haideti sa inlocuim porcul

Creat de radu andritoiu, Decembrie 30, 2016, 04:21:25 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

dan roh

Se ia una bucata pana de somn, se sareaza, , se prajeste pe trei sferturi in untura, obligatoriu(sic), se face un jar de lemn de esenta tare si se pune pana de somn DIRECT pe jar. Se mai lasa pana se patrunde(vreo 2-5 min in functie de cat de tare e jarul. Intre timp pregatiti mujdeiul si taria. O reteta dupa care sigur o sa te doara ficatul, dar merita! Pentru mine nu exista ceva mai bun! Am apa in gura deja.....

Sam

Plachie de Peste

Ingrediente:
1 kg peste (crap, caras, rosioara, etc...)
2 cepe
2-3 catei usturoi
100 ml vin alb sec
1 cutie de 3-400 g rosii in bulion
1-2 foi de dafin
Sare, piper negru dupa gust
1 ardei iute tocat (optional)
1 legatura patrunjel verde

Preparare:
1.   Pestele se curata de solzi si mate, se taie bucati mari si se presara cu putina sare.
2.   Tavaliti bucatile de peste prin malai sau faina alba si prajiti-le in ulei, doar cat sa se rumeneasca putin la suprafata, dar sa nu fie bine patrunse, pentru ca mai urmeaza a fi fierte impreuna cu sosul. Dati-le deoparte pana pregatiti sosul.
3.   In uleiul in care ati prajit pestele, caliti ceapa tocata pana incepe sa se ingalbeneasca usor, apoi adaugati si usturoiul tocat si ardeiul iute si caliti-le inca 1 minut. Se adauga apoi vinul si se da un clocot, dupa care se adauga rosiile si bulionul din conserva. Rosiile, daca sunt intregi, se sfarama in tigaie cu furculita. Se adauga inca 250 ml apa, foile de dafin si se fierbe sosul la foc mic in jur de 15-20 minute, timp in care se potriveste gustul cu sare si piper.
4.   Intr-o cratita mai inalta, adaugati bucatile de peste prajit impreuna cu sosul si mai fierbeti inabusit inca 5 minute
5.   Se serveste fierbinte, cu mamaliga si patrunjel verde tocat presarat deasupra.
6.   Merge si-o tarie, dar un vin alb sec e mai nimerit!

pelicanul

In ceea ce priveste discutiile despre diferentele intre metodele de preparare pot sa va spun ca gusturile nu se discuta. Unora nu le place leusteanul, altora nu le place mararul sau patrunjelul. Multe retete inglobeaza in ele si farmecul locului in care le savurezi si amintirile legate de momentul respectiv. Pentru mine un top trei (intr-o ordine aleatoare) al ciorbelor de peste ar fi:
- ciorba de guvizi pe care o mincam la Coana Petra din 2 Mai in verile anilor '87 - '88;
- storceagul de la Tanti Doca din Sfantu Gheorghe acum 3 - 4 ani;
- ciorba de peste de la hotelul plutitor din Lunca, pe malul Golovitei.

De multe ori o reteta inventata ad-hoc, dupa ureche, e mai buna si iti ramine in amintire mai mult timp pentru ca o savurezi impreuna cu prietenii de pe Cap Compas. :) Asta apropo de felul in care ne-a schimbat viata acest forum... :)

Mi-am adus aminte de saramura de scrumbii pe care am inventat-o impreuna cu Intersect acum citiva ani la Topalu. Eram invitatii lui Doru, parca de un 1 mai si cineva (parca tot Intersect, sau Vali, nu mai tin bine minte) a adus "o tona" de scrumbie. Am facut-o pe toata la gratar, ca era pacat de ea s-o mai lasam, ca se strica. Cu toate ca eram o gashca foarte mare, n-am reusit sa mincam decit jumate din cita scrumbie era acolo. Restul, fiind fripta, am pastrat-o pe a doua zi. Ma rog, la frigider s-a tinut destul de bine. Ziua urmatoare ne-am luat cu alte prostii, pastrama de berbecut, ceafa de pui ;) , cine mai stie ce era pe gratarul ala. Cind ne-am adus noi aminte de scrumbie nu mai avea nimeni chef, mai ales ca era si rece. Da' nu ne-am lasat. Am dat buzna peste fete in bucatarie, am pus ceva apa la fiert, am aruncat in ea niste ceapa, ardei kapia si vreo doua rosii si apoi am turnat-o asa fierbinte in castronul cu scrumbie unde mai adaugasem din timp citiva (mai multi :) ) catei de usturoi, o lamiie taiata felii si o tona de patrunjel verde. Cu putin ardei iute si cu niste (ceva mai mult) vin alb, am primit aplauze la scena deschisa la masa de seara. N-am apucat sa iau a doua portie... :o Dar mi-a ramas putina zeama in castron si, in timp ce o terminam cu lingura mi-am dat seama ca-i lipseste gustul ala specific de arsura, pentru ca scrumbia fusese pusa pe gratar in folie... :)

