Constructie Dayboat 4 m

Creat de timberland0910, Aprilie 03, 2017, 05:27:19 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

iris

nu cred ca asta ar fi o problema.
  Proiectantul meu de catamaran tine foarte mult la urmatoarea treaba:la imbinari sa pui doua randuri de fibra,si sa faci ,,overlap'',adica ,peste imbinare,pui doua fasii de fibra,una peste alta,dar decalate 50mm(de exemplu,cand te uiti de sus,peste imbinare,avand doua fasii de fibra de 150mm latime,prima o pui,excentric,50mm in stanga si 100 mm dreapta,cealalta o pui peste ea,dar 100mm stanga si 50mm dreapta).
  Eu asa am facut la toate imbinarile,cu biaxiala de 400+epoxy.
   Nu e usor,te omoara bulele de aer,suge biaxiala asta epoxy gramada,tre sa dai din pensula repejor.mai o racleta(sa scoti tot aerul)
   Iar daca a doua zi vezi ca mai ai bule de aer,pui mana pe slefuitor,le scoti din zona respectiva,si ii mai dai epoxy in zona reslefuita.
   Nu lua ca lege ce zic, iti spun ce am facut eu.Sunt aici,pe forumul asta,oameni cu experienta in treaba asta,eu am facut cam cum m-au invatat ei.
   Inca odata,spor la treburi.

timberland0910

Citat din: iris din Mai 04, 2017, 08:51:16 PM
nu cred ca asta ar fi o problema.
  Proiectantul meu de catamaran tine foarte mult la urmatoarea treaba:la imbinari sa pui doua randuri de fibra,si sa faci ,,overlap'',adica ,peste imbinare,pui doua fasii de fibra,una peste alta,dar decalate 50mm(de exemplu,cand te uiti de sus,peste imbinare,avand doua fasii de fibra de 150mm latime,prima o pui,excentric,50mm in stanga si 100 mm dreapta,cealalta o pui peste ea,dar 100mm stanga si 50mm dreapta).
  Eu asa am facut la toate imbinarile,cu biaxiala de 400+epoxy.
   Nu e usor,te omoara bulele de aer,suge biaxiala asta epoxy gramada,tre sa dai din pensula repejor.mai o racleta(sa scoti tot aerul)
   Iar daca a doua zi vezi ca mai ai bule de aer,pui mana pe slefuitor,le scoti din zona respectiva,si ii mai dai epoxy in zona reslefuita.
   Nu lua ca lege ce zic, iti spun ce am facut eu.Sunt aici,pe forumul asta,oameni cu experienta in treaba asta,eu am facut cam cum m-au invatat ei.
   Inca odata,spor la treburi.
Am vazut parca in topicul tau cam care e treaba cu overlap-ul ...mie in proiect imi da un singur strat dar nu specifica latime si gramaj la fibra

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

timberland0910

Mi-ar fi placut sa iau biaxiala cusuta la 45 de grade , dar auzi tu pretentii si figuri pe mine ...si gramajul dorit si orientarea fibrelor..oare unde ma cred?? In Canada?!?! Nuuuuu  suntem in Romania unde Polydis imi zice sa mai revin cu un telefon peste 2-3 luni ca nu au pe stoc doar de 450 g/mp si cand am intrebat daca sunt aprozar sau firma care vinde rasini si fibra s-a suparat doamna...Pai pune frate in oferta doar ce ai nu ce poti aduce , ca nu mai suntem in 92 ,ca pe bani oricine isi poate aduce de oriunde...
Bridgexim ma tine 40 min la tel si imi explica de ce rasina epoxidica buna au ei 9 kg la 225 ron , ce bine se lucreaza cu ea si cand le zic sa imi trimita 30 kg ...pauza : -A pai nu avem pe stoc si nu stim cand primim!!!!..Pe bune????...Am si inchis Pana la urma am luat Top Amorsa Epoxy comandata ieri si azi ajunsa la mine + cenosfere pt teste cadou din partea lor..
Am trecut usor peste partea cu fibra ''Nu vindem decat la balot''  WTF pune-o pe curier si cat face atat face si nu ma rog de nimeni pe banii mei .....😨😳😵

