Anul 2015 - anul luptei antibraconaj si antipoluare in Romania.

Creat de Betto, Decembrie 15, 2014, 01:36:52 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

pelicanul

Nemtii nu cred ca "s-au autoeducat". Au fost educati prin legi foarte aspre si care se aplica fara exceptie. Si nu de azi de ieri, ci de citeva sute de ani. Asta cu "nu se poate aplica legea pina nu le oferi alternative" e ca intrebarea ca ce a fost mai intii , oul sau gaina? Bunastarea economica merge mina in mina cu aplicarea legii, nu poate exista una fara cealalta.
Si daca n-o sa mai fie peste in balta ce or sa faca oamenii respectivi fara alternative? :o Discutia se desfasoara la fel si in legatura cu cei care fura fier vechi de la calea ferata sau recolta de pe cimp. Saracii, "n-au alternative"!  :o
A fost acum citiva ani un caz cu un proprietar de crescatorie piscicola care impuscase pe niste unii veniti la peste in balta lui. Normal ca venisera in balta amenajata, balta naturala de alaturi nu mai avea pic de peste si "nu aveau alternativa". Opinia publica si reporterii TV le cam plingeau de mila hotilor si strigau la ala cu pusca, ca asa e la noi, totul e pe invers. E vinovat omul ca isi apara munca si proprietatea, nu hotul, ca ala "nu are alternativa". Intr-o tara "ca afara" te impusca si daca braconezi pe domeniul public, in padure sau in balta, ca si ala tot furt este. Noi insa ne uitam cu jind ce tara frumoasa au nemtii sau olandezii si pe partea ailalta le plingem de mila hotilor.
Pe fata in cauza nu o cunosc, n-am cum sa-i dau like ca n-am facebook, nu urmaresc emisiunea respectiva. Dar va intreb: daca nu era fata, mai discutam noi aici pe tema asta? Nu conteaza ca a trucat "drill-ul", important este ca aduce subiectul in atentia publicului.

ionpescarul

Citat din: Vali din Decembrie 17, 2014, 07:12:32 AM
Problema braconajului nu poate fi rezolvata decat prin masuri extreme, in nici un caz la tv sau militand pe net.

De 42 de ani traiesc intr-un cartier de braconieri, si le stiu prea bine structura. Majoritatea au dosare penale grele, si in continuare tot de asta se ocupa. In momentul cand se simt incoltiti, sunt in stare de orice ca sa-si pastreze status-quo-ul.

In perioada neagra dpdv economic de dupa revolutie - anii '90, fiind tanar si fomist, am trecut si eu prin etapa asta. Nu am facut-o din teribilism, ci din stricta nevoie. Eram singurul salariat din familia mea, si nici salariul nu mi-l luam la timp, asa ca am fost obligat sa bag coada in balta. Stiam insa ca o sa fie o treaba temporara, mai ales ca nu simteam nici o atractie pentru acea activitate, si nici o placere sa ma aflu intre personajele alea.

Diferenta se vede azi, majoritatea fostilor tovarasi de baltareala sunt la fel, ba nu, mai rau, fiindca nici peste nu mai este. Iar eu am ajuns sa fac ceea ce mi-am dorit dintotdeauna: cercetare stiintifica in hidrodinamica si structuri navale, proiectare si constructie de ambarcatiuni, sa ma plimb pe ape oricand doresc, si cel mai important, sa nu mai depind vreodata de toanele vreunui sef.

Bineinteles ca nu ma astept ca sa o ia vreun alt braconier pe acelasi drum. Insa oferirea de alternative e primul pas. Al doilea e educarea cu forta daca e cazul. Iar al 3-lea e elaborarea si aplicarea stricta a unei legislatii cat se poate de dure. Daca pentru renasterea Deltei voi fi obligat la o adica sa nu mai intru in Delta timp de 10 ani, o voi face cu toata inima, bineinteles daca am convingerea ca totul e pe bune.

