Primul român trecând solitar Atlanticul

Creat de Florio, Octombrie 23, 2017, 09:37:51 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Florio

Citat din: acig din Noiembrie 30, 2017, 02:37:32 PM
Sa mai adugam la lista pe Ioan Cobzarenco :
https://my.yb.tl/expeditii/2600/
Indiscutabil, "Bătrâna doamnă" cum o alintă proprietarul ei, a traversat Atlanticul chiar în această cursă "A.R.C." încă din 2014. Nu solitar, firește, bătrâna doamnă e un Hallberg Rassy de 35 de picioare. Atunci a fost și o întâlnire inopinată în Gran Canaria, cu un bun prieten, navigator și instructor totodată :) . Întâlnirile astea la un capăt de lume, au un farmec și o însuflețire deosebită.
Aceasta a fost și prima barcă sub pavilion românesc, din istoria competiției Atlantic Race for Cruisers.

acig

#31
DROEPPELEMINA; Un ceainic olandez din spusele proprietarului;
,,Lumea este un loc periculos...   Nu atat din cauza celor care fac rau, cat mai ales a celor care privesc si-i lasa sa faca rau !" Albert Einsten

deltasub

Sa nu uitam și de Sorin Drugan, care mâine pleacă din Gibraltar în traversarea Atlanticului.
Totusi prima barca sub pavilion romanesc care a traversat oceanul Atlantic și care a participat la ARC (chiar dacă a făcut doar jumătate de traseu, fiind obligata sa schimbe  ruta spre Brazilia), a fost trimaranul Dacia în anul 1990.

Florio

Citat din: deltasub din Noiembrie 30, 2017, 09:30:24 PM
Sa nu uitam și de Sorin Drugan, care mâine pleacă din Gibraltar în traversarea Atlanticului.
Totusi prima barca sub pavilion romanesc care a traversat oceanul Atlantic și care a participat la ARC (chiar dacă a făcut doar jumătate de traseu, fiind obligata sa schimbe  ruta spre Brazilia), a fost trimaranul Dacia în anul 1990.

Așa este, trimaranul Dacia a fost o mega-aventură. Sub pavilion românesc, într-adevăr!
La fel și familia Albu, a traversat Atlanticul (și ulterior Pacificul, apoi au trecut pe la Capul Horn) pe micul velier Phoenix, sub pavilion românesc.

Despre Sorin Drugan am scris aici, în postarea cu numărul #26.

Florio

Așa cum bănuiam la începutul acestei săptămâni, in postarea #23, Dorel a reușit să ajungă la destinație, chiar de Ziua României, în această dimineață :) !
O întâmplare sugestivă, la capătul unei curse încheiată numai din voința de neclintit a acestui om, care nu s-a lăsat înfrânt de faptul că barca i s-a avariat din prima zi a traversării.
Good job, skipper! :)

acig

,,Lumea este un loc periculos...   Nu atat din cauza celor care fac rau, cat mai ales a celor care privesc si-i lasa sa faca rau !" Albert Einsten

bluewave

avem si un comunicat de presa :

"
COMUNICAT Clubul Nautic Român ●


•Vineri, 1 Decembrie 2017, 02:40 ora României, yachtmanul Dorel Nacou, legitimat la Clubul Nautic Român, a atins destinația finală a cursei Mini-Transat 2017 La Boulangère, portul Le Marin, din Insula Martinica, fiind ultimul sosit în marja regulamentară de timp.



După startul pe care l-a luat în Las Palmas, Gran Canaria, pe 1 noiembrie 2017, în prima noapte, la aproximativ 90 mile nautice de la start, în timpul furtunii, catargul ambarcațiunii sale 412 iXblue Vamonos, a cedat.

Au urmat cinci zile de eforturi în portul Boujdour, Sahara Occidentală, Maroc, unde şi-a putut remedia provizoriu avariile înregistrate la catarg, prin eforturile și mobilizarea echipei sale iXblue și a prietenilor Clubului Nautic Român din Boujdour și Nouadhibou, Mauritania.

A plecat din nou în cursa de traversare a Oceanului Atlantic, navigând cu prudență şi dovedind o imensă doză de cumpătare și răbdare, a aterizat în portul de destinație finală, după un parcurs de 29 zile 11 ore 32 minute, timp în care a parcurs în total 3.289 mile nautice.

