cort pentru mare si deltă

Creat de tudy, Iunie 15, 2014, 10:14:00 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

tudy

Caut cort pentru mare și deltă, nou sau sh. Va rog sa mă ajutați cu informații, dacă știți pe cineva care vinde, ce caracteristici ar trebui să aibă, etc. Nu am niciun habar despre corturi. Vreau să mă folosesc de el in general in week-end să fie spațios, înalt, nu foarte greu, pentru doi adulți și un copil, cu verendă, etc., etc. Vă rog să mă ajutați cu informații despre campinguri și locuri unde se poate campa la mare, nu am stat niciodată la cort și orice detaliu e important. Mulțumesc!

Vali

Salut Marian, fara a ma pretinde experimentat in segmentul asta, am sa scriu pe scurt din experienta mea indelungata de mers cu cortul in balta si la mare.

Cele mai importante lucruri pentru mine personal la un cort "de balta" sunt:

1. Rezistenta la vant: imi amintesc si acum de vara lui 1993 la Portita, cand aproape toate corturile de pe plaja au fost maturate la propriu de o furtuna teribila iscata in toiul noptii, care a generat panica intre turisti. Majoritatea erau corturi spatioase, inalte (stateau romanii in picioare inauntru), cu verande etc. Eu aveam atunci o jucarie "in 2 ape" de la Camping Urziceni, cort de 2 persoane cu dublu invelis. Seara am ingropat toata circumferinta cortului in nisip, stiind bine ce vanturi se isca in zona, asa ca dimineata eram printre foarte putinele corturi care nu fusesera luate de vant.

Concluzia e ca e nevoie de o suprafata expusa cat mai mica a cortului, din cauza asta noi in prezent folosim doar corturi de tip igloo sau "in 2 ape", fara verande sau alte artificii inutile. Am in prezent 2 igloo-uri, unul simplu mai vechi si unul dublu, plus un mini-cort in 2 ape de 2 persoane (mai mult una), de tip poseta-borseta, pe care l-am botezat "sacu' de mort" fiindca e negru, si pe care-l folosesc de obicei cand plec cu MTB-ul prin Muntii Dobrogei.

Foarte important e sistemul de ancorare al cortului, care daca e folosit corect, asigura rezistenta acestuia la vanturi foarte puternice. Bineinteles ca nu strica nici ingroparea marginilor podelei in nisip,daca exista posibilitatea, cum facem noi de obicei cand campam pe plaja.

2. Rezistenta la umezeala de pe malurile apelor: in cazul unui cort cu un singur invelis, de la umezeala ambianta nocturna plus vaporii de la respiratia proprie, cortul se uda pe interior de la condens, si cand ti-e somnul mai dulce incepe sa-ti ploua in cap. Pe malul marii mai ales umezeala nocturna e foarte accentuata, asta o stiu bine vamaiotii cu vechime (bine ca nu e cazul meu, eu prefer litoralul deltaic).

Din cauza asta, si nu numai, optimul e un cort dublu-invelis. In afara ca scapi de umezeala din condens, ai posibilitatea sa instalezi doar cortul propriu-zis, fara invelisul suplimentar, daca e cald si nu ploua. In acest caz, cortul are doar rol de polog, care te fereste de tantari, si daca dormi doar cu plasa, ai posibilitatea sa incerci sa numeri infinitatea de stele vizibile in zonele nealterate de lumini citadine sau poluare, cum sunt gurile Dunarii - Sulina si Sfantu. Dublul invelis in plus te ajuta mult cand e frig, cum e in mai sau septembrie, pastrand caldura corporala in incinta cortului. Noi am mers cu cortul mult in afara sezonului cald (cel mai departe in noiembrie-decembrie in Macin), si cortul dublu, alaturi de saci buni de dormit, ajuta mult la pastrarea unui confort decent in perioadele mai reci.

Rezistenta la umezeala presupune bineinteles ca invelisul extern al cortului, plus podeaua, sa fie impermeabile. Acest lucru e de obicei asigurat la majoritatea corturilor de pe piata, dar am mai intalnit cazuri in care prin tesatura acoperisului cortului numarai noaptea stelele :). Pentru a evita acest lucru, e suficient de probat etanseitatea materialului acoperisului si podelei, prin simpla suflare cu gura (nu trebuie sa treaca aerul).

3. Usurinta montarii-demontarii si transportului. Inca un motiv pentru care corturile simple, de tip igloo sau in 2 ape sunt preferabile pentru noi. Imi amintesc si acum vara lui 2001, cand am fost odata in Delta vreo 3 cupluri. Cand ajunsesem, o echipa se chinuia sa monteze un cort din-ala mare, in care stateai inauntru, cu veranda si tot dichisul. Noi ne-am instalat corturile, am facut gratar, am mancat, am facut baie, si cand am iesit din apa, baietii aia inca se chinuiau sa instaleze cortul :). Trageau fire de lumina de la bacterii, instalau diverse scaune , mese etc.

