Măsuri prohibitive-Delta Dunării

Creat de Florio, August 30, 2017, 09:23:58 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

dan roh

@Nakasone,

Atunci sa dam drumul la un ,,brainstorming ideas'' si sa incercam sa redactam un document cu care sa putem incepe actiunea de renaturare. Toti colegii de pe forum   sunt invitati  sa puna umarul la aceasta actiune. Eu personal m-am gandit sa-i  contactez pe cei ce au reusit renaturarea polderului agricol Carasuhat, pe  fostul primar al Mahmudiei si pe cei de la WWF Romania si sa-i rog sa ne ajute in acest nobil scop.  Dar sa stiti ca nu va fi usor. Mai ales ca nu avem niciun fel de sprijin politic, financiar sau de alta natura.

Intersect

Citat din: dan roh din Martie 16, 2018, 11:03:54 AM
@Nakasone,

Atunci sa dam drumul la un ,,brainstorming ideas'' si sa incercam sa redactam un document cu care sa putem incepe actiunea de renaturare. Toti colegii de pe forum   sunt invitati  sa puna umarul la aceasta actiune. Eu personal m-am gandit sa-i  contactez pe cei ce au reusit renaturarea polderului agricol Carasuhat, pe  fostul primar al Mahmudiei si pe cei de la WWF Romania si sa-i rog sa ne ajute in acest nobil scop.  Dar sa stiti ca nu va fi usor. Mai ales ca nu avem niciun fel de sprijin politic, financiar sau de alta natura.

Eu te ajut oricand.
Born to fish,forced to work!!!

felicimond

Salutare Confrati!

Habar nu am daca un astfel de demers nu e lupta cu morile de vant. Dar daca ne-am castigat dreptul sa vorbim, trebuie sa o facem. Pentru ca cel care tace, e complice moral la savarsirea faptei si vinovat de tainuire.
Ca la orice inceput, ma framanta cateva intrebari: voi stiti care sunt taberele? Care sunt interesele? Trebuie totul pus pe un plan ca intr-o batalie. O alta intrebare, petitiionline.ro este un instrument util? Au mai fost initiative asemenea? Ce forte au reusit sa adune? Cum s-au sfarsit? Ce invatam din ele?

Intersect

Citat din: felicimond din Martie 17, 2018, 01:40:27 PM
Salutare Confrati!

Habar nu am daca un astfel de demers nu e lupta cu morile de vant. Dar daca ne-am castigat dreptul sa vorbim, trebuie sa o facem. Pentru ca cel care tace, e complice moral la savarsirea faptei si vinovat de tainuire.
Ca la orice inceput, ma framanta cateva intrebari: voi stiti care sunt taberele? Care sunt interesele? Trebuie totul pus pe un plan ca intr-o batalie. O alta intrebare, petitiionline.ro este un instrument util? Au mai fost initiative asemenea? Ce forte au reusit sa adune? Cum s-au sfarsit? Ce invatam din ele?
Salut,petițiile online sunt nu înseamnă nimic din punct de vedere juridic doar dacă sunt semnate electronic.

Alex1958

Citat din: felicimond din Martie 17, 2018, 01:40:27 PM
Salutare Confrati!

