Tropic 13

Creat de eugen67tl, Decembrie 09, 2015, 01:36:52 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

eugen67tl

As vrea ca la exterior sa folosesc gelcoat parafinat(topcoat) .Imi puteti spune va rog daca pot aplica topcoatul direct peste rasina epoxidica(Top epoxi amorsa de la Europlastic) sau trebuie sa dau neaparat un grund ?

Vali

Cel mai bine nu dai nici un gelcoat pe epoxidica. Iti spun in continuare din experienta mea.

Am citit din mai multe surse pe net ca orice produs poliesteric (rasina sau gelcoat) ataca epoxidica, o inmoaie si nu mai polimerizeaza. Am vrut sa verific treaba asta, si am facut umatoarele experimente:

- Am laminat o bucata de tesatura cu rasina poliesterica pe o barca de lemn imbracata in tesatura si epoxy. Rasina poliesterica s-a intarit la suprafata, dar dupa 3 zile de stat in soare, cand am tras de tesatura s-a desprins imediat, iar dedesubt era un amestec lipicios din cele 2 rasini.
- Am pulverizat gelcoat parafinat pe o barca de fibra care avea lipita cu epoxy o copastie de lemn. In toate zonele unde barca fusese murdara de epoxy, gelcoatul nu s-a mai intarit, ramanand la fel o mazga lipicioasa, care a fost foarte greu de indepartat.

Concluzia e ca gelcoatul nu are ce cauta vreodata peste epoxidica, indiferent daca dai sau nu cu vreun primer. Asa ca solutia ramane vopseaua - epoxidica, alchidica, sau cel mai bine poliuretanica.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

eugen67tl

Multumesc Vali.Sincer imi pare rau ca nu pot folosi gelcoat (as fi vrut  ceva mai dur pentru ca nu am nici o rampa in zona unde sa lansez barca iar malurile sunt pline de pietre) dar voi folosi vopsea poliuretanica ,ramane sa aleg de unde sa o cumpar

dany

Dupa cateva iesiri in care am tras-o pe prundis,trasa si impinsa in duba,vopseaua de la emex nu are nimic.Momentan.

eugen67tl

Multumesc Dany,am cumparat deja vopsea de la Emex pentru interior si voi proba sa vad cum rezista la abraziune.

Moshu

Din aceleasi considerente (maluri de piatra, betoane, nisip si scoici, manipularea Babutzei de unul singur, s.a.m.d.) eu am ales - si nu imi pare rau - vopseaua bicomponent poliureica de la  Europlastic. Nicio problema de compatibilitate cu epoxidica de la ei, aplicare facila cu trafaletul, uscare foarte rapida, acoperire excelenta si rezistenta foarte buna (in 2 ani tenul Babutzei  ;D a capatat doar vreo cateva zgarieturi superficiale si niscaiva urme de cauciuc - de la rotile de transport - pe care nu m-am invrednicit sa (i) le sterg la timp).
I'll never ask for forgiveness, my sins are all I have ...

eugen67tl

Multumesc pentru informatie. m-am mai linistit acum :)

cristi80

Citat din: Moshu din Septembrie 26, 2016, 08:10:49 AM
Din aceleasi considerente (maluri de piatra, betoane, nisip si scoici, manipularea Babutzei de unul singur, s.a.m.d.) eu am ales - si nu imi pare rau - vopseaua bicomponent poliureica de la  Europlastic. Nicio problema de compatibilitate cu epoxidica de la ei, aplicare facila cu trafaletul, uscare foarte rapida, acoperire excelenta si rezistenta foarte buna (in 2 ani tenul Babutzei  ;D a capatat doar vreo cateva zgarieturi superficiale si niscaiva urme de cauciuc - de la rotile de transport - pe care nu m-am invrednicit sa (i) le sterg la timp).
cei de la Europlastic nu au pe stoc vopseaua si nici nu stiu cand o sa o aduca, asta a fost raspunsul lor acum vreo 30 de zile

Vali

Daca se doreste rezistenta mecanica maxima a vopselei - la lovituri, abraziune etc, cea mai buna varianta e vopseaua epoxidica, chiar mai buna decat gelcoatul dpdv al rezistentei mecanice.