Sambata am trecut prin Giurgeni, si am vazut parca mai multi "inaripati" ca niciodata. Baietii prospera si din cauza ca sunt tolerati la nivel de autoritati. "Lasa-i ba ca si asa nu au din ce altceva sa produca". Asa se intampla si in Galati, si la Giurgeni, si in Delta. Culmea e ca la Galati cei mai persecutati sunt pescarii profesionisti cu acte in regula - licenta de pescuit, acte de PFA, barca inmatriculata si inspectata anual de ANR, scule corespunzatoare dpdv legal. Acestia sunt hartuiti continuu, iar braconierii sunt prinsi doar cand i se mai "scoala" vreunui sef de pe la jandarmi sau frontiera sa faca si el o actiune.

De atatia ani tot citesc si scriu pe net despre braconaj, pe atatea site-uri de barcagii si pescari, fara sa vad vreun rezultat. Nici n-o desconsider pe tipa mentionata mai inainte, dar nici nu-i acord vreun credit. Ce ii lipseste duduii este experienta "first hand" intre braconieri. Habar n-are de inventivitatea si parsivenia speciei. Iar ca sa stii cum sa combati un flagel, trebuie intai sa-l cunosti cat se poate de bine.

Tu faci parte din cei  2,3,4 % care au reusit sa isi asigure un venit din alte surse ,ii poti condamna pe restul ca nu au gasit alta cale? Poti condamna oameni mediocri ,prosti ,ca nu reusesc sa'se'descurce intro tara in care sau daramat,desfintat,demolat  poate mii de'fabrici'.(prosti asa cum erau ,faceau productie acolo unde lucrau si asa supravietuiau si ei si familile lor,pa planeta asta predomina  oameni mediocri ,prosti  ,dar asta nu e o problema cand le dai de lucru  ,dar ,cand distrugi locurile lor de munca ,apare o problema mare ,basescu ii invita sa emigreze acu cativa ani ,)Ca o comparatie ,e ca si cum ,eu va-si taia mainile si picioarele la toti de pe forumul asta ,sa vedem apoi ,mai puteti supravietui? Pai cine e vinovatul ? ala care aproba si ordona demolarea fabricilor sau ala care muncea in ele si acum nu mai are unde munci? Dar inclusiv discutia asta e inutila ,raul a fost facut si nu mai poate'fi indreptat.Sa vedem lucrurile altfel ,daca noi oameni disparem de'pe planeta asta? ea isi revine singura si infloreste ca o regina in 50 de'ani ,cat credeti ca o mai ardem pe aici ? daca mai apucam 200 de ani asa de multi cum suntem acuma  ,mare mirare.Daca mai scapa de noi ? ,are si ea putere sa isi revina mai usor.
Ps.e normal si firesc ca o mare parte a oamenilor sa fie mai prosti ,nu e o rusine asta,asa am fost creati ,o amestecatura omogena,cu de toate,dar politicieni ,conducatori , trebuie sa aibe grija de bunurile unei tari si de oameni ei,nu zic sa creezi ,ca poate nu te'duce capul ,dac macar pastreaza ce ai ,pai tu darami casa fara sa faci alta? fara sa te gandesti unde vor mai dormi copii tai?
gata ca'o dau in alte alea

ionpescarul

Problema braconajului nu poate fi rezolvata decat prin masuri extreme, in nici un caz la tv sau militand pe net.

De 42 de ani traiesc intr-un cartier de braconieri, si le stiu prea bine structura. Majoritatea au dosare penale grele, si in continuare tot de asta se ocupa. In momentul cand se simt incoltiti, sunt in stare de orice ca sa-si pastreze status-quo-ul.

In perioada neagra dpdv economic de dupa revolutie - anii '90, fiind tanar si fomist, am trecut si eu prin etapa asta. Nu am facut-o din teribilism, ci din stricta nevoie. Eram singurul salariat din familia mea, si nici salariul nu mi-l luam la timp, asa ca am fost obligat sa bag coada in balta. Stiam insa ca o sa fie o treaba temporara, mai ales ca nu simteam nici o atractie pentru acea activitate, si nici o placere sa ma aflu intre personajele alea.