Dorel Nacou a demonstrat mai mult decat elocvent adevărul celebrului proverb românesc: ,,Cu răbdarea treci marea."

Cumpătarea și modestia sa, devenite proverbiale, l-au ajutat să reziste pe măsură ce oboseala, stresul datorat singurătății, lipsa unui dialog verbal creșteau în intensitate, iar resursele de apă și hrană scădeau alarmant.

A trecut prin zone cu vânt foarte slab, în care a petrecut mai bine de şase zile, navigând cu viteză redusă.

A învins toate aceste obstacole, inițial pe cele legate de prejudecăți, legi nescrise care spun că yachtman te naști și doar te cizelezi pe parcurs, apoi că yachtingul este sport exclusivist, al celor cu stare socială și financiară foarte bună.

A învins deci, obstacole financiare, mentalități, a găsit sprijinul colegilor și al șantierului naval iXblue, sponsorul său din La Ciotat, apoi neșansa unui accident tehnic survenit la puțin timp după plecarea în cursă, lipsa unui vânt bun în pânze și totuși, nu a cedat, nu a cerut asistență, nu a lăsat Atlanticul să-l învingă.

Pentru toate acestea, Dorel Nacou este un învingător. Este învingătorul nostru, al prietenilor şi susţinătorior săi deopotrivă, al colegilor de la Clubul Nautic Român, al celor care au crezut în el, în visul său şi în faptul că poate să fie menţionat în statistici drept primul navigator român care a traversat solitar Oceanul Atlantic, înscris într-o regată oficială.





Pentru tânărul plecat din Munții Carpați în urmă cu 25 de ani, Atlanticul este doar un urs mai mare, cu care nu se luptase până acum într-o traversadă.

Ajuns la Le Marin pe 1 Decembrie, Ziua Marii Uniri și Ziua Națională a României, Dorel Nacou dedică cursa sa de traversare solitară a Oceanului Atlantic, Centenarului Marii Uniri, pe care îl vom sărbători pe 1 Decembrie 2018.



Ofiţer de presă

Narcis GAIDARGIU

"
"No Whistling on Board"

pelicanul

In toata aceasta euforie sa nu uitam sa mentionam ca aceasta frumoasa realizare nu ar fi fost posibila fara ajutorul surorii noastre mai mari, Franta. Care ne-a sprijinit decisiv in multe momente cheie ale istoriei ultimilor 200 de ani, inclusiv in realizarea statului roman, de la Napoleon al III-lea si pina la generalul Berthelot.
Ca sa nu mai vorbim de cel mai mare sculptor roman, cel mai mare dramaturg roman sau cel mai mare exportator industrial roman... ;)

bluewave

avem o stire pe fb autor "Ioan Cobzarenco"

"
Drugan Sorin se afla azi-dimineata la 180 NM NE de Tenerife urmand sa ocoloeasca Insulele Canare prin vestul Insulei Gomora.
Va face un mic ocol in drumul catre nordul Insulelor Cap Verde sperand sa intalneasca pe cei patru vaslasi care vor lua startul pe 12 decembrie in competitia Atlantic Challange cu barca "Maria".
Vantul este E-NE, 10-15 kt, urmand ca de luni sa creasca la 20-25 kt.

"


P.S. ca pe aici prin zona avem si "colegi de forum" care au spus psss fb-ului ... ( asta spun ei , noi credem ca stau ascunsi ...).
"No Whistling on Board"

Florio

Ha! Tocmai scrisesem, dar mi-ai luat-o înainte cu postarea. :)

Florio

Să continuăm cu un "update" pentru prima decadă a lunii decembrie.
Astazi, 9 decembrie 2017, avem următoarea situație:

-În competiția ARC+ 2017 via Cape Verde,
Velierul Andrew este la mai puțin de 100 mile de finish, pe poziția 6 în Cruising "E"
Velierul Cassiopeia este la o distanță de circa 180 mile, pe poziția 4 în Cruising "F"

Tot în Atlantic, solitarul Sorin Drugan a parcurs două treimi din drumul către Tenerife urmand sa ocoloeasca Insulele Canare prin vestul Insulei Gomora.
Va face un mic ocol in drumul catre nordul Insulelor Cap Verde sperand sa intalneasca pe cei patru vaslasi care vor lua startul pe 12 decembrie in competitia Atlantic Challange cu barca "Maria". Informația ne-o dă dl. Ioan Cobzarenco, pentru care Atlantic Race for Cruiser a fost o provocare și o reușită, cu câțiva ani în urmă :) .