In plus, eu am ramas fan al corturilor simple si minimale din vremea cand bateam soselele patriei cu motorul: cu cat mai compact, cu atat mai usor de transportat, instalat sau strans. Deseori instalam cortul pe pipaite, pe intuneric, stiam de-acum fiecare bucatica unde vine.

Cam atat imi vine in minte deocamdata. Cel mai bun cort pe care l-am gasit si pe care il folosim acum cel mai mult e un igloo nemtesc dublu-invelis de 4 persoane, luat in 2006 de la Quelle. Avem loc berechet 2 adulti si un copil, plus ca depozitam toate bagajele in interiorul cortului, fara sa ne incomodeze. Sunt inca destule de discutat de celelalte amenajari necesare traiului la cort, precum izoprene, saltele, saci de dormit etc, plus folosirea cortului in zonele lipsite de umbra naturala (vegetatie), in perioadele caniculare. Acestea insa mai incolo. Succes la achizitie, si poate mai contribuie si alti forumisti.

"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

kmbh69

O sursa buna de informatii e www.globetrotter.de, din pacate e doar in germana. Au tot ce-ti trebuie in materie de camping, mountain bike, alpinism, caiac, canoe, rafting. In plus au o gramada de sfaturi pe site.

byteworks

Locuintele mele in vacante sunt doua, acum ambele de la Decathlon: unul mare de familie cu 2 incaperi si veranda mare intre ele, pentru cand stam mai mult, camping, plaja etc., si unul instant de doua persoane pentru cand suntem pe drum (eu dorm in barca :)), se desface si strange in cateva secunde, foarte util cand poposesti seara-noapte si toata lumea e obosita. Primul e mare dar solid, face fata la vanturi puternice, al doilea nu mai vorbesc, e scund si flexibil.

Orice cort ar fi nu trebuie trecuta cu vederea forta posibila a naturii: prin '96 stateam pe faleza la Costinesti cu un cort igloo de 2x, seara s-a pornit o furtuna zdravana si am dormit in Dacie langa hotel Forum. Dimineata vajnicul cortulet era intreg dar cu betele jumatate intrate in pamant!

MBG

Este destul de delicata problema pt ca se pune in discutie alegerea unui cort de familie.
Pot sa iti spun din experienta mea de "locuit "pe malul baltii fie in delta sau la diferite partide de pescuit(in regim de placere sau la concursuri) ca exista corturi in care stai in picioare si ca care sunt extrem de stabile pe furtuna serioasa.
Corturile folosite de "crapari" au marele dezavantaj ca sunt grele si nu foarte ieftine.
Si aici vorbim de preturi intre 800 si 3000+ ron si greutati de la 13 la 20kg.

In orice caz recomandarea generala este sa iti iei un corc cu 2 "camere" in sesun in care exista o prima inchidere cu plasa anti insecte si una care si izoleaza.
Cele mai bune corturi sunt cele care au "groundsheet"-ul dintr-o singura bucata si in momentul in care se inchide plasa anti insecte practic nu mai pot patrunde in cort nici nu fel de furnici,sorparle,serpi,etc.
Deasemenea nu este de neglijat nici partea cu ventilatia.
O slaba ventilatie inseamana pe langa disconfort si condens.

Pentru corturi cu greutate redusa recomandarea mea este sa cauti ceva in zona de drumetii/alpinism.
Insa nici aici preturile nu sunt mici pt corturile de calitate.
LIfe is to short to stay on the dock!

pelicanul

M-am bagat in vorba pentru a va sugera o idee pentru ancorarea corturilor pe plaja sau orice teren nisipos, in care cuiele (chiar si cele foarte late) nu tin. Se prelungeste fiecare saula de ancorare cu 1,5 - 2 m de saula care se infasoara de 2 - 3 ori si se leaga de cite un pet de 1,5 - 2 litri plin cu apa. Aceste pet-uri se ingroapa apoi in nisip la cel putin 1/2 de metru (mai bine la 1 m) adincime. Tine pina se rupe cortul! :) Se pot folosi si pietre sau lemne mari ingropate in nisip, dar acestea nu prea se gasesc pe plaja. Din pacate pet-urile sint mult mai frecvente. Dupa ce le-ati folosit, incercati sa le dezgropati si sa le aruncati intr-un tomberon de reciclare.


corsarul

#6
Bun subiect !
Eu, am iesit de regula cu rulota, dar asta insemna sa inchiriez barca, si parca nu-mi mai convine.
Asa ca.. cortul.. este... se pare singura solutie, ca sa tragi si barca dupa tine.
M-am gandit totusi sa folosesc cortul rulotei, care este un cort bun, solid, 100% impermeabil, si fiind de  dimensiuni mari, foarte confortabil, (inalt; lung si lat).
Mai are in dotare, si plase de tantari, care in Delta sunt vitale.
Dar, pentru ca exista si un un dar, trebuie sportul (sina) pe care sta prins cortul, iar aceasta este fixa de rulota.     
M-am interesat de sina separat (s-o cumpar) si cu un cadru "home-made" pentru partea din spate, cred eu , ca va iesii un cort bun pentru Delta.
In mare, mi-am schitat in minte cam cum o sa procedez, si la momentul respectiv o sa vin cu cateva poze.