Diferenta se vede azi, majoritatea fostilor tovarasi de baltareala sunt la fel, ba nu, mai rau, fiindca nici peste nu mai este. Iar eu am ajuns sa fac ceea ce mi-am dorit dintotdeauna: cercetare stiintifica in hidrodinamica si structuri navale, proiectare si constructie de ambarcatiuni, sa ma plimb pe ape oricand doresc, si cel mai important, sa nu mai depind vreodata de toanele vreunui sef.

Bineinteles ca nu ma astept ca sa o ia vreun alt braconier pe acelasi drum. Insa oferirea de alternative e primul pas. Al doilea e educarea cu forta daca e cazul. Iar al 3-lea e elaborarea si aplicarea stricta a unei legislatii cat se poate de dure. Daca pentru renasterea Deltei voi fi obligat la o adica sa nu mai intru in Delta timp de 10 ani, o voi face cu toata inima, bineinteles daca am convingerea ca totul e pe bune.

Sambata am trecut prin Giurgeni, si am vazut parca mai multi "inaripati" ca niciodata. Baietii prospera si din cauza ca sunt tolerati la nivel de autoritati. "Lasa-i ba ca si asa nu au din ce altceva sa produca". Asa se intampla si in Galati, si la Giurgeni, si in Delta. Culmea e ca la Galati cei mai persecutati sunt pescarii profesionisti cu acte in regula - licenta de pescuit, acte de PFA, barca inmatriculata si inspectata anual de ANR, scule corespunzatoare dpdv legal. Acestia sunt hartuiti continuu, iar braconierii sunt prinsi doar cand i se mai "scoala" vreunui sef de pe la jandarmi sau frontiera sa faca si el o actiune.

De atatia ani tot citesc si scriu pe net despre braconaj, pe atatea site-uri de barcagii si pescari, fara sa vad vreun rezultat. Nici n-o desconsider pe tipa mentionata mai inainte, dar nici nu-i acord vreun credit. Ce ii lipseste duduii este experienta "first hand" intre braconieri. Habar n-are de inventivitatea si parsivenia speciei. Iar ca sa stii cum sa combati un flagel, trebuie intai sa-l cunosti cat se poate de bine.

Unchiule ,eu incerc sa  identific cauzele ,nu efectul.Am eu o prostie in cap ,ca asa e mai sanatos.Cine trateaza efectul ,fara sa trateze cauza ? cred ca nu procedeaza bine.Se acumuleaza tensiuni .

ionpescarul

Citat din: ionpescarul din Decembrie 17, 2014, 10:35:50 AM

Unchiule ,eu incerc sa  identific cauzele ,nu efectul.Am eu o prostie in cap ,ca asa e mai sanatos.Cine trateaza efectul ,fara sa trateze cauza ? cred ca nu procedeaza bine.Se acumuleaza tensiuni .

Problema e alta, iar revin,degeaba identifici cauzele,cand politica e dictata de la UE si de la Amerika,unde a fost chemat zilele trecute noul presedinte ,pentru a i se arata traseul si ce drepturi are.Daca eu comand in casa la vecinu,umplu farfuria mea mai mult,chiar daca ciorba e a lui.

Vali

In momentul cand alunecam in discutii politice se duce naibii totul.

Treaba e simpla: daca fiecare braconier s-ar gandi "ba, ia sa-mi pun eu mintea la contributie si sa fac altceva, ca vad ca nu mai merge cu pescuitul", problema ar fi pe jumatate rezolvata. Dintre vecinii mei mai tineri, sunt cativa care au plecat afara la muncit cu carca, deci se poate.
Problema sunt cei din Delta, obisnuiti la bani multi - mai hienesc niste turisti, mai baga o plauca etc. Pe astia e important sa-i desfiintezi, ca si pe aia din zona Giurgeni. Oriunde e zona intinsa si greu de acoperit de organ, acolo e raiul braconierilor.

Citat din: ionpescarulTu faci parte din cei  2,3,4 % care au reusit sa isi asigure un venit din alte surse ,ii poti condamna pe restul ca nu au gasit alta cale?

