securitatea/securizarea ambarcatiunii

Creat de darius, Ianuarie 19, 2015, 09:12:51 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

darius

Buna seara tuturor

Asa cum am descris aseara (pe un alt topic) am achizitionat o proprietate in Delta la Caraorman. Desi prima mea optiune a fost dintodeauna loc. Crisan, motivul acestei decizii a fost dat de diferentele mari de preturi- constructiile cam de 4 ori mai ieftine iar terenurile de cca 6-7 ori.
Singurul neajuns este ca la/in bazinul Caraorman barca nu este in siguranta, sansele de a disparea (cu motor si accesorii) fiind foarte mari. Nu se intampla acest lucru acum 10 ani. Din discutiile avute cu batranii satului se pare ca o noua generatie de tineri talibani , se ocupa de astfel de potlogarii.
Am auzit ca la Chilia Veche o eventuala dorinta de a exporta barca si  motorul in Ucraina, devine imediat realitate .... pe timpul noptii, evident.
Cum am descris recent, sunt nevoit ca la fiecare iesire, sa transport cu un peridoc mic,artizanal ambarcatiunea la bazin pe o distanta de cca 700 m. Poate nu pare un efort considerabil .... si totusi este. cara peridocul pe fasiile de nisip numite ulite, pe langa sinistrele blocuri ceausiste, lasa barca la apa , peridocul unde poti..... te intorci ... cauti si aduci peridocul (tentant de altfel pt valoarea fierului vechi) .... ridica barca s.a.m.d.
M-am gandit la un moment dat sa discut cu primarul din Crisan (Caraormanul apartine de Crisan) autorizarea  constructiei si amplasarii  unui mic ponton , pe piloni sau pe flotoare. Ulterior, realizand ca in timpul iernii bazinul ingheata (deoarece curentul este inexistent) si ca actiunea ghetii va deteriora urat pontonul ... am renuntat

Ma gandesc totusi la solutii care ar putea sa-mi permita sa las barca pe malul bazinului in conditii de siguranta (pe perioada sejururilor mele acolo ... 4-5 iesiri pe an de minimum o saptamana)

astept din partea dvs pareri si sugestii

Va multumesc
Darius

bradutzu

o varianta care nu te fereste totusi de furt este monitorizarea GPS!
am un amiic care are instalete cate un modul in barca si in motor si le vede de acasa unde sunt! dk dispar stii unde sa le gasesti!
dk nu stie nimeni ca le ai nici nu se gandeste sa le caute sa le dezactiveze! :P
Sa auzim numai de bine!

gvincentiu

Si daca vezi ca pleaca "singurele" tiptil în Ucraina, ce faci? Trimiti un email?
Singura varianta e sa-ti faci un renume, astfel incât să nu aibă nimeni curajul să pună mâna pe ele. Vorba se duce ...
Ganduri bune !

darius

Oricum, daca cineva VREA sa fure ..... va fura, indiferent de modul in care securizezi barca, pe mal sau la ponton.
legat de renume, e greu de facut , mai ales in acea zona. indiferent ce faci, cine esti ..... tot venetic ramai, in opinia lor; un venetic ce-si permite sa vina atat de des in delta.

Ca proiect de viitor, poate pt 2016,2017 , in conditiile in care posibilitatile mele profesionale o vor permite si , in acord cu familia .... ma gandesc sa oficializez prezenta mea acolo si sa ma "stabilesc" pentru cateva luni/ an in sezon.
Din ratiuni ce tin de convingerile mele (ecologiste) voi infiinta o asociatie/fundatie ce va avea ca principal scop ecologizarea zonei.
Poate, avand acest statut, in acea comunitate, voi fi ferit de mushahedinii zonei   ;D

Florio

Buna Darius, am vazut subiectul de cand l-ai deschis...n-am participat la el fiindca nu vad o rezolvare.
Dimpotriva, am sesizat efectul bulgarelui de zapada:
-petrecand mai mult timp in delta, cheltuielile de inchiriere ar impune deci o ambarcatiune proprie.
-Ambarcatiunea va trebui pastrata intr-o proprietate (pe care te felicit ca deja o detii :) ) si astfel mai apare o investitie.
-Totusi e bataie de cap cu transportul pana la apa si, astfel mai apare necesitatea unei investitii: un ponton. El vine la pachet cu autorizatie, loc de amplasare, mentenanta ....
-Peste toate troneaza nesiguranta: orice poate disparea fiindca unii localnici au manutele lipicioase. Oricum trebuie platit un localnic sa aiba grija de tot ce ai acolo cat timp esti plecat.

