Vacanta in Sud cu Bouboulaki

Creat de byteworks, Iulie 21, 2014, 08:39:02 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

byteworks

Ieri duminica 20 iulie ne-am intors cu bine dintr-o vacanta in Sud care a durat 22 de zile, cu Bouboulaki la remorca. Plecarea a fost de la baza nautica :) din Suceava, reintoarcerea tot aici, cu traversarea Romaniei, Bulgariei si Greciei pana in cel mai sudic punct care a fost Archaia Epidavros in Peloponez, Grecia. Distanta parcursa a fost de 4430 km cu un consum de benzina mediu de 10,8l/100 km (auci!), masina tractoare Fiat-ul Doblo 1,4l benzina, 75 CP. Pe autostrada la 120 km/h consumul e de 14-16% depinde de panta, la pante de 10% in urcare ajunge si la 25%.
Barca are vreo 120 kg, peridocul vrea 100 kg, bagajele din interior tot cam asa, Motorul Suzuki de 20 CP 4T 50kg a stat pana la capul Sunio, Attica in barca, apoi permanent in pozitie de mars pe apa pana la intors acasa.

Ca de obicei am preferat campingurile si pentru tranzit si pentru opririle mai lungi, sunt langa plaje, bagajele alaturi si nu trebuie carate, aer curat, liniste si facilitati suficiente. O singura noapte am stat la camera, intre 2 etape mai lungi, dar tot in cadrul unui camping. Daca cineva vrea amanunte despre aceste aspect pot elabora sau raspunde la intrebari.
Punctele de stop au fost, in ordine:
-camping Trinity Rocks, Veliko Tarnovo, Bulgaria. Un loc in salbaticie pe malul raului Yantra, care mai devreme cu 3 saptamani se umflase cu 3 metri si acoperise jumatate de locatie. La cort.
-camping Natura, Avdira, Grecia. Seamana cu Dobrogea, pe langa Razelm. La casuta.
-camping Bacchus, intre Lavrio si capul Sunio. Un loc cunoscut, sub actiounea directa a Meltemi-ului. La caravana inchiriata.
-camping Nikolas I, Archaia (Palaia) Epidavros. Un loc splendid, inconjurat de portocali, de asemenea la a doua vizita. Cu scop precis de a urmari o piesa de teatru la teatrul antic din Epidavros, Helen de Euripide intr-o prezentare moderna. La cort.
-camping Sikia sub muntele Pelion, Volos, Grecia. Scurt in tranzit, dar frumos. La camera.
-camping Ouranopouli, Athos, Grecia. In scop de explorare a insulelor Drenia, Ammouliani si coastei vestice a muntelui Athos. Incredibila experienta! La cort.
-camping Rea, Vourvourou, Grecia. In scop de explorare a complexului insular Diaporos. Ce ape! La caravana inchiriata.
-hotel Biser, Balcic, Bulgaria, pentru o noua vizita la domeniul Reginei Maria, si capul Kaliakra a doua zi (premiera dorita, caci de obicei treceam prin zona ca rapidul, spre tara!). La camera.
- Constanta, peste drum de muzeul Marinei Romane, in apartamentul unei membre de echipaj.

Bouboulaki a mers excelent si pe remorca si pe apa, a dus un maxim de 7 persoane (tot echipajul) intr-un pasaj de 10 km pe vreme linistita dar de obicei mergeam in ture cu 4 persoane. Si peridocul a fost in regula, mai putin turnul prova care a fost conceput fara ramforsare in triunghi si a cedat in urma izbiturilor repetate ale provei Bouboulaki dupa hopurile din Dimitrovgrad. S-a reparat, mai bine de cum a fost de la inceput, cu suduri, intaritura triunghi noua, spray vopsea de catre un nene grec din centrul Lavrio-ului, la un atelier bun la toate. Foarte eficient in 30 de minute, fara multe explicatii. A mai vazut omul din astea cred.