Acum 24 de ani cand ma urcam la ora 1 in conventie sa merg la munca in combinat, eram ciuca mistourilor smecherilor care curgeau la plaja. Acum mi se adreseaza cu "domnu Vali, nu dai si tu un rachiu?" sau "domnu Vali, n-ai si pentru mine ceva de munca?"
In timp ce eu mesteream pe vremuri la barcaze si-mi luam mistouri "uite-l ba si pe nebunu ala cu barcile lui", romanii aia o duceau numai intr-un chef, erau miez, pe val, aveau peste.
Cine nu i-a lasat sa-si caute alternative? Eu? Guvernul? UE si SUA?
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Mihaif99

Citat din: pelicanul din Decembrie 17, 2014, 09:48:37 AM
........
A fost acum citiva ani un caz cu un proprietar de crescatorie piscicola care impuscase pe niste unii veniti la peste in balta lui. .....

Ce caz? referinte ceva? 

Eu am cunostinta de un caz in care Alex Radulescu (zis Falconetti), seful Sindicatului Fotbalistilor Amatori din Romania,  in anul 2006, a impuscat mortal un tanar de 29 de ani, Costin Radulescu. Tanarul era impreuna cu sotia si trei prieteni, la plaja absolut LEGAL pe malul baltii in care Alex R avea drept de concesiune piscicola. Dreptul de concesiune nu prevedea de fapt drept de folosinta excusiva. Adica oricine avea dreptul de acces la luciul apei, la scaldat, la plaja etc. In acel caz a fost in ordine cronologica intai un abuz si apoi o crima, iar vinovatul a fost concesionarul baltii:  Alex Radulescu.

Filmul conflictului:
http://stiri.acasa.ro/social-125/impuscat-cu-sange-rece-88439.html

catab

Domnilor, vad ca s-au incins un pic spiritele, ca asa-zisa "lupta antibraconaj" a intaratat atmosfera prieteneasca a acestui forum, asa ca indraznesc sa va intreb.....: oare nu e braconajul doar o mica parte a unui flagel cu multe fete pe care-l avem in sange noi romanii?   Pentru ca daca saracia e cauza si hotia si  coruptia sunt efectul, cum credeti ca o sa se ajunga la extirparea flagelului atata timp cat se pare ca cei care trebuie sa aplice legea de fapt se bucura de "beneficiile" ei.
            Eu cred ca atata timp cat fiecare din noi avem tendinta de a ne facilita drepturi si beneficii dand spaga ( si aici cu totii stim exemple din domenii foarte diferite), si tot asa avem si "mancarici" in palma cand ni se ofera , iertati-ma, dar nu se va schimba nimic.
           Si cu toate astea, ori cineva vrea sa arate ceva, ori Romania a inceput sa se schimbe, pentru ca prea multe arestari vedem in ultimul timp in randul celor cu "drepturi" multe.  Amin!

ionpescarul

Citat din: catab din Decembrie 18, 2014, 04:16:29 PM

Domnilor, vad ca s-au incins un pic spiritele, ca asa-zisa "lupta antibraconaj" a intaratat atmosfera prieteneasca a acestui forum, asa ca indraznesc sa va intreb.....: oare nu e braconajul doar o mica parte a unui flagel cu multe fete pe care-l avem in sange noi romanii?   Pentru ca daca saracia e cauza si hotia si  coruptia sunt efectul, cum credeti ca o sa se ajunga la extirparea flagelului atata timp cat se pare ca cei care trebuie sa aplice legea de fapt se bucura de "beneficiile" ei.
            Eu cred ca atata timp cat fiecare din noi avem tendinta de a ne facilita drepturi si beneficii dand spaga ( si aici cu totii stim exemple din domenii foarte diferite), si tot asa avem si "mancarici" in palma cand ni se ofera , iertati-ma, dar nu se va schimba nimic.
           Si cu toate astea, ori cineva vrea sa arate ceva, ori Romania a inceput sa se schimbe, pentru ca prea multe arestari vedem in ultimul timp in randul celor cu "drepturi" multe.  Amin!

