Motorizare salupa open

Creat de dorely, Februarie 24, 2015, 12:42:35 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

dorely

M-am apucat de confectionat salupa la 54 ani. Niciodata nu este prea tarziu. Am o casuta la Topalu, pe malul dunarii, undeva intre Cernavoda si Harsova. Am la ora actuala o barcuta model rusesc din aluminiu cu prova tesita si fund plat cu greutatea de 90kg. Ea este propulsata de un motor mercury 4T, dar viteza de deplasare mai ales contra curentului este destul de mica. Pe barca scrie ca ar suporta si un motor de 10CP, dar datorita faptului ca este foarte usoara, cred ca singur in barca m-as cam da peste cap. Si cu motorul ei actual, singur in barca gliseaza periculos de bine, in sensul ca mai atinge apa cu1/3 din lungimea barcii(4m). Astfel am hotarat sa ma implic in confectionarea unei salupite usoare, dar care as dori sa gliseze cu 3 persoane. Am inceput construirea ei la un atelier privat, la un prieten. Salupa este un model italian de 5m=L, 1,80m=l. La final doresc sa-i aduc greutatea cam la 180kg, ea avand acum cca 250kg. Scot de pe ea tot ce este inutil.  as dori niste sfaturi privind motorizarea. Credeti ca un motor de 20CP, 4T m-ar ajuta sa glisez si sa ajung la o viteza de 15-20 noduri? sau bat campii? Apreciez orice sfat de la voi. Multumesc anticipat

cristiantutuianu

20CP, 4T Nu ajuta

Sosoktm

parerea mea este ca 20 cai pe o barca de 180 kile si cu unghiul carenei destul de ascutit nu vor face casa buna. Din ce am vazut pana acum, la 20 cai 4t elica mai mare de 11 nu vei gasi. Eu cu suzuki de 20 injectat pe o barca de aluminiu cam de 80 kg am atins singur in barca 40. Ca si "pata de contact cu apa" , la viteza maxima(cam 32 noduri cu 25 cai pe oglinda) ating maxim 1 metru din 4,35. Nu e nimic tragic, nu m-am dat peste cap.
Pe forma barcii din poza cred ca nu scapi fara un 30 cai  ca sa mergi cu vitezele dorite. Daca vrei sa mergi cu vitezele alea cu 2-3 pasageri, 40 cai direct :)
Spor la bricolat!

mustatza

raportul kg/cp este de 20kg/1cp.
daca adunam 180 barca + 250kg 3 persoane + 70kg motorul + cca 150 kg benzina si diverse = 650kg
650kg / 20 = 32.5cp
un motor de 40/50cp ar fi suficient

dorely

Va multumesc mult pentru informatii. Dar parca tot in ceata sunt.

Sosoktm

Te cred, dar nu scapi cu 20 cai asa cum probabil ai fi vrut ;)

dorely

Cred ca trebuie sa mai slabesc, pentru ca doar eu cantaresc cat 2 motoare de 20CP.

dorely

dorely

Depinde evident de tipul de motor

Sosoktm

pai chiar ma uitam ce delicat a fost mustata cu estimare de  250 kile  la 3 persoane :)))
eu cred ca trebuie sa motorizezi salupa corect si sa nu mai speri in minuni. Slabitul e bun pentru sanatate, ddar ii convingi si pe pasageri sa faca la fel ?
Uita de 20 cai , cauta-ti motor de 40 pe care sa il poti inmatricula, legile fizicii sunt impartiale. E cheltuiala mai mare si cu motorul si cu acte&impozit anual, dar cu 20 ai sanse sa glisezi doar singur, cu bagaj putin.

Fritz

Citat din: Sosoktm din Februarie 24, 2015, 02:34:44 PM
parerea mea este ca 20 cai pe o barca de 180 kile si cu unghiul carenei destul de ascutit nu vor face casa buna. Din ce am vazut pana acum, la 20 cai 4t elica mai mare de 11 nu vei gasi. Eu cu suzuki de 20 injectat pe o barca de aluminiu cam de 80 kg am atins singur in barca 40. Ca si "pata de contact cu apa" , la viteza maxima(cam 32 noduri cu 25 cai pe oglinda) ating maxim 1 metru din 4,35. Nu e nimic tragic, nu m-am dat peste cap.
Pe forma barcii din poza cred ca nu scapi fara un 30 cai  ca sa mergi cu vitezele dorite. Daca vrei sa mergi cu vitezele alea cu 2-3 pasageri, 40 cai direct :)
Spor la bricolat!

