barca laguna 480-modificare cu chile de ruliu

Creat de malasorte, Noiembrie 28, 2014, 12:10:59 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Pateras

Garantez ,aceste placi iti va pune barca orizontal pe apa. 8)

aditm

Buna d-lor, chiar asa trebuie tinut cont de dimensiunile trim tab-urilor in functie de marimea barci cum spun strainezii astia?

http://www.bennetttrimtabs.com/trimtabkits.php

malasorte

Acum ma faceti interesat de aceste trim taburi.o sa analizez si o sa vad care varianta e mai buna!

Fritz

Barca ta e de deplasament sau semideplasament. Tu vrei sa gliseze . Constructorul o vinde ca barca utilitara...cu care mergi la vasle sau cu motor mic ..de obicei in deplasament.
Trim tab-urile sunt pentru barci de glisare cu fundul in V.  Laguna nu are fund in V.
Nu prea se potrivesc placile alea plane in spatele rotund si in clinuri ale lagunei 480.
O varianta ar fi adaugarea unei placi portante in spate si laterale. Cam asa ceva... Cu asa ceva gliseaza si cada de baie  :) !!!

Am mai gasit ceva la italieni. Aceeasi metoda de a face o carena de deplasament sa gliseze. Placa din poliuretan imbracata in fibra de sticla.

http://www.gommonauti.it/ptopic45895.html

Pateras

Mai nene ,nu intelegi k eu am pus asa ceva la o barca,chhiar sant si poze cu ele,si am glisat barca,chiar nu crezi k se poate?
Citat din: Fritz din Decembrie 18, 2014, 01:58:01 PM
  Barca ta e de deplasament sau semideplasament. Tu vrei sa gliseze . Constructorul o vinde ca barca utilitara...cu care mergi la vasle sau cu motor mic ..de obicei in deplasament.
Trim tab-urile sunt pentru barci de glisare cu fundul in V.  Laguna nu are fund in V.
Nu prea se potrivesc placile alea plane in spatele rotund si in clinuri ale lagunei 480.
O varianta ar fi adaugarea unei placi portante in spate si laterale. Cam asa ceva... Cu asa ceva gliseaza si cada de baie  :) !!!

Am mai gasit ceva la italieni. Aceeasi metoda de a face o carena de deplasament sa gliseze. Placa din poliuretan imbracata in fibra de sticla.

Pateras

Chiar trebuie tinut cont de lungimea barci!,si este bine sa fie facute reglabile,ptr.modificare unghiului,in functie de incarcatura!
Citat din: aditm din Decembrie 17, 2014, 09:47:59 PM
     Buna d-lor, chiar asa trebuie tinut cont de dimensiunile trim tab-urilor in functie de marimea barci cum spun strainezii astia?

http://www.bennetttrimtabs.com/trimtabkits.php

Pateras

2 placi de 23 pe 23,si rezolva problema,eu am pus la o barca de mare(meditereaneana),si au mers super,am pus poze cu trim tabs de pe barca mea,nu mai ameti omul cu poze de pe alte barci!Trim tabs sant simple,usoare,ieftine si isi fac treaba cel mai bine!
Citat din: Fritz din Decembrie 18, 2014, 01:58:01 PM

Vali

@Pateras: pe forum nu concuram cine are dreptate sau nu, ci ne oferim fiecare sfaturile, iar cei care au nevoie de ele vor sti (sau nu) ce sa aleaga. Asta inseamna formarea culturii nautice.
Luati exemplu de la postarile mele de mai sus despre cum se aduce o contributie pe forum. Nu cred ca m-ati vazut vreodata sa ma cert cu cineva ca eu sunt ala care are dreptate.
Va rog in plus sa nu alunecam in conflicte. In acel moment topicul se inchide, si nu doreste nimeni asta.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

malasorte

Cred ca vali are dreptate!suntem aici pt a ne sfatuii si pt a schimba experiente!

Fritz

Domnule @Pateras ...Eu sunt  @ Adila de pe Barcaholic. Ce mica e lumea.  ::)
Iti mai aduci aminte cand aveai o barca ,,Pateras" cu motor de 13.5 cai in 2 t. ..mediteraneana ...rotunda si grea ?
Nu glisa. Barca de deplasament marina...Cu asa ceva veneau emigrantii marocani in Spania...de acolo si denumirea.
I-ai pus motor mai mare...20 parca si mergea mai prost ?! :) ...Ti-am spus atunci ca NU e barca de glisare si ca eu as face exact modificarea pe care am sugerat-o mai sus. E mai scumpa dar mai eficienta. Eu te-am trimis pe ,,Cap Compas" sa intrebi ...si Vali te-a sfatuit atunci . Pana la urma mi-ai zis ca ai glisat cu trim-tabs. Ok ! Felicitari !!!  :) Eu nu cred ..dar ma rog ...Ai imbunatatit asieta si manevrabilitatea.
Acum ma iei in balon ... :( Scuzele mele ... ::) ...
  Mai am un sfat ...pentru cei ce vor sa gliseze : ,,Cumparati-va barci de glisare ...Nu de deplasament .