Sa traiti la maxim,parerea mea,luati-o mai de la capat ,saracia nu e cauza ,ci saracia e efectul unor politici de desfintare economica a unei tari.hai sa comprimam putin lucrurile,pentru ca ,atunci  cand lucrurile sunt intinse la nivelul unui continent ,sunt prea departe si nu prea le intelegem. Haideti sa comparam Europa cu o strada  de la noi ,ex ,23 August din Ploiesti ,unde sunt deschise pe o lungime de 300m vreo 8 magazine de piese auto ,au fost si vremuri de varf cand pe aceiasi strada dar pe lungime de vreo 600m erau vreo 15 magazine de piese auto,hai sa lasam deoparte faptul ca daca vedem ca unu face o afacere si ii merge o incercam si noi (sau altfel spus ,la noi e ca la pescuit ,daca prinde unu ,ne ducem peste el si bagam undita langa el ,sau aruncam lansetele peste el) deci nu asta vreau sa spun ,vreau sa spun ca toti patroni la magazinele astea ,spera sa dea faliment vecinul ,pentru ca asa va avea el clienti mai multi.Asa au sperat si BOSII  de pe strada Europa ,numai ca aia au reusit sa scape de restul ,vreo 2,3 BOSII mai cu cojones  iau preluat sau iau desfintat pe restul care vindeau piese auto ,(Romani,Bulgari,Albania,Unguri,Cehi,Slovaci,Iugoslavi,Tarile Baltice ,mai nou,se incearca cu moneda democratiei sa puna la pamant si Ukraina) ,ASTA E CAUZA...................
Efectele sunt ce vedem,hotii,braconaj,talhari ,prostitutie,,coruptie la cel mai inalt nivel pe viata si pe moarte,foame,emigrare,copii abandonati ,famili destramate.
Infractionalitatea europeana e dominata de emigranti din tarile foste comuniste,,DE CE ? Pentru ca BOSSII care au ramas , ne-au oferit in schimbul democratiei ,un plan de redresare economica ,,,mai pe romaneste un plan de lichidare economica si asa ne-am transformat din vanzatori de piese auto !!! IN CONSUMATORI,nu mai producem ,CUMPARAM,nu mai muncim la noi ,MUNCIM LA EI ( Vali zice ca e bine asa ,asa o fi ,depinde la ce te raportezi)
Politicieni care ne conduc,au executat planul celor cu cojones de pe strada 23 August,suplimentar ,le mai da si toate resursele strategice aproape gratis.Iar noi ii dam like lu Lavinia  ,ca lupta impotriva braconajului.Nu plang dupa comunism ,dar trecerea la democratie si la calitalismul asta da panarama ,ne-a costat demolarea completa a economiei si vinderea tuturor resurselor acestei tari pe nimic (niste comisioane luate de politicieni).Poate vad multi treburile astea,sau poate uni nu vad decat pana la cozorocul sepci si nu inteleg nimic ,dar majoritatea par a fi  indiferenti ,apatici ,nu zic ,acu sa punem mana pa topoare,dar macar sa stim adevarul ,pentru ca raul e facut ,nu ai ce sa mai repari.Acum suntem complet la mana lor,Daca vor sa vina sa deschida o fabrica(ca pe ale noastre le-am demolat) ,le pupam picioarele.

Ati pomenit de arestarile din ultimul timp,de la Nastase incoa
Multa lume spune ca e mana lui basescu ,care vrea sa scape tara de corupti,dar totodata multi  sunt nedumeriti ,
Ma dar cum dracu ,ca la bagat si pe fracsu in puscarie ,cum vine asta?
Matale cum crezi ca vine treaba asta?

ghrt

Ştiu un caz în care proprietarul bălţii a încercat, împreună cu şeful de post, să oprească braconierii. Au scăpat de bătaie, dar s-a ales cu cauciucurile tăiate la maşină. Şefii şefului de post l-au mutat pe ăla disciplinar că nu avea voie să se bage. Procuratura le-a plâns pe umăr braconierilor. Instanţele (judecătoria şi tribunal) i-au exonerat pe braconieri de orice răspundere, deşi fuseseră prinşi cu plasă monofilament şi aveau cazier cu tâlhărie.
Explicaţia este că bulibaşa decarta constant pe unde era nevoie.

ionpescarul

Citat din: Vali din Decembrie 17, 2014, 01:30:23 PM
In momentul cand alunecam in discutii politice se duce naibii totul.

