o parere despre lemnul de paulownia!

Creat de ulise70@, Iulie 06, 2014, 11:41:43 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

ulise70@

in aceasta primavara am creat o serie de puieti aclimatizati si nemodificati genetic ,din specia paulownia tomentosa
   in toate publicatiile de specialitate,acest lemn are o duritate peste media celorlalte specii,si de aceea am incercat sa imi fac propria mea padure,ca sa imi pot realiza ceva proiecte in viitor,adica peste 3,  4  ani,cind voi recolta primii busteni
   are mari deosebiri acest lemn fata de tot ce se foloseste in prezent pe piata,in principal datorita faptului ca aceasta specie de lemn nu are noduri,deci numai fibra curata,de unde si rezistenta la rupere foarte mare
   am constatat ca in toate planurile si discutiile pe forumurile de specialitate in acest domeniu de constructii ambarcatiuni,nimeni nu aduce aceasta specie in discutie,nu exista pe piata in rominia,sau nu se stie despre acest lemn
      astept ceva pareri despre acest lemn,paulownia,si la momentul recoltarii si prelucrarii,in speta a realizarii de file de bordaj si alte repere,poate chiar o colaborare cu cei care au experienta in lucrul cu lemnul!
  am lucrat doar fibra si metal pina in prezent,de la barci de 2,5 m pina la dimensiuni foarte mari,acum 3 ani am lucrat in bremerhafen la modernizarea vasului de croaziera Helenic Swan,totul in aluminiu cabine restaurant,promenada,cam toate modernizarile facute la acea data,in domeniul sudurilor

      revenind la subiect,va atasez poze cu puietii de paulownia,si pina se vor recolta,discutam despre ceva proiecte :)
nu ma lasati pe uscat,ma impiedec des!!!lasati=ma pe apa,sunt in elementul meu!!

x_petrolist

eu as dori sa-mi fac o corabie de 30m .... se poate cu lemnu' asta?

Vali

Cand ma intereseaza folosirea unui anume lucru intr-un domeniu, prima oara ma uit in standardele industriale. In normativele aplicabile constructiei de barci din lemn, Paulownia Tomentosa nu exista. Nici in ISO, nici in normele GL pentru ambarcatiuni. Asta inseamna ca:

1. ori lemnul e relativ nou pe piata europeana, si nu s-a luat (inca) in considerare folosirea sa la barci, prin efectuarea de teste specifice.
2. ori aceste teste s-au facut, si s-a ajuns la concluzia ca nu e potrivit, motiv pentru care nu s-a inclus in lista de esente aprobate.

Nu cred totusi ca ar trebui exclus complet din discutie. Posibil sa se comporte bine, iar asta o poate spune un constructor amator care a facut in regie proprie incercari mecanice, teste de rezistenta la apa, teste de aderenta a rasinilor etc. Am un prieten arhitect, plecat acum din tara, care intr-o vreme cauta asa ceva, pentru o multicoca usoara, tocmai din cauza densitatii mici a lemnului.

Totusi, la cate barci din lemn se construiesc la noi (adica prea putine), cred ca putem sa folosim in continuare esentele conventionale, verificate in practica. Asta nu exclude totusi ca Paulownia sa devina in timp un lemn apreciat in constructia de barci. Dar asta o pot spune doar cei direct interesati, care se vor implica in folosirea sa in constructia de barci.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

pelicanul

Uite aici citeva date interesante privind caracteristicile acestui lemn. Atentie, denumirea de "hard wood" folosita in engleza este inselatoare pentru ca se refera in special la lemnul provenit de la copaci cu frunze cazatoare. Cel putin asa scrie dincoace

Deci, nu e chiar asa! :) Cred ca paulownia ar putea inlocui miezul de balsa in constructiile compozite, cu conditia sa adere bine la epoxi si sa aiba un pret convenabil.