Etapa maxima pe apa a fost turul coastei vestice Athos, vreo 80 km in trei (baieti), in rest mici deplasari intre insule, plaje etc. Totul la motor, n-am carat catargul din motive de spatiu si pe alocuri mi-a parut rau, cel putin sub Athos vantul a dat dovada de o regularitate impresionanta, o briza de NV in timpul noptii si diminetii si apoi o schimbare dinspre SE cu intetire rezonabila pe la orele 14, pana in seara tarziu. Pe de alta parte la Sunio nici nu se putea pune problema de vele, barcile mari mergeau doar la motor sau doar cu focul tertarolat, am mers numai cu motor cu destule dusuri. Barca a dovedit calitatile marine pe care am mizat, a facut fata cu succes si in aceste conditii de valuri mari si vant, a fost suficient sa usuram prova si saltul peste valuri a devenit mult mai lin, fara stropi si socuri mari.


Incep sa pun niste poze, mai comentez, raspund la intrebari etc.

Pregatita de plecare, sub padure. Bineinteles ca husa nou-nouta nu a facut fata la drum, am schimbat-o imediat cu mult incercata prelata de tarpaulin.



Camping Trinity Rocks langa Veliko Tarnovo.



In varful pasului Shipka in Bulgaria, lucrand sa fixez turnul peridocului.



Camping Natura, Avdira, Grecia .


Florio

Spune, spune, sunt numai ochi si urechi, in masura in care ne dai poze, filme si impresii de la fata locului :) .
Daca e sa privesc in urma la cele intamplate ( Sulina), ma astept ca la anul sa te urmam cu barcile-n spate, catre Egee.
Si asa CristiZZ bate apropouri intens :)

gvincentiu

Bravo, frate. Am retinut, poate într-o zi mă'c și eu pe acolo. Îs ochi și urechi...
Ganduri bune !

cristizz

Citat din: Florio din Iulie 21, 2014, 09:18:13 PM
Spune, spune, sunt numai ochi si urechi, in masura in care ne dai poze, filme si impresii de la fata locului :) .
Daca e sa privesc in urma la cele intamplate ( Sulina), ma astept ca la anul sa te urmam cu barcile-n spate, catre Egee.
Si asa CristiZZ bate apropouri intens :)

Recunosc, asa este.
Cred ca anul urmator ducem Mac-urile acolo, cel putin pentru o tura, daca nu doua sau trei.

byteworks

Am gasit Grecia anul acesta, dupa o pauza anul trecut, mai saraca, mai pustie, darapanata pe alocuri. Autostrazile si soselele sunt goale, drumul european de la SV la B e mult mult mai aglomerat. Grecii la fel de mandri si aroganti, smecheri si lenesi, prin sate si orasele nu misca nimic nimic pana hat in ora 10 dimineata, apoi la fel intre 14 si 17, pe seara ce mai e ceva animatie la cumparaturi si taverne - de unde or avea bani? Preturile sunt mai mari la camping chiar si cu 1/3, la taverne cam tot ca acum doi ani.
Satele sunt sarace, piatra seaca si pamant parjolit, cateva fire de legume, daca am vazut 2 vaci si 2 cai in atatia km, ceva mai multe capre si oi. Salveaza putin pometul, portocali, lamai, smochini si bineinteles maslini, si viile firave.

Si vremea a fost mai rece, nu am reintalnit fierbinteala greceasca temperaturile netrecand decat marginal in cateva zile 30 de grade, nopti racoroase, chiar cateva zile la fel inclusiv una in care a trebuit hanorac! Nori si destula ploaie.

In Attica am stat la campingul Bacchus strecurat sub pini matasosi, mii de tzitzikia si vuiet de meltemi.

La baliza in golful mare. Meltemi a reusit sa-mi sfasie parasolarul intr-un colt, si panza e destul de tare! In spate insula Makronissi.





Pe capul Sunio este un renumit templu antic dedicat lui Poseidon, iar imediat sub el in Vest un golf cat de cat adapostit, cu doua taverne, in care se aduna dupa-amiaza, pe inserat multe veliere pentru innoptat. E o o priveliste sa le vezi cum se aduna si ancoreaza unul dupa altul - stand in barcuta ta:)





Orasul Lavrio este o baza mare de yachting, si iata ce am gasit la cheu.