Din cate inteleg eu taberele sunt mai multe dar nu actioneaza intodeauna coerent, sau mai bine zis isi disimuleaza uneori intentiile adevarate in fel de fel de fente din corp....
Deci este CJ Tulcea care detine zonele desecate transformate in exploatatii agricole. Astia vor bani din renegocierea redeventelor de la concesionari. Nu vor renaturare caci dispare banutul lor in care nu investesc nimic dar el vine.
Concesionarii- astia vor sa li se prelungeasca contractele de concesiune la aceleasi redevente ridicole. APIA sa vina cu subventia, ei sa practice agricultura ne-ecologica cu care fac productii bune, apa de irigatii e colea, toate merg spre super-bunastarea lor. Nici ei nu vor renaturare...
UAT-urile, adica comunele. Aici e confuz. Declarativ, tin cu oamenii, cu Delta, cu pescarii cati mai sunt si vor turism care deprinde de pasari si de peste. Senatorul cu pricina a initiat un proiect sa le ia cascavalul celor de la CJ Tulcea si sa-l dea UAT-urilor, adica sa negocieze ei concesiunile, redeventele sau re-naturarea. Cred ca sunt si unii de buna credinta care chiar vor renaturarea. Dar banul e ochiul dracului si e mai usor de convins un consiliu local decat unul judetean.
Asociatiile de pescari comerciali nu vor decat sa fie lasati sa braconeze in voie, plase, curent, dinamita...Nu vor ARBDD, nu vot PF, nu vor barcagii si pescari recreativi care sa le incurce lor treburile. Nu-si bat capul cu re-naturarea desi cam asta ar fi singura lor sansa pe termen lung.
Cei cu pensiunile si turismul, vor sa vina lumea sa le dea lor banul, dar lumea trebuie hranita cu peste, care peste vine de la pescarii comerciali si mai nou de la METRO. Nici ei nu sunt entuziasmati de barcagii care vin cu barci proprii, isi mai plimba prietenii si le mai explica excrocheriile. Cat despre re-naturare, le-ar place sa fie facuta, dar sa se poata si ei plimba pe acolo cu turistii.
Ultima pe lista, cu voia dumneavostra, este comunitatea de pescari recreativi, barcagii si iubitorii de natura care vor o delta cum era odata. Si acestia o vor dar intr-un mod usor confuz, adica stiu ce vor dar nu stiu cum sa ajunga iar acolo.
N-are cum sa mai fie cum era odata...

felicimond

Salut,

Am inteles raspunsurile celor doi colegi. Deci noi am tras batul scurt si suntem in tabara care conteaza cel mai putin. Asta face ca demersul sa fie cu sanse minime. Iar asa cum sta contextul, e clar ca renaturare se va face doar cu dictatura. Ca "democratia" ne sta la toti in gat. Hm... nashpa! Nu stiu ce sa zic... Nu stiu cat de realist este sa ai asa putine gloante si nici sa nu stii cui il adresezi pe primul...De obicei, neputinciosii raman doar cu revolta si cu un nod in gat. Cred ca o actiune punctuala, cu realizarea unui exemplu pe care sa il vada si priceapa din ce in ce mai multi, e singura strategie realista. Exista o suprafata care sa se califice pentru o renaturare pilot? Pentru care sa se alinieze astrele?

teo pes

;DMa colegilor ...voi chiar sunteti nebuni !!?? cine dr se uita la noi !/ e vorba de banet cu cameonu frateeee!!!!!! ;D urmeaza retrocedari ....cumparari si intrari in intravilan  ;D si noi vrem delta !!?? ;D ;D ;D
Viata i grea !!  Dar trece !!

dan roh

Cine spunea ca ,,orice minune tine trei zile'' mare adevar graia. Navigand astazi pe google maps in speranta ca s-au upgradat ceva harti cu delta noastra draga am observat atasata pentru zona Mahmudia o fotografie aeriana gen fish ,,eye'' cu localitatea respectiva si zona deltaica recent renaturata-Carasuhat. Va invit sa verificati si sa comparati cu hartile google maps pentru aceeasi zona.  Dupa cum stiti, acesta zona renaturata are in componenta sa un canal care da direct in Litcov. Ei bine acest canal a fost inchis. Am crezut ca nu vad bine si am pus mana pe telefon. Am sunat la ,,Mon Jardin'' si i-am intrebat daca stiu ceva despre acest lucru. Acestia mi-au raspuns, zicandu-mi ca acest canal care mentinea umeda zona renaturata a fost inchis de primarie in toamna, din motive numai de ei stiute. La intrebarea mea daca stiu macar daca vor deschide canalul pentru sezonul turistic care a inceput mi-au raspuns ca ,,nu stiu'', ,,nu cred''. Cei de la Mon Jardin pareau destul de suparati deoarece aceasta zona renaturata plus scurtatura de vreo 10 km necesara pentru pentru a ajunge la Litcov, incepuse sa puna din nou Mahmudia pe harta turistica a Deltei Dunarii.
Visul renaturarii s-a incheiat.
Se pare ca lotrii de terenuri au pus din nou stapanire pe delta si de data asta definitiv. Mai ales ca acum au si legea de partea lor. Si tare mi-e teama ca de data asta va fi mai rau. Mult mai rau. Am sunat si la primaria Mahmudia sa le cer punctul de vedere dar se pare ca nu este nimeni in primarie astazi. Va voi tine la curent.