Daca am ajuns la capitolul saramura trebuie sa va spun ca "Maestrul Saramurii" este Moshu, am mincat de vreo doua ori saramura facuta de el, la Topalu si la Visina, dar nu stiu reteta, am retinut doar ca frigerea pestelui pe pat de sare este obligatorie si ca nu se pune ceapa in zeama. ;) In orice caz, mai ales saramura aia de stavrizi de la Visina a fost dementiala. :)

mariusm piesenoi111

Sincer ....dacă se repetă întâlnirea despre care am aflat de la Doru mi-as dori din suflet sa particip

Alex1958

Mai baieti/fete!
Eu unul sunt la dieta, imi propun sa dau jos vreo 20 kg.
Pe de alta parte citesc toate mesajele nou aparute pe forum.
Pai corect este?
Glumesc.....!

Sam

Alex,

Te inteleg... am slabit si eu de vreo trei ori pana acum cate 10 -15 kg. Totusi pestele poate fi consumat fara probleme in majoritatea dietelor pentru slabit. E suficient sa reduci mamaliga si... alcoolul  ;D! Toate bune!

Sam

Stiuca umpluta

Pentru umplutura:
-   O stiuca de ~1 kg
-   1 Ceapa mare
-   1 Morcov mediu
-   1 ou
-   2 felii de paine inmuiate in apa si stoarse
-   1 legatura patrunjel verde
-   1 legatura marar
-   Sare, piper dupa gust

Pentru sos:
-   1-2 cepe
-   5-6 catei usturoi
-   1 ardei gras + 1 Kapia (sau gogosar)
-   1-2 rosii proaspete (sau 1 conserva de rosii in bulion, de 400 g)
-   Ulei de masline
-   Sare, piper dupa gust
-   Fulgi de ardei iute – optional, dupa gust

Preparare:
-   Se curata mai intai stiuca de solzi, fara a-i spinteca burta
-   Se taie capul cam la 5 mm de la operculi spre coada; este important sa lasati acesti 5 mm in partea cu capul, pentru a-l putea coase de corp dupa umplere! Deocamdata se lasa capul deoparte si se continua cu corpul astfel:
-   Se desprinde pielea de carne cu ajutorul unui cutit mic, apoi se trage pielea in jos, spre coada, cum ai intoarce o soseta pe dos. E migaloasa operatia si trebuie multa atentie, pentru a nu taia pielea. In dreptul aripioarelor dorsale, laterale si al cozii, ne ajutam de cutit pentru a separa pielea de corp (aripioarele si coada raman atasate de piele. La final, punem pielea deoparte; daca din greseala am ciupit pielea pe ici, pe colo, coasem cu ac si ata gaurile.
-   Se curata maruntaiele din corpul ramas fara piele si se indeparteaza carnea de pe oasele mari (coaste si coloana vertebrala)
-   Se toaca bucatile de carne rezultate cu masina de tocat carne impreuna cu ceapa, morcovul si painea inmuiata, folosind sita cu gauri medii.
-   In amestecul tocat, se adauga oul, sarea, piperul si verdeturile tocate
-   Se umple pielea stiucii cu amestecul de mai sus
-   Cu ac si ata se coase capul stiucii de pielea umpluta, astfel incat stiuca sa para intreaga
-   Se aseaza stiuca intr-o tava si se toarna sosul peste, apoi se da la cuptorul incins in prealabil la 180 – 200 C, timp de 30-40 min., pana se rumeneste pe deasupra
-   Se serveste fierbinte sau rece, taiata felii si ornata cu patrunjel verde.

Preparare sos:
-   Se toaca in bucati mari cepa, usturoiul, ardeii si rosiile
-   Se calesc mai intai ceapa, usturoiul si ardeii in ulei de masline, dar nu prea mult, deoarece urmeaza sa mai stea si la cuptor
-   Se adauga rosiile (proaspete sau conservate) cu tot cu zeama si se fierb la foc mic 5 minute
-   Se potriveste gustul cu sare, piper, ardei iute si se ia de pe foc.

Don Basilio

stoceag de somn la Iasca in Sarichioi - nota 10

Sam

Peste Marinat

La aceasta reteta se folosesc de obicei pesti cu multe oase (caras, platica, rosioara, etc...), deoarece prin marinare oasele subtiri se dizolva, iar cele mari se inmoaie si ajung ca niste ate.

Mai intai se prajeste pestele in ulei (in prealabil dat prin malai sau faina de grau) si apoi se lasa sa se raceasca.

