Despre elice

Creat de pilu, Aprilie 06, 2015, 07:32:52 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Betto

Bogdan79,
Turometrul este instrumentul indispensabil cu care poti face calibrarea elicei raportat la ansamblul barca/motor.
Daca nu ai, trebuie musai sa-ti cumperi. "Cu acest turometru accesibil si usor de folosit proprietarii motoarelor de barca outboard cu comanda la mansa au acces la informatii vitale despre motor. Se pot stabili praguri pentru operatiunile de service, se poate calcula exact pasul elicei optime pentru combinatia motor/barca."
http://motoarebarci.ro/turometru-inductiv.html
https://www.youtube.com/watch?v=HMr7UTcmatY
Informatiile pentru alegerea unei elice:  http://motoare-barca.ro/alegerea-elicei/

ziuamarinei

Sau
1pcs Waterproof LCD Digital Tach Hour Meter Tester Tachometer Hourmeter Gauge Gas Engine Motocycle ATV Snowmobile Boat
http://www.aliexpress.com/item/1pcs-Waterproof-LCD-Digital-Tach-Hour-Meter-Tester-Tachometer-Hourmeter-Gauge-Gas-Engine-Motocycle-ATV-Snowmobile/32479958017.html
(from AliExpress Android)

Acelasi tachometru inductiv dar la 7$ , cum naiba sa ceri 26$ pe un plastic chinezesc. :o

Bogdan79

Citat din: kimi din Noiembrie 10, 2015, 08:18:59 PM
Ce tip de elice ai gasit pe Amazon , la jumatate de pret ? Eu am cautat un Solas si e la acelasi pret ca in tara , + bataia de cap cu transport , vama , etc

Salut, uite aici elicea gasita pe amazon
http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Dgps&field-keywords=58134-ZV4-011AH 

Cu transportul stiu pe cineva care sare de vama, da-mi un MP daca te intereseaza.

Bogdan79

Multumesc tuturor pentru raspuns, pentru ca sunt chiar novice tare.

Turometru am, dar l-am folosit exclusiv sa stiu cate ore de functionare am.  Nu mi-a dat prin cap sa dau capacul motorului jos sa vad in mers cam cate turatii am.

Acum inca niste sfaturi ca vad ca sunt pe calea cea buna.

Daca am barca incarcata destul de bine ca la o partida de pescuit in delta, si motorul meu atinge maximum de turatii (5500 rpm), si gliseaza OK, sa inteleg ca pot marii pasul elicei fara probleme?  Am mai inteles ca un pas scade turatiile cu 150 200.

Deci daca mi-as lua direct pas de 11, fata de al meu de 8 am mari sanse sa nu mai glisez, intrucat as reduce rotatiile la Honda BF 8 sub pragul de rotatii la care ajunge la dezvoltarea maximului de 8 cai.

Va rog sa imi spuneti daca gresesc.

Si acum riscand sa fiu off topic, si profitand de amabilitatea voastra, va rog sa imi spuneti daca motorul de 8 cai Honda ar putea fi transformat in 10 cai  si cam ce piese si costuri ar implica. 

ziuamarinei

Bogdane,
Honda Bf8 are in specificatii WOT  5500 rot/min. Daca tu cu barca incarcata de pescuit glisezi si atingi turatia maxima de 5500 cu pasul de 8 e foarte bine. Asta e elica optima cu pas de 8 pt barca ta. Daca maresti pasul nu o sa mai atingi turatia optima si probabil motorul va consuma mai mult si o sa glisezi mai greu sau deloc daca te orientezi spre un pas prea mare.

momaul

Specificatiile elicei de pe Amazon sant 4x9 1/4 11 asta inseamna ca elicea e cu 4 pale plus 3 p diferenta de la 8 la 11 este foarte mult.O sa ai aceeasi senzatie ca atunci cand incerci sa pleci cu masina cu viteza a5-a de pe loc.

kimi

Citat din: Bogdan79 din Noiembrie 12, 2015, 11:01:27 AM
Cu transportul stiu pe cineva care sare de vama, da-mi un MP daca te intereseaza.

Multumesc foarte mult pentru intentie .
La mine chiar nu merita , elicea are exact acelasi pret ca pe Amazon , singura diferenta fiind producatorul , Solas vs. Honda .
Si la tine diferenta e mica , cca 60 lei , dar daca ai pe cineva acolo , si ai mai multe cumparaturi e posibil sa renteze .

Betto

Bogdan79, elicea este foarte buna pentru sarcina si barca ta. Daca vrei sa ai viteza mai mare schimba elicea cu un pas mai mare, dar renunta la "prostul obicei" de a lua lucruri inutile sau alte greutati. Daca vrei glisare si viteza, iti trebuie o elice cu pas mai mare dar reducerea drastica a greutatii. Solutia optima pentru unii barcagii este sa aiba doua elice: Una pentru tractiune, si una pentru viteza.