dany

Am fost de cateva ori in zona pe cand nu era renaturata,pana pe bucla.Ca sa ajungi pe litcov cu masina era puscarie de drum si m-am bucurat de canalul ala...Am sa-intreb si eu un barcagiu din zona si prop. de pensiune sa vad ce zice..

dan roh

Revin cu amanunte. Am reusit sa iau legatura cu Primaria Mahmudia. Secretarul acesteia mi-a spus  ca vinovate de inchiderea zonei sunt acumularile de gheata din iarna care au afectat digul de aparare a incintei agricole. Si din cauza apelor mari de anul acesta nu s-a putut interveni cu mai din timp cu reparatii asupra digului. Acestia au spus firma care a executat lucrarile de renaturare se ocupa, in acest moment, cu repararea digului si spera ca in cel mult trei saptamani  zona renaturata sa fie redeschisa.
Si o nota buna ca sa zic asa: primaria mi-a spus ca sunt constienti de avantajele pe care le aduce zona renaturata. 
Ba mai mult, mi-au spus ca de cand s-a renaturat zona Carasuhat afluxul de turisti s-a marit considerabil, economia locului a inceput sa miste si toata lumea incepe sa-si recapete optimismul. Au inteles ca trebuie sa existe o simbioza reala intre activitatile turistice si cele agricole astfel incat toata lumea sa fie multumita.

felicimond

Doamne Ajuta! Inseamna ca nu-i totul pierdut.

dan roh

Surprize, surprize! Neplacute bineinteles! Va mai aduceti aminte de senatorul Ion Ganea cel ce se batea cu pumnii in piept prin iarna ca se va lua la tranta cu parlamentul si CJ Tulcea(PSD ca sa ne intelegem)  si ca va face tot ce este posibil sa renatureze zona Murighiol-Dunavat? Ei bine incepand de astazi s-a lepadat de formatiunea politica la care activa si s-a inscris in PSD! De astazi este parlamentar PSD. Adio lupte cu CJ Tulcea. Incepand cu ziua de astazi s-a aliat cu ei.  Credeti ca va mai fi activ si se va implica in renaturare pe mai departe? Ma indoiesc! Acum sunt un pic suparat dar  va trece. Speranta moare ultima.

Intersect

De la ARBDD citire.

IMPORTANT!
Control RADAR in perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării!

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării anunță că începând cu data de 15.06.2018 va pune în aplicare prevederile legale privind monitorizarea vitezei de deplasare a ambarcațiunilor și navelor pe canalele și lacurile din perimetrul rezervației. Astfel, în conformitate cu HOTĂRÂREA Nr. 538/2015 pentru aprobarea Regulilor privind accesul și circulația navelor și ambarcațiunilor pe canalele și lacurile interioare din perimetrul Rezervației Biosferei "Delta Dunării":