Treaba e simpla: daca fiecare braconier s-ar gandi "ba, ia sa-mi pun eu mintea la contributie si sa fac altceva, ca vad ca nu mai merge cu pescuitul", problema ar fi pe jumatate rezolvata. Dintre vecinii mei mai tineri, sunt cativa care au plecat afara la muncit cu carca, deci se poate.
Problema sunt cei din Delta, obisnuiti la bani multi - mai hienesc niste turisti, mai baga o plauca etc. Pe astia e important sa-i desfiintezi, ca si pe aia din zona Giurgeni. Oriunde e zona intinsa si greu de acoperit de organ, acolo e raiul braconierilor.

Citat din: ionpescarulTu faci parte din cei  2,3,4 % care au reusit sa isi asigure un venit din alte surse ,ii poti condamna pe restul ca nu au gasit alta cale?

Acum 24 de ani cand ma urcam la ora 1 in conventie sa merg la munca in combinat, eram ciuca mistourilor smecherilor care curgeau la plaja. Acum mi se adreseaza cu "domnu Vali, nu dai si tu un rachiu?" sau "domnu Vali, n-ai si pentru mine ceva de munca?"
In timp ce eu mesteream pe vremuri la barcaze si-mi luam mistouri "uite-l ba si pe nebunu ala cu barcile lui", romanii aia o duceau numai intr-un chef, erau miez, pe val, aveau peste.
Cine nu i-a lasat sa-si caute alternative? Eu? Guvernul? UE si SUA?

Vali ,din pacate ,consecintele astea pleaca de la politica , acu 24 de ani cand tu te duceai la combinat ,iar aia prindeau peste,erau pe val ,planul de demolare a economiei era pornit .Da ia zi matale,pana in 1989 ,aia de prindeau peste ,erau tot pe val
Eu cred ca erau pe alt val ,pana in 89 PRODUCEAM ,iar aia de'prindeau peste ,aveau treaba pe la combinat la Galati.,dupa 89 , usor usor am inchis portile tuturor fabricilor si am devenit ,piata de desfacere a vestului ,mana de lucru ieftina ,carne cruda la bordele, etc

Vali

Nea Ion, cand am sa am timp am sa-ti povestesc cat de oribila era viata inainte de '89 pe aici, si la pescuit, si la alte "joburi". Degeaba mergea (artificial) economia socialista, daca lumea murea de foame. Lumea nu mananca fonta, otel sau vapoare, si pe vremea aia mancarea era cel mai important lucru in Romania. Dar mai bine revenim la braconaj.

Acum ceva ani, a venit la mine vecinu' Vasile tiganu', cu care am crescut si am braconat pe vremuri. Mi-a spus sa-l invat cum sa faca un aparat de bagat sfoara pe sub gheata, in loc de iglitza. Pentru cine nu stie, iglitza e o prajina lunga, care se impinge pe sub gheata dintr-o copca in alta, ca sa traga sfoara cu care se trage apoi plasa sub gheata.

I-am explicat cum sa-si faca un submarin cu telecomanda, care sa alunece cu 2 sanii pe partea de dedesubt a ghetii. Am mai scris despre asta pe aici, acum 2 ani. Vasile are job in Germania, castiga bine, dar a ramas cu damblaua asta a pescuitului. Iarna cand n-are treaba pe afara, mai pescuieste pe sub gheata, de hobby si exclusiv pe Brates, care si asa e lasat in parasire.

