haideti sa inlocuim porcul

Creat de radu andritoiu, Decembrie 30, 2016, 04:21:25 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

radu andritoiu

https://www.youtube.com/watch?v=FLaXcxE5spI

cine rezista pana la final sa ne spuna daca exista si o pomana a porcului, pardon, a aligatorului
ce carnati oltenesti ar iesi din carnea lui
so, keep floating for pleasure

radu andritoiu

so, keep floating for pleasure

radu andritoiu

so, keep floating for pleasure

radu andritoiu

so, keep floating for pleasure


radu andritoiu

so, keep floating for pleasure

radu andritoiu

lasand gluma la o parte, si crocodilul, ptr ca tot e un pic de siberie afara, va propun sa impartasim retete din bucataria de campanie de prin delta sau de retete cu peste
so, keep floating for pleasure

radu andritoiu

so, keep floating for pleasure

radu andritoiu

so, keep floating for pleasure

Sam

#9
Salut Radu,
Ma tot gandeam de ceva vreme sa deschid un topic pe teme culinare (imi place sa gatesc :)), dar inainte de a-l deschide am zis sa caut bine pe forum, sa ma asigur ca nu exista deja. Asa se face ca am dat peste acesta, deschis de tine. Desi vad ca nu a avut prea mare succes pana acum, imi place cum l-ai botezat :) si am decis sa ma alatur. Poate vor mai posta si altii si poate nu doar retete pescaresti!
Majoritatea retetelor pescaresti pe care le voi posta eu, sunt "furate" de la nea Florea din Crisan, Dumnezeu sa-l odihneasca in buna pace; el este cel care mi-a aratat ce inseamna delta cu adevarat si m-a facut sa ma indragostesc iremediabil de aceste locuri!
Revin imediat cu reteta lui de ciorba de peste!

Sam

Ciorba de peste
Reta lui nea Florea de la Crisan

Preparare:
-   Cel putin 3 feluri de peste, daca vreti sa va iasa buna ciorba (crap, caras, biban, stiuca, somotei, rosioara, etc...). Sa fie pesti mai mari, nu plevusca!
-   Se curata pestele de solzi si de maruntaie (dar se lasa laptii, icrele, ficatul) si se clateste de sange doar sumar, sa ramana si putin sange  si se pastreaza si capurile, obligatoriu!
-   Se taie pestele in bucati mari, de-un lat de palma
-   In functie de cantitatea de peste, se apreciaza si cantitatile necesare de ceapa, ardei, rosii si cartofi (fara morcov, patrunjel radacina sau orez, cum mai pun unii!); as zice ca asa, orientativ, la 2-3 kg de peste curatat ar merge 1 ceapa mare, 1 ardei gras, 1 rosie, 1-2 cartofi si cam 2-3 L da apa (musai sa fie apa de dunare, nu de la robinet, ca altfel nu iese ciorba buna ); apa se pune doar cat sa poata cuprinde pestele si legumele, nu mai mult!
-   Se pune apa la fiert si se adauga legumele taiate bucati mari si cartofii taiati in bucati de 2-3 cm
-   Cam dupa 20-25 min. de fiert, cand cartofii sunt aproape fierti, se adauga sarea (dupa gust) si bucatile de peste
-   Cam in 10 min. dupa ce incepe din nou sa fiarba, se ia de pe foc (pestele fierbe foarte repede!) si se acreste cu otet (nu cu bors!) si se adauga verdeata tocata (patrunjel si/sau leustean)

Servire:
-   Se seveste mai intai pestele scos cu lingura cu gauri pe o tava, impreuna cu un mujdei facut din usturoi zdrobit, frecat maioneza cu ulei, subtiat cu ceva zeama de ciorba si acrit cu otet. Pestele proaspat, servit cu un astfel de mujdei este demential!
-   Dupa ce se mananca pestele, se seveste si zeama, asa, de sete! Se zice ca vindeca orice suferinta: de la mahmureala, la dureri de burta, cap, oase, etc... 

POFTA BUNA!

Betto

 "Cate bordeie, atatea obiceiuri"
As avea cate ceva de adaugat (cu scuze de rigoare, fara o ordine anume, la repezeala, cu unele greseli si pareri personale):
Borsul de peste eu personal nu l-as face cu apa de Dunare, nici cu apa de la robinet cu miros de clor. Apa de izvor sau de la fantana e perfect. Nu sunt de accord  cu: "Dar borşul cel mai bun se face în apa dulce în care a crescut peştele, nu în apa dură şi rece de izvor.". Stiu traditia cu facutul borsului de peste cu apa de Dunare, dar la poluarea care este acum in apele Dunarii consider ca nu e bine. Apa de Dunare am folosito doar in caz nevoit in conditii vitrege sau in conditii de supravietuire. Patrunjelul nu este indicat, doar leustean. Borsul de peste iese bun cand este facut o cantitate mai mare. Ardeiul iute are si el valoarea lui pus echilibrat. Trebuie avut grijă să nu spargeți fierea (valabil pentru toate speciile) pentru că bucata atinsă este compromisă și trebuie îndepărtată!.  Nu sunt de acord cu lasarea la crap "osu amar" si nici cu urechile neindepartate si nici cu apa de la spalatul pestelui a ramane in ceaun pentru prepararea borsului proprizis.
Profesionistii borsul de peste il fac in ceaun de fonta, afara pe pirostie cu foc de lemne natural, se pune prima data plevusca la fiert, dupa fierbere se strecoara, si cu zeama rezultata se pune din nou si se face borsul adevarat de peste. Borsul de peste nu este indicat a se face cu peste de la magazin sau de crescatorie. Daca pestele nu e gras se poate adauga ulei. Nu as indica a se folosi nici burta de somn mare (avand acumulare de metale grele toxice, foarte binevenit este si ceva peste din rasa sturionilor. Unii dreg borsul deasupra si cu putina smantana. .. Se ,,asorteaza" musai cu ,,ceva" vodka !
Ca cunoscator de prin partea locurilor, dupa studierea si analizarea a zeci si zeci de retete, care mai de care ... Ca fiind o reteta aproape perfecta, am gasit, nu la pescari sau la bucataresele gospodine, ci la cei ce cutreiera cel mai mult apele...si pot spune o reteta generalizata, de ansamblu corelata cu retete din  toata Delta Dunarii, corecta si traditionala in acelasi timp.
https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/i-bors-pescaresc-8348.html

pelicanul

Excelent! Mai ales partea cu Politia de Frontiera!  :) Cred ca merge si putina muzica pe aceasta tema, mai ales ca versurile includ si reteta: https://www.youtube.com/watch?v=B_3qTR_RFbs

Sam

@Betto: De acord, cate bordeie, atatea obiceiuri! Reteta pe care am publicat-o este din zona Crisan si cam toti localnicii de-acolo, asa preparau ciorba. De acord si cu parerea despre apa de Dunare, desi de cele mai multe ori, cand faceam ciorba (da, in ceaun de fonta, pe pirostrii) asta era apa folosita. Cand plecam spre casa, nea Florea de fiecare data ne zicea (in gluma) sa luam cateva bidoane cu apa de Dunare la noi, ca la Iasi n-avem asa ceva :). Cred ca ar fi interesant de vazut si alte variante de a face ciorba, astfel incat fiecare sa-si poata alege varianta preferata.

@ Pelicanul: Faina ideea cu coloana sonora :)!

O zi placuta tuturor!

Sico

Foarte de acord cu observatiile lui Betto. Pe vremea cand umblam eu mai des prin delta, la putere era Rachiul Alb in sticle de un litru...