sfat elice 4 pale

Creat de adygyb, Februarie 08, 2015, 04:51:21 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

adygyb

Buna ziua dragi colegi!Va urmaresc de ceva vreme-din umbra-si as dori un sfat,o mana de ajutor.Am in dotare un motocruiser de vreo 6,20 m si un motor Yamaha de 100 cp din 2006 cu care impreuna cu familia mea iesim in Delta ori de cate ori timpul ne permite.Partea frumoasa este ca barca are suficient spatiu si dotarile necesare pentru a locui pe ea asa ca...acolo unde ne prinde noaptea acolo ne oprim si innoptam. Regimul de deplasare in aceste conditii este unul in regim de deplasament iar la o turatie de 3300-3400 rpm ating o viteza(in aval) cam de 16-17 km/h probabil cu un consum de 10-12 l/h.Intrebarea este daca as pune o elice cu patru pale as obtine o crestere a vitezei?sau obtin aceeasi viteza dar cu regim de turatie mai mic si implicit cu consum mai mic?Elicea care o am acum este cu trei pale si pasul de 15...Adevarul este ca as dori sa ajung macar la un 22-25 km/h...daca este realizabil  ;D. Va multumesc anticipat pentru sfaturi!

Fritz

Salutari si bine ai venit pe acest forum.
Toti vrem viteza dar nu vrem sa recunoastem asta... Cica de fapt vrem ,,consum redus"...sau ma rog ,,rezonabil".  ;)
  In primul rand daca vrei o crestere vizibila in viteza si implicit o micsorare a consumului in raport cu distanta parcursa trebuie sa usurezi barca.  Ai o barca de glisare ..care nu gliseaza ca este prea incarcata.
In general barcile gliseaza la un raport de 20kg/cal putere ...maxim 30kg/cal ...dar aici conteaza si forma carenei.  A ta are forma de glisare 100%.
La 100 de cai ...din care folosesti in regim de croaziera 75 ...ar trebui ca deplasamentul total al ambarcatiunii sa fie 1500 ..2000 kg.  La acest deplasament vei glisa decent. Scoate din barca tot ce nu ti-a folosit...tot ce atarna la cantar ...Nu e problema elicei. Elicea de viteza e in 3 pale si un pas mai mare...Nu-ti trebuie ...ca motorul nu poate mai mult. Elicea de tractiune are 4 sau 5 pale dar pas mai mic. Merge mai incet ...dar trage mai tare. Nu cred ca vrei s=o transformi in remorcher.  E ca la masina....Vrei sa urci...ii dai a doua ...Vrei sa alergi ..a 4-a ...Daca ai masina usoara ii dai a 5-a ..sau chiar a 6-a. Usureaza barca !

adygyb

Salut Fritz si multumesc mult pentru raspuns!Din cate am "simtit" eu barca, nu cred ca o fac sa gliseze cu motorul de pe ea...Eventual daca sunt singur si fara bagaje.Mai tot timpul suntem cam 3-4 adulti+bagaje asa ca chiar daca as mai usura-o tot nu va glisa.Ea la origine a avut motor inboard de cel putin 150 cp...Nu tin neaparat sa gliseze-cu toate ca stiu ca  in glisare barca are consumul cel mai mic- dar macar sa mai obtin ceva viteza.Am facut vreo 8-9 ore de la Sf.Gheorghe la Tulcea...

Fritz

Incearca sa lasi acasa tot ce nu ti-a folosit la ultima iesire. Pune-o pe un cantar auto ,,tara"...inainte si dupa.
Peridocul stii cat are ...ca e trecut in talon. Esti din Bucuresti ? Barca are forma buna de glisare. Parerea mea e ca e supraincarcata.  Eu zic ca va glisa...

ss

Acolo-i o problema, barca aia TREBUIE sa gliseze cu 100 cp! Ori sunt multi cai morti, ori motorul e montat aiurea, n-are cum sa aibe 2 tone pe barca asta!!!