Treaba e ca l-au vazut hotii cartierului, si m-am trezit cu ei la poarta "fa-ne ba si noua un rahat din-ala, ca vrem sa dam bufu' la Gheorghe la bazine", adica la helesteele centrului de cercetari piscicole. Abia am scapat (cu greu) de ei, le-am spus ca nu vreau sa ma trezesc cu garda la usa. Bineinteles ca asta nu i-a oprit sa bage iglitza pe sub gheata si sa-i fure reproducatorii lui Gheorghe. Din cauza asta si Gheorghe, un inginer piscicol capabil si inimos, s-a lasat de bazine dupa o viata de munca, si acum sta linistit la acvariile de la muzeul de stiintele naturii.

De-a lungul timpului s-au intamplat si crime pe balta, odata un baiat de la o firma de paza a fost taiat in femurala de 2 frati braconieri, si pana sa ajunga salvarea a murit din cauza hemoragiei. De mai multe ori s-a rupt gheata sub braconieri, si cand imi fac alergarea de dimineata pe malul baltii, trec pe langa crucile celor care au murit, ori inecati, ori de la socul termic. Cam astia-s oamenii cu care vrea sa se lupte gagica aia, si stai ca inca nu i-a cunoscut pe-alde chimistu' si celelalte personaje din Delta.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Nicolai

Oameni buni, dreptate are si nea Ion, dreptate are si Vali.
E tare greu sa ne mai facem bine. Exista o multime de cauze si vinovati ca am ajuns aici.
Dar cel mai mare vinovat sunt "eu". Eu ca sunt lacom si vreau masina tare, eu ca sunt lacom si vreai vila mare, eu ca sunt lacom si vreau bani multi, eu ca sunt lacom si vreau sa-mi trimit copilul pe la nu stiu ce scoli straine, s.a.m.d.
Cei cu "cojones" nu fac decat sa se foloseasca de lacomia noastra si ne prind ca pe pesti, cu cateva rame si ceva viermusi.
Daca eu n-as fi lacom atunci bancherul(camatarul) strain moare ca eu n-am nevoie de creditul lui, moare si cel cu mertzanele si cel cu piesele auto.
Intr-adevar si eu am doza mea de prostie, asa ca n-am nimic cu prostii, dar cu lenesii si hotii... cam greu ma compatibilizez.
Doamne ajuta si Sarbatori frumoase.

ps:daca treceti prin Tulcea de sarbatori, dati un semn ca fac eu cinste cu una mica, sa ne mai spalam amaru' din suflete.

Betto

Sambata trecuta, in amiaza mare, mi-am incurcat elica de doua ori in setci monofilament, am gasit si laturi pentru mistreti, este strigator la cer cat jaf, cat braconaj se face. (plasele le-am taiat, si laturile le-am saltat)
Acest fapt m-a enervat la culme. De aceea;
Sustin infiintarea asociatiei.
Cu siguranta scopul este nobil, implementarea masurilor anti-braconaj vor fi grele, chiar foarte dificile, dar din cat observ eu, adevaratul razboi se va duce cu opulenta celorlalti cateva zeci de mii sau poate sute de mii de pescari (la nivel de tara) care vor face tot ce le sta in putinta de a sabota orice masuri de combatere a braconajului. Trebuie lucrat cu mentalitatea, si atata timp pana cand nu se vor face cunoscute avantajele activitatilor asociatiei, aproape deloc nu se va dori acest lucru. Pana in prezent, prin toate masurile luate, impuse de catre institutiile statului, nu a avut de castigat decat statul, totul fiind in detrimentul pescarilor.
All truth passes through three stages:
   First, it is ridiculed;
   Second, it is violently opposed; and
   Third, it is accepted as self-evident.
(Arthur Schopenhauer)