Avand in vedere cele 4-5 iesiri pe an(a cate o saptamana), personal ma gandeam cat merita investitia. E aceeasi poveste ca achizitionarea unui velier: daca petreci mai putin de doua luni pe an la bord, nu merita investitia. E mai simplu si mai ieftin de inchiriat.

Pentru tine, in opinia mea, cea mai simpla varianta ar fi fost o ambarcatiune usoara, de tinut intregul sezon in delta, in gospodaria unui localnic. Poate un RIB, poate o gonflabila, poate o barca din aluminiu. Usor de lansat si recuperat (pentru cate o saptamana, merita), costurile raman doar cele  de depozitare la localnic.
  Un alt avantaj ar fi ca poti schimba de la an la an localitatea, nu esti legat doar de locul in care detii proprietatea.

Vali

Stiu de la frate-miu de o intamplare cu caraormei, care a fost data si in ziar: erau unii beti din Galati, cu barca si cu femeile dupa ei. S-au intalnit cu un barcaz de caraormei tineri, si au inceput sa se incordeze unii la altii. Galatenii cica "ia hai ba pe mal daca va tine instrumentu". Au coborat pe mal cu totii, si dupa ce caraormeii au maturat pe jos cu galatenii, le-au batut si femeile pe saturate. Asta arata bine ce "fauna" se gaseste in zona.

Subiectul topicului e foarte important, cu toate ca solutii sanatoase nu sunt prea multe. In vara lui 2013 era cat pe ce sa-mi fie furat un motor Suzuki de 15 CP/4T de pe o salupa care a stat o singura noapte pe peridoc in fata casei mele. Motorul era prins cu suruburi pe oglinda, avea guvernare si mansa, iar dimineata am gasit suruburile desfacute si cablurile taiate cu clestele. Norocul a fost ca hotul nu era "profesionist", si n-a stiut sa taie cum trebuie cablul de guvernare, dar oricum l-a facut inutilizabil. Asa ca a trebuit sa inlocuim oricum toate cablurile, inclusiv cel electric, ceea ce a insemnat o cheltuiala serioasa.

Culmea e ca, prin relatiile pe care le am in cartier, am aflat si cine a fost hotul: era un balaur de vreo 20 de ani, care a mai furat motoare, dar mici, si care periodic pleca din tara, ca sa i se stearga urma. Cel mai misto a fost cand l-am gasit pe respectiv pe facebook, unde isi cultiva omul imaginea de macho. Bineinteles ca n-am intrat in contact si n-am avut ce sa-i facem, dar ne-am pus in garda si i-am pus si pe altii. Oricum, a fost destul de socant sa trec prin experienta asta, de a incerca cineva sa fure un motor chiar din fata casei unde stau de o viata.

Anul trecut am fost foarte aproape sa dam de hotii altor motoare, inclusiv cel al unui bun prieten. Informatia a fost scapata tot de un balaur, cica "are cineva cutare motoare de vanzare". Insa respectivii au mirosit ca suntem pe urmele lor, si s-au dat complet la fund.

Am un prieten la Siret care pescuieste profesionist, cu licenta si scule autorizate, caruia in ultimii ani i-au fost furate de minim vreo 2 ori motorul si barca. A tot umblat pe la garda, intr-un rand hotii au fost prinsi si incarcerati, dar motorul a disparut oricum in neant.

