In ceea ce priveste discutiile despre diferentele intre metodele de preparare pot sa va spun ca gusturile nu se discuta. Unora nu le place leusteanul, altora nu le place mararul sau patrunjelul. Multe retete inglobeaza in ele si farmecul locului in care le savurezi si amintirile legate de momentul respectiv. Pentru mine un top trei (intr-o ordine aleatoare) al ciorbelor de peste ar fi:
- ciorba de guvizi pe care o mincam la Coana Petra din 2 Mai in verile anilor '87 - '88;
- storceagul de la Tanti Doca din Sfantu Gheorghe acum 3 - 4 ani;
- ciorba de peste de la hotelul plutitor din Lunca, pe malul Golovitei.
De multe ori o reteta inventata ad-hoc, dupa ureche, e mai buna si iti ramine in amintire mai mult timp pentru ca o savurezi impreuna cu prietenii de pe Cap Compas.

Asta apropo de felul in care ne-a schimbat viata acest forum...

Mi-am adus aminte de saramura de scrumbii pe care am inventat-o impreuna cu Intersect acum citiva ani la Topalu. Eram invitatii lui Doru, parca de un 1 mai si cineva (parca tot Intersect, sau Vali, nu mai tin bine minte) a adus "o tona" de scrumbie. Am facut-o pe toata la gratar, ca era pacat de ea s-o mai lasam, ca se strica. Cu toate ca eram o gashca foarte mare, n-am reusit sa mincam decit jumate din cita scrumbie era acolo. Restul, fiind fripta, am pastrat-o pe a doua zi. Ma rog, la frigider s-a tinut destul de bine. Ziua urmatoare ne-am luat cu alte prostii, pastrama de berbecut, ceafa de pui

, cine mai stie ce era pe gratarul ala. Cind ne-am adus noi aminte de scrumbie nu mai avea nimeni chef, mai ales ca era si rece. Da' nu ne-am lasat. Am dat buzna peste fete in bucatarie, am pus ceva apa la fiert, am aruncat in ea niste ceapa, ardei kapia si vreo doua rosii si apoi am turnat-o asa fierbinte in castronul cu scrumbie unde mai adaugasem din timp citiva (mai multi

) catei de usturoi, o lamiie taiata felii si o tona de patrunjel verde. Cu putin ardei iute si cu niste (ceva mai mult) vin alb, am primit aplauze la scena deschisa la masa de seara. N-am apucat sa iau a doua portie...

Dar mi-a ramas putina zeama in castron si, in timp ce o terminam cu lingura mi-am dat seama ca-i lipseste gustul ala specific de arsura, pentru ca scrumbia fusese pusa pe gratar in folie...

Daca am ajuns la capitolul saramura trebuie sa va spun ca "Maestrul Saramurii" este Moshu, am mincat de vreo doua ori saramura facuta de el, la Topalu si la Visina, dar nu stiu reteta, am retinut doar ca frigerea pestelui pe pat de sare este obligatorie si ca nu se pune ceapa in zeama.

In orice caz, mai ales saramura aia de stavrizi de la Visina a fost dementiala.