Sorine ...gresesti . Barca aia poate glisa cu 20 de cai asa cum Quichsilver-ul 430 gliseaza cu 15 cai.  Poate glisa cu 2 persoane.
Are forma buna de glisare. Problema ei e ca e grea.
  Pentru ce elice cu pas mai mare de 11" ??? Elici exista ...cu pas 15..16..17"...chiar mai mare. Dar lui nu-i trebuie.
Lui ii va trebui elice cu pas mic de 9" ...probabil.  Elice de tractiune . Va putea merge in jur de 28-30 km/ora .  15 noduri = 27.75  Km/h.  Deci va lua 15 noduri ..dar nu cu 3 persoane.
  Inca ceva ...1 nod = 1.85 km/ora.    Zici ca ai luat 32 de noduri cu 25 de cai ...adica 59.2 km/ora ...Mai taie ...9 km si te cred.

https://www.youtube.com/watch?v=y6iHwLNee_g
Quicksilver430 ..are 450 kg si gliseaza cu 15 cai.  Cu motorul de 52 de kg si un om. Sa zicem 560 kg.
De ce o barca la aceeasi greutate nu ar glisa cu 20 de cai ?

Sosoktm

Fritz,
aia cu "inca ceva" e cea mai buna constatare pt mine, faceam total aiurea (nu ma intreba de ce ca nu stiu ) echivalarea la 1,62 kmh pt un nod. Am scris pe aici dupa ce am luat 25 ul ca am mers cu 50-52 kmh. Chiar nu mint, ca nu am de ce, iata ca si calculelel tale imi reconfirma rezultatul.Barca din poze are forme foarte frumoase de glisare, e probabil in linia urmatoarei achizitii pe care o am i plan, cu unghi de stelaj in zona 15-18, un papucel cu yamaha tricilindric pe coada :)
Daca impingem limitele spre 30 kg/cal atunci 20 ul (cu elica potrivita pt incarcatura mare, deci probabil 9) , probabil ca barca va glisa cu 2 pasageri la bord fara mari probleme. 180 barca, 25 carburant, 30 bagaje, 55 motor (trim, tilt si start electric). Raman 290 kile pt pasageri, daca nu sunt numa manechine, inseamna maxim 3 adulti. Daaar.....adio bagaje si barca va fi la limita cu iesirea in glisaj, plus motor care va fi fortat in permanenta.
Las-o naibi cu elicile alea de curse, ca in afara de noi doi, nu stiu cine mai vrea viteze >30 noduri cu motor de 25 cai :). Eu ma refeream la utilizatorul normal, nu la boat racing :D
Iar "glisajul" ala din link e asa, mai mult in doru` lelii, merge de zici ca sta. Eu unul nu as sacrifica rezerva de putere doar pt a evita inmatricularea. Nu este o pasiune ieftina, insa e doar o opinie personala. Nici barca nu e tocmai spartana iar motorizarea o vad facand parte tot din zona de confort.

Fritz

Te-ai sesizat.  Da..O mila e 1.609 km/h . iar 50-52 e ok cu un 25de cai si o elice de 13". Nu de alta ..dar vand oamenii motoarele ..ca nu au toti caii acasa !  ;)
Revenind la subiect ...trebuie sa-i spunem omului ce poate face cu barca aia ...cam cu ce putere poate glisa , cam cate persoane poate duce.
De exemplu eu am pus pe Pilotina Cranchi un motor de 20 de cai . Singur ajung la 28-29 km/ora..dar merg la 24-25.
Gliseaza cu 2 persoane cam pe la 24 km/ora ...dar de obicei merg pe mare si ma multumesc cu 20 km/ora sau mai putin in functie de cat de agitata e marea.  Pot incarca 5 persoane ..si merg in deplasament in deplina siguranta .
E posibil ca omul sa poata usura barca sau nu. E posibil sa-i convina un 20 de cai, sau sa vrea sa alerge cu un 50 de cai. Nu trebuie sa-l descurajam asa din prima. Va glisa . Glisajul ala de ,,dorul lelii" e la 36 kg /cal. Multe barci nu gliseaza nici la 25 kg/cal.

dorely

Va multumesc mult la toti. Apreciez, si cred ca voi opta pentru un yamaha de 25CP in 4T. cred ca voi reusi un 15-18 noduri. Toata stima.

dorely

Optez pentru yamaha ca am inteles si din alte postari ca ar fi cel mai solid in timp. Este ei mai zgomotos, dar dam muzica mai tare...