Sunt insa 2 probleme:
- o vopsea epoxidica buna e exagerat de scumpa, si deci e nejustificata achizitia unei cantitati standard in cazul unei barci mici.
- o vopsea epoxidica accesibila de obicei in timp isi pierde aspectul, matuindu-se si schimbandu-si culoarea, din cauza actiunii radiatiilor ultraviolete.

Daca nu tinem la aspectul impecabil, putem inclusiv sa amestecam in rasina epoxidica un pigment, apoi sa aplicam rezultatul pe barca. E foarte important insa sa facem teste cu pigmentul ca sa fim siguri ca rasina se intareste. Daca de exemplu pigmentul e poliesteric, rasina epoxidica nu va mai polimeriza in veci.

Cel mai bine e de intrebat la comercianti de pigmenti gen Palinal daca au pigmenti compatibili cu epoxy. Chiar si asa, nu trebuie sa ne lasam in baza lor, ci e cel mai bine de cumparat o cantitate infima de pigment, facuta proba, si abia apoi, in caz de reusita, sa folosim rasina cu pigment la toata barca.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

radasous

Salutare,
Eu am reusit sa colorez rasina epoxidica si grund epoxidic cu pigmenti pulbere, daca imi amintesc bine, am folosit oxid verde de crom si oxid gaklben de fier. Am amestecat pulberea cu diluant pentru vopsele epoxi pana am obtinut o pasta relativ fluida, apoi am incorporat-o in rasina sau grund, intaritorul a fost ultimul adaugat. Pentru protectia UV am folosit un lac poliuretanic.
When people have trouble communicating, the least they can do is to shut up.
-- Tom Lehrer

eugen67tl

Multumesc pentru informatie @radasous dar nu prea am curaj sa fac experimente :)
Am inceput lucrul la interior(banchete,capace,paiol)asa ca voi amana vopsirea pentru moment.Intre timp in functie de costuri voi opta pentru una din optiunile recomandate de Vali (vopsea epoxidica sau poliuretanica  mai buna)

eugen67tl

Dupa o lunga perioada am reluat constructia .

NessyRO

Dacă ar fi fost să cumpăr planuri pentru o barcă, pe astea le-aș fi cumpărat și eu. Mi s-a părut că promite să fie o barcă robustă, care ține la "tăvăleală" fără să se vaite. Singura mea nemulțumire ar fi fost legată de greutatea finală, și poate strecori două-trei vorbe și despre asta. Mulțumesc pentru că ne ții la curent cu mersul construcției și abia aștept  să vedem rezultatul final. Nu ar strica să ne dai și un "flavor" despre cât de ușor/greu ți-a fost să pui în operă planurile primite.
Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world. - A. Einstein

eugen67tl

Cred ca greutatea finala va fi mai mare decat cea estimata in planuri (117 kg inclusiv motor de 10-15 cp) in primul rand pentru ca am folosit tesatura de 300 gr in loc de 200 gr si apoi pentru ca am lungit-o cu 30 de cm fata de plan .Mai intentionez sa-i fac si paiol care la fel nu este in planuri.
In ceea ce priveste planurile mi s-au parut usor de pus in practica ( atunci le trimitea in format electronic,acum la trimite tiparite).In plus pe forumul lor Mark raspunde foarte repede la orice intrebare si sunt postate filmulete sau fotografii gen ,,how to,, pentru fiecare faza incepand cu transpunerea planurilor pe coala de placaj.Atmosfera de pe forumul lor este asemanatoare ce cea de aici :multe informatii de la oameni uniti de pasiunea pentru barci.

alinm

Salutari Eugen, ai terminat barca, poti impartasi cate ceva despre comportamentul ei?