor (3 erau), barca tot plutea (am avut o filmare, dar s-a pierdut)
-se "misca" destul de bine pentru o barca construita in "sopron"si cu teorie canci
La urmatoarea, din (greseli invata omu')...o sa fiu mai atent cu straturile de fibra batute....cu intaritura oglinzii, la care iar am exagerat.... cu,,,culoarea tuburilor (neaparat alb)...cu "brizbrizurile" lipite pe tuburi ...

Dar sa ajung si la "obiect"...
Consider ca RIB-ul "merge" si in Delta, dar mai cu grija....adica, daca poti evita un ciot, atunci... e bine sa-l eviti !
In rest, pentru plimbari cu familia in Delta, nu vad un mare risc cu o astfel de ambarcatiune !

PS: Este o parere strict personala ! NU faceti ca mine !  :D
PS-ul...PS-ului : Jon-Boat cu...mud-motor, si scapi de toate "spaimele" !!!  ;D...Din nou : Nu faceti ca mine !  ;)

Sosoktm

Citat din: moneytehnik din Februarie 05, 2014, 04:18:21 PM

Incep prin a spune ca utilitatea unei barci o vad strict legata de modul de folosire.
Hai sa vedem care sunt avantajele si dezavantajele unui rib.
Lac interior
+
viteza mare, stabilitate mai buna ca a unei gonflabile clasice datorita V ului mai pronuntat al provei. Flotabilitate (siguranta) mai buna decat cea a unei rigide. Cu siguranta e distractiv daca motorul e suficient de mare.
Dunare&delta
+
ca si pe lac, viteza mare cu motor mai mic, implicit o exploatare mai economica, poati intra in zone cu apa mica. Risc de intepare mai mic fata de o gonflabila standard. Merge fara probleme de plimbarica pe canale mari, fara surprize submerse.

-
pret achizitie destul de ridicat, greutate nu chiar portabila pentru varianta solo(un rib de fibra de 3 m are spre suta de kile, mai lung inseamna deja peridoc), deci adio portabilitate.Chiar daca se poate dezumfla, greutatea mare face imposibil transportul pe bari de pe plafonul masinii, cu mici exceptii (modele noi de rib cu podea de aluminiu, care insa au peturi pe masura).Daca vorbim de rib de minim 4 m atunci e obligatoriu peridocul. Notiunea de "pliabila" isi pierde mult din inteles, la un 270 pe apa ai cam 2 m lungime stransa.
Chiar daca are doar baloanele laterale gonflabile, exista in continuare riscul de intepare. Mers la deplasament nu e o optiune, "bordul liber" fiind de fapt maxim diametrul balonului, desi la deplasament si balonul intra putin in apa. De nevoie treci incet prin cioate, dar mai ai de sarit un plaur, de trecut printr-o tufa. Parca nu prea se potriveste. Pentru varianta hipalon preturile sunt deja suficient de mari incat sa compari la aceeasi bani o rigida +peridoc.
Spatiul interior minuscul raportat la o rigida de aceleasi dimensiuni (si greutate, ca fapt divers).
Eu sunt si pescar de rapitor, pescuiesc pe lac din gonflabila, insa in delta as cam avea jena sa dau o teapa sanatoasa daca lingura e aproape de barca. Nu stiu cum e pentru pescuitul la crap, insa am inteles ca e una dintre cele mai nasoale variante, orice val te misca si iti strica feng-shui-ul.

Spuneam ca pentru mare au avantajul flotabilitatii maximale iar modelele mai lungi au in general si chila ascutita si ridicata, puna in val. La lungimi similare, un rib va fi mai usor decat o rigida de clasa C, deci motorizare mai mica pentru performante similare. Dar aici vorbim deja de minim 5 m(opinie personala), unde preturile sunt....pe masura.

Pentru a concluziona, rib il consider f ok daca vrei viteza pe apa, pentru distractie si miscare rapida. Gliseaza mai usor cu aceeasi putere fata de una cu ghila gonflabila, dar e mai zgomotoasa si te clantane mai tare pe val. Posibilitati de configurare minimale, spatiu bagaje mititel.

Nu am renuntat complet la ideea de rib, insa am in vedere doar ceva cu podea de aluminiu si suficient de usor sa il pot urca pe masina singurel.Deocamdata insa ma rezolv excelent cu o gonflabila de 260 cu podina de inalta presiune. Un link pt exemplificare

http://www.hibiscussport.ro/barca-pneumatica-rib-aluminiu-ultralight.html

sau
http://www.hibiscussport.ro/barca-pneumatica-RIB-aluminiu-LUX.html   pentru podeaua plata

bradutzu

de mentionat ar fi ca RIB-rile sunt toate barci de clasa c cu o chila agresiva deci majoritatea vor cere motoare mai mari decat o rigida de clasa D bine aleasa! Eu nu cred ca iti ofera vreun avantaj la alegerea motorului(adik un motor mai mic)! poate ne mai lumineaza Vali?
Sa auzim numai de bine!