Așadar din Cape Verde va pleca o barcă cu vâsle, echipaj românesc, în traversarea Atlanticului. Aceeași care cu câteva luni în urmă plecase în traversarea Mării Negre, tocmai ca antrenament pentru traversarea oceanului.

Vreau să spun prin toate acestea că... stă românul ce stă, dar și când se apucă de-o treabă, o face serios. Acum s-a apucat de traversat Atlanticul :)


Poziția în care se află azi Ajax cu Sorin Drugan:

deltasub


Florio

Citat din: deltasub din Decembrie 10, 2017, 08:43:00 AM
Bravo lor, dar Maria nu pleaca din Gomera?

Exact. Echipajul este deja în La Gomera, în ultima zi de pregătire.
Începând cu ziua de 12 când se va da startul, îi vom putea urmări live, pe  https://www.taliskerwhiskyatlanticchallenge.com/race-tracker/ , timp de aproximativ două luni cât va dura traversada.
Echipajul:

Andrei Roșu

Tată a doi copii (Alexandru 8 ani şi Ema 5 ani), sportiv de anduranță, blogger și scriitor inspirațional, coach, speaker motivațional, percuționist amator, organizator de evenimente caritabile, susținător de proiecte sociale şi deținător de câteva recorduri naționale și mondiale.

Departe de a fi un sportiv de performanță, Andrei a ales ca primă mare provocare să fie un maraton la Polul Nord. Au urmat apoi alte 7 maratoane și 7 ultra-maratoane pe 7 continente, premiate cu un loc în Cartea Recordurilor. Mai apoi, tot căutând noi provocări transformaționale, a descoperit ciclismul și înotul și a început să participe la ultra-triatloane.

În 2015, a parcurs un traseu de la Londra la Paris, compus din 140 de km de alergare, aproximativ 50 de km de înot și încă 300 de km cu bicicleta, devenind astfel primul român care a traversat înot Canalul Mânecii.

  "Pentru mine, succesul este un ansamblu de eforturi mici, repetate zilnic. Iar rețeta este mai simplă decât pare: Visezi – Planifici - Acționezi. Urmate în această ordine, am garanția că pot reuși în tot ceea ceea îmi propun, indiferent că este vorba despre a strânge fonduri pentru cauzele în care cred sau o cursă aparent imposibil de terminat, cum este Atlantic Challenge."

Vasile Oșean

Medicul Vasile Oşean, coordinator la Clinica MedySportLine, se ocupă împreună cu echipa sa, de recuperare medicală (deficienţe posturale, deficienţe post accidentări, hernii de disc, post intervenţii chirurgicale şi afecţiuni ortopedice şi neurologice) consultanţă medicală pentru susţinerea efortului fizic intens (sportivi de performanţă şi amatori) şi refacerea fizică şi psihică post efort fizic intens.

Domnul doctor deţine supracalificări de: terapeut Bowen (nivel Master), fizio-kinetoterapeut, tehnician farmacist, terapeut basic şi advanced medical taping in sports, neurologics and pediatrics, medic Specialist Acupunctură şi Ultrasonografie şi este absolvent master în Psihologia Sportului de Performanţă.

Din 2006 activează ca medic al loturilor naţionale de: atletism, canotaj, baschet, respectiv medic personal sportivi: tenis, lupte, fotbal, handbal etc. practicând cu pasiune medicina sportivă (dirijarea antrenamentelor, nutriţiei şi refacerii pentru atingerea şi depăşirea limitelor fizice şi psihice). A ales să practice sporturi extreme precum alpinismul şi escalada (cucerirea unui varf montan pe un traseu autoimpus indiferent dacă acel traseu a mai fost vreodată parcurs de o altă persoană), să facă scufundări de adâncime în diferite locuri ale lumii: Oceanul Atlantic, Marea Caraibe, Marea Roşie, Marea Egee etc. fiind certificat PADI Advanced Open Water Diver, combinându-le cu dezvoltarea lui personală prin tehnici energetice, spirituale şi yoga.

,,In pofida pasiunilor pentru activităţile sportive extreme, în viaţa de zi cu zi, sunt o persoană destul de sedentară, dedicându-mi timpul pacienţilor mei, în clinică (8 am -7 pm). Restul zilei mi-l petrec cu cei doi copii ai mei, Paul şi Maria, de 7 respectiv 5 ani.