Am sa scriu mai tarziu si despre unele solutii antifurt pe care le mai aplica lumea la noi, cu toate ca sunt baieti mult mai cunoscatori in acest segment. Oricum, la mine cel mai bun antifurt este sa nu las niciodata motorul pe barca :). Dar asta bineinteles ca nu se poate aplica decat pana la o anumita dimensiune a motorului.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Florio


bradutzu

Citat din: gvincentiu din Ianuarie 19, 2015, 11:36:56 PM
Si daca vezi ca pleaca "singurele" tiptil în Ucraina, ce faci? Trimiti un email?
Singura varianta e sa-ti faci un renume, astfel incât să nu aibă nimeni curajul să pună mâna pe ele. Vorba se duce ...
Sa stii ca de la scurta s-au furat intr-o noapte 4 barci si au ajuns in Ukraina! in 2 zile au fost inapoi asa ca se poate........
Sa auzim numai de bine!

Alex1958

Salut,
Bazinul din Caraorman are dezavantajul ca nu locuieste nimeni in preajma lui.Si celelalte locuri de lasat barca sunt deasemenea departe de casele locuite.
La Crisan, unde toate casele au ferestre spre bratul Sulina n-am auzit de furaciuni- desi totdeauna verificam cu gazda.
Asta toamna toate barcile erau lasate cu motoarele pe ele.
Ai putea sa apelezi la cele doua pensiuni de pe Litcov, la Nea Milut sau cealalta din fostul sediu al statiei de reproducere care are si canal de acces prin spate- mergi pana acolo usor cu o bicicleta, treci canalul si esti in barca. Aia au si caini care dau alarma cand umbla careva pe la barci.
Pe de alta parte Caraorman e o societate mica si relativ izolata toata lumea stie ce face toata lumea. Deci cea mai buna solutie este sa te afirmi pe acolo si sa dovedesti ca "stii" si tu cine cu ce se ocupa.
Alex

darius

Multumesc pentru interesul acordat

in situatia in care ma voi "aseza" acolo, asa cum imi doresc, 6 luni pe an, lucrurile se vor schimba. malurile bazinului caraorman permit (cu autorizatie) constructia unui mic padoc, mai ales pe malul de est.

Eu m-am gandit la posibilitatea sau la unele metode de a face imposibil furtul ambarcatiunii de la malul apei.
Dar unde-s pradatori .... prada tremura ...

Este frustrant insa sa observi lipsa de preocupare a autoritatilor din zona  in cazurile de furt. Am un amic la Crisan care a construit o pensiune. L-a costat o avere transportul pe apa al materialelor de constructie. dupa ce a descarcat materialele, in curtea proprie (ciment, var , tevi PVC de 6 m,fosa septica , sindrila bituminoasa , cherestea etc) s-a trezit, dupa o noapte de absenta, cu ograda goala. Nici in ziua de azi nu se stie cine-s hotii. E adevarat ..... poti ascunde aceasta prada foarte usor in zona. chiar nu sare-n ochiul nimanui.  "operatiunea"  a avut loc toata noaptea iar prada nu incapea intr-un barcaz.

Darius




bradutzu

din pacate furtul este un fenomen care ia amploare din ce in ce mai mult!
mie acu vreo luna mi s-au furat oglinzile la masina!
da doamne sa il prind vreodata pe ala in timpul operatiunii ca va promit ca il indes in carcasa oglinzii si va pun pozele sa le vedeti!
Sa auzim numai de bine!

mariusm piesenoi111

Salutare
Ăsta era și preocuparea și grija mea, de fapt ăsta e motivul pentru care am renunțat la a cumpara un Suzie de 20CP nou.
Am încercat sa asigur barca dar am fost refuzat pe motiv ca barca mea e pneumatica (chiar dacă costa cât câteva de fibra la un loc).....dar....doamna al cărui contact îl scriu mai jos mi-a spus ca dacă barca era din orice alt material (fibra, lemn, Al etc.) se putea asigura fără griji.  Contactul este:
Maria Andronic 
Inspector Coordonare

Sucursala Unirea 
Agentia Victoria


 