Art. 7.    (3) Viteza maximă admisă a navelor și ambarcațiunilor care navighează pe următoarele canale de circulație și lacuri interioare din perimetrul Rezervației Biosferei "Delta Dunării", este de 40 km/h: (ANEXA Nr. 1)
1. Gârla Somova
2. Canalul Mila 36
3. Canalul Sireasa
4. Gârla Șontea
5. Canalul Olguța
6. Canalul Războinița
7. Canalul Eracle
8. Canalul Lopatna
9. Canalul Rădăcinoasele
10. Canalul Pardina
11. Canalul Magistral AP Chilia
12. Canalul Cardon
13. Canalul Sfiștofca
14. Canalul Sud Popina
15. Canalul Vătafu
16. Canalul Stipoc
17. Canalul Magearu
18. Canalul Litcov
19. Canalul Crișan - Caraorman
20. Canalul Busurca
21. Gârla Împuțita
22. Canalul Cordon Litoral (Sulina - Sfântu Gheorghe)
23. Canalul Tătaru
24. Gârla Perivolovca
25. Canalul Lipoveni 26. Canalul Dunavăț
27. Canalul Mustaca
28. Canalul Dranov
29. Canalul Perișor
30. Canalul Periteașca
31. Canalul de Centură (canalul de legătură dintre canalele Lipoveni, Dunavăț și Dranov)
32. Canalul Mocansa
33. Canal Eracle
34. Canal Ceamurlia
35. Lacul Roșu
36. Lacul Roșuleț
37. Lacul Puiu
38. Lacul Razim
39. Lacul Golovița
40. Lacul Zmeica
41. Lacul Sinoie
42. Lacul Lumina
43. Lacul Merhei
44. Lacul Matita
45. Lacul Uzlina
46. Lacul Isac
47. Brațele Dunării Vechi
48. Brațul Musura
49. Canal Uzlina

Art. 7.    (6) Este interzisă deplasarea navelor/ambarcațiunilor cu motor cu o viteză mai mare de 5 km/h în următoarele zone: (ANEXA Nr. 3)
1. Lacul Ivanova
2. Lacul Purcelu
3. Canal Bratușca
4. Canal Litieni
5. Lacul Obretinul Mic
6. Canal Ghermandi
7. Golf Musura - Ostrov Musura
8. Lacul Martinica
9. Lacul Cuzmințul Mare 10. Lacul Cuzmințul Mic
11. Lacul Meșteru, Nord și Sud
12. Japșa Climova
13. Holbina II
14. Lacul Isăcel
15. Lacul Cotețe
16. Lacul Cuibul cu Lebede
17. Canal Candura - colonia Nebunu
18. Lacul Ligheanca (NE)

Art. 7.    (2) Viteza maximă admisă a navelor și ambarcațiunilor care navighează pe restul canalelor și lacurilor interioare din perimetrul Rezervației Biosferei "Delta Dunării", este de 15 km/h. (neprevăzute în ANEXA Nr. 1 si ANEXA Nr. 3)

Pe căile navigabile (brațele Dunării și traseul navelor până la localitățile Mila 23 și Caraorman) viteza de navigație este cea stabilită de Autoritatea Navală Română funcție de tipul de ambarcațiune sau navă folosită.

Sancțiunile prevăzute în LEGEA   Nr. 82 din 20 noiembrie 1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării":
Art.12. Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiuni:
6. nerespectarea regulilor de navigaţie şi circulaţie pe teritoriul rezervaţiei;
Art.13.  Contravenţiile prevăzute la art. 12 se sancţionează după cum urmează:
d) cele de la pct. 5 - 7, 18, 19 şi 36, cu amendă de la 250 lei la 700 lei pentru                       persoane fizice şi de la 320 lei la 1.000 lei pentru persoane juridice.

crysty

Mai bine mai tarziu decat niciodata.
Din cate stiu ei nu prea au personal calificat pentru aceste controale si mai mult ramane de vazut cum va fi aplicata aceasta masura si mai ales cui....?
Avand in vedere ca aparatul radar trebuie sa fie in punct fix fara a fi "leganat de ape" sunt curios si daca va avea aceeasi precizie. Cum vor lua ei viteza pe un lac ca Matita, de exemplu, care este destul de mare si aproape mereu sunt prezente valuri mici sau mari?
Oare se va incepe vanatoarea ce era inainte pe sosele?
Vedem....

byteworks

Astea plus marjele de eroare ale aparatelor nu stiu cum se vor descurca cu vitezele mici 5-15 km/h.
Poate se mai contoleaza cu ocazia asta si lipsa certificatelor de conducator de ambarcatiune si conducerea in stare de ebrietate.