Pentru mine, Atlantic Challenge este o provocare extremă întrucât mă forţează să-mi găsesc zi de zi timp şi pentru propria persoană. Punând pasiune în tot ceea ce fac, m-am hotărât, întrucât nu vreau să iau din timpul dedicat altor persoane, să îmi desfăşor antrenamentele în timpul săptămânii în intervalul 05.30 – 07.30 am, urmând să completez planul de antrenament în weekend. Ambiţia mea este să termin în echipă competiţia Atlantic Challenge."

Ionuţ Olteanu

"Mă numesc Ionuţ Olteanu, am 23 de ani şi lucrez în cadrul unei clinici de recuperare medicală ca fizioterapeut.
Sunt foarte pasionat de ceea ce fac, îmi place foarte mult să ajut oamenii în problemele lor de sănătate şi nu numai.
În afara timpului pe care îl petrec zilnic la job sunt un mare iubitor de tot ce înseamnă mişcare şi sport, mai ales cele duse la extrem. Chiar dacă nu am practicat un sport de performanţă, merg periodic în expediţii montane, căţărat, salturi cu paraşuta de la 4 mii de metri, iar ca să-mi menţin condiţia fizică merg la sala de sport.
Sunt o persoană ambiţioasă careia îi place în permanenţă să se dezvolte, să lucreze în echipă, iar proiectul Atlantic Challenge este oportunitatea perfectă atingerea acestor obiective personale."


Marius Alexe

Tată a 2 copii (Antim 6 ani şi Anisia 3 ani), angajat al unei companii multinaţionale în ultimii 16 ani, Marius a ales să răspundă provocării Atlantic Challenge. Pasionat de mişcare, el are la activ câteva participări în activităţi sportive cu scop caritabil, printre care şi susţinerea fundaţiei Hospice Casa Speranţei.
Încă din copilărie şi-a dorit să practice canotajul, de aici şi plăcerea lui Marius de a vâsli.


"Când am aflat despre acest proiect m-am înscris imediat pentru preselecţie şi mă simt foarte recunoscător pentru faptul că ni s-a oferit această posibilitate şi totodată pentru felul în care s-au desfăşurat toate etapele de până acum, culminând cu traversarea Mării Negre. Îmi plac foarte mult colegii, există o reală compatibilitate între noi şi ne simţim minunat împreună în orice cadru - asta spune multe despre eficienţa procesului de selecţie.
Apreciez mult şi defel caut activităţile care ne scot din zona de confort, considerând că doar astfel putem avea parte de un proces de învăţare consistent şi accelerat. În general, efortul susţinut ne ajută să ne cunoaştem mai bine pe noi înşine şi să filtram mai eficient informaţiile care altfel ne pot scăpa printre degete
Iubesc acest proiect şi cred că prin succesul nostru transmitem un mesaj consistent de încurajare tuturor celor care ne urmăresc parcursul şi ne susţin într-un fel sau altul."

bluewave

"
Velierul Andrew a terminat cursa ARC 2017, noi ajungând cu bine în Santa Lucia de Caraibe dupa 20 zile, 12 ore si 36 minute traversada Atlanticului.
Anul 2017 poate fi numit Anul Tricolorului Românesc pe Atlantic. Mai mulți navigatori cu vele române s-au încumetat în aproximativ aceeași perioadă, să participe oficial sau independent, în echipaj sau solitari la traversarea cu startul dintre Insulele Canare și finish în Insulele Caraibe.
Curajul și performanțele tuturor îi califică drept ambasadori ai Yachting-ului Românesc și purtători ai tricolorului românesc peste Oceanul Atlantic.
Duminică,19 noiembrie ora 12.30 s-a dat startul regatei ARC 2017 în Las Palmas de Gran. Competiția transatlantică se desfășoară în fiecare an din 1986 pe o distanță de aproximativ 2700 mile marine intre Las Palmas și Rodney Bay insula Santa Lucia din Antilele Mici aliniind la start 3 categorii de ambarcațiuni: Multihull, Racing și Cruising.
Andrew și Cassiopeia sunt cele 2 echipaje românești înscrise în competiție. Noi am ajuns la finish la bordul lui Andrew acum 3 ore (ora locala), Cassiopeia se apropie să-și încheie cursa în curând.
"
"No Whistling on Board"

bluewave

"No Whistling on Board"