Bogdan79

Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Dupa ce o sa dau o tura cu barca si ma uit la ce turatii glisez ma mai gandesc ce am de facut.

mariusm piesenoi111

Ok...dacă este off topic îl rog pe Vali sa mute discuția unde ii este locul dar dacă tot a venit vorba despre elice va solicit ajutorul.
Asa cum știți barca este o Black Sea Console de 5.10m și motorul un Evinrude ETEC de 30CP cu morisca standard( Later Edit : pe elicea de acum zice asa 10.3X12).
Merge foarte bine chiar sportiv cu 2 persoane și bagaje cu peste 45km/h dar dacă suntem 4 și bagaje intra mai greut în glisaj....apoi merge bine dar trebuie ținut turat peste 5000 ture ca sa se mențină în glisaj onorabil.
Acum.....ca orice barcagiu cu mintea la el încerc sa am mereu o elice de rezerva.
Ma gândesc ca a lua una identica cu am acum  denota o crasa lipsa de imaginație sau poate nu?
Ce să încerc?
Un inch mai mare sau mai mica sau 2 inch sau doua elice .....una mai mare și una mai mica?
As vrea sa rămân în glisaj chiar dacă nu în viteza foarte  mare cu barca încărcată și fără sa țin motorul peste 5000ture .....
Sunt sigur ca motorul poate. ....îl simt cum se tureaza imediat la 5500  ture oricât de încărcată ar fi barca
Domnilor profesori.....va ascult!
Mulțumesc în avans

momaul

Salut.Nu sant profesor dar oarece experienta am acumulat.Sfatul meu  este sa vezi cu un turometru daca motorul se tureaza la turatia lui de limitare cu incarcatura mare.Daca se tureaza inseamna ca poti marii pasul elicei daca nu lasa-l asa cum este.De exeplu motorul meu cu incarcatura mare se tureaza peste 6500rpm asa ca trebuie sa fiu atent pentru ca nu are limitare de turatie,asa ca ar accepta bucuros o elica cu 2 pitch mai mare dar eu am preferat sa pastrez elicea cu pas de 13 pentru ca ma scoate aproape instantaneu in glisaj ,nu trebuie sa schimb elicea in functie de incarcatura motorul merge mai lejer,chiar daca pierd cativa km/h la viteza de top.Pana nu testezi mai multe elici nu poti sa-ti faci o ideie.

mariusm piesenoi111

Mulțumesc mult de răspuns. .....Al meu are max la 6000 ture dar nu se tureaza cu elicea asta niciodată mai mult de 5500.
As proba eu multe dar la noi nu e ca în State......la ei îți trimite Solas cate elici vrei pana te declari mulțumit. ......
La noi.....poate vreun coleg de forum sa te ajute.....
Cineva??? :)

momaul

Salut.Daca motorul se tureaza mai jos decat turatia maxima scrisa in cartea lui eu as incerca cu o elice cu un pas mai mic decat acum.

H

Citat din: mariusm piesenoi111 din Martie 15, 2016, 08:07:49 PM
Mulțumesc mult de răspuns. .....Al meu are max la 6000 ture dar nu se tureaza cu elicea asta niciodată mai mult de 5500.
As proba eu multe dar la noi nu ca în State......la noi îți trimite Solas cate elici vrei pana te declari mulțumit. ......
La noi.....poate vreun coleg de forum sa te ajute.....
Cineva??? :)
Sunt galbene, le zice Demo Prop,si ar trebui sa le aiba cei care ti-au vandut motorul.
I-a vezi le au?
Ti le dau sa te joci cu ele?

atar

Ca sa nu deschid un topic nou, pun si eu o intrebare aici.
Am cumparat barca cu o elice de 15" cu pas de 19. Este un Invader americana de 5 metri.
La probe barca glisa tarziu si destul de turat.
Studiind un ghid pentru Mercruiser Alpha 1, acolo recomanda pentru barcile intre 17' si 21', pentru viteze intre 33 si 42 mph elice de 14 sau 14-1/2" RH 19P, pentru 37-46mpg 13-3/4" RH 21P, iar pentru 40-50mph elice 13-1/2" RH 23P.
http://www.go2marine.com/go2_structure/mfr/michiganwheel/mercruisersd.shtml
Acum mi-e clar ca elicea mea are diametrul prea mare. Cautand modelul am vazut ca e recomandata pentru motoarele de 4.3 si 5.0, nu pentru 3.0 cum e al meu.
Intrebarea este cum afecteaza diametrul viteza si consumul la acelasi pas? Logic, banuiesc ca diametrul mai mare foloseste putere mai multa, pentru aceeasi performanta, intrucat volumul dizlocat creste.
As schimba elicea dar nu stiu ce sa aleg mai bine intre 14" si 14-1/2", cu pas de 19. 13-3/4" RH 21" mi se pare cam fortata, nu stiu daca se va comporta bine cu 3 oameni in barca si putin bagaj. Mai ales ca barca nu e usoara. Are 800kg goala.
Pentru cei interesati am gasit un ghid foarte fain pentru elici.
https://turningpointpropellers.com/PROPWIZARD/