Fritz

:)  Da .. din pacate cam asa stau lucrurile. @ SS a mirosit c-ar fi cativa cai morti ...Eu am zis ca ar fi cateva Kg in plus... E foarte posibil ca motorul sa nu-si faca treaba...De exemplu ...un motor de 40 de cai in 2 cilindri ...cu garnitura de qiuloasa impuscata la un cilindru ...merge ca un 15 cai ...nu ca un 20 (jumatate)...caci acel cilindru functioneaza ca un compresor...fara aprindere.
  Deci SS a sesizat o situatie foarte plauzibila in acest caz...Motorul nu ,,are toti caii acasa " !!! Da ! Asta ar trebui verificat in prima faza ! Motorul.

bradutzu

ma bag si eu in discutie: sa nu cumva sa bolboroseasca apa din spatele oglinzii!
sigur are cisma care trebuie?
Sa auzim numai de bine!

Fritz

da ..ar fi bune si cateva poze cu barca pe peridoc ...Dar nu cred ca lungimea cizmei e cauza...
E buna ramarca...

Gabytzu

Salutare ,
Asta vara am intampinat si eu o progblema de genul acesteia . Dar am gasit problema verificand pasul si diametru elicii . Mergeam cu barca ,  motorul la 5000 d ture 2 pers s barca goala si nu glisa deloc .  Era diametrul prea mic al elicii . motorul e suzuki 50 cp 4t .
Numai bine

ziuamarinei

Citat din: Gabytzu din Februarie 08, 2015, 10:17:38 PM
Salutare ,
Asta vara am intampinat si eu o progblema de genul acesteia . Dar am gasit problema verificand pasul si diametru elicii . Mergeam cu barca ,  motorul la 5000 d ture 2 pers s barca goala si nu glisa deloc .  Era diametrul prea mic al elicii . motorul e suzuki 50 cp 4t .
Numai bine

Poti sa-mi spui ce pas si diametru ai avut initial si cu ce valori mergi acum?
Barca e cea din avatar, pare un Nufarul de la Dunarea Nautica?

Gabytzu

era o elice de mercury  diam.10 x 14 Si acum folosesc o elice de 11.4 diam. X 14(15 doar la incarcatura mare 4 pers si bagaj  ) .

Gabytzu

Da barca e Nufarul de la Dunarea Nautica

Fritz

La incarcatura mare trebuie sa folosesti elice cu pas mai mic .  Incearca pas de 12 sau maxim ..13 ...nu 15 !!!
  Cea cu pas de 15 e de viteza.  Incearca 11 5/8 x12  ...Suzuky are raportul de transmisie 11/25 ...adica         1/ 2.27. 
Uite specificatiile ..pe ultima pagina gasesti si elicile.

http://kvaliteettehnika.ee/wp-content/uploads/2011/09/32.pdf

adygyb

Multumesc pentru sfaturi...In legatura cu usurarea barcii teoretic sfatul e bun,practic nu prea mai am cu ce sa o usurez.Ramane sa fac o verificare la motor vis a vis de puterea lui....Motorul are cizma medie si este instalat de de oameni care se pricep(sper  ;D)-atasez o poza.Mai ramane sa ma joc cu elicea.Partea nasoala e ca nu am la dispozitie cateva elicii pe care sa le incerc sa vad cum se comporta barca.Va trebui sa cumpar una si daca tot o cumpar macar sa iau ce trebuie...Deci sa inteleg ca mi-ar trebui un pas mai mic...Diametrul elicei?Maxim posibil?

Fritz

Deocamdata ...nu stim decat ca ai un Yamaha F100 ...pus pe o cabinata grea.
Ce pot sa-ti spun ca elicea poate fi ..13x19 cu 15 caneluri...(de viteza) ...Poate fi 14 x11 (asta e de tractiune)
Diametrul cam 13...13.5..14 inch ar trebui sa fie.  Elici se gasesc . Cel mai mic pas e 9 ..si cel mai mare 21.
In poza nu se vede nimic ce ne-ar putea ajuta.