Rumpi


Paulownia se foloseste deja la constructii de barci. In Australia si Noua Zeelanda a devenit lemnul favorit pentru strip-plank, denumirea locala este kiri, si daca cautati pe net o sa vedeti ce fac oamenii cu el. E mai usor si mai ieftin decat cedrul rosu canadian (Western red cedar) cu proprietati asemanatoare. Poti sa faci cu el si corabie de 30m daca vrei, atata timp cat o faci sandwich cu epoxi. Ca si esenta lemnul e foarte bun. Singura problema e marketing-ul actual in acest domeniu. Peste 3-4 ani nu poti sa faci nimic cu puietii tai. Lemnul pentru constructii din aceasta specie trebuie sa aiba minim 10 ani, de preferat 20-30, ca sa aiba caracteristicile din catalog. Lemnul mai tanar e un soi de burete lemnos, bun pentru foc si eventual pentru caiace si canoe strip plank.
Am sunat eu mai in primavara la o plantatie din Maramures. Pretul era 180 euro mc la bustean de paulownia diametru 15-25cm, lungime 6m. Singura problema era ca toata productia de anul asta era gata vanduta unui producator de mobila din Italia, nici macar un bustean asa "de mostra" n-am putut obtine.
Pentru noi acuma paulownia nu are mare importanta deoarece majoritatea plantatiilor din Romania sunt destinate lemnului de foc cu recolta gata vanduta. Peste vo 20 de ani in schimb o sa construim doar in Paulownia deoarece copacul asta va deveni specie invaziva in Ro (asa cum e deja clasificat in SUA) si o sa fie pe toate gardurile, asa cum e salcamul.

Vali

Parerea mea e ca sandwich strip e cam singura aplicatie pretabila la acest lemn. Una e o balie mica tip canoe, caiac etc, acestea nefiind macar acoperite de ISO, si alta e o barca mare, care are alte cerinte dpdv mecanic si structural. Personal, pana nu vad "live" si nu testez amanuntit aceasta esenta lemnoasa, nu sunt interesat de subiect.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

gvincentiu

Cam cati arbori ar merge plantati pe 1/2 hectare? As vrea sa pun si eu cativa puieti.
Ganduri bune !

ulise70@

se planteaza la distanta de 4x4 la recoltare 3  4  ani sau 5x5m la recoltare mai tirzie deci cam 200 sau 250 in functie de ce recoltare vrei
   are o crestere foarte puternica,in 2 saptamini plantele au crescut in pahare de 200 ml cam 12 cm,acum deja imi trebuie alte ghivece mai mari :)  imi propusesem saplantez in toamna,dar acesti pomi se pot planta in orice luna cu conditia sa fie peste 12    15  grade celsius 
  deja de 3 zile am plantat in pamint direct 3 bucati ,asa sa nu pierd tot lotul,si nu au nici o problema,le merge super
  tot cam jumatatede hectar ma pregateam si eu sa plantez in toamna asta,dat cred ca o sa plantez mai devreme,nu o sa am atitea ghivece mari si pamint :) deoarece am folosit numai turba din comert
nu ma lasati pe uscat,ma impiedec des!!!lasati=ma pe apa,sunt in elementul meu!!

gvincentiu

Am citit cam tot ce e pe Internet despre astia si concluzia este ca neaparat trebuie plantat soiul aclimatizat la noi. Aici e problema, daca poti sa-mi zici ceva detalii, la cat ajunge un puiet, de unde, cand se planteaza (cum rezista puietii iarna), cand trebuie taiat pentru a-si forma radacina. Pareri sunt multe... Eu vreau in principal pentru mine, am 1 hectar in Dobrogea, intr-un sat, impartit in vie_livada_casa 1/2 si restul liber.
Ganduri bune !

solpet

#9
Citat din: Vali din Iulie 07, 2014, 06:57:59 AM
Cand ma intereseaza folosirea unui anume lucru intr-un domeniu, prima oara ma uit in standardele industriale. In normativele aplicabile constructiei de barci din lemn, Paulownia Tomentosa nu exista. Nici in ISO, nici in normele GL pentru ambarcatiuni.