Aici era discutia ...cu barca Pateras ...cu care zici ca ai glisat  ... >:(   :o
http://forum.capcompas.ro/index.php?topic=918.msg16679#msg16679

Sosoktm

Offf, nu ma mai pot abtine cand vad ca se vrea a se face din cacat bici, sa mai si pocneasca. Intormatii minimale sunt accesibile oricui vrea sa se informeze. Dar nu, hai sa facem din canoe un transoceanic, 2 tuburi de poxipol, ceva fibra bine batuta, 22 cuie si gata.....bleah.
Laguna 480 gliseaza doar mediocru, da, poti sa o mai ajuti, dar de ce??? Costuri mari, succes partial, rezultate incerte.

malasorte

Stimate Sosoktm umila mea laguna 4.80 chiar gliseaza cu o persoana si cu marin care arezece cai numai ca imi doersc sa o fac sa gliseze si cu doua persone.si am fost sfatuit ddde un prieten care printre noi e tatic in constructia de barci,sa ii aduc anumite modificaricare la alte barci au dat randament si care pot fii benefice pt noi toti.eu merg pe ideea ca e mai bine sa invatam unii de la altii.

Vali

Imi pare rau ca ajungem iar la discutii neprincipiale. Sper sa-mi pastrez rabdarea.

Pentru toata lumea interesata: Laguna 480 a fost prima barca dintr-o serie de barci utilitare adaptate si pentru glisare. Nu are nimic in comun cu Laguna 350 sau 410, ori celelalte barci de tip universal, precum Egreta, Pescarus, Doina, lotca clasica de 17 crivace etc. Din Laguna 480 au derivat toate barcile utilitare glisoare cu bordaj in clin, precum Laguna 535 si 610 de Spat, Laguna 565 de Plasma, Lotus si Nufar de la Dima si Fiii sau Dunarea Nautica, Delta 500 de la Signum, Golf de la Bratesul etc.

Astfel, 480 are zona cilindrica (prismatica) in jumatatea pupa, deci nu se ingusteaza si nu se ridica spre oglinda. Si chiar daca are sectiuni transversale rotunjite, in U, gliseaza satisfacator datorita fundului plat, iar stabilitatea de drum si la giratie ii este data de clinuri si de o chila de tip lotca. Nu e o configuratie tipica de barca glisoare, ci e cum spuneam o barca utilitara imbunatatita si pentru asta. Personal nu sunt deloc fan al acestui tip de barca, dar faptul ca e foarte raspandita arata ca lumea i-a gasit veleitati utilitare bune. Contrar asteptarilor, inca sunt cele mai raspandite barci (si) de glisare in apele noastre interioare.

Problema cu tipul asta de barci este ca de la inceput au fost facute "urecheste", a scos unul un model si toti ceilalti l-au copiat, fiecare cum s-a priceput mai bine. Unii au facut scobitura aia in fata oglinzii, altii adoptat alta volumetrie, unii au aplicat anumite solutii de esantionaj care au schimbat distributia de mase, altii au incercat sa regleze asieta din distributia incarcaturii (dispunerea banchetelor) etc. Din cauza asta si fiecare barca are alt comportament, unii apreciaza Lotusul de la Dima, altii Nufarul de la Dunarea Nautica, unii nu vor sa auda decat de Laguna 610, altii sunt fani eterni 480 etc etc, deci fiecare cum s-a obisnuit.

Ce avem noi de facut aici pe forum este sa ajutam un coleg sa-si rezolve o problema simpla, daca avem placerea. Daca intelegem treaba asta, nu mai e nevoie sa intru eu sa temperez discutiile, fiindca am destule alte treburi. Daca e sa ma intrebati pe mine, nu vreau vreodata sa aud de barci de glisare sau de caiace etc, singurele barci care ma pasioneaza cu adevarat sunt velierele. Cu toate astea, gasesc timp sa contribui de fiecare data cand cineva are cu adevarat nevoie, adoptand un ton constructiv, ceea ce e tocmai scopul oricarui forum. Daca intelegeti asta, bine, daca nu, riscam sa ajungem incet-incet la meciurile de pe barcaholic, ceea ce nu voi accepta atata vreme cat voi duce inainte acest forum.

"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

aditm

;) domnu Vali deschide un topic cu ,, dreptul la replica" ;D macar se mai distreaza lumea acu de sarbatori

Vali

La urmatoarea postare off-topic topicul se inchide.