Intersect

Salut un site foarte bun de echipamente outdoor este asta http://www.sportsdirect.com/pages/outdoor
Eu comand de cative ani tot felul de chestii de la biciclete pana la crose de hockei si toate au ajuns fara probleme in termen de cateva zile.Daca urmaresti situl gasesti niste reduceri signifiante.
Born to fish,forced to work!!!

MBG

Citat din: pelicanul din Iunie 16, 2014, 01:10:46 PM
M-am bagat in vorba pentru a va sugera o idee pentru ancorarea corturilor pe plaja sau orice teren nisipos, in care cuiele (chiar si cele foarte late) nu tin. Se prelungeste fiecare saula de ancorare cu 1,5 - 2 m de saula care se infasoara de 2 - 3 ori si se leaga de cite un pet de 1,5 - 2 litri plin cu apa. Aceste pet-uri se ingroapa apoi in nisip la cel putin 1/2 de metru (mai bine la 1 m) adincime. Tine pina se rupe cortul! :) Se pot folosi si pietre sau lemne mari ingropate in nisip, dar acestea nu prea se gasesc pe plaja. Din pacate pet-urile sint mult mai frecvente. Dupa ce le-ati folosit, incercati sa le dezgropati si sa le aruncati intr-un tomberon de reciclare.

Felicitari pt mentinonatul ideei cu pet-urile umplute cu apa si ingropate!
Pe  "teren" nisipos orice bolovan are valoare nu gluma.
Nu de putine ori am vazut "meseriasi" care taiau sau dezlegau legaturile de la corturile vecine pt a pleca cu bolovanii si a-si ancora propriile corturi.
La 1 m sub pamant mai greu sa vezi in ce este acnorat cortul
LIfe is to short to stay on the dock!

Mihaif99

#9
Citat din: tudy din Iunie 15, 2014, 10:14:00 PM
Caut cort pentru mare și deltă, nou sau sh. Va rog sa mă ajutați cu informații, dacă știți pe cineva care vinde, ce caracteristici ar trebui să aibă, etc. Nu am niciun habar despre corturi. Vreau să mă folosesc de el in general in week-end să fie spațios, înalt, nu foarte greu, pentru doi adulți și un copil, cu verendă, etc., etc. Vă rog să mă ajutați cu informații despre campinguri și locuri unde se poate campa la mare, nu am stat niciodată la cort și orice detaliu e important. Mulțumesc!


Cortul meu family favorit cu veranda este Eureka Tunnel Vision  - variantele mai mici
https://www.google.ca/search?q=eureka+tunnel+vision&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=6PyeU9_XLNOWyATy24L4Dg&ved=0CBsQsAQ&biw=1679&bih=938

Foarte misto sunt si corturile Sierra Designs, cela cu "anexa"   annex ca de esp asta:
http://completefulfillment.blogspot.ca/2008/07/sierra-designs-bedouin-annex-4-2-tent.html
sau asta
http://www.buzzillions.com/reviews/sierra-designs-wu-hu-annex-4-2-person-tent-reviews
sau asta
http://www.backcountry.com/sierra-designs-yahi-annex-4-plus-2-tent-4-person

Toate sunt corturi cu veranda, Eureka e foarte usor de instalat, dar veranda nu e coomplet izolata (se poate modifica)
Corturile Sierra Designs au veranda complet inchisa, dar s-ar putea sa fie mai greu se montat si mie personal imi displac corturile cu prelate de culori inchise.

O alta varianta e sa ai un cort de 3 persoane, cat mai usor de instalat, si separat o camera cu plasa gen "Eureka  VCS"    sau similar. Configuratia aceasta o foloseste si nomadul. Problema e ca daca nu ai de ce sa il agati, trebuie sa cari bete separate pentru tarp.
https://www.youtube.com/watch?v=poLB_a1Qci8

Daca ma intrabi ce folosesc eu si ai mei  (2 adulti + copil de 4 ani) :
1) Sierra Designs Baku 3 - http://www.moontrail.com/sierra-designs-baku-3.php
2) Un tarp de silnylon si o camera de plasa de la un Eureka VCS - ai link-ul mai sus

Asta imi permite sa instralez cortul in 3-5 minute, iar apoi dupa necesitati instelez si camera cu sau fara plasa. Nu am nevoie de cine stie ce loc plat, sau de sisteme de ancorare solide. Pot instala cortul pe ploaie pentru ca are exoschelet. etc.