"_Lavinia Ghedan: Daca faceam un grup al braconierilor si prezentam doua-trei metode mai inedite de braconaj astazi grupul avea 10 000 de distribuiri si cel putin 50 000 de membrii. Ma uit la numarul pescarilor interesati de un proiect antibraconaj si antipoluare a unei viitoare asociatii care nu ii va costa nimic pe pescari, nu vor avea decat de castigat din asta si sunt de-a dreptul uimita. Abia daca sunt cateva sute interesati de asta, cu toate ca eu pe paginile mele am in total peste 18 000 de fani pescari. Acesta sa fie adevarul in Romania fratilor?
_Betto: ,,...un grup al braconierilor..." , este o idee geniala!. In ideia ,,Lucrului bine facut", constituirea, infiintarea unui O.N.G, a unei asociatii a apararii drepturilor braconierilor (pescarilor), ar fi o afacere de succes. Numai daca ar cotizeaza fiecare cu cate 2-3 pesti, s-ar aduna sute de tone. Braconajul, (ca si furatul la romani), este o traditie, este un sport national. Traditiile dispar doar in negura timpurilor!.
_Lavinia Ghedan Futui... cat adevar ai in ceea ce spui.
"

Dau dreptate tuturor, totdeauna adevarul e pe undeva la mijloc. Daca in tarile occidentale s-a facut ceva in acest sens, mai devreme sau mai tarziu se va intampla si la noi. Fie ca dorim sau nu, vom trebui sa ne supunem deciziei majoritatii.

Pentru a lupta contra braconajului, trebuie in afara de strategie, o echipa de oameni bine antrenati, tip S.W.A.T.,
...deasemenea trebuie sa ai o tehnica superioara fata de adversar.
Ideia mea, este cu asa ceva s-ar face fata .   =>>

https://www.youtube.com/watch?v=iVe_m_zXbDk

Ar fi moartea, pentru bracunieri. Cu o sincronizare buna aer-sol ar fi solutia perfecta. Surpriza si luarea prin surprindere si o strategie buna, ar fi o solutie de succes. In prohibitia generala, cand pescuitul este interzis cu desavarsire, adunati toti, confiscate barcile , motoarele, sculele, pestele si incatusati. Cat despre ,,electricieni", astora le trebuie bagata teava armei pe gat, luati de cate un picior, ridicati la 1000 de metri si facuti scapati. Sunt acum solutii tehnice mult mai avansate incat sa poti urmari traseul pestelui prins, fara sa te expui in lupta corp la corp cu braconierul intalnit. Astfel in cativa ani braconajul industrial va fi decimat.

Rumpi

Nu ma mai pot abtine asa ca scriu.
De ce oare de cand ma stiu eu cand e vorba de braconaj aud tot aceleasi lucruri de toata jena. Mentalitatea, greutatea urmaririi terenuLui, etc.
Ca orice alta forma de criminalitate si braconajul se combate pe doua cai, una sociala sui una legala. Social comunitatea trebuie sa ostracizeze practica. Adica nu cumparati peste braconat, nu intretineti relatii sociale cu braconierii sau cu anturajul lor. Daca stiti ca cineva braconeaza, denuntati. Dupa cum zic americanii pe toate gardurile "See something, say something!"
Organele statului au metodele lor clasice de prins braconieru, nu trebe ssa fuga dupa el prin balta. Il aresteaza fara probleme in parcarea satului cu obectu delict in punga, ca doara de aia exista informatori, tehnica operativa, si lucratori cu ochiu si urechea.
Cam la asta se rezuma toata problema. Daca vreti se poate discuta de ce fenomenul exista in continuare, de la simpla saracie a celui care vrea sa economiseasca un leu la kilu de peste pana la eventualele decizii macrosocialeconomice ale statului. Dar asta nu schimba cu nimic urmatoarele puncte:
1. Braconajul e o problema locala si neimportanta pentru majoritatea romanilor.
2. Pe lista de probleme dr rezolvat a guvernantilor coada e lunga si braconaju la urma.
3. Din punct de vedere ecologic disparitia catorva specii nu va insemna sfarsitul deltei. Va insemna doar sfarsitul deltei pe care o stiati. Dar asta nu ar fi prima data cand ecosistemul deltei se schimba in urma influentei umane. Ca unora nu ne place e altceva. Altii vorbeasc de progres si se refera la acelasi lucru.