La un moment dat m-a apucat damblaua si am cumparat 3 calupri de Paulowia pt. ceva mobila de bucatarie (home-made).
Pana la urma am renuntat si am revenit la neaosul nostru stejar .
Dupa ce calupurile au zacut 2 ani  in pod, in aceasta priamavara le-am debitat in sipci de 6x20mm @3 metri si le-am vandut.
Fata de pretul de achizitie si volumul de munca pretul de vanzare a fost  OK, dar nu doresc sa concurez cu instalatiile de debitare semiautomate.

Iata parerea mea - strict personala in legaura cu acest soi:
Pro:
1)  are o textura extraordinar de uniforma, curburile ies perfecte , chiar si la constructii tip cold-molded  cu sabloane plasate distantat intre ele

2)  structura fibrelor nu este deosebit de frumoasa respectiv interesanta si nu merita expusa  (acoperite cu lac transparent)
      fiind prea  monotona, de-a dreptul "plictisitoare " :-)  (aduce un pic a lemn de balsa)
      dar omogenitatea este un avantaj net la prelucrare

3) rindeluitul necesita grija si atentie respectiv cutite perfect ascutite, fiind un lemn moale
    Insa nu exista noduri,  avantaj net la fasonare.
    Slefuitul este o placere si nu se creaza denivelari grosiere ( de ex. la larice este o mica-mare diferenta intre a slefiu paralel u directia fibrelor
    -->se produc adancituri pronuntate , sau transversal pe directia fibrelor (proces mult mai lent si necesita efort mai mare)
    Praful rezultat in urma slefuirii este "neutral" adica nu irita caile respiratorii
    (la slefuit cedru stranut si lcrimez, de parca ar fi explodat 2-3 grenade lacrimogene langa mine,
    indiferent ca  folosesc respirator/masca sau nu)

4) adancimea de patrundere in lemn a rasinirol epoxidice de viscozitate medie este buna (>1..1.5mm) laminarea este facila

Contra
1) rezistenta la efort de tractiune este buna, insa la forfecare redusa iar la impact (punctual, efort concentrat) comportamentul paulowiei se poate asimila
    cu ceea a spumei polistiren (de densitate mare) sau  co soiurile de balsa  rosii.
    Comportamentul soiurilor de molizi indigene din Romania este mult mai favorabil, atat la efort de forfecare cat si la impact.

2) nu este un soi rezistent la apa
    Ei da, veti putea spune, va fi acoperit /inglobat in epoxy, utilizat deci ca miezul neutral intr-un laminat.
    Aceasta afirmatie este adevarata si nu.
    Inainte de lansarea la apa este adevarata.
    La utilizare ocazionala si in cazul unei ambarcatii usoare , manipulate cu grija si atentie este adevarat la fel.

    Dar ce faci daca lovesti un dig de piatra submers sau obiect imers cu o ambarcatie de 9-14 metri @2-12 tone
    construita din paulowia  si - din cauza imprejurarilor este nevoit /fortat sa ramai pe apa in continuare  1-2 sau 10 saptamani?
    Zona avariata se va imbiba probabil foarte repede cu apa si raul abia incepe - lemnul  va incepe sa lucreze, dilatandu.-se si supunand zona invecinata la un efort   
   insemnat.
 
3) Pretul este ridicat, si trendul continua (chiar daca este alimentat artificial) de cererea din industria de mobila.
    La pretul indicat de producatorul pomenit in postul precedent al lui Rumpi  - de 180 euro/mc busteanul
    poti obtine stejar de foarte buna calitate, si pe alese
    (poate am interpretat eu eronat si nu de busteni era vorba la 180euro/m3 ci de cherestea - asta inseamna - grosso modo jumatate pret la bustean)