Se pregateste un otet diluat (3 grade) pentru marinare, exact ca pentru gogosarii la otet:  se amesteca 1 parte otet din vin (e cel mai bun!) de 9 grade + 2 parti apa, ceva sare si ceva zahar sau miere, dupa gust. Se mai pot adauga pentru aroma cateva foi de dafin si cateva boabe de piper, si se da intr-un clocot scurt.

Bucatile de peste prajit se aranjeaza cat mai compact (dar fara a le strivi) in borcane de sticla cu capac, dupa care se acopera complet cu otetul cald/fierbinte.

Se depoziteaza intr-un loc racoros; dupa aproximativ doua saptamani (timp minim necesar marinarii) se poate consuma – pestele e delicios, iar otetul se transforma intr-o gelatina! Borcanele se pot pastra la rece cel putin 2-3 luni.

Sico

#24
Peste marinat II
Se poate folosi aproape orice fel de peşte ca: macrou, sprot, gingirică, hamsie, aterină, scrumbie, caras, rosioara, dar cel mai bun este heringul.

Ingrediente: 1 kg peşte, 3 cepe mijlocii, 1 morcov, 2 mere, 70 ml oţet, 10-15 boabe de piper, 5 boabe de enibahar zdrobit, un vîrf de liguriţă boabe de muştar, 300 ml apă, sare - dacă este cazul.

Peştele se curăţă de cap, coadă şi intestine (cu excepţia gingiricăi care se pune întreg), dacă este sărat se pune la desărat cîteva ore, schimbînd apa de 3-4 ori.

Tăiem peştele la o dimensiune de 3-4 cm, îl aşezăm într-un vas de sticlă, porţelan, sau plastic astfel: un rînd de ceapă tăiată rondele, feliuţe de morcov şi mere, 3-4 boabe de piper, enibahar, boabe de muştar, apoi un strat de peşte  şi aşa mai departe alternînd straturile.

Apa cu oţetul o punem la fiert cîteva minute, apoi rece, o turnăm peste peşte. Se ţine la rece 4-5 zile, apoi se poate servi.

Sam

Pate de ton

Ingrediente:
-   2 conserve de ton in suc propriu (180 – 200 g) – recomand tonul bucati, nu pe cel maruntit.
-   4-500 g crema de branza, genul Philadelphia sau Tartina de la LaDorna
-   2 legaturi de ceapa verde
-   1 lingura rasa de hrean pasta (din comert)
-   Tabasco/Harissa/Boia iute – optional, dupa gust, daca se doreste varianta picanta
-   Sare, piper dupa gust
-   Zeama de la ½ lamaie medie ca marime (sau 1 lime)
Preparare:
Se caleste f. putin ceapa verde (tocata bucati mari ~1 cm) in ulei de masline; se adauga tonul scurs si se mai tine putin pe foc. Se ia de pe foc si se adauga crema de branza, care se va topi de la caldura ingredientelor din tigaie; se amesteca usor pentru a nu marunti inutil bucatile de ton si se condimenteaza cu zeama de lamaie, sos de hrean, Tabasco, sare si piper.
Rezulta un pate cu o textura grunjoasa si va asigur ca e de senzatie la orice masa festiva!
Merge bine cu paine prajita.

P.S. Pentru a obtine un pate de somon, puteti inlocui tonul din conserva cu somon afumat sau marinat!

Sam

Peste Marinat III

De regula aceasta reteta se poate folosi hering, macrou, merluciu, etc...

Ingrediente:
-   Pentru saramura:
o   125 g sare
o   2 L apa
-   Pentru marinata:
o   1 kg peste curatat
o   0,35 L otet din vin de 9 grade
o   0,65 L apa
o   100 g zahar
o   2 lingurite seminte de mustar
o   1 lingurita enibahar
o   2 lingurite de piper boabe
o   5-6 frunze de dafin
o   3 cuisoare (optional)
o   1 lamaie mare
o   1-2 cepe rosii taiate felii
Preparare:
1.   Se prepara mai intai saramura amestecand cei 2 litri de apa cu sarea si se da un clocot scurt. Dupa ce se raceste la temperatura camerei, se toarna peste bucatile de peste astfel incat sa le acopere complet (daca e nevoie, mai preparati saramura suplimentara) si se da la rece pentru 12-24 ore.
2.   Marinata se pregateste amestecand ingredientele de mai sus si dandu-l intr-un clocot scurt, dupa care se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
3.   Dupa scurgerea timpului necesar, se scot bucatile de peste din saramura si se aseaza in borcane de sticla cu capac, intercalandu-le cu felii de lamaie si de ceapa. Se acopera complet cu marinata si se pastreaza la rece.
4.   Pestele incepe sa fie bun de mancat dupa 3-4 zile si se poate pastra in borcane inchise tinute la rece, timp de 1-2 luni.