Lotca 17 crivace

Creat de black, Ianuarie 02, 2018, 12:48:07 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

black

Salutare tuturor
Anul trecut in vara am reconditionat o lotca din lemn de 17 crivace. Barca era terminata imbracata toata in smoala si catran cu scanduri rupte lipsa sau putrezite.Nu stiu daca mai gasesc poze cu ea originala dar va imaginati in ce hal arata.Dupa o luna de munca a iesit ceva foarte frumos . Tin sa i multumesc lui Vali ptr ajutor la vopsit si sfaturi . Am sa atasez cateva poze cu precizarea ca din pacate nu am toate pozele din fiecare etapa a constructiei . Vin cu o rugaminte la voi : vreau sa construiesc de  la zero o asemenea lotca si am nevoie de planuri daca aveti .

drmarius

Informatii mai multe poti afla de la Aurelian - x-petrolist. El impreuna cu in grup au construit o lotca dupa una scoasa din delta. Daca nu ma insel si Vali a lucrat la proiect.
Cu ea am fost o tura anul trecut: https://forum.capcompas.ro/index.php/topic,2028.0.html

Pe fb exista o pagina dedicate : "Lotca"
Deasemenea incepand de anul acesta am impresia ca Asociatia Raid Romania se implica serios sa promoveze lotca.
Tin minte ca Aurelian spunea ca nimeni nu este dispus sa faca publice planurile.  :-\

Si pe mine ma batea gandul sa construiesc una.

Vali

Nu prea exista planuri exacte. Sunt unele in carti - de exemplu "Corabii strabune" de regretatul Cristian Craciunoiu, sau in cartile lui Grigore Antipa.

Ultimul marangoz de asemenea lotci traditionale e nea Mihai Simionov din Tulcea. El lucreaza dupa sabloanele de crivace pe care le-a mostenit de la socrul lui, de la care a si preluat meseria. In functie de dimensiunea barcii (numarul de crivace), nea Mihai lateste si inalta la nevoie crivacele din sabloane, odata cu cresterea numarului lor.

Cine vrea sa invete si sa se implice intr-o asemenea treaba are deci posibilitatea sa ia legatura cu nea Mihai. Il gasiti pe facebook, sau la atelierul lui din zona sensului giratoriu de la bacul din Tulcea.

Stiu ca mai lucreaza lotci de lemn si Paul Vasiliu, dar nu in tehnica traditionala, ci ori in epoxy, ori in uleiuri protectoare (deci nu lotci catranite traditional).

Edit: @black si @drmarius: poate luati legatura pentru a pune pozele lui Gabi pe server extern. Gabi m-a rugat pe mine, dar cu scuzele de rigoare nu am nici timp, nici putere de concentrare pentru asta.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Thor

Și la Hârșova mai trăia un marangoz care avea șabloane, din tată în fiu pentru crivace și chiar construia și lotci pentru mare. Nu cu fibră, numai lemn. Îmi povestea că ar vrea să transmită meseria fiilor dar nu se prea lipea. Informațiile mele sunt vagi pentru că sunt niște ani de atunci dar nici Hârșova nu este Paris sau Moscova. Dacă mai există ceva acolo cred că poate să fie găsit. Am fost o singură dată la el atunci când credeam că lotca pentru mare este o plutitoare adevărată pentru mare. Și acum cred la fel doar că... depinde pentru ce-ți trebuie să plutești pe mare. Dacă ieși la pescuit, atunci când te urci în lotcă ai senzația unei siguranțe absolute. Dacă te dai cu lotca la plimbare, pe mare, te întrebi ,,oare nu putea să fie ceva mai ușoară și mai confortabilă?"

black

Atasez cateva poze de la incheierea lucrarilor. Daca sunt intrebari, voi raspunde cu placere.

NessyRO

@ Black

Opera de ARTĂ! Sunt impresionat!
Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world. - A. Einstein

radu andritoiu

salut
cat costa minunatia asta?
multam
so, keep floating for pleasure

black

Multumesc ptr urari si ptr linkuri utile.
Sincer nu costa mult . Din cate imi aduc aminte nu am depasit 2000 ron . In schimb e multa munca murdara sa schimbi scanduri imbibate cu catran si smoala. O barca din asta facuta de la zero e o placere de lucrat si ar iesi si mai bine.Tine la tavaleala  mai ales ca pe toata lungimea chilei are platbanda de inox .Sper sa ma ajute Vali cu planuri complete dupa ultima convorbire avuta.