Golfuletul imediat la sud de plaja campingului Bacchus adaposteste o plajuta ferita de vantul nordic, singurul loc unde se poate sta ziua fara sa te imbolnavesti de nervi din cauza dementului care sufla fara sa-si sparga bojocii. Si in camping sub copaci e un vuiet de razboi.


cristiantutuianu

byteworks
bine ai revenit
Bouboulaki se integreaz perfect in peisaj ,felicitari



E frumoasa nene ,ce bine da pe apa grecilor ,imi place ca sta mandra ....ultima imagine ...nu pot sa imi iau ochi de la ea  e buna de pus wallpaper .....sincer

ionitzady

asa este se incadreaza perfect in peisaj , dar dupa ancorare cum te dai la mal , sau stai in barca te simti bine si pleci . Eu am crezut ca raman ancorate pe perioada mai mare , nu ?

byteworks

In general in Grecia nu e voie sa stai cu barca pe plaja, exceptie facand cateva locuri unde sunt chestii de inchiriat, barcute, hidrobiciclete, caiace. Ca sa nu mai spun ca nu e nici bine pentru barca, daca nu o infingi bine pe mal valurile o faca sa se miste permanent rezultand uzura corpului.
Metoda e uda: conducatorul vine primul si pleaca ultimul, prin apa inot sau cu o gonflabila mica, trage barca la tarm, plaja sau cheu, de unde preia sau debarca pasagerii.
Bineinteles sunt si localitati care au portulete unde se tine barca la cheu, in general in stil mediteranean cu pupa sau prova la cheu si punct de ancorare la linie sau ancora inspre larg.

byteworks

Anul acesta n-am prea snorkelit, am fost cam pe fuga, si nici nu prea ai ce vedea prin Egea, e cam golita de peste si alte vietati. Marea mi s-a parut chiar aseptica, nici macar nu miroase a nimic, mirosul adevarat de mare l-am regasit la Balcic pe faleza. Farmecul e limpezimea, calmul apei si contrastul cu tarmul stancos, abrupt adeseori si verdele crud al pinilor sau adanc al tufisurilor.

De la Attica la Epidavros mi s-a promis de catre colegul de echipaj, dotat cu GPS Mio, sef de coloana, ca nu intram in Atena, eu fiind fan Garmin cu cel putin 2 aparate disponibile in orice moment.  Raman fan Garmin caci iata pe unde am trecut, macar Bouboulaki a vazut buricul Greciei.



O statie de plata pe autostrada, cred ca pe total am dat aproape de 150 de euro incluzand podul Rio-Antirio, pe traseul N-S-N grecesc.



O privire furata catre canalul Corint.



La Palaia Epidavros am stat doar doua nopti si n-am mai udat barca.

Intr-o seara la Epidavros am fost la o piesa de teatru la teatrul antic mare care e un pic in interior. Curgea un flux continuu de masini dinspre Atena, iata parcarea care s-a umplut cu varf pana la inceperea spectacolului.



Teatrul cand am ajuns.



Si putin inainte de incepere, de fapt actorii erau deja in scena, un fel de punere in cadru. Piesa a fost rostita in greaca dar pe margini era titraj luminos in engleza, cam mic si pierdeam in fazele rapide, niste ochelari ar fi fost buni.



Campingul Nikolas I (este si un II mai in sud cu vreo 4 km ) din Palaia Epidavros e strecurat intre alte proprietati, sub portocali, plaja fir de ata cu pietricele sub un parapet de 1 metru inaltime, un bar+taverna in stanga la care o comanda dureaza pana la aducere cel putin 40 de minute, chiar daca e vorba de niste beri, sucuri si cafele. Incredibil.

Peisajul e in schimb fabulos, pante impadurite care se prabusesc in mare (careia nu-i pasa caci nu se involbureaza), ape limpezi si vedere superba inspre golful Saronic si insulele din fata.





In Palaia Epdavros mai este un teatru antic mai mic.



Portocale.