B-dul Al. I. Cuza, nr. 5A,

Bucuresti, Sector 1
Telefon: (+4021) 319.67.73/74 
Fax: (+4021) 312.93.43 
Mobil: (+40) 0746.158.928

E-mail: maria.andronic@omniasig.ro 
www.omniasig.ro

Rugaminte:
dacă vorbești cu ea și rezolvi ceva da și noua de știre sa vedem ce, cum și cât.





darius

Citat din: Florio din Ianuarie 20, 2015, 07:54:25 AM
Buna Darius, am vazut subiectul de cand l-ai deschis...n-am participat la el fiindca nu vad o rezolvare.
Dimpotriva, am sesizat efectul bulgarelui de zapada:
-petrecand mai mult timp in delta, cheltuielile de inchiriere ar impune deci o ambarcatiune proprie.
-Ambarcatiunea va trebui pastrata intr-o proprietate (pe care te felicit ca deja o detii :) ) si astfel mai apare o investitie.
-Totusi e bataie de cap cu transportul pana la apa si, astfel mai apare necesitatea unei investitii: un ponton. El vine la pachet cu autorizatie, loc de amplasare, mentenanta ....
-Peste toate troneaza nesiguranta: orice poate disparea fiindca unii localnici au manutele lipicioase. Oricum trebuie platit un localnic sa aiba grija de tot ce ai acolo cat timp esti plecat.

Avand in vedere cele 4-5 iesiri pe an(a cate o saptamana), personal ma gandeam cat merita investitia. E aceeasi poveste ca achizitionarea unui velier: daca petreci mai putin de doua luni pe an la bord, nu merita investitia. E mai simplu si mai ieftin de inchiriat.

Pentru tine, in opinia mea, cea mai simpla varianta ar fi fost o ambarcatiune usoara, de tinut intregul sezon in delta, in gospodaria unui localnic. Poate un RIB, poate o gonflabila, poate o barca din aluminiu. Usor de lansat si recuperat (pentru cate o saptamana, merita), costurile raman doar cele  de depozitare la localnic.
  Un alt avantaj ar fi ca poti schimba de la an la an localitatea, nu esti legat doar de locul in care detii proprietatea.

asa este...... la o privire mai atenta .... investitiile mele acolo nu se justifica. casa, lotca .... 2 motoare si ceva bugete pregatite pentru noi investitii
Cum am afirmat si mai sus intentionez ca in anii urmatori sa ma stabilesc in delta; la inceput cateva luni pe an si incet, incet, pe masura ce voi pune la punct, dupa gustul meu, proprietatea din caraorman si ma voi preocupa de proiectul meu ecologic, in acea zona, voi ramane cel putin 10 luni pe an. Imi doresc ca la pensie sa fiu vizitat acolo de nepoti  ;D

Darius

bradutzu

sa traiesti sa ti le'nplinesti
mai suntem cativa cu visul asta si ar fi o buna inspiratie sa vedem ca l-ai realizat!
Este o zona superba. Vara trecta am facut si e 2 iesiri la Rosu, inainte sa sparga plarul. Este adevarat ca s-a spart si al II-lea plaur? care bloca intrarea in Rosu?
succes
Sa auzim numai de bine!

Florio

Citat din: darius din Ianuarie 20, 2015, 04:46:35 PM
asa este...... la o privire mai atenta .... investitiile mele acolo nu se justifica. casa, lotca .... 2 motoare si ceva bugete pregatite pentru noi investitii
Cum am afirmat si mai sus intentionez ca in anii urmatori sa ma stabilesc in delta; la inceput cateva luni pe an si incet, incet, pe masura ce voi pune la punct, dupa gustul meu, proprietatea din caraorman si ma voi preocupa de proiectul meu ecologic, in acea zona, voi ramane cel putin 10 luni pe an. Imi doresc ca la pensie sa fiu vizitat acolo de nepoti  ;D

Darius

Succese!
In cazul acesta nu trebuie sa te gandesti la costuri, ci la faptul ca ti-ai cumparat o noua viata, o sanatate si o tinerete !