timberland0910

Citat din: NessyRO din Aprilie 30, 2017, 07:42:17 PM
    Salut!
    Bănuiesc că Vali este acolo unde nu am putut fi și eu așa că, dacă vrei să folosești 1 Mai în stil muncitoresc, mă substitui (acum mă dau mare!) lui.
    Cenosferele nu absorb epoxi. Ele sunt ca niște "biluțe" etanșe si foarte ușoare și sunt folosite la umpluturi. Rumegușul este fibră de lemn (de acord, foarte mică d.p.d.v. lungime, dar fibră) care se îmbibă complet cu epoxi. Rezultatul, după polimerizarea rășinii, este structural mai rezistent decât materialul de umplutură.
   În privința laminării interior/exterior, te sfătuiesc să o laminezi și pe interior cu fibră, eventual mai fină (180-220 gr/mp) în ideea creșterii rezistenței mecanice a placajului. Bănuiesc că rezistența la torsiune este asigurată prin longeroane/traverse/amplasare compartimente/compastie deoarece numai cu un strat de biaxial, chiar și de 300 gr/mp, structura nu va fi rigidă.
   Poți folosi ambele tipuri de bandă de 10 cm lățime (decupată cu foarfeca - dar asta îți va lungi un pic mai mult programul - sau țesută - așa este banda aceea, ca o feșă țesută nu tăiată dintr-o bucată mai lată). Diferența constă în cum arată marginile benzii după aplicare: la cea țesută vor fi un pic îngroșate, la cea decupată o să fie zimțate de capetele firelor de fibră de sticlă. Personal am folosit bandă țesută la care după polimerizarea rășinii, înainte de laminarea stratului ulterior, am șlefuit un pic marginile.
   În privința aplicării filetului, pensulează porțiuni mici, nu cu exces de rășină deoarece "chitul" o să aibă tendința de a aluneca pe prea multă rășină, și, după 1-2 minute (sau cât îți ia să prepari chitul) aplică filetul. Te sfătuiesc să lucrezi cu cantități mici (100-200gr) de rășină și pe porțiuni mici (bănuiesc că aplici rășina cu pensula). Altfel riști să depășești timpul de lucru cu rășina. Chiar și atunci când laminezi, o să vezi că lemnul+rășina spun de ce cantitate este nevoie. În niciun caz rășina nu trebuie să băltească. Dacă, dubă ce s-a impregnat rășina în lemn, firele de fibră par total sau parțial dezgolite, mai poți aplica un strat de rășină cu pensula. Întrucât wet on wet nu înseamnă rășină fluidă peste rășină fluidă ai timp destul. Funcție de rășină (fișa tehnică) și temperatură acest timp este între 6 și 48 de ore.

Cu scuze maestrului pentru impostură....
Ieri am imbinat placajele pe lungime si mi-au prins bine sfaturile tale plopul absoarbe rasina foarte repede.folosesc rasina de la europlastic si se lucreaza mult mai bine cu ea decat cu cea de la polydis..

timberland0910

Citat din: 12iuli34 din Mai 04, 2017, 05:31:27 PM
Eu am taiat-o pe lățime, dar trebuie să ai grijă când o lucrezi. Dacă ai grija nu se destrama.
Am aplicat azinoapte pana la ora 4 fibra taiata pe lat si nu se destrama de loc...am taiat-o greu in schimb

12iuli34

Și eu am taiat-o cu foarfeca. La o barca ,o foarfeca. Spor.

12iuli34

Și ceva foto sa vedem și noi?

timberland0910

Citat din: 12iuli34 din Mai 06, 2017, 08:33:39 PM
Și ceva foto sa vedem și noi?
Sa mai avansez putin si pun cu siguranta

BogdanFerariu

Citat din: timberland0910 din Mai 04, 2017, 09:07:49 PM
Mi-ar fi placut sa iau biaxiala cusuta la 45 de grade , dar auzi tu pretentii si figuri pe mine ...si gramajul dorit si orientarea fibrelor..oare unde ma cred?? In Canada?!?! Nuuuuu  suntem in Romania unde Polydis imi zice sa mai revin cu un telefon peste 2-3 luni ca nu au pe stoc doar de 450 g/mp si cand am intrebat daca sunt aprozar sau firma care vinde rasini si fibra s-a suparat doamna...Pai pune frate in oferta doar ce ai nu ce poti aduce , ca nu mai suntem in 92 ,ca pe bani oricine isi poate aduce de oriunde...
Bridgexim ma tine 40 min la tel si imi explica de ce rasina epoxidica buna au ei 9 kg la 225 ron , ce bine se lucreaza cu ea si cand le zic sa imi trimita 30 kg ...pauza : -A pai nu avem pe stoc si nu stim cand primim!!!!..Pe bune????...Am si inchis Pana la urma am luat Top Amorsa Epoxy comandata ieri si azi ajunsa la mine + cenosfere pt teste cadou din partea lor..
Am trecut usor peste partea cu fibra ''Nu vindem decat la balot''  WTF pune-o pe curier si cat face atat face si nu ma rog de nimeni pe banii mei .....😨😳😵