Portul este o baza vizitata de barci, am vazut si mai multe de inchiriat.



O barca care mi-a picat cu tronc si as fi luat-o pe loc daca as fi avut cum.



Reteta de salata greceasca, "mare branza" as zice eu, sau "vax albina".



Biserica din P. Epidavros.



Asteptand rabdatoare plecarea.


Captan

@byteworks. Nu esti singurul care a revenit cu impresia asta din Grecia. Cei mai multi au descris-o anul asta exact ca tine. Pacat ca se intampla asa ceva. Iar despre vacanta ta, numai felicitari si super poze. Barcuta arata f.bine in peisajul mediteranean. La mai multe :D

byteworks

La plecarea din Epidavros, cel mai sudic punct al calatoriei (desi am cochetat putin si cu Sparta dar nu a fost timp), am zis sa nu ne calcam pe urmele proaspete ci sa le urmam pe cele mai vechi din 2008, asa ca am luat-o spre Nord inconjurand golful Corint, mai intai pe latura sudica inspre Patra pe o asa zisa autostrada in reparatie dar care totusi cere bani la bariera, putini ce-i drept, traversarea apei pe superbul pod intre Rio si Antirio (imaginatie la greu asa-i?), apoi pe coasta nordica a Corintului. Aici sunt multe asezari aflate pe vremuri sub stapanire venetiana, cu cetatea Nafpaktosului in culme (aka Lepanto, cu decisiva batalie batalie navala crestini-otomani din 1571), alt aer, alt spirit, cel putin in arhitectura. Pauza de pranz am luat-o in micutul dar foarte pitorescul port Galaxidi care are port master un gansac.

Peisaje "gen" care apar la mai fiecare serpentina.



Nu sunt pesti in mediul natural, iata solutia, fermele piscicole. Sunt multe!



Podul Rio Antirio, din fuga calului.



Portul Galaxidi.



Si capitanul portului.



O clasica greceasca.



Portul Galaxidi, cu celalalt tarm, sudic, al golfului Corint, in fundal.



Oraselul Galaxidi.



O alta clasica, mai clasica ca sa zic asa, barca de lucru zilnic in balta Corintului.



O mica Speranta.


byteworks

In drum spre nord stam o noapte la campingul Sikia de sub Pelion, cativa kilometri sud de Volos, din camera se vedea marea asa.



Am ajuns in sfarsit la Ouranopoli, la frontiera cu Republica Autonoma Monahala a Muntelui Athos, Athos pe scurt, unde planul era sa stam mai mult, sa dam roata insulei Ammouliani si sa zburdam printre insulitele Drenia, si chiar sa indraznim o croaziera pe intreaga coasta de sud-vest a Athosului.

Pe tarmul sudic al insulei Ammouliani, la plaja Alikes unde este si un camping foarte aglomerat.







Ouranopoli cu turnul din secolul IV.



Parcarea campingului Ouranopoli.



Pupa de Bouboulaki in lumina apusului.







Ne-am tras insula si plaja privata, insulita Magarilor din complexul Drenia.







Peste insulita peninsula si muntele Athos.











Athosul din nou.







Ouranopoli peste insulita.



Muntele Athos prin binoclu.



Si cu zoom din camera.



Plecarea de pe plaja privata.



Muntele Athos in prova.



Oraselul Ouranopoli.



Vizita in insula si orasul Ammouliani.







In port la Ammouliani.






cosfru

Ce fotografii, imi lasa gura...apa. Mai mult vad si locuri cunoscute, pe Cliff - propietarul de la Trinity Rocks il stim foarte bine suntem amici buni...Cate weekend-uri am petrecut acolo...
Templul lui Poseidon la fel, alta locatie plina de amintiri frumoase.Faina tura ai avut!

radu_d

Si zici ca nu se prinde peste la undita? deci  sa nu ne bazam pe pescuit daca facem o excursie?

byteworks

Eu n-am vazut nici un pestisor la pescarii de pe mal, doat caracatite trantite de barca la cei adevarati, de larg :)

Vezi ce spune Nicu despre pescuit in Grecia, aici.