4) Nu este (inca) un lemn indigen (poate peste 20 ani va fi, ca si salcamul asiatic si alte soiuri invazive)
    Din punctul de vedere a parghiei de pret, determinat de raportul cerere/oferta nu aveti nici un avantaj.
    Dimpotriva - daca trendul irational va continua  - Nu calitatea primeaza ci  denumirea !
    vom putea cumpara pin siberian (import din Matca Rusia ) si larice scandinavian la pret mai scazut fata de palulowia
    (OK ambele soiurui au multe noduri si chiar cuiburi de rasina ,
    dar si o  rezistenta excelenta la toate tipurile de efort si suporta schimbarile de umiditate foarte bine.
    Cine are dubii nu are decat sa vada cu proprii ochi drakkarele wikingilor, readuse la suprafata dupa 800..1000 de ani -
   exista in diverse muzee  cateva exemplare excelent conservate  )

Rezumand la o fraza cele de mai sus:
- mi-as construi fara sa am dubii mari o ambarcatie usoara din paulownia
  (caiac, canoe sau un dinghy mic chiar si un skiff mai mic, desi in acel caz  placajul marin are avantaje nete )
dar nu m-as incumeta sa -l inglobez  in structura de rezistenta sau ca
file de bordaj la o ambarcatie destinata zonelor B; A sau in ape unde impactul cu fundul si/ sau
malul stancos este doar o chestiune de timp.

gvincentiu

Multumim pentru raspuns. La ritmul asta de crestere al arborelui aveam ceva dubii privind rezistența lemnului.
Ganduri bune !

Capitanul Nemo

O barca superba, de aproape 9 m, in sistem strip-plank, din Paulownia.

http://www.velerosirius.com.ar/home-en.html
http://www.barcasirius.blogspot.com
"Not all the wanderers are lost" J.R.R. Tolkien

modi

watch this : http://plantingpaulownia.blogspot.ro/

Abia in zece ani de la plantare cred ca se poate vorbi despre lemn care sa corespunda nevoilor unui constructor de barca .

Asadar , daca plantatia respectiva nu aduce si alte beneficii in timp ( si le poate aduce ) , mai convenabil ar fi sa achizitionezi acel lemn de la cine-l are .

solpet

#13
Citat din: modi din Iulie 10, 2014, 10:32:12 PM
watch this : http://plantingpaulownia.blogspot.ro/

Abia in zece ani de la plantare cred ca se poate vorbi despre lemn care sa corespunda nevoilor unui constructor de barca .

Asadar , daca plantatia respectiva nu aduce si alte beneficii in timp ( si le poate aduce ) , mai convenabil ar fi sa achizitionezi acel lemn de la cine-l are .


Citat, de pe site-ul  respectiv:
"
Our company sells paulownia elongata plants at the following prices:
20 plants, price 134 euro
50 plants, price 317,5 euro"

Nene, eu ca ardelean chibzuit, la pretul asta mai bine as planta pruni!
Hai sa zicem ca ar costa puietul 40 RON/buc
(de fapt costa muuult mai putin, daca nu cumperi din piata, de la concetatenii bronzati genetic, ci de la producator)

De 576 ROn (adica 134euro@4.3 RON cat este acum cursul tipic la cumparare) primesti vreo 15 pomisori

La o rata de "supravietiure" estimata de 70% (retul ras si ros de capre, iepuri si alte vietati)
tot iti raman vro 10 pomi.

S-apoi sa vezi amortizarea investitiei in 5-6 anisori! :-)
(si  palinca triplu distilata, de 65°    ;-)

@Modi - evident cele de mai sus vor sa fie doar  o alternativa hazlie,
nu caut nod in papura sau in Paulownia ...

ulise70@

plantele se vind cu 5 pina la 10 lei,pret de producator
   si trebuie cumparate doar cele care sunt in AER LIBER  nu cele din sere,cele fortate si modificate genetic

  aceasta este planta din poza de mai sus::((( si sa vedem daca alta planta creste la fel!!!   si eu era sa iau leapsa inainte sa ma documentez in privinta speciei si a modului cum se face aclimatizarea,e un volum de munca si atentie  cam marisor ,dar se merita
nu ma lasati pe uscat,ma impiedec des!!!lasati=ma pe apa,sunt in elementul meu!!