Eu am folosit biaxiala de 450g/mp cu orientare 45/45, luata din Olanda si pusa pe curier. Curierul a fost din partea lor, deoarece am avut o comanda mai maricica, toata fibra si rasina.
In Romania, tot asa este da nu este pe stoc, vindem cantitati mari, etc.

In legatura cu orientarea biaxialei, in proiectul meu scrie ca se foloseste tesatura 45/45 pt ca in combinatie cu dispunerea 90/90 a placajului rezulta o structura foarte solida.
Oricum, in RO ne adaptam si facem cu ce gasim, ca n-avem de ales.

Spor la treaba.

Trimis de pe al meu SM-G920F folosind Tapatalk

timberland0910

Citat din: BogdanFerariu din Mai 08, 2017, 05:44:54 PM
Eu am folosit biaxiala de 450g/mp cu orientare 45/45, luata din Olanda si pusa pe curier. Curierul a fost din partea lor, deoarece am avut o comanda mai maricica, toata fibra si rasina.
In Romania, tot asa este da nu este pe stoc, vindem cantitati mari, etc.

In legatura cu orientarea biaxialei, in proiectul meu scrie ca se foloseste tesatura 45/45 pt ca in combinatie cu dispunerea 90/90 a placajului rezulta o structura foarte solida.
Oricum, in RO ne adaptam si facem cu ce gasim, ca n-avem de ales.

Spor la treaba.

Trimis de pe al meu SM-G920F folosind Tapatalk
Mersi Bogdane , oare pt filete sa o tai pe diagonala?

Vali

Citat din: timberland0910 din Mai 08, 2017, 06:55:28 PM
Mersi Bogdane , oare pt filete sa o tai pe diagonala?

Am vazut ca majoritatea proiectantilor de barci s&g recomanda dispunerea pe diagonala a fibrelor la banda biaxiala pentru filete. Asa ca daca tot folosesti biaxiala, cel mai bine e s-o folosesti la potential maxim, taind-o pe diagonala. Explicatia e in postarea colegului Bogdan Ferariu, anume ca se combina proprietatile pe diagonala ale benzii biaxiale cu cele ale fbrelor placajului, perpendiculare.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

timberland0910

Citat din: Vali din Mai 09, 2017, 07:36:00 AM
Am vazut ca majoritatea proiectantilor de barci s&g recomanda dispunerea pe diagonala a fibrelor la banda biaxiala pentru filete. Asa ca daca tot folosesti biaxiala, cel mai bine e s-o folosesti la potential maxim, taind-o pe diagonala. Explicatia e in postarea colegului Bogdan Ferariu, anume ca se combina proprietatile pe diagonala ale benzii biaxiale cu cele ale fbrelor placajului, perpendiculare.

Salut Vali , tesatura mea biaxiala e rigida pe lungime si pe latime ,iar pe diagonala daca trag de ea se intinde ca un elastic ...o sa fac un mic video sa exemplific .Zilele astea pun poze cu evolutia barcii

Vali

Orice biaxiala face asa, dar cand e prinsa in rasina polimerizata, preia cu totul altfel eforturile, mai ales pe cele de torsiune a corpului.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

timberland0910

cateva poze , mai am sa fac banchetele laterale, puntea  si apoi sa o intorc...ce nu stiu e daca sa merg cu interiorul pana la capat adica pana la vopsit lacuit sau sa o fibrez si pe exterior si apoi sa o vopsesc toata odata

timberland0910

2 nelamuriri legate de oglinda barcii:

1 Proiectantul imi da oglinda de 12 mm + inca o bucata de 20 cm latime de 6mm in partea de sus pe interior unde vine prins motorul ( eu am pus adaosul interior tot de 12 mm grosime, se vede in ultima poza ) ..e suficient pt 5 cai?

2 Nu imi da cota de taiere pt cizma scurta si nu stiu cat sa decupez din oglinda \(motorul il iau doar luna viitoare si nu as astepta pana atunci  cu decupajul).Motorul va fi yamaha 5 cai